onsdag, januar 30, 2019

Svar på spørsmålene deres, del 4


Det kom jo bare flere og flere spørsmål! Morsomt. Det er ikke for sent å kaste seg på altså, gå inn her hvis dere vil være med. 

Anonym: Hva leser du på venterommet hos tannlegen? :-)

Jeg har som regel ei bok i veska, så det blir ofte den. Ellers har jeg en tendens til å surfe rundt på Discogs og shoppe brukt-vinyl fra iPhonen når jeg sitter på venterom; vet ikke helt hvorfor. 


Anonym: Hei! Jeg lurer litt på dine tanker om husarbeid. Har du gode rutiner eller driver du med skippertak? Og hvordan tenker du når du feks vil kose deg med å lese bok - må du ha det ryddig og rent før du unner deg å slappe av eller gir du blaffen i om det er en del rot? Selv er jeg dårlig på husarbeid men får også dårlig samvittighet av at jeg ikke gjør det - har derfor store problemer med å unne meg å kose meg hjemme. Råd mottas med takk!

Jeg har vel på et eller annet tidspunkt begynt å akseptere at det aldri blir så ryddig og rent som jeg har lyst til å ha det; sånn er det jo når man bor i et hus og har masse eiendeler og ikke så mye tid til å bruke på å holde alt i orden. Jeg liker å rydde unna det verste av hverdagsrotet før jeg legger meg på sofaen med ei bok - lekene hennes, oppvasken på kjøkkenet. Men ellers flyter det ganske bra her i blant. Selv om jeg trives best når det er ryddig, har jeg lært meg å slappe av når det er relativt rotete. Det hjelper å ha et roterom der man kan slenge inn alt mulig i full fart! Out of sight, out of mind. Anonym: Hei! Her kommer noen spørsmål: 
1. Har du noe forbilde, noen du ser ekstra mye opp til?
2. Jeg driver og eksperimenterer litt med kjøttfrie retter. Hva liker du å ha til middag på en vanlig hverdag?
3. Fjell eller sjø - hva liker du best? Og hvorfor?
4. Har du noen bok du stadig tar fram igjen? Hvilken bok har du lest flest ganger?

Ha en fin dag! :)

1. Leger uten grenser. 
2. Jeg er altfor glad i pasta, langt over grensa for hva som er bra for meg. Hva med bønner og linser? Couscous? Det er mye godt man kan lage, og det finnes mange fine nettsider med oppskrifter. Lykke til!
3. Jeg kan ikke velge! Stillheten på fjellet, lufta ved sjøen. 
4. Den jeg har lest flest ganger må være "Tante Gummiguttas nye hus"! Hanne: 
Jeg lurer litt på hvordan du får til å ha så mye ferie? Somrene dine er så lange og deilige, og likevel har du fri i både jul og påske, samt reiser til f. eks Paris en uke eller to i året? Jobber du inn mye fleksitid eller jobber du et sted med tidenes ferieavtale? And on that note: når og hvor går neste reise? Koser meg alltid skikkelig med alle de fine bildene du tar på tur!
Ha en fin fredag og takk for en super blogg!

Haha, imponert over at noen holder oversikt på ferien min! (titter meg litt skremt over skuldra nå)

Jul og påske er jo gjerne ikke så mange dager - fine å avspasere! Jeg har ikke pleid å ta noe særlig høstferie eller vinterferie, så det går ikke bort dager til det. Jeg jobber inn en del fleksitid. Jeg har overført ferieuker fra tidligere år, og i 2017 hadde jeg jo permisjon hele året (ergo laaang sommer). Dessuten bor jeg i et sommerparadis, så feriefølelsen har jeg både lenge før og lenge etter de ca fem ferieukene jeg pleier å ta! 

(Jeg pleier egentlig ikke forhåndsblogge om reisene våre, så neste tur får vi se på når den tid kommer)Silje: Jeg falt helt pladask for den Brahmskvintetten du la ut på Glamorøs fredag! Må kjøpe den. Har du en bra innspilling å anbefale? Og ellers lurer jeg på hvilke ingredienser en perfekt sommerdag har hos deg :-)

Ja, den kvintetten! Noe av det fineste. Martin Fröst har gjort en nydelig innspilling av den på Bis, og Janine Jansen er med på fiolin, så den kan jeg helhjertet anbefale. "Martin Fröst plays Brahms" heter den; sjekk på Lawo store under Konserthuset! En perfekt sommerdag, det kan være så mangt! Våkne tidlig. Drikke te på benken i morgensola, og bare fortsette i den stilen - alle måltider ute, flytte seg etter sol og skygge alt ettersom, leke med datteren min, ligge i hengekøya. Gå en tur, hånd i hånd, kjøpe is, plukke blomster. Bade på ettermiddagen. Sitte ute om kvelden til vi sovner. Og så uendelig mye annet, så egentlig burde jeg greie ut om en perfekt sommermåned. Eller tre. 
Marit: 
Hva er yndlingskaken din, den du baker når du skal ha teselskap? Jeg er kakeentusiast og synes det er morsomt å høre hva andre liker :-)

Tja, jeg er glad i suksesskake, daimkake og pavlova, men også min trofaste rømmekake og marengskake, og andre tradisjonelle greier som fyrstekake. Ikke så begeistra for sjokoladekake. Jeg har ikke noe stort repertoire, er ingen kløpper ved kjøkkenbenken, men synes det er hyggelig å bake når det kommer gjester. Særlig til hageselskaper om sommeren! I Paris lever jeg på sitronmarengskake. 
Kathrine: Jeg er veldig takknemlig for alle spillelistene dine, og imponert over hvor varierte de er og hvor mye ukjent (for meg) det er der, som er så fint og som jeg har blitt så glad i. Både klassisk og jazz og pop. Siden det er slik bredde, lurer jeg på hva slags musikk du absolutt ikke liker. Hva har du minst av i hyllene dine? Hva hører du aldri på? Hva får deg til å skru av radioen?

Så fint at du liker spillelistene! Jeg er veldig glad i å pushe musikk på andre; da jeg var liten brukte jeg ukelønna mi på plater og kassetter og lagde mixtapes til vennene mine. Siden har jeg holdt på sånn på den ene eller andre måten! Musikksmaken min går over mange genrer og perioder, men jeg er alltid svært bevisst på hva jeg liker og ikke liker. Det er mange som tror at en bred musikksmak hva stilarter angår, betyr at man er ukritisk og liker det meste. Det kan jeg umiddelbart avkrefte. Det betyr at man kan finne fine ting i mange musikalske retninger, men ikke at man er altetende. 

Jeg er ikke spesielt glad i grunge og lignende. I det hele tatt rocken på 90-tallet - Green Day, The Offspring osv - synes jeg kan være ganske kjedelig og irriterende. Mye annet fra samme tid også. Jeg skrur av radioen (dvs jeg hører aldri på kanaler som kan finne på å spille den) når "What's up" med 4 non Blondes kommer - den tror jeg er noe av det verste jeg vet av låter. Postgirobygget gives me the creeps. Og Ace of Base. "Tubthumping" med Chumbawamba likeså. Alt av Aqua og lignende artister i de tyggis-tegnefilm-genrene der. I det hele tatt er det mye musikk fra listene på 90-tallet som gir meg utslett, men det finnes mye bra fra samme tiår - tenk bare på NuSoulen - så dette er ikke noe forsøk på å generalisere. (Jeg kan også kjapt finne låter på hitlistene fra den tiden som jeg liker. Jeg så mye på VH1 mot slutten av 90-tallet!) 

Musikaler er heller ikke min greie, hverken å se på scenen eller å høre på plate. Dessuten - om sommeren er jeg ekstra vâr på følgende genre: "Gladlåt med sommertema som er skrevet for å spilles mye på radio, særlig P1- gjerne med en lystig stemme, plystring, en ukulele og et omkved som er perfekt til å synge med på." Da løper jeg så fort jeg kan i motsatt retning. 

Dette ble veldig negativt føler jeg, men når musikk har gjennomsyret hele ens liv både privat og på jobb, da har man jo mange meninger om saken. Og når du spør, da svarer jeg, hehe.  Kunne listet opp hundrevis av band og låter jeg avskyr, men jeg stopper her. Jeg er mer glad i å skrive om musikk jeg liker, fremfor musikk jeg holder meg unna - så jeg kan jo henvise til musikkategorien og spillelistene mine om noen lurer på hva jeg foretrekker å høre på.Oda: Digg med spørjetime! Eg lurer på fire ting.
1. Du skriv så engasjerande (og har så imponerande mykje kunnskap!) om klassisk musikk og dei gamle musikalske perlene, men kva med såkalla populærmusikk anno 2019; er det noko her du lyttar til? (og då tenker eg ikkje nødvendigvis på VG-lista)
2. Yndlingsbilledkunstnar?
3. Har du eit tetype som du absolutt ikkje liker? 
4. Du svarte i eit anna spørsmål at du kunne tenke deg å forske på og skrive bok om musikk, har du noko draumeemne du gjerne ville forska i?


1. Jeg klarer nok ikke å henge med like mye på samtidspopulærmusikken lenger, men prøver å holde meg noenlunde orientert innen f.eks. soul. D'Angelo og lignende artister. Forsøker å holde et øye med nye stjerner på jazzhimmelen også. Men jeg rekker ikke følge ordentlig med dessverre. Jeg hørte en del på Atlantis i P13 og Ruben i P3, og da fikk jeg med meg mye nytt og bra, men nå etter at de programmene er lagt ned må jeg lete etter noe annet tror jeg (tar gjerne i mot tips om relevante musikkradioprogrammer der!). Derimot hender det stadig at jeg oppdager perler fra f.eks. 70-tallet jeg ikke har vært borti, og det er kjempegøy! Så mye fint å få tak i som man ikke ante eksisterte. Ergo er det slett ikke for sent å oppdage 2019-pop; kanskje jeg gjør det når jeg blir 60!
2. Caspar David Friedrich, Rembrandt
3. Nypete. Slike knallrøde frukt-infusions. 
4. Det var vel spørsmålet "hvis du skulle skrive ei bok" som var utgangspunktet; jeg har ikke planer om å gjøre det altså. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skulle ha skrevet om, for det er så mange som har gjort alt før meg - men det er noe med popmusikken i California omkring 1980 som fascinerer meg veldig. Fra det rent låt-tekniske/harmoniske/melodiske til selve bransjen og pengene og studioene og musikerne som ble brukt. Produsentene. Hvordan de tok i bruk nyvinninger i teknikk, instrumenter osv. Eller jeg kunne hoppa enda noen år bakover i tid og skrevet om 70-tallet. Melodiøs pop med strykere og akkordrekker som går rett i hjertet. Eller om cooljazzen. Ellers kunne jeg gjerne ha reist til Leipzig og forska på Bach et par års tid! Anonym: Hva hører du helst på radio? Og helst ikke? Trenger tips! Gjerne til kanaler, programmer.

Jeg hører helst på P2, mye bra verbalstoff der, en del bra kultur, men jeg savner musikkprogrammene veldig. Det er så få igjen av dem der. NRK Jazz hører jeg en del på; den er blitt mye bedre. P13 har noen gode programmer; "Felbergs loft" og "Transmission" er verdt å høre på, og "Stjernepose" kan være morsomt. Ellers hører jeg gjerne programmer på NRK Klassisk hvor de spiller hele verker, eller snakker om nye plater e.l. Mye på kveldstid, konserter for eksempel. Samt operalørdag. På P1+ sender de en del fint fra NRK-arkivet, som f.eks. "Swing og sweet" (mandagskveldene). Bård Oses "Ren 60" er også veldig lærerikt; ofte mye Beatles der. 

Det jeg ikke hører på, er kommersielle radiokanaler. Radioreklame er pure evil. 


S. Jeg har egentlig ikke noe spørsmål, men benytter anledningen til å takke deg for alle gode tips jeg har fått i de årene jeg har lest denne bloggen, ikke minst når det gjelder kultur. All musikken du har presentert for meg, Stacey Kent (som jeg nå har hørt på konsert tre ganger takket være deg!), Bach, alle spillelistene dine med fine artister som Janis Ian og Joni Mitchell. Bøkene, Turgenjev, han hadde jeg ikke hørt om før. Blitt så glad i Tsjekhov, og Hjalmar Söderberg! Enda en ukjent forfatter for meg, men så fint han skriver. Og Bjørg Vik, Cora Sandel, Alice Munro, Paul Auster. Delacroix sitt atelier i St. Germain. Små steder i Latinerkvarteret. George Sands hus nedenfor Montmartre. Du inspirerer virkelig, og det vil jeg takke deg varmt for. Ingen annen blogg kommer i nærheten, det mener jeg virkelig.

Tusen takk, så koselig! Jeg blir alltid glad av å høre at det jeg formidler treffer noen. Og særlig kultur og musikk og reiser.  Og særlig favorittene mine! Hjalmar!  Takk igjen!


K.N. Jeg lurer litt på om du har noen tanker om hvordan man kan gjøre barnet sitt glad i bøker, glad i musikk, glad i forskjellige kreative ting. Det blir mye Peppa Gris her, har litt dårlig samvittighet for hvor mye han ser på tv... Tips mottas med stor takk!

Aller først: Det blir mye Peppa o.l. her også, tror ikke det er så unormalt, så du kan sikkert bare slappe av med det. Men ellers tror jeg tilgjengelighet er trikset. Bøkene må stå i ei hylle på gulvet sånn at barnet når tak i dem. I begynnelsen var jeg litt engstelig for at hun skulle ødelegge dem (hun bøyde permene motsatt vei osv), men nå har vi heller blitt kløppere på å teipe, hehe. Så får vi heller vente litt med å låne bøker på biblioteket til hun har helt sluttet å herpe dem. 

Når det gjelder musikk, spiller vi mye plater naturligvis - all slags musikk, klassisk og jazz og pop og barnemusikk og hva som helst egentlig. Hun har noen egne LP-plater også. Vi har sunget mye for henne fra dag 1, ikke minst om kvelden før hun skal sove. Vi har kjøpt en passe liten (som en liten radio) bluetooth-høyttaler som er med oss ut i hagen, på ferier osv, og der kan vi streame Spotify for eksempel.  Hun elsker Beatles' "Something" og Knutsen & Ludvigsens "Grevling i taket". Og Prince og Bach. Vi har også helt bevisst latt mange musikkinstrumenter være tilgjengelig for henne. Vi har ei stor kurv stående under pianoet, full av diverse rytmeinstrumenter, melodiske slagverksgreier, forskjellige fløyter, og hun har sin egen lille ukulele. Disse dras like mye utover gulvet som brio-jernbanen og duploen. Mannen min spiller mye gitar og synger for henne, alt mulig av barnemusikk og andre sanger som vi har i diverse sangbøker. (Hun kommer med requests!) 

Det tredje jeg vil nevne, er tegnesaker. Vi har kjøpt halvtjukke fargeblyanter i god kvalitet som ikke brekker hele tiden, og vi passer på at de er spisse. Ingenting er så kjedelig som en nedtegnet fargeblyant uten en blyantspisser i nærheten. Vi har store tegneblokker som vi kjøper i bokhandelen, og alt dette ligger sånn at hun lett kan ta det fram. Vi har tegnet full mange tegneblokker det siste året! Jeg tror i det hele tatt at det er fint å unngå hindringer, sånn at de ikke blir stoppet når de får lyst til å finne på et eller annet gøy. Bøker ved gulvet, musikkinstrumenter her og der, kvalitetstegnesaker. 


Karianne: Jeg synes du har så mange fine tekanner! En egen post om dem ønsker jeg meg :-) Takk for fin blogg! 

Da er du heldig - jeg har blogget om alle tekannene mine tidligere! Jeg skal lage en samlepost for deg. 


6 kommentarer:

Randi sa...

Så morsomt å lese, liker spørretimer og her var det mange spennede spørsmål og svar :-) Ha en fin dag!

Randi sa...

Oj, nå skvatt jeg!
Eh, har jeg kommentert idag? Niks.
Men jeg er veldig enig i det som navnesøstra mi sier da! :)
Måtte le av at du så deg over skuldra :)
Jeg synes dere har ei sånn god holdning til barnet og aktiviteter, dvs bøker, tegnesaker, instrumenter og leker i hennes høyde.
God onsdag! :)

Glamourbibliotekaren sa...

Randi 1: Takk det samme! :)

Randi 2: Hehe, ja, kan jo fort bli småparanoid når man får spørsmål av den typen! Og takk, fint å høre! :) (jeg er jo kjempefornøyd selv også med at det alltid er spissede fargeblyanter tilgjengelig; det er mannen min som er en racer til å kvesse i tide!)

Karianne sa...

SÅ enig, «what’s up» er blant de mest irriterende sangene på denne jord! Tror forøvrig vi har ganske lik musikksmak. Befriende å lese når du skriver rett fra levra sånn :-) Postgirobygget, væææh

Kristin sa...

Så gøy å lese om musikk du ikke liker, hi hi! Jeg har også lurt på dette, om du er altetende eller hva. Veldig artig med spørretime, jeg kommer ikke på noe å spørre om akkurat nå men håper å få sjansen igjen senere. Synes det er moro å se hva leserne lurer på også, vi følger jo bloggen år etter år og da dukker det opp noen spørsmål i blant. Måtte som Randi over her fnise litt av at du kikker deg over skuldra ;-) Skjønner at det føles rart at noen følger så godt med at de lurer på hvor mange feriedager du har og sånt. Selv har jeg tatt meg i å fundere på hva som "ticks you off" og frustrerer deg, siden du virker så positiv, men det fikk jeg svar på. Godt å høre at du også kan bli sinna ;-)

Ha en fin dag i kulda!

Glamourbibliotekaren sa...

Karianne: Heheh, kan ikke være annet enn ærlig når det kommer til musikk :)

Kristin: Det kommer sikkert spørretimer senere også! :)

Populære innlegg