fredag, januar 06, 2017

Fine ting med januar


God fredagskveld! Her blåste det friskt i dag, og snødde, så vi fikk en fin liten spasertur som endte på en kafé. Denslags kan man gjerne gjøre ofte i januar! Og det inspirerte meg til å ta fram "Fine ting med januar"-innlegget som vi har kjørt noen år nå, og som kan inspirere litt i starten på det nye året. 

Dette er altså en bittelitt redigert reprise til glede for nye lesere, og forhåpentligvis for veteranene også!


Januar kan være så mangt - av og til føles den som en ny start full av energi, andre ganger som noe mørkt og energitappende. Noen synes det er deilig å rydde bort jula og komme i gang med vinteren for fullt, andre vil gjerne ha ferie litt lenger (overgangen fra å være sin egen herre i to uker til å plutselig puttes inn i et 8-16-skjema kan være ganske tøff). Noen ganger er man full av pepp til å gjøre ting, gå på teater og konsert, andre ganger vil man helst bare ligge under pledd på sofaen. Jeg tror det er ekstra viktig å kjenne etter hva man føler for nå. For meg er det helt vesentlig å gå ut en tur midt på dagen og se dagslys, siden det blir så tidlig mørkt. Hjernen forstår nesten ikke at det er dag. Og ennå er det lenge til februar, og enda lenger til mars, når vårtegnene begynner å dukke opp. 

Nyttårsforsetter funker for noen. Det er viktig å være realistisk i sine forsetter i allefall, for man er ikke på det sterkeste når det er på det mørkeste og kaldeste ute. Det er lett å ramle utfor og mislykkes i å nå sine mål, og det dummeste av alt er å kjefte på seg selv og bli ulykkelig fordi man ikke orker akkurat nå. 

Januar er jo fint i seg selv, mener jeg. Det er vinter, ennå er det lenge til vår, man har lov til å roe ned. Jeg synes det er fint å vente litt med å kjøre på med vårtegn. Leve litt i nuet. Glede seg til våren, det gjør jeg virkelig, men ikke ta den på forskudd allerede nå. Å starte våren i januar, sommeren i april, høsten i august og jul i oktober gjør jo bare at man blir lei av alt før det virkelig er i gang. Vi er så heldige her i nord, vi har fire årstider, vi bør nyte alle fire når de er her. Jeg tenkte derfor det kunne være ekstra fint med noen tips til hva man kan gjøre i januar - enkle og overkommelige ting for å gjøre måneden litt lysere og enda litt koseligere. Håper dere vil bidra med forslag!

*Senk ambisjonsnivået litt. Det er lov å ta det rolig, det kan faktisk være veldig smart også. Kroppen er kanskje litt i dvale, og det går helt fint å utsette en del ting til neste dag - eller neste uke - om man kjenner at man ikke orker akkurat nå. Underbara Clara satte ord på dette i januar for tre år siden. Öva på langsåmt. Multitaskingen man gjorde i desember kan man legge fra seg nå. 

*Å møte venner på kafé etter jobb er perfekt januarsyssel. Det er høysesong for varm sjokolade! 

*Å invitere venner hjem er også passende nå - kanskje finnes det noen smuler igjen i kakeboksene fra jula? Enkelt og greit - kjøp en flaske gløgg og arranger det siste juleselskapet for sesongen! Gjestene kan jo eventuelt hjelpe til å plukke av juletreet. 

*Teselskap er jo som alltid fint i januar, på dagtid, ved et vindu, sånn at alle gjestene kan sitte og sperre øynene opp og samle alt av dagslys. Og drikke kannevis med te. Denne tradisjonen har jeg hatt hver januar siden før denne bloggen eksisterte, tror jeg. Tidlig 2000-tall! Ambisjonsnivået trenger virkelig ikke å være høyt. Det sosiale er det viktigste. Og god te, selvfølgelig. 

*En og annen kveld i en svømmehall er også koselig når det er vinter. Særlig når man kommer ut etterpå, og drar hjem og lager varm sjokolade. 

*Les bøker. Drikk te. Se film. Kryp under pleddet med den beste samvittighet. 

*Bak noe enkelt og velsmakende. Scones til helgefrokosten er nok kanskje noe av det letteste som finnes. 

*I butikken: Hold blikket høyt, ikke kikk på overskriftene i bladene som er der for å gi deg dårlig samvittighet fordi du har stappet i deg pepperkaker i over en måned. KK bestemmer ikke over deg, det er du selv som vet hva som er best for deg og ditt liv. Bladene forsøker å utnytte at vi er skjøre og trøtte og lettpåvirkelige i januar. 

*Har du overskudd og pågangsmot, utnytt det! Rydd klesskapet, rydd i papirer, kast/resirkuler gamle bruksanvisninger til ting du ikke har lenger, sorter fotografier, kast kosmetikk som har gått ut på dato og leppestifter som lukter slik som bestemors leppestifter gjorde da man var barn. 

*Inn med blomster i pene farger! Jula ryddes nok ut rett over helga her hos oss, og straks treet er ute, kommer blomstene inn. Jeg tenker å starte med en fargerik primula eller to. Dette har jeg messet om siden denne bloggens oppstart, men jeg gjentar det allikevel: Gjør det til en vane å ha friske blomster til hver helg, det setter en ekstra spiss på fredagen. 

*Vær kulturkonsument, det er skikkelig deilig å sitte og ta i mot denslags uten å behøve å gjøre noe aktivt selv. Konserter, teater, litteraturarrangementer, kino. 

*Heng mest mulig på biblioteket! Finn bøker du aldri har hørt om, klassikere du aldri har våget deg på, nye bøker du har lest om. 

*Gå tur i dagslys, pust inn frisk luft, få roser på kinn. Nyt det kalde været. Se rundt deg når du er ute. Legg merke til hvor pent det er med snø og vinter. Virvlende snø, alt som dekkes av et tynt hvitt lag. 

*Gå tidlig til sengs, gjerne etter en varm dusj eller et bad, så er det kanskje sjanse for å være noenlunde uthvilt når vekkerklokka ringer neste morgen og det fremdeles er mørkt som i graven ute. Og faktisk - sett gjerne den klokka et kvarter tidligere, så har du litt bedre tid til å våkne ordentlig om morgenen. Dusje litt lenger, spise frokost uten å bli hysterisk over at bussen går om fem minutter. Drikk ferdig teen. Bla gjennom avisa. 

*Gi deg lov og tid til å stirre ut i lufta, til å la være å se på klokka, til å studere fuglene på fuglebrettet. 


Det er mye hyggelig man kan finne på, men for min del gjelder i allefall følgende: Man behøver ikke gjøre veldig mange ting på én og samme dag. Har du overskudd, for all del - gjør alt du orker, men ellers er annenhver dag-regelen fin, synes jeg. Passe på at man har noen dager hver uke til bare å være hjemme uten særlig mange planer. Ha tid til å stirre litt ut i lufta. Puste litt langsommere. God vinter! 


11 kommentarer:

Ragnhild sa...

Kjempefin bloggpost. Trenger noen slike tips, er litt lei meg for at ferien er over. Men i dag skal jeg ta en tur på biblioteket. Takk for inspirasjonen!

Anonym sa...

Takk, supert!

Stine Mari sa...

Her tømte vi pepperkake boksene i går :)

Nadja sa...

Fin fin liste. Her prøver jeg å senke ned ambisjonsnivået litt. Vil gjerne gjøre alt på en gang.

Anonym sa...

Godt nyttår!
Her er mine tre januartips - og alle tre passer godt sammen med te.

1. Nyeste nummer av "Isabellas", et dansk magasin som ikke maser om slanking. Kan kjøpes hos Narvesen. Interiør, hage, blomster, mat. Artikkel om besøkshager og tips om overnatting i Cotswold i England. Kanskje noe å tenke på for sommerferien?

2. Onsdag 11. januar begynner en ny sesong av " Vänligen Lars Lerin". Den svenske kunstneren snakker med kjente svensker om "livet og kunsten". Så den forrige sesongen, og Lars Lerin er virkelig en vennlig og lavmælt person. SVT1.

3. Torsdag 12. januar begynner en serie på åtte program fra "Mandelmanns gård" i Österlen i Sverige. TV4. Tenker dette vil interessere mange av bloggene lesere - og glamourbibliotekaren spesielt.

Hegepege

Glamourbibliotekaren sa...

Ragnhild: Så hyggelig at du fant inspirasjon! :)

Anonym: Bare hyggelig! :)

Stine Mari: Her tror jeg de blir tomme ca i morgen! :)

Nadja: Ja, det må til i blant. Man får uansett ikke gjort alt på en gang! :)

Hegepege: Gode påminnelser - stor fan av både Lars Lerin (som jeg hilste på for halvannet år siden!) og Mandelmann (hvis hager jeg besøkte på bursdagen min sist sommer!)

Studinen sa...

Kjære Glamourbibliotekaren, dette innlegget er et lyspunkt i en litt tung januarhverdag. Inspirert av tipsene dine har jeg kjøpt en fargesprakende bukett med tulipaner til helgen, juletreet har akkurat blitt levert til innsamling, og det føltes litt tomt. Også har jeg tatt turen på kafé, og venter nå på en venn. Riktig god helg til deg og din lille familie!

Anonym sa...

Sånt et fint og inspirerende innlegg :) å gå innom din blogg når livet er litt kjasete, er virkelig noe jeg får utbytte av.
nå skal jeg kjøpe blomster og ingredienser til sjokolade og ekstra god søndagsfrokost, og kose meg med boken min resten av kvelden, fremfor å gå ut på bar, som jeg i grunn ikke hadde så lyst til.
En riktig god og avslappende helg ønskes alle lesere, og glamourbibliotekaren især, du driver et viktig arbeide ved å skrive denne bloggen som for mange er et så flott pusterom i en hektisk hverdag :)

Maja sa...

Elsker dette!

Glamourbibliotekaren sa...

Studinen: Så fint å høre, tusen takk! :)

Anonym: Takk for fine ord! :)

Maja: Bra! :)

Helene sa...

Disse "Fine ting med..."-postene dine er så inspirerende! Enhver årstid og måned er egentlig flott(e), men spesielt mørketida kan føles traurig likevel. Da er listene dine fine å lese :-) Bli påminnet om hva man kan glede seg over, og få tips til hva man kan gjøre for å forgylle dagene. Har lest de flere ganger, og blir alltid i bedre humør etterpå <3

Populære innlegg