torsdag, juni 01, 2017

Ønskereprise: Vår elskede hage

(Dette har blitt en årlig reprise, dog litt bearbeidet hvert år!)

Jeg fikk lyst til å hylle hagen vår nå på denne første junidagen, når sommersesongen er i startfasen. Denne store, store grønne elskede hagen, med gjemmesteder og kroker, berg og knauser, med utallige trær og like mange busker, med blomster som springer fram der vi ikke har plantet dem,  med spurver som bruser med fjøra i fuglebadene, med planter som slynger seg dit de vil - og med oss to, som fremdeles etter åtte år er like forundret over at hele denne drømmehagen faktisk er vår
Vår hage har en stor veranda som man kan fylle med blomsterpotter, og hvor man kan dyrke tomater og krydderurter. På verandaen kan man sitte om sommerkveldene og spille plater når sola går ned, og stjernehimmelen kommer fram. I vår hage kan man finne lesesteder overalt. Som på ei trapp midt i bergene, ved siden av bugnende og velduftende peoner.


Vår hage har rosebusker som er mye høyere enn meg. 


Der kan man drikke te. 


Man kan sitte på benker og høre et symfoniorkester av humler i de gule rosene. 


Og det er fint å pynte til fest i hagen vår!

Hagen egner seg nemlig ypperlig til selskap. Det benytter vi oss av så ofte vi kan!


Den naturlige DJ-standen er under morelltreet. 
(Vår hage har også et anneks med egen veranda, som dere ser i bakgrunnen!)I gresset under morelltreet vokser stemor vilt, så akkurat der klipper vi ikke. 


På senhøsten kan man plukke inn slike buketter. 


Vår hage har flere buer hvor det klatrer fine planter. Vår hage har mange syriner. Å sitte blant dem en maikveld er noe av det beste. 


Vår hage har mange berg, flere nivåer, stier og grusganger. Plena har ikke en eneste plan kvadratmeter. Man kan plukke slike buketter der. 


Vår hage har steintrapper. På sensommeren vokser buskene til; man stiger inn i en hule når man går opp trinnene. 


Det blomstrer alltid mange steder, og bukettene endrer seg med årstidene. 


Man kan ha teselskap akkurat der hvor det blomstrer aller finest. 


Vår hage har flere praktfulle magnoliaer. Ord blir overflødige. 


Denne er gul og ikke så vanlig. 


Om kvelden kan man sitte på verandatrappa.Vår hage har et nydelig morelltre som blomstrer intenst og velduftende to uker i mai. Treet er hagens sentrum, the grand old lady, og er også like fascinerende sommer, høst og vinter. Som en stor paraply i sommerregnet. 
I vår hage er det sol hele dagen, fra tidlig tidlig morgen til sent på kvelden. 
Vår hage har seks frukttrær, fem bærbusker, tjue jordbærplanter og et prydkirsebærtre.


Man kan slappe av i skyggen av et epletre her og der. 


Det finnes en egen avdeling for sånt som hører Provence til: Uendelige mengder lavendelplanter, rosmarin og myk elvegrus å gå barføtt på. 


I vår hage vokser det sånn i løpet av sommeren at verandaen blir overgrodd også på innsiden. Klematis, kaprifol, roser - like mye på begge sider av gjerdet. 
Vi elsker hagen vår!

7 kommentarer:

Maje sa...

Det er en utrolig vakker hage du har. Jeg blir like glad hver gang du legger ut slike serier. Det er som fra et hageblad. Det som gleder mest er likevel ikke hvor "perfekt" den er, men hvor mye glede den tydeligvis bringer til deg og dine. Jeg lurer på hvor mye du gjør med den? Gjødsler du trær og busker, f.eks.?

Anonym sa...

Herlighet, så nydelig! Så flinke dere er. Det blir jo ikke sånn helt av seg selv, hagens "naturlige look" til tross! ;-)
Takk for at du deler og inspirerer. Beste hilsen Bente

Anonym sa...

Har sagt det før, dette må være blogglandias vakreste hage! Imponerende altså. Helt nydelig. Heldige er dere. Hilsen "rektangulær vanlig rekkehus hage"

Anonym sa...

For en herlig hage! Virkelig noe å glede seg over. Jeg har, som den eneste i min familie, ikke grønne fingre. Nå har jeg og den lille gjengen min akkurat flyttet til enebolig med (for oss) stor hage. Det er naturtomt, og mye ujevnt, så vi kan jo velge litt hvor mye vi vil gjøre. Jeg ser fram til å grave fram min indre hobbygartner, men det er en ting jeg frykter: brunsnegler! Har du tips til å unngå denslags?

Anonym sa...

Når jeg ser denne vakre hagen og nyter fine fotografier som her, får jeg assosiasjoner til noen av min grafikervenninnes bilder: www.egelikunst.no
Med ønske om en riktig god sommer! :-)

Marianne sa...

For en flott hage!

Glamourbibliotekaren sa...

Maje: Tusen takk for det! :) Den er virkelig ikke perfekt, vi luker ikke ugress så mye som vi burde, og det er løvetann i plena og alt det der. Men sånn får det bare være, vi er jo amatører. Mest opptatt av at den skal bringe glede! Vi gjødsler litt nå og da, prøver å følge "reglene", men det blir litt ad hoc også. I år er vi treige med å så f.eks. grønnsaker og urter, og det er litt fordi vi ikke har noe gjødsel for hånden. Må kanskje skaffe det i dag! Best å preppe jorda litt på forhånd tror jeg.

Bente: Tusen takk! Vi er veldig glade i hagen vår! :)

Anonym: Takk og takk! :)

Slikejenter: Den kampen er tapt! Mitt tips er å plante blomster de ikke liker og tilpasse hagen på den måten. Unngå steder de kan gjemme seg og sånt. Det finnes masse info på nettet! De er ekle men man blir vant.

Anonym: Så fint! Der ser jeg jo stjärnflockaen også, den er jeg så glad i.

Marianne: Tusen takk!

Populære innlegg