lørdag, september 08, 2018

Förvillelser / Hjalmar Söderberg. - Stockholm : The Sublunar Society, 2014. - 167 s.


"Förvillelser" er Hjalmar Söderbergs debutroman, og den ble utgitt i 1895. Det er en flanørroman! Tomas Weber har avlagt eksamen, men istedenfor å gjøre ferdig studiene tar han et friår eller noe lignende, flytter for seg selv og lever både usunt og over evne. Han er forelsket i to unge kvinner, og oppvarter begge to (de vet naturligvis ikke om hverandre) - men begge forlater han. Utrolig nok ender ikke romanen med tragedie selv om han lager trøbbel for seg selv, og han går igjennom en modningsprosess og leseren kan puste lettet ut. 

Nå har jeg lest alle Söderbergs romaner; han skrev jo bare fire. I tillegg et skuespill og en haug med noveller. Jeg er stadig like begeistret! 


Flere Söderberg-verker: 
Doktor Glas
Den allvarsamma leken
Martin Bircks ungdom
Gertrud
April-violerna
Porträttet
Tuschritningen och tre andra historietter
Blom

Filmer: 
Den allvarsamma leken (Breien 1977)
Den allvarsamma leken (August 2016)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jippi, bloggen og bokanmeldelsene er tilbake, made my day! Jeg gikk innom for å se om du hadde omtalt Byens Spor av Saabye Christensen, og der var jammen hele bloggen oppe igjen. Er spent på om vi får se andre gamle favoritter, som f.eks. månedscollagene! Kommer det en Finn Stilen for september? Det har vært dypt savnet, det skal jeg love deg. Hilsen Astrid.

Glamourbibliotekaren sa...

Astrid: Glad for å glede! :) hyggelig å se deg tilbake i kommentarfeltet! Finn Stilen er jeg ikke helt sikker på. Den var av og til en tidstyv, og jeg gjentok meg selv fra år til år, hehe. Dessuten vet jeg ikke hvor morsomt det er å lage dem lenger, for jeg ble nylig gjort oppmerksom på at det er andre bloggere som har begynt å gjøre nøyaktig det samme og sånn nesten-kopiering synes jeg ikke er så gøy. Det føles ikke så unikt og personlig for denne bloggen lenger da. Men kanskje en og annen reprise vil dukke opp!

Anonym sa...

Tar gjerne repriser også jeg, null problem! :-D Astrid

Glamourbibliotekaren sa...

Det er bra :) det var gøy å lage collager altså, men det ble rett og slett for tidkrevende. Da skal jeg få lagt ut en reprise en dag snart!

Populære innlegg