fredag, januar 04, 2019

Dyret / Heidi Furre. - Oslo : Flamme, 2018. - 160 s.


Denne ble årets siste leste bok i 2018, og også en av de beste. En roman om hvordan det føles å være gravid for første gang. Så spot on, to the point skrevet. Denne bør alle lese, om de har opplevd det eller ikke. Jeg tror ikke jeg har lest noe om dette emnet som har vært mer gjenkjennelig enn det hun skriver. Ikke det helt konkrete selvfølgelig; hovedpersonens situasjon var jo på de fleste måter ulik min egen, men følelsene. Tankene. 

Jeg er veldig begeistret for Furres stil, og likte hennes to forrige romaner veldig godt også (Parissyndromet og Ungdomsskulen) - samt bloggen "Kval og actionfilm" som jeg fulgte i årevis. "Dyret" tar også opp viktige temaer som både tidligere bøker og blogg også var preget av - nemlig likestilling, å ikke føle seg bra nok, vennskap, metoo.  

Setningen som fikk tårene til å flomme, helt akutt, var denne som avslutter kapittelet om fødselen: 
"Det er ikkje eit første møte, eg kjenner ho frå før."

2 kommentarer:

A. sa...

Denne leste jeg også mot slutten av året. Jeg er ikke mor selv, så jeg festet meg mest ved det feministiske aspektet ved boken. Spesielt var det et sted i teksten der det ble tenkt noe ala "kan han voldta meg?", og dette var en helt rasjonell, ikke hysterisk tanke. Kjenner meg så igjen! Hvor mange vurderinger må man ikke som kvinne ta bare for å bevege seg i det offentlige rom?! Og dette er helt automatiserte tanker, men takket være Furre er jeg mer obs på dette. Lesing beriker:)

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, det er nettopp det der. Tenk at det er sånn. Minner meg om det kjente sitatet fra Margaret Atwood:

""Why do men feel threatened by women?" I asked a male friend of mine. So this male friend of mine, who does by the way exist, conveniently entered into the following dialogue. "I mean," I said, "men are bigger, most of the time, they can run faster, strangle better, and they have on the average a lot more money and power." "They're afraid women will laugh at them," he said. "Undercut their world view." Then I asked some women students in a quickie poetry seminar I was giving, "Why do women feel threatened by men?" "They're afraid of being killed," they said."

Populære innlegg