tirsdag, desember 04, 2018

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 4


Ah. Julete. Det finnes så mange gode. Jeg føler egentlig jeg har dekket dette emnet ganske bra allerede i år, men kalendertradisjonen tro: Luke 4 handler om julete. Let's go:

For en del år siden da Le Palais des Thés akkurat hadde kommet til Norge (i 2006?), fikk jeg deres Cachemire rett før jul av min snille mann. Den er helt perfekt som julete! Jeg har hatt den hvert eneste år siden. En blanding av svart og grønn te, med sitrus, nellik og kanel osv - men ikke altfor voldsom. Jeg drikker den daglig nå, og kommer helt sikkert til å gå tom før nyttår. Denne har jeg skrevet mye om gjennom årenes løp! Vet at mange av dere har lagt deres elsk på den, det er hyggelig. 

En annen tradisjon er mine faste svenske yndlinger som jeg alltid kjøper på vår årlige førjulstur til Göteborg. Lussete! Nam nam. Må ha den. Er allerede redd for at den skal gå tom, skulle jo kjøpt dobbelt så mye! 

Ellers liker jeg adventsteen til Majorstuen Te & Kaffe (har allerede tømt en 50g-pose jeg kjøpte for et par uker siden), og deres Old English Christmas Tea - den er knallgod; sprudlende på et vis. I år prøver jeg en ny derfra: Grønn jul. God på smak, men litt for svak tror jeg. Twinings har også en god julete når jeg tenker meg om, men den finnes visst ikke i norske butikker, så i år har jeg den ikke. I fjor oppdaget jeg en fra Palais des Thés som var riktig bra, den i gullboks, så den har jeg kjøpt i år også. Bittelitt i stuss på den faktisk, den smaker litt mer rose enn i fjor. Ellers har jeg en fra Whittard's som skal omtales etterhvert. I tillegg er jo Perchs' luksus-chai veldig juleaktig, så jeg drikker mye av den nå. 

Jeg liker å ha en del å velge blant, det er ikke så farlig om man ikke rekker å drikke opp absolutt alt. Januar er mørk og lang, det kan være koselig å drikke julete selv om jula er over. Jeg står imidlertid over røde teer, altså rooibush-teer, så for meg er julete primært svarte eller grønne. Og uten melk i, jeg drikker alltid teen bar. 

Også har jeg jo alltid mine teadventskalendere, da, av et eller annet slag. Daglige doser med god te som noen andre har plukket ut, det er jo moro med overraskelser! I år har jeg som dere vet den fra Perchs, det skulle bare mangle. Tidligere år har jeg kjøpt kalenderen fra danske Tante T, den har alltid vært veldig bra! Dagens luke i Perchs-kalenderen inneholder deres svarte julete, som jeg kjenner fra før. Den kalles munkeblanding resten av året. Den er litt tung på nellikmengden for min del, nesten så jeg får assosiasjoner til en slags middagssmak, mat, umami? Buljong? Vet ikke. Ikke vond, men slett ikke en konkurrent til noen av de jeg nevner over her. 

Hvilke er deres favoritt-teer i desember?  

7 kommentarer:

Maje sa...

Jeg er ikke så glad i chai, men holder på å venne meg til det (Kusmi har en som er ganske god). Dermed blir det heller ofte noe med ingefær for meg. Vive le thé fra Palais de thes er god, men litt for sterk, så jeg bruker Darjeeling med litt Vive le thé oppi. Det er godt, synes jeg. Ellers: Earl Grey med en eller to Kongen av Danmark drops oppi. God te med litt anis smak. (Skulle gjerne ha prøvd Lussete! Høres godt ut.)

Elisabeth sa...

I helga som var, kjøpte jeg julete hos Perch's i København, og den er veldig god! Liker også juleteen til Solberg & Hansen, som jeg fikk for et par år siden og er i ferd med å drikke opp i disse dager.

Anonym sa...

Jeg kjøper alltid julete, men drikker den aldri opp. Har ikke kjøpt i år enda. Så jeg håper jeg finner en ordentlig god en. Vanlig Lipton te er den som minner meg mest om jul. For jeg drikker den bare til julefrokost hos mamma. Det er noe hun fikk til jul som barn og har fortsatt med så lenge jeg kan huske. Så hver julemorgen er det en ostIndia kanne med Lipton te og sitron. Gode minner...
-Yvonne

Anonym sa...

I år har jeg te-kalender (for første gg) fra Pukka. Dagens te var en kamillete med blanding av vanilje og manuka honning(?). Den var god faktisk, også likte jeg den som var en blanding av tre forskjellige myntesorter. Spennende med te-kalender må jeg si. Kanskje dette er begynnelsen på en ny tradisjon?!
Hilsen Stine c",)

Marianne sa...

Sitter nå med en stor kopp julete fra Black Cat. Den er god synes jeg. I fjor fikk jeg med en pose Old English Christmas Tea fra Majorstuen Te &Kaffe. Helt nydelig! Håper på en tur til Oslo før jul og nye forsyninger av den :)

Glamourbibliotekaren sa...

Maje: Oi, drops i te! Spennende! Ikke testa :)

Elisabeth: Perchs fikser det meste :)

Yvonne: Sånt er koselig! Hos farmor fikk vi alltid Twinings English Breakfast til frokost første juledag, servert i ei høy brun tekanne (i gule Figgjo Sissel-tekopper). :)

Stine: Tekalender er den beste kalenderen for min del i alle fall! :)

Marianne: Ja, Old English Christmas har jeg akkurat hamstra inn flere poser av, den er en av de aller beste synes jeg! :)

Unknown sa...

Juleteen fra NUTE er nydelig.

Populære innlegg