tirsdag, april 04, 2017

Mandagssyssel i april


Mens vi ventet på at tåka skulle lette i går formiddag, satte jeg i gang med å plante avleggerne som har stått i vinduskarmen de siste ukene. Det er moro å lage nye planter selv! Biiiiitteliten palettblad-baby! Eller Trondheimsgut, som den også heter. Denne tror jeg må være tipptipptipptipptipptipptipptipptipptippoldebarn av den farmor hadde. Det er sikkert tjue år siden jeg fikk en avlegger av henne. Jeg hadde alltid masse grønnplanter hjemme på rommet mitt, og jobbet i gartneri i arbeidsuka på ungdomsskolen. 


Duftpelargonier!


Gullranke, en av mine store favoritter. De vokser over hele stua vår, langs vinduer og tak og hyller. 


Det samme med eføy
Dette er koselig syssel altså! Selvfølgelig kan man dra på en blomsterbutikk og kjøpe grønnplanter i massevis, men det er ekstra morsomt å dyrke dem selv - i allefall når "opphavsplanten" er gammel og kanskje tilhørte noen som ikke lever lenger. 

Jeg har hatt potteplanter hele livet. På pikerommet i barndommen, på studenthybelen, i alle leiligheter. I vinduskarmer, på veggen, på bordet, i hyller, på enhver flate som trenger litt grønt og liv. Samme hva - klatreplanter, kaktuser, blomstrende potteplanter - det blir alltid finere i et rom når man har en potteplante eller sju. 

Jeg har skrevet mer om potteplanter her!6 kommentarer:

Anna sa...

Så koselig!
Hvilken type jord bruker du når du planter avleggere? Jeg synes ofte at jorden jeg bruker til uteplantene mine blir for tørr og rar, og ligner ikke på den man finner i "ferdigkjøpte" planter

Anonym sa...

For flere tiår siden fikk jeg en oxalis, lykkekløver med rosa blomster, av en slektning.Den har jeg greid å holde liv i gjennom alle disse årene.Har delt løkene og fått nye planter som ungene mine skal få når de er store nok til å se verdien i slik arvegods! :-)Hilsen Koloraturen

Anonym sa...

Ja, dette er en kjempetrivelig aktivitet mens man venter på at vekstsesongen skal komme i gang ute. Til Anna vil jeg si at det kan hende at hun har torvjord som hun plages med. Moseplassen har et fint innlegg om torvfri jord i sin blogg. http://www.moseplassen.no/2016/04/hvorfor-velge-torvfri-jord/ Lykke til. Unni.

Glamourbibliotekaren sa...

Anna: Jeg kjøper plantejord for potteplanter i blomsterbutikken.

Koloraturen: Så hyggelig!

Unni: Ja huff, torvmyrene må få ligge i fred. Det er bra dette ble kjent, selv om det gjør det litt vanskeligere å finne bra jord. Men vi gir ikke opp!

Anna sa...

Tusen takk for tips!

Mathilde Nicoline sa...

Å, jeg vil så gjerne lære meg å lage avleggere! Mye bedre enn å bare kjøpe nye hele tiden! I juni får jeg bedre plass og terasse, da skal jeg begynne med planter igjen. Kjellerleiligheter er for mørke til sånt.

Populære innlegg