onsdag, november 14, 2018

Noen tanker nå når det nærmer segKanskje litt tidlig, men samtidig ikke - for mailboksen min fylles opp av reklame for alt mulig som noen mener vi må handle inn til jul. November er full av dager med engelske titler som alle handler om at handelstanden vil at vi skal bruke mer penger, kjøpe flere ting, øke forbruket. Dette skjer samtidig som at vi ser tydelige tegn til at klimaet endrer seg, og ingen i verden skal få overbevise meg om at det ikke er en sammenheng der. 

Jeg har skrevet om det tusen ganger før. Jeg synes det er så teit å bruke så forferdelig mye penger før jul. På gaver til "den som har alt" (oh, the irony), og ikke minst: på trender innen interiør og julepynt. 

For er det en ting som ikke er trendy, så er det jula. Jul er tradisjoner, nostalgi, duft og lys og varme. Om man er heldig: snø og roser på kinn. Gløgg og god mat. Ferie for de fleste, i alle fall noen dager. Bok og film og alt sånt, og gjerne filmer man ser om og om og om igjen. 

Men paradoksalt nok: hvert år blir det enda flere butikker stappfulle av glitter og pynt. Enda flere reklamer i mailboksen. Enda flere interiørblogger/blader/instagramkontoer som forsøker å overbevise om at jul i høyeste grad er trendy, og i år er julefargene sølv/blått/brunt. I fjor gikk den i blekgrønt og gull. Året før pastellfarget. (bare forslag fra min side, jeg aner ikke) Et år er det nisser overalt, året etter er fargen rød helt borte og nisser skikkelig utrendy. Klart man må kjøpe noe nytt hvert år, så man henger med i trendene! (ironi igjen)  Og jeg klør meg i hodet og tenker: Er ikke litt av greia med jula å finne fram de samme tingene igjen og igjen? Ting man har et forhold til? Julepynten man hadde på sitt aller første juletre da man var i ferd med å etablere seg? Julestjerna man arvet etter bestemor? Snøkula fra barndommen som har så lite vann i seg at det bare så vidt dekker føttene til engelen? Eller julepynten man kjøpte i fjor for den del, men som man tenker å ha i årevis?

Vel er jeg en nostalgiker og affeksjonsverdi-person fra fødselen av, så dette er helt åpenbart for meg i interiør og eiendeler stort sett alltid; men er ikke jul den ene gangen i året hvor dette egentlig burde være den gjengse holdning blant oss? Å finne fram de samme koselige gamle greiene år etter år ligger liksom i julas natur. 

Å bidra enda mer til forsøpling og forbruk burde derimot ikke ligge i julas natur. Skal man kjøpe noe nytt, kjøp noe av god kvalitet som holder lenge. Det er kjempefint å gi bort ting til loppemarked jevnt og trutt, støtte organisasjonene og unngå at ting blir kastet, men ikke bruk det som en unnskyldning for stadig å kjøpe noe nytt. Forbruket vårt må ned, og alle må ta ansvar.  

Jeg synes Underbara Clara har gode idéer om hvordan man kan pynte til jul (stiller meg bak alt sammen, ikke uventet, og tror jeg kan krysse av for alle hennes punkter her hjemme hos oss), og i tillegg har Emma Sundh veldig bra tips om hvordan man kan gjøre jula mer miljøvennlig. Bør leses!!!NB! Og jeg glemte jo å linke til NRK-artikkelen som handlet om det samme! Her er den. Hennes aller første tøfler. Den fineste julepynten på treet. 

13 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra du skriver om dette. Jeg blir helt deprimert av alt shoppinghysteriet. Takk for kloke tanker!

Kirsti sa...

Hør hør! Dette er så viktig. Dessuten er det bra for miljøet, lommeboka, stresset og kosen. Både viktig og bra, der, altså. Pekefingre er nesten like viktige som tommeltotten. Tommel opp til pekefinger herfra.

Stine sa...

Har lyst å rope ut dette innlegget til heile verda! Er SÅ einig i absolutt alt! Alle forbrukarar der ute må snart opne augene og ta sin del av ansvaret, og desse Black Friday- og førjulstider er ein god plass å starte.

Anonym sa...

Tiltredes. De siste årene har hele familien tatt ansvar og vi gir utelukkende opplevelser, noen hjemmelagde ting, men mest god mat og drikke til hverandre (barna er utelatt, men vi forsøker gjenbruk og bøker og mer nyttige ting, der og). Føles veldig bra å slippe å få så masse ting. Gir man mat og drikke, slår man også to fluer i en smekk, senker på en måte forbruket i å gi forbruksvarer i julegave. Ellers kunne jeg godt tenkt meg å droppe alle gavene, men med barn blir det vanskelig nok. Før barna boikottet vi julegaver, tok heller en tur på restaurant og teater med venner og familie i stedet. Det viktigste for oss er at vi tilbringer tid sammen. Det var også nødvendig med tanke på trang studentøkonomi, men nå har vi ikke det argumentet lenger. Hva gjør dere andre med barn, som preges av at det i skole og barnehage er et vanvittig fokus på gaver, og da antallet man får? Man har ikke lyst til å skuffe barna, heller.

Maje sa...

Det var fint med denne påminnelsen! :) Jeg er helt enig. (Tror det er få som leser denne bloggen som er helt uenige i det der..) Jeg kjøper nok likevel litt her og der, men det meste er ting jeg enten skal bruke lenge eller som erstatter noe som er gått i stykker og ikke kan repareres (eller aller helst begge deler, da.). Det er faktisk ingen jeg kjenner som gyver løs på juleshoppingen og erstatter alt de hadde i fjor. For meg handler det om å blande det gamle med noe nyere. Jeg har fortsatt ikke så mye som er veldig gammelt, for det meste av det hører hjemme på gården som jeg er fra, men det gamle jeg har kommer frem hvert år. Likeså ting som barna har laget eller som det er spesielle minner knyttet til (for eksempel har jeg fått noen utsøkte små ting fra en gammel dame i USA som ikke lenger er blant oss. Det er sånt som er supert å ta frem. Sende en tanke til henne hver gang jeg ser på treet..) Og så kommer det noe nytt som går fint med det gamle jeg har. Min søster har en kjempesamling av juletrepynt. Det er hennes greie. Hvert år mikser hun fargene på en ny måte og skaper på den måten et nytt uttrykk. Hun kjøper nok kanskje litt også hvert år, men etterhvert er det blitt såpass god samling at hun har det hun trenger. Derfor har vi også begynt å byttelåne med hverandre. Slik utfyller vi hverandres samlinger og nyter godt av det. Men det betyr jo at vi på ett eller annet tidspunkt har kjøpt det.

Hvorfor skriver jeg så mye om dette? Jeg er så enig i at alt kjøpehysteriet er utrolig slitsomt, unødvendig og miljøbelastende. Jeg skyr Black Friday som pesten og jeg er på disse tider av året (om mulig) enda mer glad i NRK enn ellers. Likevel synes jeg det er viktig å ikke snakke ned dem som føler at de har lyst på litt nytt heller. Det kan være bakenforliggende grunner til det også..? I år syr jeg nye puter til sofaen og lager nye juleduker av et nydelig stoff som jeg fikk tak i på Stoff og stil. Jeg har også tenkt å lage sånne brødkurver til noen i julegave av det samme stoffet. Men stoff er jo heller ikke nødvendigvis miljøvennlig, så selv om jeg lager selve produktet selv (og koser meg med det), så blir jo ikke balansen god. Jeg satser på å ta med meg mine handlenett og pakke inn i resirkulerbart gråpapir i år. Kanskje det går opp i opp? :) (Jeg skjønner at innlegget handlet om den overdrevne handelen og skrikende reklamer, altså. Følte bare at jeg måtte moderere litt med at nye ting ikke nødvendigvis bare er av det onde heller..?) God førjulstid til alle sammen! Jeg gleder meg over alle de store og små aktiviteter som følger med, over lys og fyr i ovnen, over den nydelige musikken som jeg (snart) skal nyte og alt det andre.

Glamourbibliotekaren sa...

Ikke meningen å snakke ned dem som har lyst på noe nytt, jeg trenger jo også nye ting i blant - men en oppfordring til å kjøpe kvalitet; noe som holder i mange år! :) Ikke sikkert poenget mitt kom godt nok fram :)

Maje sa...

Joda. Skjønte hva du mente og det støttes så absolutt. Følte bare for å si litt om det ettersom det opptar mange, meg selv inkludert. �� En av de fineste tingene med denne bloggen er at den oppfordrer til raushet og til å stå for det man tror på. Og påminnelser av dette slaget gjør så godt. For meg handlet det bare om balanse.

Glamourbibliotekaren sa...

:) Det ville vært temmelig dobbeltmoralsk av meg om jeg snakket ned alle som kjøper noe nytt, samtidig som jeg titt og ofte skriver om tekoppene mine og platene og alt det der som slett ikke alltid er secondhand! :D Da håper jeg dere sier kraftig i fra i så fall! (Og du har absolutt et poeng i at hjemmelagede gaver kan være skikkelig miljøsvin! Kommer jo helt an på hva man lager det av.)

Anonym sa...

Et fint innlegg om ei tid framover som ikke bestandig er like grei for alle. Jeg tenker da på alle som har en trang privatøkonomi, kanskje enslige, uføre med barn,flyktninger, andre uten et stort nettverk, arbeidsledige osv.Det er mange som føler at denne tida fram mot jul slett ikke er noe gledelig, men en stadig påminning om alt man ikke har råd til, og da snakker jeg ikke om ny julepynt, men gaver, ekstra mat og alt det mange av oss tar som en selvfølge.

jeg elsker adventstida, men tenker en del på de som har mye bekymringer i denne tida, ikke minst på vegne av barna sine. Vi ønsker jo det beste for ungene våre alle sammen. Jeg prøver så godt jeg kan å formidle at denne tida kan vi bruke på å være sammen, ikke bare familien, men å inkludere andre, spise kveldsmat sammen, grille pølser ute eller bare møtes uten noe spesielt opplegg. Vi har adventskalender og gaver til jul, men prøver ikke å lage en veldig stor greie ut av det, prøver å fokusere på gleden ved å ønske seg noe, forventningene er jo halve moroa, og det med å spare til noe og så endelig kunne kjøpe det, er en ting vi i dette landet kanksje har glemt litt av. Hehe, dette ble et langt innlegg, håper ingen tar det som kritikk av "sin" måte å møte adventstida på,slik var det ikke ment, bare noen tanker jeg ville dele med dere fine folk her inne. Ønsker alle ei god og meningsfylt tid fram mot jul!

Maje sa...

Å! Nå så jeg linken til Underbara Clara sin blogg. Så nydelig! Takk for tipset! (Og beklager alle utropstegnene.. hehe)

Janne sa...

Veldig bra skrevet. Jeg er så enig med deg, og forsøker å etterleve det selv. Et spørsmål, om du har tid til det. Jeg har forsøkt å finne miljøvennlige stearinlys, dvs de som ikke inneholder parafin. Vi brenner jo en del lys på denne tiden. Har du noen gode forslag?

Stine Arkeologine sa...

For et fint og viktig innlegg! :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Janne: Jeg kjøper kronelys på Nille, de er 100% stearin og svanemerkede.

Populære innlegg