tirsdag, februar 26, 2019

Kva las du no?


Vi har ikke rapportert lesing siden november! Det er jammen på tide. Nå har mange hatt vinterferie og sikkert fått slukt haugevis av bøker, så her er det bare å liste opp hva dere har lest så langt i år, om dere ønsker. Eller hva dere leser nå. Hva dere vil anbefale, eller fraråde. 

Jeg leser ei fin novellesamling av Edith Pearlman, "Honeydew", som jeg kjøpte i Paris for et par år siden. Bruker lang tid. Fint. 

Ordet er deres!

36 kommentarer:

Maje sa...

Ja! "Kva las du nå" kom i akkurat rett øyeblikk, for jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal ta fatt på nå. Jeg skal lese kommentarene nøye.

Jeg er akkurat ferdig med en av Agatha Christies ikke-krim, en bok hun skrev under psevdonymet Mary Westmacott. Boken heter "Absent in the spring". Den handler om en husfrue som er på tur hjem til England fra Bagdad, der hun har besøkt sin datter. På grunn av en flom blir hun nødt til å vente på en stasjon ute i ingenmannsland og hun plages med ny selvinnsikt om seg selv og familien sin. Det er ikke en tungvekter, men jeg syntes den var veldig god.

Ellers hører jeg på "Becoming", Michelle Obamas selvbiografi og så har jeg så vidt begynt på en biografi om Jane Fonda. Det er mer ved den dama enn 80-talls aerobic-videoer har jeg funnet ut.

Anonym sa...

Har akkurat begynt på Mikael Niemis siste, Koke Bjørn. Den er en historie helt utenom det vanlige, med et levende språk og fantastiske beskrivelser. Kritkerne hadde helt rett! Ved siden av leser jeg Therese Bohman Den andre kvinnen.

Anonym sa...

Jeg har akkurat gjort ferdig Helga Flatlands triologi om de tre guttene som reiser til Afganistan, familiene og bygda rundt. Likte de bøkene så godt! Synes hun skriver så nært om mennesker og følelser, føler at jeg kommer innunder huden på de som er med.
Har også lest Anne Karin Elstads fire bøker om Julie - en helt annen tid, men samtidig veldig bra. Synes jeg da!
Nå er det litt lettere, med Jørn Lier Holst Katarinakoden.

Anonym sa...

Jeg jobber meg systematisk gjennom Agnes Ravatn sitt forfatterskap innimellom andre bøker. Tove Jansson "Den ærlige bedrageren" var veldig fin, det samme var "Senteret" av Victoria Durnak. Neste på lista blir Cora Sandel "Dyr jeg har kjent" og Alf Prøysens "Trost i taklampa".

Gleder meg til å se hva andre leser :)

Hermia Says sa...

Jag har lite kvar av den galet bra There There av Tommy Orange. Det blir nog svårt hitta något att fylla tomrummet med efter den.. (men får kanske något tips här ☺️)

Stine Arkeologine sa...

Edith Pearlman, henne har jeg nettopp blitt anbefalt å lese, og jeg hadde ikke hørt om henne før! En sånn merkelig synkronitet. Fortell gjerne mer om denne samlingen i en senere post! :-)

Akkurat nå leser jeg samme bok som Ulla-Britt fortalte om på siste Glamorøs fredag, «Old Filth» av Jane Gardam. Har ikke kommet så langt, men den virker både bra og morsom (på et britisk, understated vis). Ellers holder jeg fremdeles på med «Lord Jim» av Joseph Conrad. Hver gang jeg tar den opp tenker jeg at oj, dette er jo veldig bra! Men så går det en uke til neste gang. Noen bøker er slik, gode men ikke slik at du bare MÅ lese videre og plutselig har klokka blitt to om natta. Gleder meg til å lese allle leserapportene som kommer her!

Frk Luna sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Kristin sa...

Nettopp ferdig med Kafka på Stranden, av Haruki Murakami. En sammensatt bok, noe veldig bra og noe helt sykt. Mye jeg likte veldig godt og noe jeg likte veldig dårlig. Men alt i alt så var det artig å lese noe så totalt ulikt det meste annet jeg har lest. Dog holder det med den ene boka, jeg er ikke ny Murakami-fan.

Triologien av Jane Gardam om Old Filth som er nevnt over her, har jeg også lest for ikke så lenge siden - det var også bra på sin måte!

Nå begynte jeg på Minneteppet av Ann O'Loughlin. Har så viddt begynt, så for tidlig å si noe.

Så venter jeg i bibliotek-kø på Leksikon om lys og mørke, av Simon Stranger.

Anonym sa...

Nettopp lest Mythos av Stephen Fry, flott og levende gjenfortelling av greske myter. Holder ellers på med Villette av Charlotte Bronte og The Water Cure, en dystopia med fin stemning om tre unge jenter som vokser opp med foreldrene på ei øy i en forurenset fremtid.

Anonym sa...

Jeg leser Olive Kitteridge av Elizabeth Strout. Jeg fikk den i gave på norsk, oversettelsen er god. Jeg liker godt hverdags-Amerika, om man kan si det sånn. Denne historien foregår i en liten by i Maine og sirkler rundt den skuffede og livstrøtte lærerinnen i byen, Olive Kitteridge. Veldig gripende. Hilsen Sophie

Yvonne sa...

Jeg leser de urolige av Linn Ullmann. Koser meg veldig med den.:)

Jorunn sa...

Har blitt litt hekta på bøkene til Heidi Furre, så nåhar jeg lest både «Ungdomsskulen», «Parissyndromet» og «Dyret». Liker skrivestilen hennes, fint skrevet på godt nynorsk. Kommer hun snart med flere bøker, noen som vet?

Har også lest Anton Tajekhovs «Fire noveller» - den falt bare sånn passe i smak. «Tung tids tale» av Olaug Nilssen var imidlertid en innertier! Hun skriver gripende om å være moren til en autist. Foruten disse har jeg også lest «Byens spor - Maj» av Lars Saabye Christensen, den falt jeg skikkelig for. Christensen er utrolig flink til å skape fine univers og gode tidsbilder. Jeg har også begynt på «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Januar og februar er fine lesemåneder for min del.

Ingerid sa...

Har akkurat lest ut Winterkrigen av Janne Drangsholt. Jeg elsker bøkene om Ingrid Winter, altfor mye å kjenne seg igjen i,og nye humor. Nå tilbake til ny russisk litteratur, den nyeste boken til Guzel Jakhina. Håper hun blir oversatt snart, så kan jeg anbefale henne her!

Anonym sa...

Jeg har blitt i likhet med mange andre tror jeg, blitt hekta på Rachel Cusk. Har siden jul lest Transitt Omriss Bradshaw-variasjonene og nå holder jeg på den siste i triologien hennes, Kudos. Anbefales om du vil utfordres på sjangekonvensjoner og er glad i monologer og har sansen for underfundig humor. Jeg veksler mellom å bli rørt, lattermild, ettertenksom og oppglødd når jeg leser bøkene hennes. Hun har et eget blikk for situasjoner og mennesker, jeg er veldig fascinert av måten hun skriver på, noe helt eget. Så deilig å ha ganske mange av hennes bøker å lese, selv om jeg har skjønt at Omriss-triologien er noe spesielt.

Anonym sa...

Jeg har nettopp lest Brit Bildøens Tre vegar til havet, som ga veldig stort inntrykk, kommer til å sitte i lenge. Den dama kan virkelig skrive. Sterkt og medrivende om å kjempe mot byråkratiet i en adopsjonsprosess, på veien miste grepet om rett og galt og taket på virkeligheten, og å komme seg tilbake i et normalt liv. Anbefales på det varmeste.

Anonym sa...

Jeg leser "Om våren" av Knausgård, men den må jeg ha i små porsjoner. Den er nydelig og hjerteskjærende og voldsom i all sin enkelhet, eller, det er jo ganske store tema i en hverdagslig innpakning om det gir mening. Jeg anbefaler boka, men hvis man er som meg, litt skjør mot kvelden, så les den heller når det er lyst og når man har en ellers god dag. Ellers har jeg akkurat blitt ferdig med en biografi om Nini Roll Anker, det var ei spennende dame og forfatter! Har bare lest "Den som henger i en tråd" av henne, nå skjønner jeg at jeg må lese mer!

Ida i Bergen

Anonym sa...

Jeg har nettopp begynt på Søsterklokkene av Lars Mytting. Jeg har likt de tidligere bøkene hans.
På Storytel går det mest i krim. Jørgen Jæger for tiden.

T sa...

Jeg leser Trude Marsteins «Så mye hadde jeg» og liker den. Selv om hovedpersonen tidvis gjør meg sliten, kan hun ikke bare bli fornøyd...?

Helga sa...

Har nettopp blitt ferdig med Lars Myttings «Svøm med dem som drukner». Veldig fascinerende bok med masse detaljer, men jeg syns dessverre den tapte seg mot slutten. Kjenner at det er lenge i mellom bøker hos meg, og da stiller jeg ekstra store krav til det jeg skal lese. Savner tida på videregående da bibliotekaren hjemme kunne plukke masse bøker han visste jeg ville like.

Inger Marie sa...

Leser Juli Zeh: Landsbyen. En spennende historie om en liten by utenfor Berlin rett etter murens fall. Er ikke like begeistret over alt hun har skrevet, men denne er virkelig morsom, om enn forhapentligvis litt overdrevet...;) Flere jeg kjenner som er oppvokst i Öst-Tyskland sier at "men sann var det jo, dette er min historie",to totalt forskjellige kulturer som plutselig mötes og skal bli en. Angefales!

Maren sa...

Jeg har nettopp startet på De polyglotte elskerne, som jeg har hørt så mange lovord om. Spent på om den innfrir!

Elisabeth sa...

Jeg er i ferd med å lese ut Mersault-saken, ei fascinerende bok som 'bygger på' boka "Den fremmede" av A. Camus. Jeg har ikke lest sistnevnte (!), men Mersault-saken er like fullt ei veldig fascinerende bok som jeg har nytt å lese. Faktisk har jeg bevisst brukt lang tid på den for at den skulle vare litt!

Usikker på hva som er neste bok ut, men jeg har noen stykker liggende som jeg kan velge blant. I tillegg til alle nye jeg har lyst på :D

Ingvild sa...

Så mange fine anbefalinger det var her i denne tråden!

Jeg leser "Jeg lever et liv som ligner deres" av Jan Grue som nylig ble norsk kandidat til Nordisk Råds litteraturpris. Den første norske sakprosaboken på 50 år som er nominert! Velskrevet og tankevekkende, og anbefales på det varmeste.

Lektor Tørrdal sa...

Jeg er tungt inne i cosy crime og leser M.C Beatons serie om Hamish McBeath. Vidunderlig koselig serie.

Salome sa...

Jeg har også lest Brit Bildøens Tre vegar til havet. Som anonym skriver, den kommer til å sitte i lenge. Flott språk. Egentlig lettlest, men med så mye og sterkt innhold. Jeg tenker at den er et veldig godt eksempel på hvordan virkeligheten kan gjøres til fiksjon.

Beady sa...

Jeg har akkurat lest Tante Ulrikkes vei. Virkelig fin.

Så er jeg så vidt i gang med The Calculating Stats av Mary Robinette Kowal. Den skal være inspirert av bla filmen/boka Hidden Figures og det faktum at Kvinnelige NASA-ansatte på 50-60-tallet var like kvalifisert (og kanskje mer egnet), men ikke fikk muligheten til å prøve seg som astronauter. Noe sier meg at jeg kommer til å lese også bøkene hun anbefaler fra sin research. Disse Lady Astronaut-bøkene som foreløpig er trilogi, har fått et Sci fi plott: feministisk,spennende sci fi-dystopi, der altså.

Synnøve sa...

Akkurat nå leser jeg den første boka av "byens spor". Jeg er ca. halvveis, og storkoser meg!

Dahlia sa...

Har akkurat lest Dr. Munks testamente. Ragnar Hovland er regelmessig på leselisten mi. Og Tore Kvævens Når landet mørknar, fascinerende fortelling fra Grønland på 1300-tallet. For litt siden leste jeg Vivian Gornicks The Odd Woman and the City, og henne skal jeg lese mer av!

Nå går det i Agnes Ravatns Stoisk uro der hun tar fatt på de ulike filosofiske retningen og prøver dem ut i dagliglivet - hun er virkelig noe for seg selv!

Anaruh sa...

Jeg har tre bøker jeg leser nå, Kafkas Slottet, Egalias døtre av Gerd Brantenberg og A room of one’s own av Virginia Woolf. Liker alle tre veldig godt, og er fornøyd med at de er såpass ulike både i sjanger og språk. Den som gjør mest inntrykk er vel Egalias døtre, for jeg tar meg i å tenke at den overdriver i sin beskrivelse av matriarkatet, men så innser jeg (dessverre) at alt er hentet fra patriarkatet vi lever i. Tankevekkende!

Etter disse har jeg lagt fram en bunke jeg har lyst å lese, men eneste som er helt bestemt er at det blir en Siri Hustvedtbok ganske snart. Hustvedt + mars = sant

Oda sa...

Akkurat no les eg De polyglotta älskarna av Lina Wolff. Den er skikkeleg god og anbefalast herved!

Marianne sa...

Jeg har nettopp lest Byens spor : Maj av Saabye Christensen og likte den veldig godt! Koste meg med hans formuleringer, beskrivelser og betraktninger.

Elisabeth sa...

Edit/oppdatering: Min neste bok ble 'Fiender - En kjærlighetshistorie' av Isaac B. Singer. Tjue prosent inn i den, og liker den så langt!

Marit K sa...

Leser nå Havboka, eller Kunsten å fange en kjempe, av Morten A. Strøksnes for andre gang på kort tid. Jeg liker den godt, og har lært mye om havet og de som bor der nede. Jeg har opprettholdt skrekken min for svart fjord og hav - og kommer aldri til å bade med gul bikini/badedrakt. Underholdende bok om det som kan virke enkelt, men som definitivt ikke er det.

Susie sa...

Jeg har lyst til å fortelle om en leseopplevelse jeg hadde i tenåra. På det lokale lille biblioteket fant jeg fram til en serie om en gruppe mennesker i Vestre Slidre i Valdres, i folkevandringstida på 400-tallet. Det var veldig spennende. Den første boka i serien (tror det var totalt fire) startet med at stammen til hovedpersonene ble angrepet av en fiendtlig stamme. Så mye mer husker jeg ikke, både titler og forfatter er borte fra hukommelsen, men jeg husker at det var fascinerende med beskrivelsene av folk og landskap, og at dette var Norge, bare for veldig lenge siden, før vikingtida. Muligens ikke stor litteratur, men gjorde ihvertfall sterkt inntrykk på meg.

Kristin sa...

Jeg er snart ferdig med "Hvorfor hopper jeg" av Naoki Higashida - rørende, lærerikt og, utrolig nok, selvbiografisk, om en gutt med autisme. Holder samtidig på å fullføre "Begynnelser" (haha:) av Carl Frode Tiller. Har ikke lest alt av ham, men det jeg HAR lest, har jeg elsket - og denne er intet unntak. Det er noe med måten han skildrer både det sagte og det usagte i menneskelige samspill og relasjoner på - gjenkjennelig, tidvis vondt, men mesterlig. Og hvordan han klarer å fremstille karakterene sine både nådeløst og med empati for dem, samtidig. Formen i denne boka, med å gå bakover i tid krever litt av leseren, synes jeg (leste et sted en anmelder som påpekte det samme), men man kommer inn i det. Kunne skrevet mye mer om denne boka kjenner jeg, men tror jeg stopper der;) Elsker for øvrig "Kva las du no"!

Hanne sa...

Jeg leser "Så mye hadde jeg" av Trude Marstein og "Singularitetenes samfunn" av Andreas Rekwitz, en tysk sosiolog. Han har meget interessante betraktninger om tiden vi lever i (kommer snart i dansk oversettelse!). "Mine priser" av Thomas Bernhard blir vel neste på lista.

Populære innlegg