lørdag, januar 27, 2018

Januardufter


Litt parfymesnakk! Jeg er jo veldig forsiktig med parfymebruk for tiden pga baby, men det betyr ikke at jeg ikke går og snuser på flaskene mine og sender lengtende blikk i deres retning, evt prøver en bitteliten spray nå og da når hun har lagt seg og det er noen timer til jeg skal kose med henne igjen. Her er i alle fall en liten oppsummering av de duftene jeg vanligvis bruker mest i januar! Jeg er jo et nostalgisk vanedyr når det kommer til parfymer, jeg har noen jeg kun bruker på bestemte tider på året, også har jeg andre som jeg bruker når jeg føler for det, uavhengig av tid og sted. Det samme gjelder jo musikk. Det er en del musikk jeg forbinder med spesielle perioder, og jeg liker å framkalle minner og stemninger ved å bruke duft og musikk på denne måten. (Kombinasjonen er så intens at jeg kan bli helt på gråten i ekstreme tilfeller, og dere kjenner jo mine faste musikalske nostalgi-ritualer om høsten.)  Jeg har vært opptatt av gode dufter siden jeg var bitteliten. Syrinshampoo, epleshampoo, jeg husker disse så inderlig godt. Blomster i hagen som luktet godt. Blomsterbukettene i mine storesøstres konfirmasjoner. Mormors Chanel no.5 og farmors liljekonvallparfymer. Mine første egne parfymer. Suvenir-parfymer fra syden som slektninger ga meg. Farmors såpestykker på badet hennes. Pent innpakkede gjestesåper! Mitt eget forsøk på å lage parfyme av roseblader i en servant full av vann.. 

Jeg har veldig mange parfymer. Men jeg er glad i hver og en av dem. Jeg vet akkurat når og hvor jeg kjøpte hver eneste en, og det er gjerne på reiser. De blir jo som suvenirer, og minner meg om stedet jeg har vært på, en pittoresk landsby, en deilig ferie.  Har jeg gjort noen bomkjøp, har jeg latt de få nye eiere. De jeg har nå, vil jeg ha - og de bruker jeg. Dessuten varer parfymer gjerne mye lenger enn ryktene sier. Jeg husker "kun ett år" var en regel en gang i tida, det stemmer jo ikke. Hold dem unna sollys og oppbevar dem gjerne i et skap, så varer de i mange år. Jeg har opplevd bare noen få ganger at en parfyme har blitt dårlig. Da var den kanskje femten år. Det betyr at min parfymesamling har bygget seg opp over mange år, siden jeg var tenåring, og jeg kjøper ikke særlig mange lenger. Det er to år siden jeg kjøpte parfyme sist, og da kjøpte jeg tre flasker. En i Oslo, en i New York, en i Barcelona. 

Noen liker dyre designersko, andre liker vesker, noen har skapene fulle av klær. Noen driver med årgangsvin og gourmetmat. Jeg liker gode parfymer. 

Men obs! Dette er på ingen måte en anbefalingsgreie, jeg vil absolutt ikke anbefale noen å kjøpe en parfyme uprøvd. Dette er dufter jeg liker, men å anbefale parfymer for andre gjør jeg så å si aldri. Det er så inderlig personlig! Disse duftene har absolutt ingenting med januar å gjøre objektivt sett. Kun kjempesubjektivt. 

Her er mine januardufter, vi starter øverst fra venstre og går med klokka: 

*Jean Paul Gaultier Classique: Denne har jeg arva av min storesøster. Egentlig minner den meg mest om henne, hun kjøpte den da hun bodde i Los Angeles på 90-tallet og den var splitter ny. Jeg var der og besøkte henne, og falt pladask for duften som hun hadde stående på badet, et bad med en sånn kulerund dørklinke som de har i alle amerikanske tv-serier. Til jul et år fikk jeg en parfyme fra cK som jeg ikke ville ha, så da byttet jeg den til Classique rett over nyttår. Dermed minner den meg også om det aller første studieår, immatrikulering på Blindern, kollokvier osv. 

*Byredo Palermo: Denne fikk jeg til jul av mannen min for noen år siden, og da ble den jo naturlig nok en januar-duft. Veldig fin! Denne bruker jeg forresten litt ellers også. 

*Givenchy L'Interdit: Da Givenchy skulle relansere sin evige klassiker L'Interdit, som jo var Audrey Hepburns signaturduft, måtte jeg finne en måte å skaffe meg den på. Jeg tror jeg kjøpte den på Sephoras amerikanske nettbutikk via noen, for de sendte jo ikke til Norge på det tidspunkt. Jeg fikk den hjem til meg i januar 2003. Nydelig blomsterduft, helt annerledes enn originalen, typisk nok og dessverre. Men fin i seg selv! Veldig glad i den.

*Givenchy Ptisenbon Tartine et Chocolat: Underlig historie. Denne kjøpte jeg fordi den minner meg om en Yves Rocher-parfyme jeg hadde vinteren i førstegym - og denne Yves-parfymen må jo naturligvis ha vært en kopi av denne fra Givenchy. Jeg hadde kopien, og har nå kjøpt originalen som kopiens stedfortreder. 

*Crabtree & Evelyn Savannah Gardens: Jeg tror denne har samme historie som L'Interdit. Den fantes ikke i Norge, så jeg benyttet meg av kjentfolk som hamstret den for meg i USA. En ganske tung og krydrete blomsterduft, men jeg brukte den mye i januar - ergo er den blitt en januarduft. Senere har jeg kjøpt omtrent alt jeg har kommet over av Savannah Gardens-produkter, og særlig Crabtree&Evelyn-butikken ved Rockefeller Center pleide å ha mye. Men disse produktene er ikke lenger i sortimentet. Jeg har det aller siste såpestykket på badet akkurat nå. 

*L'Artisan Mûre et Musc Éxtreme: Denne gikk jeg og tenkte på i mange år. En riktig klassiker fra L'Artisan, som på det tidspunkt ikke fantes i Norden i det hele tatt. Jeg kjøpte min på Barney's i New York i januar 2008. Husker jeg satt fornøyd og dingla med beina ved disken på en diner på Madison avenue etterpå, åpnet eska og snuste. 

*Britney Spears Curious (eg. Elizabeth Arden): Hvite sørstatsblomster, ganske langt fra norsk vinter, men kanskje nettopp derfor. Den gir håp om at det en gang blir sommer igjen. Den minner forøvrig ganske mye om Ralph Lauren sin Blue. Fin. Markedsført som fjortisparfyme naturligvis, men jeg synes den er mye mer elegant enn mange tilsvarende. Jeg liker gardenia og liljer og magnolia! Dette er en fin blanding. 

*Gres Cabotine: Denne hadde jeg en liten flaske av da jeg var fjorten! Noen hadde vært i Frankrike og kjøpt med en liten gaveeske med franske dufter til meg, som de jo visste var interessert i denslags, og denne var blant dem. Egentlig var det ikke en årstidsknyttet parfyme for meg i utgangspunktet, men ei venninne mente forleden at dette helt klart var en vinterduft, og da tenkte jeg at jeg måtte teste akkurat det. 

*Fresh Sugar: Nok et Sephora-kjøp i januar. Sitron og sukker, høres kanskje klissete ut, men den funker. Brukte den veldig mye for ca ti-tolv år siden, gikk bananas på Sephora og hadde lyst på alt fra Fresh. 

Nå er det straks februar, så da har jeg andre dufter i rotasjon!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Real parfymeentusiasme og stor variasjon! Jeg blir inspirert til å kjøpe et par nye selv. Det aner meg at du samler på flaskene når parfymen er brukt opp? :-)

Anonym sa...

For en glede å lese kjære glamourbibliotekar! Jeg er også parfymeelsker og har en ganske stor samling av skatter. Men jeg har et forhold til alle og bruker de litt på samme måte som deg,etter når på året de ble kjøpt, eller for å fremkalle ulike stemninger. Portrait of a Lady f.eks er den jeg bruker når jeg trenger oppmuntring,trøst eller bare vil føle meg ekstra "meg". Og så syrinsjampo da! Jeg elsket Family Fresh sin digre flaske med sjampo, mange gode minner der altså. Og heldigvis fant jeg en parfyme som kan gjenskape denne duften nokså godt,nemlig Inflorensence fra Byredo. Den bruker jeg nå, for å minne meg på den fine tiden som snart er her igjen.

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym 1: Det er jo ikke så ofte jeg bruker opp noen, haha! Jeg har kanskje tatt vare på noen, men ikke som en hovedregel tror jeg. De tar så mye plass.

Anonym 2: Ja, syrinshampoo! Jeg har Yves Rochers syrinparfyme som "erstatning" for den :)

simba sa...

Hei. Spennende med parfyme. Men jeg syns de fleste parfymene kommer i for store flasker og for mye sprayes ut ved bruk. Too Much av alt altså 🙄. Skulle likt at flere kom i små flasker hvor man lett kunne påføre en dråpe bak øret. Vet ikke hva du syns om det? Ellers, koselig blogg du har. Takk for mange fine tips.

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, det er sjelden nødvendig med 50ml-flasker når man har mange forskjellige! Jeg prøver å kjøpe 30ml når jeg kan, men ellers har jeg ikke så mange tanker omkring det. Hyggelig at du liker bloggen! :)

Populære innlegg