onsdag, november 21, 2018

Kva las du no?


Hvilken bok ligger på nattbordet / i veska / på stuebordet / i fanget for tida? Noen som har noe spennende å anbefale? Det er alltid så morsomt å høre hva dere leser! Og jeg vet at mange av dere finner stor inspirasjon nettopp i dette kommentarfeltet, så nå håper jeg dere vil rapportere selv om det bare er onsdag og ennå ikke fredag. Noen av dere er nok bare innom på fredager, så da får vi som er her i dag bare kaste oss på!

Jeg leser Tsjekhovs "Tre år", regnet som en av hans vakreste kjærlighetsfortellinger. 

Deres tur! Jeg forventer fullt trøkk her nå. 

38 kommentarer:

Marit sa...

Jeg leser trilogien "Gutten" av Jon Kalman Stefanson. Helt fantastisk, anbefales på det sterkeste. Jeg er like oppslukt som jeg var av "Karitas" i sin tid.
På øret har jeg krim av Jussi Adler-Olsen, "Selfies" og på jobb den siste boka av Anette Münch, "Dropout" fordi jeg snart skal ha bokprat for 8. trinn. Og på senga leser jeg "Eleanor Oliphant har det helt fint" av Gail Honeyman. Ikke overbevist om sistnevnte.

Anonym sa...

Jeg leser for tiden Knakketiknakk - korte fortellinger fra Japan 1895-2012. Veldig mye bra, og mye forskjellig.

Samtidig har jeg gående Charlotte av Daniel Foenkinos, i en utgave illustrert med bilder malt av Charlotte Salomon, som romanen handler om. Både tekst og bilder gjør sterkt inntrykk.

Astrid

Janne sa...

Hei! Etter anbefaling fra deg fikk jeg bestilt "Hemingway in Love: his own story", så takk for bra tips. Den er nettopp ferdig lest. Nå holder jeg på med Sylvia Beach and the lost generation (også takket være denne bloggen). Anbefales. Og så leser jeg Den afrikanske farm av Karen Blixen. God blanding med andre ord :)

Elisabeth sa...

Jeg strikker mer enn jeg leser bøker om dagen, sånn når jeg sitter i ro hjemme. Bøker og strikkepinner går dårlig overens, så det har en tendens til å bli film eller musikk i stedet... Men jeg holder på med Ikaros av Aksel Jensen, mye fordi jeg har bestemt meg for å lese såkalte 'klassikere' innimellom. Har kommet ca 2/3 på vei og tar kanskje resten i et jafs til helga.

Tipper det blir mer lesing neste helg, når jeg skal på helgetur (med pass!) sammen med tanteungen min på 15. Kanskje finne meg noe i et antikvariat i Køben? Mye mulig, når jeg tenker meg om.

Anonym sa...

Jeg fant Karen Blixens vintereventyr på en bruktbutikk. Så den leser jeg nå. Også har jeg kjøpt verda er ein skandale av Agnes Ravatn. :)

-Yvonne

Anonym sa...

Läs Lucia! "Handbok för städerskor" är en novellsamling av Lucia Berlin, född i Alaska, levde 1936-2004. En novell till frukost anbefalles eller när annars det passar med något tänkvärt och uppfriskande i julbrådskan.

linn sa...

Jeg er akkurat ferdig med en bok som heter "Hjernen er Stjernen" - veldig interessant bok skrevet av en hjerneforsker. Sier mye man ikke vet om hvordan hjernen faktisk fungerer.
Driver akkurat nå og leser Dorothy L Sayers - Lord Peter Wimsey - klassiks engelsk krim. Noe alla Agatha Christie :)

Ellers er det snart på vei til trening..ha en fortsatt fin dag-
Linn

instance sa...

Jeg leser The Emperor of All Maladies - a biography of cancer, den er overraskende interessant og spennende til å være såpass smal og faglig.

Ellers har jeg også begynt på Min kamp 1 av Knausgård, der gikk det rivende unna i begynnelsen, men så gikk jeg plutselig på en smell og ble litt lei. Nå har den ligget helt alene og forlatt under noen interiørmagasiner (Country Living (UK) - veldig inspirerende og koselig hvis man liker livet på den britiske landsbygda! Passer utmerket som følge til te og kjeks) noen uker, og jeg har liksom mistet litt lysten til å plukke den opp igjen.

I den mye lettere sjangeren leste jeg akkurat ferdig Crazy Rich Asians, som var fornøyelig på sin måte, og nå har blitt gitt videre til ei venninne som skal på strandferie.

Ingvild sa...

Jeg leser "Som pesten" av Hanne Vibeke Holst. Det er en spenningsroman om utbruddet av en influensapandemi. Litt for langt og detaljrikt, og ikke så god som Holts bøker fra politiske miljøer som jeg har likt veldig godt.

Anonym sa...

Jeg leser Lars Petter Sveens "Fem skygger" på lydbok (fortsettelse av fjorårets "Fem stjerner" - rystende om 5 somaliske ungdommers ferd fra en tilværelse som barnesoldater og sexslaver for Al-Shabaab i hjemlandet gjennom et ugjestfritt Europa mot Norge).

I papirbokfronten har jeg akkurat avsluttet Simon Strangers "Leksikon om lys og mørke" (som fikk bokhandlerprisen i går!) og i stabelen for pågående prosjekter ligger Heidi Furres "Ungdomsskulen", Marte Michelets "Hva visste hjemmefonten?" og Phillips Sands "Tilbake til Lemberg" (om Raphael Lemkin som la ned et stort arbeid i arbeidet med å definere hva folkemord er), mer her: https://www.minervanett.no/om-lov-og-rett-i-galskapens-tid/. Sistnevnte har fått 6'er på diverse terninger (for den som bryr seg om slikt) og anbefales!

Trude sa...

Jeg er litt midt mellom to bøker, dvs at jeg er akkurat ferdig med Marte Michelets "Den største forbrytelsen", som var veldig bra, men ingen koselesning, og så har jeg ikke funnet noen ny bok enda etter den. Jeg har gående Johan Borgens "Alltid på en søndag", med artige kåserier, noen med like akutelle temaer for vår tid. Og så har jeg begynt på D.H. Lawrence "Lady chatterley's lover", men jeg kommer ikke helt inn i den, veldig liten skrift og litt omstendelig engelsk språk. Jeg skal gi den noen sider til før jeg bestemmer meg :)

Randi sa...

Jeg har nettop lest 'Mamma er en gåte, når kroppen angriper seg selv' av Anita Kåss, interessant bok!
Holder nå på med Rachel Cusk: Omriss.
Neste i bunken blir kanskje 'Underet i Hoggormdalen' av Ante Tomic.
Har satt meg på venteliste på Per Pettersons siste og gleder meg til den.
Måtte også bestille Tsjekhov 'Tre år', takk for tips!
Biblioteket er gull verdt selv om jeg liker å ha bokhylle med egne bøker her på stua!

Mange av dere er så flinke til å lese engelske bøker, der er jeg dritdårlig. Datra derimot leser omtrent alt på engelsk og jeg beundrer dere alle!
Og så liker jeg disse 'Kva las du no' sååå godt!

vossaoslo sa...

Nettopp ferdig med Barnet av Kjersti Annesdatter Skomsvold.
Startet på Steinauge av Oda Malmin for to dager siden.
Og nappet med meg Per Petterson sin nyeste fra hurtighyllen på biblioteket i går. Startet på første kapitell, ikke overbevist. Har dog alltid likt han, så regner med den kommer seg. Men heter jo Menn i min situasjon, så kanskje ikke?

Og så jobber jeg fortsatt med Jenny Erpenbcks sin Alle dagers ende. Den har jeg gitt opp en gang før, og er vel på vei til det igjen. Den har jo fått så gode kritikker, men jeg kommer liksom ikke inn i den.

Andrea sa...

På nattbordet ligger Beloved av Toni Morrison (både på norsk og engelsk, klarer ikke å bestemme meg!), men hodet mitt svømmer med ulike modeller om informasjonsbehov, informasjonatferd og informasjonssøkeatferd så den har ligget der for seg selv den siste måneden. Desember blir måneden for lesing når eksamenene ligger bak meg.

Hermia Says sa...

Jag längtar hem till min bok!! Första delen i Haruki Murakamis trilogi 1Q84. Jag är annars inget jättefan av Murakami - men den här boken är jag helt insugen i och vill bara fortsätta läsa!

Salome sa...

Har så vidt begynt på Søsterklokkene av Lars Mytting. Den er stor, over 400 sider, så jeg vet ikke om jeg blir ferdig med den før lånefristen går ut. Før det leste jeg Jeg lever et liv som deres av Jan Grue. God og tankevekkende. Og Lærerinnens sang av Vigdis Hjorth. Ikke hennes beste, men ok likevel.
Leselisten min avgjøres i stor grad av bibliotekets venteliste. Jeg har nok bøker, vil ikke eie så mye. Bortsett fra spesielle bøker som jeg ofte har lest, men vil eie.

Cand. med. sa...

Akkurat lest ut hija de la fortuna av Isabel Allende. Meget fornøyd! Litt sånn innvikla og 'skjebne-aktig', men ingen magiske greier, som det vel av og til er. Anbefales. Og så har jeg akkurat begynt på 4 3 2 1, allerede fascinert! Takk for det tipset...

Ulla-Britt sa...

Gårsdagen gjorde jeg til hyllest til en av mine største heltinner, Selma Lagerlöf! Det er 160 år siden hun ble født på Mårbacka i Östra Ämtervik. Takk, Selma, for alle dine fantastiske fortellinger og for dine skarpe avsløringer av patriarkatet. Du er minst like aktuell i dag!Jeg spurte mine venner på Facebook "hva er DIN favoritt blant Selmas bøker" og fikk mange hyggelige tilbakemeldinger. På lista kom "Nils Holgersson", "Gösta Berlings saga", "Jerusalem", Kejseren av Portugallien" og "Lövensköldska ringen". Jeg er glad i alle disse.Noen nevnte hennes vakre legender. I går tok jeg fatt på "Körkarlen", en temmelig mørk og dyster historie med okkulte innslag som kler novembermørket. Unner alle å finne SIN favoritt blant Selmas rikholdige forfatterskap. Lykke til!

Marianne sa...

Som Janne over her er jeg akkurat ferdig med "Hemingway in love", og veldig begeistret! Dessuten mildt sagt overrasket over at den har gått meg hus forbi, Hemingway-gal som jeg er (skrev master om hans forfatterskap på litteraturvitenskap for noen år siden), så tusen takk for at du presenterte denne i bloggen din! La merke til den allerede da du la ut bilde av den på Instagram i vår tror jeg det var, eller kanskje det var en bunke med bøker som du hadde kjøpt i Paris (?), ble i alle fall svært gledelig overrasket over å se den. Den er jo bare så nydelig. Snart har jeg tenkt å gå i gang med "4 3 2 1 ", tror det får bli årets juleferiebok. Men før det tenkte jeg å følge en tredje anbefaling herfra, nemlig Muriel Spark! Leste en av hennes bøker i fjor etter anbefaling herfra og den falt skikkelig i smak, så dette må jeg forske mer på. Tusen takk for evig inspirerende blogg, jeg "shopper" i lesekategorien din hver gang jeg skal på biblioteket eller i en bokhandel, jeg :-) Fnis. Ha en fin kveld!

Kristin sa...

Yey - du er tilbake jo!! Og jammen vært det lenge også!! Da har jeg masse fint å lese meg opp på fremover da, så det blir min ka las du no!! :D
I tillegg blar jeg i anatomisk atlas, bare fordi det er interessant, og jeg leser Kate Morton - Huset ved innsjøen, James Rebanks - En sauebondes liv (Utrolig flott bok!!), Magnus Malm - Kjennetegn; å søke Guds nærvær i en kaotisk tid, og Erik Bertrand Larssen - Nå!
Jeg har nylig også lest Hjernen er stjernen som noen nevnte over her, den var også veldig interessant!

Såå glad for å se deg back in blog-business!! :D
Kristin

Maren sa...

Jeg leser Jan Kjærstad sin nyeste bok "Berge".

Marianne sa...

Jeg er veldig begeistret for Murakami og leser «Trekkoppfuglen» igjen. Gleder meg til hans neste bok!

Anaruh sa...

På nattbordet ligger tjukkassen The Fountainhead av Ayn Rand som jeg storkoser meg med (var mitt redd for å begynne på den, den føltes så uoverkommelig), og i veska har jeg Never let me go av Kazuo Ishiguro. Da jeg ble ferdig med Timequake av Kurt Vonnegut i går kveld stod det mellom Ishiguro og Saul Bellows. Jeg var litt sliten etter en lang jobbdag, og siden Bellowsboken hadde litt liten font ble det Ishiguro i stedet. Noen ganger er det litt rare ting som styrer bokvalg 😄Kanskje det blir Bellows etterpå?

Anonym sa...

I gang med 70-tallet av Bjørnstad.

Jorunn sa...

På nattbordet ligger en novellesamling av Roy Jacobsen, kommer meg liksom aldri i gjennom... Har også lest ferdig Byens spor av Lars Saabye Christensen og gleder meg veldig til å lese nummer to og tre! Har begynt på en søt feelgood- julefortelling; En dag i desember. Har for øvrig maaange bøker som ligger på vent, jeg klarer ikke motstå lysten til å kjøpe bøker når jeg er i en bokhandel! En annen bok jeg ser fram til å lese er Snøsøsteren, en julehistorie av Maja Lunde. Boka er delt inn i 24 kapitler og har nydelige tegninger av Lisa Aisato. Håper på mange trivelige adventsstunder sammen med jentene mine og denne boka.

Anonym sa...

Steffen Kvernelands En frivillig død, for tredje gang..Trist og morsom, viktig og god. Anbefales varmt. Tegneserieromaner og illustrerte klassikere har jeg forøvrig erfart er veldig bra avveksling fra mye tungt pensum i eksamenstida.

Lektor Tørrdal sa...

Jeg er akkurat ferdig med Janne S. Drangsholt "Winterland". Har du ikke lest om Ingrid Winter har du gått glipp av noe. Jeg fniser meg gjennom bøkene.
Skal lese "Farewell to Arms" til lesesirkel, men det går litt trått.

A. sa...

Vegetarianeren av Kang Han. Jeg fant den tilfeldigvis på biblioteket, og til tross for at jeg er noe skeptisk til alt som har vunnet priser, så plukket jeg den med meg.
Kort fortalt handler den om en mann som tror han kjenner sin kone. Men så en dag våkner han opp til at hun har kastet alt kjøtt og sjømat...

Straks ferdig med "Ulysses". Jeg blir distrahert av den tidvis sløve oversettelsen.
Orangeflower (appelsinblomst) er da ikke "oransjeblomst"...hahaha! Jeg vil anbefale "Ulysses" til folk som er veldig opptatt av litteratur og skriving. Det er noen setninger der jeg må lese om og om igjen.
Alle barnebøker av Roald Dahl. Finnes det noen bedre følelse enn å ta frem noe magisk fra barndommen, og oppdage at det fremdeles er like fantastisk som man husket? Jeg elsker bøker der barn har makt over og straffer slemme voksne!
"Vi dyra" av Justin Torres. Ikke nylig lest, men en bok jeg aldri glemmer og helt sikkert kommer til å lese igjen. En dyster oppvekstroman.

Cia sa...

Akkurat nå leser jeg "Låt oss hoppas på det bästa" av Carolina Setterwall, forferdelig trist, men fin også, liker den veldig godt. Mange gjenkjennelige tanker og følelser. Som hos Salome over, avgjøres min leseliste også av ventelisten til biblioteket, synes biblioteket er helt genialt for alle bøkene jeg bare leser en gang, vil ikke ha så mange ting hjemme. Ulempen er at det har en tendens til å ramle inn mange bøker samtidig, så det kan være litt stress å komme gjennom dem innen lånefristen.

Stine Arkeologine sa...

Jeg leser også Tsjekhov! Er ennå inne i en novelleperiode, og de siste par ukene har jeg lest en Tsjekhov-novelle om kvelden, og en Tarjei Vesaas-novelle innimellom. Begge skriver om dels triste ting, men de har til felles at de får fram det dypt menneskelige hele tiden så jeg blir ikke liggende søvnløs etterpå. Føler meg bare litt vemodig for oss mennesker, som strever så veldig med å leve.. «Hesten frå hogget» av Vesaas - så fin!

Lotta sa...

Jeg leser essaysamlingen Empathy Exams av Leslie Jamison og liker den veldig godt. Spørsmålet hun stiller er hvordan vi forholder oss til empati, men inngangene til fenomenet er vidt forskjellige. Jamison skriver veldig godt, jeg tenker stadig på Joan Didion når jeg leser. Før den leste jeg Motherhood av Sheila Heti, som jeg ble enormt frustrert over. Leste den likevel ut, for det er jo interessant å bli så irritert, men jeg syntes den var selvmytologiserende, trettende og i overkant mystifiserende på vegne av moderskapet og kvinnekroppen. Neste bok blir noe helt annet: Hvitekrist av Tore Skeie! Den gleder jeg meg til.

Nina sa...

Jeg leser med jevne mellomrom gamle pikebøker, og akkurat nå skal jeg kaste meg over Evi Bøgenæs Juleballet fra 1960. Det er den gode romjulsstemningen i boken som lokker. (Har selvfølgelig lest boka uendelig mange ganger før). Her får jeg være med på jul på landet, hvor det kommer overraskende besøk, langbord som dekkes på kjøkkenet med julemat, unge par på skitur og nyutsprungen forelskelse.

Susie sa...

Jeg leser «Den tomme stolen» av J.K. Rowling, hennes første «voksenroman». Ikke spesielt oppløftende litteratur, den viser hvor dumme vi mennesker er, men mye er gjenkjennelig og gir et interessant perspektiv på livene våre.

Oda sa...

Eg har akkurat lese ferdig Grensen av Erika Fatland. Boka handler om Fatland sjølv som reiser rundt heile Russland si grense, menneskemøta der og mykje historie. Kan verkeleg anbefalast - Fatland skriv så sjukt bra! No er eg litt i villrede på kva neste bok skal bli. Håpar på å få noko inspirasjon frå denne Kva las du no!

Anonym sa...

Jeg leser Kim Leines Rød mann/sort mann. Historisk roman fra tidlig 1700-tall som skildrer kolonialiseringen av Grønland. Leine skriver så godt at man kan lukte og smake og se det hele for seg. Det er noe veldig fascinerende med Grønland! Boka er fryktelig lang, så jeg har lånt den i flere omganger fra biblioteket og lest krimbøker innimellom!

Anonym sa...

Jeg leser en spennende ny russisk roman, og venter på flere i posten (uten netthandel hadde jeg ikke fått lest så mye forskjellig som jeg gjør). Rapporterer kanskje om den neste gang.

Før det leste jeg En moderne familie av Helga Flatland, den likte jeg, og det var en bonus at den var ganske annerledes enn Telemarkstrilogien hennes, som jeg syntes var virkelig bra. Denne hadde noen av de samme fortellergrepene, men en helt annen stemning og tematikk. Alltid fint når en forfatter man liker, fornyer seg uten å skifte helt stemme.

Neste ut, etter den russiske, må bli Winterland av Janne Drangsholt. Har så lyst å lese mer om Ingrid Winter og får inspirasjon her til å sette den på ønskelisten til jul. Sist jeg leste om henne ble jeg bare liggende og le om kvelden i sengen til langt på natt. Kjente meg veldig igjen! Hilsen Ingerid

Marsvinet sa...

Shantaram av Gregory David Roberts. Vet ikke helt hva jeg skal si for å yte denne rettferdighet. Wow. Fantastisk/grusom fortelling med nydelig språk, bilder og beskrivelser. En av de mektigste leseopplevelsene jeg har hatt, og nå er den dessverre snart over. Anbefales på det voldsomste.

Anonym sa...

Jeg oppdaget Roy Jacobsens trilogi om Barrøy-folket for et par uker siden. Slukte De usynlige og er nå halvveis i Hvitt hav. Ønsker meg Rigels øyne til jul.

Populære innlegg