fredag, juni 28, 2019

Glamorøs fredag og god sommer!


Fredag, helg, sommerferie! Nå er det såpass lenge til jeg skal logge meg på jobb-pc'n at jeg blir skuffet om jeg ikke har glemt passordet når jeg kommer tilbake i midten av august. Aaah! Etterlengtet ferie!

I helga blir det både bryllupsdag- og bursdagsfeiring, og jeg har i den anledning bryllupsparfymen på i disse dager. Så fint med duftminner! Om det koselige bryllupet vårt, om den beste bryllupsreisen vi kunne tenke oss. Jeg har sommerteene klare, både de kaldbryggede og de vanlige, og jeg skal gå innom biblioteket i dag og låne med meg en bunke bøker. Det skal bli så fint! I går ettermiddag sovna jeg i hengekøya, det er jo et tegn på at det er ferietid. 

Ellers er det vemodig med barnehageavslutning, så jeg ga en peonbukett fra hagen til hver av de snille gode ansatte som har gjort hverdagen så trygg for vår lille datter hele det siste året! Det har de jammen fortjent. I år har det forøvrig ikke vært rådyr i hagen og gumlet roseknopper, så jeg er spent på hvordan Giardinarosen blir når den får klatre i buen. Austinrosene dukker opp innimellom stauder her og der, så det blir en spennende hagetid framover. 


Og som tidligere antydet - bloggen går også over i feriemodus. Å ha bloggforpliktelser er ikke helt forenlig med ferie, da jeg ikke har lyst til å drasse med meg en MacBook overalt. I alle fall ikke på reiser! Jeg vet ikke helt når neste oppdatering blir, det får jeg bare ta litt på sparket om formidlingslysten skulle dukke opp. 

Jeg ønsker dere alle sammen en riktig god sommer! Håper dere får mye tid til å slappe av, lese, sitte på trappa med en kopp te og bare glo ut i lufta. Det skal jeg!

mvh eders Glamourbibliotekar. 

torsdag, juni 27, 2019

Feriereprise: Glamourbibliotekarens lifehacks



Her er en liten reprise i sommervarmen (?) - Glamourbibliotekarens lifehacks er en slags oppsummering av det jeg har forsøkt å formidle i denne bloggen i årenes løp, med linker til aktuelle innlegg. Søk i arkivet, bruk det, gå systematisk igjennom det om dere vil - det gjør jeg i blant, og det er kjempegøy! Finner så mye jeg har glemt. En blogg kan jammen fungere som hukommelse. 

Here goes:

*LesegledeBokomtaler, både klassikere og nyere bøker. Inspirere til å lese mer, alltid ha med ei bok i veska. Fine lesesteder, i hager, lenestoler, i parker

*Fine bokhandler, både her i byen og i utlandet. Bibliotek! Gå hyllelangs og plukke med seg bøker man nærmest plukker ut i blinde, enten på biblioteket eller hjemme hos seg selv. Bokvalg etter innfallsmetoden.

*Te. Ikke fordi det har mer verdi enn kaffe. Ikke feinschmeckeri. Rett og slett gleden over en god kopp te, alene eller sammen med venner. Teselskaper! Man er aldri alene når man har en varm tekanne. Jeg har drukket te siden jeg var fem, og kan virkelig ikke forestille meg et liv uten







*Hage. Blomster. Trær. Å ha friske blomster hver eneste helg året rundt, kjøpe fredagsblomster om vinteren, plukke inn vår/sommer/høst. Hageliv, hageselskaper, hengekøya mi!, hagen i syrintiden,  vår elskede hage. Den har jeg dokumentert intenst her i bloggen - alle årstider og det som vokser og gror til enhver tid. Sitte under morelltreet, puste dypt og snuse inn den himmelske duften. Alle lesestedene i hagenAlle stedene man kan drikke te. Balkongen vi hadde før vi flyttet hit. Plukking av markblomster, hvitveis om våren, svarttrostens sang i skogen. Å bli vekket av sin elskede klokka to om natta fordi kaprifolen dufter så intenst at vi bare må gå ut. 

*Sommer. Ligge på magen på et teppe og lese Donald. Ligge på magen på senga og lese ungpikebøker mens regnet trommer mot vinduet. Kjenne på at man har god tid, selv om man bare har et kvarter til rådighet. Gi blanke i alt som andre driver med på samme tid, the Fear Of Missing Out er langt langt unna.  




*MusikkDet beste jeg vet. Det jeg har drevet med hele livet, spilt, lest, lyttet, studert, jobbet med. En blogg uten musikk hadde vært helt meningsløst for meg å skrive. Musikk er min reason for being. Johann Sebastian Bach. Vinyl.  I denne bloggen har jeg formidlet mye musikk som jeg liker, og som kanskje ikke spilles så ofte på radio lenger. Mye av litt eldre art. Jeg har lagt ut et tredvetalls spillelister til dere. Jeg har tipset om musikkprogrammer på radio. Jeg har også skrevet mye om klassisk musikk, noe jeg opplever det har vært interesse for her. (I tillegg har jeg jo musikkbloggen min der jeg omtaler konserter jeg er på, og vinylbloggen som jeg burde få fart på igjen)




*Reiser. Byene vi er så glade i, som vi alltid reiser tilbake til. New YorkParis, Berlin. Fine steder vi har vært på - bokhandler, kaféer, platebutikker, parker, markeder, hoteller. Små pensjonater i Sverige når man trenger å slappe av. Old-school glamour på Capri. Bryllupsreise til en bitteliten by i Toscana. 

*Fine kjoler. Kåper. Stil-collager

*Gjenbruk. Loppemarked, finne fine tekanner og -kopper, bøker, enkle messingstaker, andre ting man trenger og kommer til å få bruk for. Møbler

*Å leve litt grønnere. Stå i mot fristelser hva shopping angår. Kutte forbruket i blant. 

*Å stresse ned. Det hjelper ikke nødvendigvis å tilbringe en helg på spa om man ikke klarer å puste med magen i hverdagen. 




*InteriørSkape et lunt og personlig hjem man trives i, helt uavhengig av trender. Bøker. Filleryer. Potteplanter. Farger. 

*Affeksjonsverdi. Ting man har arvet av noen man er glad i, ting man har kjøpt på reiser, ting man forbinder med noe. Farmors kaffekopp med et lite skår i. Mormors øredobber. Bryllupsgaver.  

*Nostalgi. Henger sammen med så å si alle punktene her for min del. Jeg er nostalgisk på de fleste områder i livet. 

*OsloDen fine byen vår, dit jeg flytta som tjueåring. Så mange hyggelige steder å være. Sagene særlig, hvor vi bodde i en god del år, og som jeg stikker innom så ofte jeg kan. Jeg har skrevet mye om Oslo. Kaféer jeg liker, bokhandler, platebutikker, parker. Dronningparken. Botanisk hage når magnoliaene blomstrer. Fagerborg når duftskjærsminen blomstrer. Sankthanshaugen, som var min barndoms Oslo. 

*Verdier. Gi barna deres verdier. Vær et medmenneske. Gjør noe for andre. Bli en besøksvenn. Vær omsorgsperson. Bli SOS Barnebyer-fadder. Støtt Amnesty, Unicef, Redd Barna, Flyktninghjelpen, Norsk folkehjelp. Gjør noe for at den oppvoksende generasjon skal få håp og mot til å fortsette arbeidet, for det nytter. Jeg vokste opp i et hjem hvor man støttet slike organisasjoner, og det vil jeg føre videre til min datter. Jeg skrev litt om dette på kvinnedagen, og dette innlegget vil jeg gjerne fremheve.  Rydd søppel. Støtt WWF, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender. Dropp plastposer når du kjøper frukt og grønt, ta alltid med handlenett når du skal handle. Lær barna deres kildekritikk, dette er utrolig viktig nå med sosiale medier hvor artikler fra tvilsomme utgivere blir delt og publisert - og vi vet hvor mye det skrevne ord (dvs den skrevne overskrift, man leser jo ikke artiklene lenger) og et bilde gir inntrykk og fester seg, selv om det som formidles overhodet ikke er basert på fakta. (Man kan kaste ut en påstand på svært gyngende grunn og bli trodd på den - kun fordi det skrevne ord, delt i sosiale medier, har så enorm makt. Og dette gjøres helt bevisst i dag, også av politikere.) Like viktig: Lær foreldrene deres kildekritikk. Jeg blir vettskremt når jeg ser hvor mye som deles i sosiale medier som er direkte usannheter, som skaper frykt, og som ofte er konstruert nettopp av den grunn (Jfr det forrige amerikanske valget hvor dette ble gjort systematisk for å vinne). Og denslags deling skjer i alle generasjoner. Vi har plikt til å si i fra. 

*Det vakre i naturenFjellet, sjøen, landetKvelder ved fjorden med eller uten bok. Landlige utflukter.



*Filmer. Kinofilmer, særlig i Oscar-sesongen. Cinemateket. Klassikere. Gamle filmer. 

*StemningerGyldne stunder. Skumring med tente lys. Junikvelder. Tidlige morgener på frokostplassen om sommeren. Søndag formiddag på høstenRegnfulle dager på forsommeren med Chopins nocturner. Når man kjenner hjertet dunke ekstra hardt, lukker øynene og bare lever i nuet. 




Vidåpne dører til hagen i syrintiden, flagrende gardiner.

Slik tror jeg essensen av denne bloggen kan beskrives, i litt vel mange ord. Dette har jeg ønsket å formidle i alle disse årene. 


En ekstra lifehack til slutt: Sørg for å kunne spille plater i hagen når det er fest. 

onsdag, juni 26, 2019

Thé du Louvre


Denne lekre knallgrønne boksen, hvis innhold dufter himmelsk, ble med hjem fra Palais des Thés her i vår en gang. Thé du Louvre skal gi følelsen av å spasere gjennom Jardin des Tuileries, langs blomsterbedene, i skyggen av trærne i de lange alléene. Passer meg fint, kan gjerne drømme meg bort dit til de grønne stolene i parken. På bursdagen min et år kjørte vi pariserhjulet der også. Pariserhjul i Paris! I Tuileriene. Skulle jo nippet til denne teen da. 

Det er en søt grønn te med eple, plomme og kvede. Jeg synes den smaker mer pære enn plomme, men når jeg tenker meg om, er det nok kvedesmaken jeg kjenner. Sånn umiddelbart minner den både om Marie-Antoinette-teen og Notting Hill fra Majorstuen, med en viktig forskjell: Det er ikke roseblader i i denne. Det er en klar fordel!



Den trofaste sommerkoppen måtte fram i dag. 

Fortellinger om frihet / Bjørg Vik. - Oslo : Cappelen, 1975. - 198 s.


Bjørg Vik er virkelig blant våre ypperste novelleforfattere. Jeg liker romanene hennes også, men man skal ikke glemme alle de gripende novellene som nærmest setter seg i kroppen. I magen, som en klump. Hennes evne til å beskrive menneskets følelser, skildre situasjoner, liv, bur man ønsker å kjempe seg ut av men ikke har verktøy til - med få ord. Som dette, en bygård på femtitallet, i novellen "Fisken i garnet" :
Gården voktet dem med tusen øyne bak kjøkkengardiner. Voktet leken, hatet, kjærligheten. Voktet tårer, slag og kjærtegn.  Bare drømmene hadde de i fred.  
Om fasaden som for enhver pris måtte holdes på. Om de pene pikene som klarte seg. Om de stakkars pikene som forsvant ei stund, for så å komme tilbake med barnevogn og et tomt blikk der de stod og ventet på trikken. Om fordommer, sladder, forakt, mangel på forståelse, alt sammen satt i system. Hun skriver så knakende godt! 


tirsdag, juni 25, 2019

Mon Amie


Mon Amie-teen er den beste av Rörstrand Museums teer. Det er en svart te med rabarbra, en kombinasjon som generelt har høy stjerne hos meg, og denne smaker svensk sommer. Jeg kjøper den når jeg kommer over den, gjerne et par-tre poser som jeg deler ut blant venner. Denne tror jeg de fleste liker!

Mønsteret på pakken er naturligvis de kjente Mon Amie-blomstene designet av Marianne Westman.

Så fin tirsdag, med levende lys, vidåpen verandadør og lyden av regn utenfor, og Brahms' trio for klarinett, klaver og cello. 



Kva las du no - sommerutgaven!


Nå vil jeg høre hva leseplanene for sommeren er! 

Jeg har ikke planlagt min bunke ennå - jeg skal stikke innom biblioteket og i dag og snuse litt, sjekke mine egne hyller og fråtse blant en milliard uleste bøker. Gleder meg!

Derfor overlater jeg ordet til dere nå med en gang. Fortell oss andre hva dere har lyst til å lese på stranda, i hengekøya, på balkongen, i parken, på fjellet, på toget, i lunsjpausen, eller liggende på magen på senga på pikerommet mens regnet trommer mot ruta! 

Og dere som er på Instagram - jeg minner om hashtag mittsommerlesested; min lille sommerlesekampanje som går på tredje året nå. Bli med!

mandag, juni 24, 2019

Fortnum & Mason Countess Grey



En av mine yndlinger blant Fortnum & Masons teer, som om det er mulig å velge ut bare noen, er Countess Grey. Det er en orange pekoe med bergamot, som det jo må være for at den skal hete noe som kan relateres til Earl Grey, men den har i tillegg innslag av appelsin og føles som en lettere variant av klassikeren. KJEMPEgod. Jeg er glad jeg har en enorm boks, selv om den tar plass i skapet! 250 gram, intet mindre. 




Sankthansaften


Sankthansaften, hageselskap og gode venner. Fint. 


Jeg gikk all in med Sigrid Undset-fletter som jeg stappet fulle av hageblomster. Peoner, roser, prestekrager, valurt. 


Hun fikk en fin villblomstkrans som hun pleier. 


En gjest hadde med seg nydelige ingefærkjeks! Med kandisert ingefær i!


Syndige daimkake, how I worship thee


Bordet stod visst en anelse skakt. Gjøkkeno. 


Her er det fint å sitte! Peonhimmelen. 


Og apropos sitte blant peoner - husk min sommerlesekampanje på Instagram! Ta bilder av stedene hvor du sitter og leser, og bruk hashtag mittsommerlesested!

lørdag, juni 22, 2019

Midtsommernatt


Jeg klarer ikke å legge meg på kvelder som denne. Jeg vet jeg burde, siden "noen" er lys våkne omkring kl. åtte i morgen tidlig og da er det fint å være uthvilt. Men de lyseste nettene i året, hvordan kan man sove? Og særlig i år når hagen er så frodig som aldri før. Nyslått plen, alle bed er fargerike og tett i tett med blomster og vekster, krukkene på verandaen likeså. Jeg må aldri glemme at juni er så fin her hjemme at det er umulig å reise bort. 

Jeg setter fram stoler til morgendagens hageselskap, ser på morelltreet som er som et hus på denne tiden av året - i alle fall et tak, eller en diger parasoll. Og verandaen, der stemorsplantene fremdeles bugner, og kaprifol og roser og klematis slynger seg rundt gelendrene.  


Denne kaprifolen dufter helt annerledes enn alle de andre. Men like godt. 


Og valurten da. Så pompøs og samtidig så skjør med de små blå klokkene. Helt nydelig!


I morgen skal jeg binde en blomsterkrans til datteren min. Hennes tredje sankthans, tenk det. 

Trädgårdste


Thehusets Trädgårdste var et åpenbart valg på en junikveld ved midtsommer. Det er en svart te med innslag av bringebær, jordbær, rips og rabarbra. Passer fint, siden jeg straks skal koke enda mer rabarbrasyltetøy (the gift that keeps on giving altså, det blir jo aldri tomt for rabarbra i hagen!). I morgen blir det rabarbramuffins under morelltreet igjen, nemlig!

God lørdagskveld, happy pride, og husk at å elske den man vil er en menneskerett!



fredag, juni 21, 2019

Svar på spørsmål, del 3


Jeg legger ut siste del av svarene til spørretimen nå med det samme, så er jeg ferdig med det!


Anonym: Så gøy med en spørrerunde! 
1. Hvilke tre ønsker har du for denne sommeren?
2. Hva er favorittmiddagen din om sommeren?
3. Når overrasket du deg selv sist?
God sommer til deg og leserne! :-)

1. En passe blanding av sol og regn, minimalt med stress, mange hyggelige stunder. 
2. Linguinipasta med hjemmelaget myntepesto. Mynte er min førsteprioritet når det kommer til spiselige vekster i hagen. 
3. Godt spørsmål. Det vet jeg ikke! God sommer til deg!


Bokormen: Så morsomt med spørrerunde! 
Har du anbefalinger for hva en familie med store barn bør få med seg i Paris? Vi er av sorten som gjerne rusler rundt, tar en piknik i en park, og vi er glade i god kaffe og is.. :) 

Det høres jo ut som om planen er klar allerede! Hvis det er riktig varmt, kan det være behagelig å ta båttur på Seinen. En gang vi var der i 37 grader, brukte vi turistbåtene som transportmiddel istedenfor t-banen. Kjøp dagskort og seil avgårde! Hopp på, hopp av, hele dagen. Gå innom et boulangerie og kjøp med eclairs, croissanter, appelsinjuice og limonade og slå dere ned i skyggen av et stort tre. Trocaderoparken er jo et ypperlig sted, utsikten til Eiffeltårnet som hele tiden minner en på hvor en er. Is kjøper dere hos Berthillon, f.eks. i ei luke på veggen på Ile St. Louis. Ellers er det jo alltid hyggelig å rusle langs Canal Saint-Martin! 


Anonym: Hei! Jeg lurte på om du hadde lyst til å fortelle litt hva det innebærer å jobbe som musikkbibliotekar? F.eks. hvilke arbeidsoppgaver man har ila en dag/uka osv. 

Hilsen nysgjerrig bibliotekarstudent
Det kommer nok helt an på hva slags bibliotek man jobber i. Jeg er i et fagbibliotek som ikke er åpent for allmuen, så jeg har faste brukere som forventer at jeg holder meg selv og dem oppdatert på nye plater som kommer. Jeg handler inn, katalogiserer, anbefaler, formidler.


Susie: Kjempemorsomt med spørretime, altså. Jeg forstår det slik at du drikker en del te (underdrivelse - spøk, spøk:-). Jeg lurer på om du blir kvalm og uvel av teen, eller om du er så dreven at du vet eksakt hva du tåler eller ikke tåler av tetyper og mengde.
Te på tom mage er ikke alltid så bra, da kan jeg bli uvel. Men det gjelder også f.eks. hvis jeg spiser et eple før frokost - det er vel noe med syra som ikke er så bra for en søvnig mage. Ellers går det meste av te ned, når som helst! Unntaket er veldig røde, som f.eks. nypete eller slike ekstreme infusion-fruktteer; London Fruit & Herb Company og Heath&Heather. De orker jeg ikke. 


Instance: Så fine sommerbilder! Hiver meg med i denne spørrerunden :)
1. Jeg setter stor pris på å lese gamle ungpikebøker om sommeren (og gamle utgaver av Alle Kvinner og andre ukeblader) og lurte på om du har noen favoritter å anbefale? Gjerne med sommerlig tema!
2. Har du noen sommerlig "bucket-list" over nødvendige ting for å få sommerfølelsen hvert år, eller ting du ønsker å oppleve/gjøre hver sommer?
3. Du har skrevet en del om hvordan du har valgt å ikke hoppe på interiørtrender/pusse opp/bytte ut møbler og stil. Jeg forsøker det samme, men finner det generelt litt vanskelig. Jeg er glad i å lese interiørmagasiner og drømmer stadig om å sette opp Morris-tapet på en vegg i gangen f.eks - samtidig som jeg forsøker å være fornøyd med det jeg har og ikke hele tiden ønske meg noe nytt. Kan du si litt mer om hvordan du tenker rundt dette? Jeg ser liksom for meg at dere har en i utgangspunktet mer autentisk 50-talls stil i huset, og at dette gjør det lettere, mens jeg selv har et oppusset 80-talls hus (som ikke er heeelt slik jeg ville gjort ting selv hvis det hadde vært meg som pusset opp) og føler at jeg stilmessig ikke får det helt til å gå i hop. :)
4. Kuleis - softis - pinneis? Hva er favoritten? 
5. Gode tips til te som funker bra til is-te? Jeg har tidligere hatt stort hell med The des Alizes (ellerno sånt) fra Palais des Thes, men ønsker gjerne å utvide repertoaret!
Kjempegøy med spørrerunde! Ha en god sommer!
1. Tja. De jeg liker best er svenske, kanskje ikke like enkle å få tak i her. Men alt mulig av Wahlströms Flickböcker for eksempel!
2. Jeg må jo til barndomshjemmet! Spise is i hagen der. Møte kusina mi. Plukke blomster langs landeveien. Dessuten er det obligatorisk med et stopp på Helgøya og Skafferiet der. Musthaves ellers går mest på dufter; enten parfymer eller f.eks. dusjsåper og kokosshampoer og sånt. 
3. Jeg tror ikke stilen vår er så autentisk noe som helst, jeg vet ikke om det kan kalles en stil heller. Jeg skulle gjerne vært litt lettere på avtrekkeren når det gjelder å tapetsere, male osv - men jeg er for lat. Orker ikke sparkle. Hvor gjør man av alle tingene sine mens man maler? Flytter dem ut midt på gulvet? Sånne ting lurer jeg på, også gir jeg opp før jeg har begynt å planlegge. Men absolutt, siden huset vårt er bygd i 1960 og mye originalt er bevart, passer jo arvegodset og bruktmøblene våre veldig inn. Da jeg var ca tjueto, ønsket jeg meg veldig en Le Corbusier chaiselounge. Jeg studerte kunsthistorie og var veldig begeistret for han og gjengen. En slik stol ville for det første ta opp all ledig plass på stuegulvet, og være ganske malplassert med sin krom- og stålramme. For ikke å snakke om svart skinn. Svarte skinnmøbler kommer ikke over dørstokken her, sånn er det bare. Ikke spisestuestoler med hvitt trekk heller. Ok, nå babler jeg usammenhengende her, men: Kanskje blir det uansett en stil om man samler bare slikt man liker ordentlig godt? Jeg vet ikke. Jeg tror det er sånn her hos oss egentlig. 
4. Stort sett pinneis. Spiser ca én softis hver sommer, og det er hos Gutta på haugen på Sankthanshaugen. Kuleis hvis jeg finner noe jeg har ekstra lyst på (sitron, kokos, lakris). Ellers blir det gjerne en gullpinne eller muligens en kroneis. Royal og de Crème-isene blir for mektige. 
.5. Thé du Hammam fra Palais er fin, grønn sitronella fra Lille Valkyrien på Majorstua, Cool Mint fra Tante T, Grønn bellis fra Majorstuen te og kaffe, alt som har fersken i seg. Og gjerne noen ferske mynteblader oppi. 



Jorunn Alice: Kva i all verden skal eg plante på verandaen? Sol frå 13-18, og vind som gjer at mykje har misstrivdes.
Har du prøvd klematis? Blomkarse? Lavendel?


Kristin: Du har jo blogget lenge, og det er mange som leser det du skriver. Har du noen gang opplevd at noen har blitt provoserte? Møter du mye misunnelse? Jeg ser i kommentarfeltet hos andre bloggere at de får ganske grelle angrep fra enkelte hvis de skriver om noe som kan oppfattes annerledes enn de hadde tenkt. Får du mange "rare" kommentarer? Hva tenker du om forholdet mellom blogger og leser? Jeg synes dette er veldig interessant skjønner du :-) 
Jeg har ikke opplevd noe særlig motbør - hvis noen har blitt provoserte, har de nok tatt det ut andre steder enn i kommentarfeltet mitt i så fall. Jeg har fått svært få sinte eller irriterte kommentarer i disse årene, og ingen direkte ufine - hvilket jeg selvfølgelig er veldig glad for, for slemme kommentarer som kommer fra en avsender man ikke vet hvem er eller noe - det må være veldig ubehagelig. Kommentarfelt er egentlig veldig skumle greier, derfor er jeg glad for at mitt kommentarfelt alltid er så hyggelig! Jeg har fått en del pussige kommentarer da, og noen direkte underholdende, haha. Forholdet mellom blogger og leser er jo ganske spesielt, da leseren av en blogg antagelig føler at den kjenner bloggeren bedre enn den egentlig gjør. At bloggeren skriver direkte til dem. I mitt tilfelle betyr det at noen har lurt på om jeg har sluttet å bruke parfyme siden det var lenge siden forrige parfymerapport, om jeg aldri bruker sminke lenger siden det er lenge siden jeg har skrevet om leppestift, om jeg ikke liker det og det lenger, siden jeg ikke skriver om det. Om jeg ikke er interessert i fine kjoler lenger, hvis det er lenge siden forrige "dagens kjole". Men jeg skriver jo bare om en brøkdel av det jeg driver med, dette er ikke en fullstendig dokumentasjon av mitt liv. Så langt derifra! Jeg har også fått inntrykk av at noen, som jeg da ikke aner hvem er, kan ta ting jeg skriver personlig - som angrep mot dem. Uten at jeg har anelse om hvem de er og hvorfor jeg skulle angripe dem. Det er litt underlig å plutselig få høre at man har fornærmet noen man ikke aner hvem er. En klassiker er jo at man kommenterer som anonym når man har noe halvkritisk å si, selv om man til vanlig har et "fast" kommentatornavn (Sånt ser man jo lett i bloggstatistikken med IP-adresser osv.). Men alt i alt har jeg ikke hatt noe trøbbel som blogger, og det er jeg veldig glad for! Tror de færreste er så heldige! Hadde jeg fått så mange kranglete kommentarer som mange andre får, hadde jeg aldri orka å fortsette. 

Svar på spørsmål, del 2




H: Litt ytre glamourfokus: Syns det er så gøy å lese om andres favoritter i dusjen, på baderomshylla og i sminkepunken, så det ønsker jeg meg en gjennomgang av!
Oi, det ville jo blitt et eget innlegg i så fall. Kunne forsåvidt gjøre et med sommerfavoritter, får se hva jeg rekker!

Salome: Du er så superflink. Nydelig hage, med masse flotte planter . Nå har jeg også sett at du dyrker spiselige vekster! Du leser masse gode bøker, nyter hagelivet, teselskaper, hjemmelaget mat, baking, nøye utvalgte produkter for velvære. I tillegg er du rimelig oppdatert når det gjelder byen. Også reiser du mye. Skjønner ikke hvordan du får det til. Hva er det du ikke gjør? Skjønner ikke hvordan du får det til. Oppskrift? Hva er det du IKKE gjør?

Hva jeg ikke gjør? Det meste av det du nevner der, hehe. Jeg baker ikke mye, lager ikke mye mat (mannen min lager mest), bruker ikke tid på å velge ut velværeprodukter nøye, er svært lite oppdatert på hva som skjer i byen, leser få bøker i disse dager, reiser ganske sjelden. Mannen min har kontroll på grønnsakshagen. Men ja, jeg nyter hagen så mye jeg kan, og inviterer til te når anledningen byr seg. Det har høy prioritet og lar seg lett gjennomføre.

Anonym: Jeg liker veldig godt Finn stilen-innleggene, de er så stilsikre og tidløse (de er liksom like aktuelle selv om du ikke lager nye). Kan du skrive litt om garderoben din og hvordan du tenker rundt klær og stil? Når kjøper du noe nytt, har du en slags plan for kleshandel eller kjøper du når du kommer over noe fint? Hvordan finner man stilen??? Hilsen ei som er i total stil-krise om dagen og trenger litt veiledning og inspirasjon.

Dette kommer kanskje som et sjokk, men som jeg svarte på et lignende spørsmål i går - jeg synes det er skikkelig kjedelig å kjøpe klær, og det kommer langt ned på prioriteringslista. Jeg må være i humør til det, ha tid, ikke lete etter noe spesielt (for da finner jeg ikke noe), og når det gjelder aktiviteter å bruke fritida mi på er det så utrolig mye annet jeg foretrekker å gjøre. Finn Stilen er gøy, klær kan være gøy i filmer (som Annie Hall, Pride and Prejudice, The Talented Mr. Ripley), jeg liker en del kjoler med klassiske snitt - men sånn generelt er jeg ikke så veldig interessert i klær for min egen del. Jeg kler meg temmelig lite spennende. Beklager å måtte skuffe deg! Håper allikevel du kan la deg inspirere av tidligere Finn Stilen-innlegg!

E: Hei. Jeg har lagt merke til at du skriver at du ikke drikker alkohol (evt. drikker lite). Jeg drikker heller ikke mye, kan ta et glass til maten i ny og ne, men ikke så mye utover det. Sammen med nære venner er jo det helt ok, men i mange sosiale situasjoner har jeg en følelse av at folk nesten forventer at man skal "helle i seg", i det minste blir man sett litt rart på hvis man ikke drikker. Har du noen tanker om dette? Noen tips til hvordan man skal klare å heve seg over det underliggende drikkepresset?

At en person ikke drikker, er uforståelig nok provoserende for en hel del mennesker. Det er helt klart en forventning hos mange at man skal drikke sammen i gitte situasjoner, men jeg blir stadig overrasket over hvor personlig andre kan ta det når man takker nei. Jeg liker ikke å være i påvirket tilstand. Jeg er surrete nok hvis jeg har sovet for lite. Jeg blir fnisete nok når jeg er trøtt. Jeg vil helst være klar i toppen, i den grad jeg er klar i toppen etter en lang dag. Jeg vil være mest mulig meg selv, jeg har en liten datter og jeg vet at barn merker det umiddelbart når foreldrene er påvirket av alkohol. Hvis noen synes det er vanskelig at jeg ikke drikker, hvis de føler det truende mot egen person på et eller annet vis at jeg er edru når de ikke er det, er det ganske klart hvem av oss problemet ligger hos. Man risikerer jo å bli holdt utenfor ved ikke å drikke, men da kan man jo spørre seg om det er sammenhenger man egentlig har så lyst til å være i hvis drikking er hovedpoenget. Vi går ikke på ungdomsskolen lenger. Hva andre gjør er deres sak, jeg blir ikke provosert av at andre drikker (dog er jeg ikke glad i overstadig berusede mennesker), så jeg synes jo det er aller best når ingen maser om det og man kan omgås i hyggelige lag, om man er edru eller ei. Mitt råd er å gi blaffen. Bestill en farris med den største selvfølge, uten å måtte unnskylde deg. Hvis noen har problemer med det, er det verst for dem. 

Anonym: Så artig med spørretime! Bloggen din gir meg så gode stemninger og tips innen musikk, bøker, reiser, parfyme, gjenbruk (elsker loppis!), te, klesstil, hage og mye, mye mer. Jeg simpelthen er så glad i bloggen din! Skulle gjerne vite litt mer om hvilke steder i Norge du setter pris på å reise til, samt ellers i Europa. Selv er jeg veldig glad i Italia, men mann og barn liker seg best enten i "syden" eller Norge. Har du noen gode reisetips å komme med, enten som familie eller med for eksempel venninner?

Takk for hyggelig tilbakemelding! Glad for å høre at du er glad i bloggen! Jeg er glad i å reise, men det begrenser seg litt både økonomisk og praktisk i blant. Sånn generelt liker jeg små pittoreske steder, pensjonater, skjærgårdsidyller, landeveier osv når jeg skal feriere i Norge. Bilferier er egentlig det beste for oss. Vi er glade i Sverige forresten, mange fine steder å oppdage der. Bo på bondegård! En gammel prestegård! Campingstuga på västkusten! Slike ting liker jeg. Toscana er jo absolutt noe vi gjerne reiser tilbake til, små landsbyer, og aller helst hus man kan leie og bo for seg selv i. Hverken jeg eller mannen min har veldig behov for å feriere sammen med en hel gjeng i et hus med 16 sengeplasser og digert basseng. Ferie for meg er gjerne å slippe å forholde meg til alle andres planer, hehe. Vil heller reise bare med mann og barn. Byferier liker vi jo også, Paris åpenbart, men det kan fort bli veldig varmt og trykkende midt på sommeren - så det er best på våren og høsten. (Jeg vet ikke om dette ble inspirerende i det hele tatt! I skrivende stund er jeg stuptrøtt... dårlig utgangspunkt for å svare på spørsmål kanskje, haha.)

Anonym: Hvor mange ulike teserviser har du?

Det kommer litt an på hvor mange kopper det må være før man kaller det et servise. Jeg har to serviser til tolv personer. Kanskje ett servise til seks personer. To til fem personer. Tre til fire personer. Og en del enkeltkopper. Alt er i bruk, jeg bytter hele tiden.  

Anonym: Har du noen gang mislykkes med et hageprosjekt? Jeg mener at du f.eks har investert i planter som nekter å blomstre, eller har tørket ut og dødd (ikke sånne ettårige potteplanter, men f.eks en rose), eller andre mindre heldige forsøk? Jeg føler jeg har brukt altfor mye tid og penger på en hage som helst bare vil drive fram løvetann og skvallerkål :(

Å, absolutt. Det er jo mye som ikke trives der man tror det skulle gå bra, og da må man prøve på nytt. En gang hadde vi besøk av en hund som latet vannet på en duftskjærsmin, og den responderte med å dø! Det ler vi av fremdeles. Roser har jeg flyttet rundt på, noen har ikke tålt det. Rådyr har knertet mye her. Men man kan jo ikke gi opp! Planter kommer og går, både i hage og inne i hus. 

Anonym: Jeg lurer på hvordan du fikk datteren din til å like te? 

Det klarte hun helt selv! Hun var sju måneder, vi satt i hagen, jeg drakk Orientens Paradis, og hun stirret på meg og på koppen og strakte fram hendene. Den var lunken, ikke veldig sterk, og hun likte det. Senere har hun bare fortsatt å drikke te. Mest hvit (Perchs påskete og den hvite med ananas er favorittene), litt grønn. Ikke svart. Hun har med termos i barnehagen hver uke når de skal på tur i skogen. 

Glamorøs fredag


God morgen! Det er fredag! Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og jeg gleder meg som bare det. Her hvor jeg sitter ved kjøkkenbenken er det blå himmel, sola kommer snart inn vinduet så jeg må dra ned persiennene (som å banne i kirka, men det er jo umulig å jobbe med sola rett i øynene), og jeg drikker Sörgårdste. Dagens duft er Jardin du Poete fra Eau d'Italie, huset er skinnende rent takket være vaskehjelp (som burde forgylles), og på bordet står en diger bukett peoner fra hagen som har blitt dobbelt så store som de var da jeg satte dem i vasen onsdag kveld. Hvite, rosa, mørkerosa. Jeg klarer nesten ikke å ta blikket fra dem. 

Det har vært mange glamourfaktorer denne uka, mange hyggelige besøk i hagen, is og te og pizza, og rabarbramuffinsene jeg nevnte forrige uke ble kjempegode. (Dere som ville ha oppskrift: Jeg har ingen. Brukte muffins-miks, kokte opp litt rabarbra med sukker i en kaserolle og klæsja oppi ei skei av det pr muffins.)  Dessuten drakk jeg te med min musikervenn Steve på onsdag, det gjør vi hver gang Toto er i byen, selv om jeg denne gang ikke fikk med meg konserten pga barnevaktmangel. Veldig koselig! 

Planene for helga er nokså løse, slappe mest mulig av før siste innspurt, men et lite hageselskap blir det. Og i kveld tror jeg vi satser på pizza! Why change a winning horse. 

Ja, også må jeg jo svare videre på alle spørsmålene dere har stilt! Dere har jammen ikke gjort det lett for meg, hehe.

Ha en fin fredag alle sammen!

mvh eders Glamourbibliotekar

torsdag, juni 20, 2019

Svar på spørsmål, del 1


Oioi, så mange morsomme (og krevende!!) spørsmål dere stiller! Jeg skal prøve å svare etter beste evne, selv om svarene også vil bære preg på en viss tidsmangel. Her kommer første del:

Bakgårdskatten: Hva vil du anbefale av sommerlektyre? Lettlest er fint på sommeren, vil jo samtidig lese noe som er verdt å lese og bruke tid på, så da spør jeg deg med din gode smak :) God sommer til deg! :)
Hei! Jeg prøvde å se om jeg fant noen rød tråd i bokvalget mitt om sommeren de siste fem åra, men jeg vet egentlig ikke helt. Det er variert. Slike som har satt seg, som jeg husker hvor jeg var da jeg leste (på stranda eller i hagen eller på ferie) er for eksempel Alberte-trilogien til Cora Sandel, eller Karen Blixens "Den afrikanske farm". Lars Saabye Christensen! "Byens spor"-bøkene for eksempel! Siste bind kommer i august.

Ingunn: Hurra for spørretime! Jeg går rett på sak: Yndlingsparfyme om sommeren?
Passage d'Enfer fra L'Artisan!

Sol: Nydelige bilder, nå kom jeg virkelig i sommerstemning. Gleder meg til kakeselskaper og bursdager og jordbær og alt som hører med :-) Jeg har to spørsmål:
1. Hvilke planer har du for sommeren?
2. Hvilken bok av Hjalmar Söderberg vil du anbefale å begynne med? Takk :-)
1. Slappe av, kose meg med familien, reise litt, leve i nuet!
2. Tja, "Den allvarsamma leken" er jo en vinner! Den åpner med skjærgårdsidyll!


Marianne: Hei! Jeg skal kjøpe bursdagsgave til min nevø som fyller 17, han er blitt interessert i jazz og skal få platespiller av foreldrene sine. Tar gjerne i mot tips! Han spiller trompet selv.
Da tror jeg rett og slett jeg anbefaler "Kind of blue", Miles Davis. Den må man ha. Og "Blue train", Coltrane. Kult at han får platespiller! Det gjør noe med en person.

Stine Arkeologine: Er det noen bøker du leser om og om igjen i årenes løp, og i tilfelle vil du nevne et par av dem? Hilsen en boknerd (som bl.a. har åtte ulike utgaver av Lark Rise to Candleford og har lest hver og en). :D
Nå måtte jeg virkelig tenke meg om! Jeg har jo haugevis av gamle flickböcker jeg har lest en million ganger, men ellers er det faktisk ikke så mange. Den boka jeg har lest flest ganger av typen "ikke barnebok", er "Beatles" av Saabye Christensen. Nå er det vel sju-åtte år siden sist, kanskje på tide igjen!

Susanne: Hei! Hvilken rose er din favorittrose til hagen, og hvorfor?
Nok et vanskelig spørsmål! Jeg er så glad i dem alle sammen. Farmors gamle som jeg hentet for noen år siden og som blomstret for første gang i år, er jo ekstra spesiell for meg. Men den gule aïchaen ved morgensolbenken er så pompøs og fin, har så mange gulnyanser og lukter så godt... så kanskje den. Og hurdalsrosa over grinda, den er jo en av hagens dronninger når den blomstrer for fullt. Og den gamle gule stikkete skotske dufter aller best! Jeg får starte en slags poenggiving for å kåre en vinner, haha.

Anonym: Gøy med spørretime! -Hvis du kunne reise tilbake i tid, hvilken tidsperiode/sted ville du helst besøkt?
Uansett hvilken periode jeg tenker på, ender jeg opp med å tenke "men hjelp, mangel på hygiene, det hadde jeg takla dårlig!" eller "kvinner ble jo behandlet verre enn dyr da" osv, så selv om jeg aldri så mye skulle likt å se Rembrandt svinge malerkosten, tror jeg jeg hadde hatt problemer med å tilpasse meg datidens etikette og normer. Derfor ender jeg opp på 70-tallet. En virkelig blomstringsperiode innen popmusikken. Der skulle jeg gjerne tilbragt litt mer tid enn jeg rakk. Sted? Kanskje USA, California og Laurel Canyon-miljøet.

Anonym: Åh, fine bilder! Sommerstemning! Jeg blir gjerne med på spørrerunde.
1. Jeg lurer på hvordan den perfekte sommerdag ville sett ut, fra du våkner til du legger deg.
2. Og så lurer jeg på i hvor stor grad du vil logge av i sommer, siden du varsler mindre blogging - hva kutter du ut? Hva holder du på? Hvilke tanker gjør du deg om vår evinnelig påloggede tid, om sosiale medier, smarttelefonens konstante tilstedeværelse og hva det gjør med oss? (Dette går jeg selv og grunner en del på om dagen)
3.Til slutt er jeg nysgjerrig på jobben din og arbeidshverdagen som musikkbibliotekar - hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut i jobben din? Hvilken jobb skulle du gjerne hatt om du skulle blitt noe annet?
1. Sol, passe varmt, all verdens tid, få planer. Ta alt som det kommer. Hengekøya er sterkt tilstede.
2. I stor grad; tenkte egentlig ikke å blogge i det hele tatt mens jeg har ferie. De punktene du nevner er jo mye av grunnen, når man er pålogget alt mulig resten av året kan man gjerne logge av når man har ferie! Men jeg blir sikkert å finne på Instagram i blant.
3. Mye av arbeidsdagen går med til å orientere meg i platemarkedet og handle inn nye plater, ha kontakt med brukerne og anbefale og veilede. Og formidle! Musikkformidling ligger mitt hjerte nær. Hadde jeg skulle jobbet med noe annet, og hatt evner i den retning, kunne jeg gjerne vært møbelsnekker for eksempel. Gartner kunne vært morsomt også.

Ingerid: Så morsomt! Tre helt ulike spørsmål:
1. Hvilke steder skulle du gjerne ha besøkt hvis det var fritt valg uansett omstendigheter, og hvorfor?
2. Moderne bibliotekarer er jevnt over veldig hyggelige folk. Er det noe spesielt med utdannelse eller yrkesetikk, noe som andre kan lære av?
3. Det virker som du holder stressnivået generelt lavt i hverdagen? Har du noen tips eller lure ideer å dele med leserne dine?
1. Å, det er så mange. Så vanskelig å svare på! Kan jeg få noen ukers betenkningstid..?
2. Takk, det var hyggelig sagt! For å bli bibliotekar bør man jo helst være serviceinnstilt; det er noe med gratisprinsippet og det hele. Man blir litt drillet i det på skolen også. Å komme til bunns i saker, bruke sine evner for å hjelpe andre uten å forvente noe tilbake. Det er vanskelig å være serviceminded og samtidig grumpy. Jeg har riktignok møtt mange sure også, men jeg tror du har rett i at det er flest hyggelige!
3. Takk, jeg prøver, men jeg kan bli kjempestressa og ha tusen ting kvernende i hodet. Men jeg har lært meg å gi slipp. Klarer det ikke alltid, langt i fra, men det er fint å stadig trene på det. Å ikke være plaget av FOMO (fear of missing out); det er et stort poeng. Klart det alltid skjer mye morsomt andre steder, klart man skulle gått på kino oftere for ikke å gå glipp av bra filmer, men hvordan i huleste skal man rekke alt? I det siste har jeg omtrent latt det gå sport i å slette alle mailer med tilbud fra alskens nettbutikker og lignende, sikkert gode tilbud, sikkert mye jeg kunne likt å ha, men jeg trenger ikke noe nytt. Og det er faktisk veldig befriende. Gå forbi alle butikker, ikke gå innom, bare ignorere dem. Særlig når det er salg. (Med mindre man virkelig trenger noe da, nye joggesko og sånt) Og: Man trenger ikke å se alle tv-seriene alle snakker om. Logg av. Les ei bok. Gå en tur uten noe annet på øret enn naturens egne lyder. Ja, det finnes mange bra podcaster, men man rekker uansett ikke å høre alle. La hjernen få hvile litt. Se opp på trærne, himmelen, husfasader.

Anonym: Jeg er nyfrelst hageentusiast, og følger med glede med på oppdateringer fra den fine hagen din (med mer!). Jeg lurer på: Har du plantet det meste i hagen selv, eller var det mange skatter der fra før? Hva inspirerer plantevalgene dine og utformingen av hagen?
Det var mye der fra før, men vi har planta veldig mye selv også. Det meste jeg viser bilder av, har vi nok gjort selv - med unntak av det som vokser rundt/utenfor/innenfor verandaen (som er Flammentanz, kaprifoler og klematis i et enormt virvar). Noen av syrinene stod der fra før, morelltreet så klart, men epletrærne, plommetrærne, kirsebærtreet, magnoliaene, alle de andre rosene, lavendelhagen, samt nesten alle stauder har vi planta. Peonene var der stort sett, men vi har flytta dem. Jeg vet ikke helt hva som inspirerer meg? Innfallsmetoden! Har ingen guru eller bok jeg følger.

Janne: Jeg har skjønt at du ikke "avslører" hotellfavorittene dine, men kan du anbefale et barnevennlig område å bo i med barn i Paris? Ferie altså :)
Her er et eget kjempeinnlegg om Paris som jeg skrev i fjor! Jeg synes alltid det er fint å bo i Latinerkvarteret, med og uten barn, og det er kort vei til parkene. Luxembourghagen for eksempel. Eller om man bor i Saint Germain er det jo kort vei til Jardin Catherine-Labouré, hvor det er masse barn som leker. Botanisk hage også, men der er det jo litt strengere med å gå på gresset og sånt her og der. Barnevogn kan være en utfordring i Paris - fortauene er jo kjempesmale, og det er ikke heiser på de fleste t-banestasjonene. Alle småbarnsforeldre dytter rundt på den Babyzen Yoyo-vogna (selv til nyfødte; det må jo riste noe helt forferdelig på brosteinen!), eller Bugaboo Bee - den har vi som reisevogn og den funka bra. De to er nok de eneste man kommer gjennom sperringene på t-banen med!

Anonym: Så gøy med spørretime! Prøver meg med noen spørsmål, håper de ikke blir for personlige
1. Hvor kjøper du klærne dine? Har du noe du er på leit etter nå?
2. Hvor går neste reise, innenlands og utenlands?
3. Hva tenker du om å ta fly på ferie nå som verden for alvor har fått opp øynene for klimakrisen?
4. Har livet ditt endret seg mye etter at du fikk barn?
5. Har du lyst på flere barn?
1. Jeg synes det er skikkelig kjedelig å kjøpe klær... så jeg vet ikke helt hva jeg skal svare. Det kommer helt an på. Jeg finner aldri det jeg trenger når jeg trenger det, og prøver å begrense handling når jeg ikke har noe behov, og dermed endre jeg i et slags ingenmannsland der jeg aldri får fornyet garderoben ordentlig.
2. Denslags pleier jeg ikke å blogge om på forhånd.
3. Jeg har nok fått enda vondere i magen enn før. Nå har jeg ikke flydd på åtte måneder, og det føles jo egentlig ganske bra. Men jeg tror ikke jeg kommer til å reise til Thailand eller Australia med det første. Jeg lengter uansett ikke så veldig bort, har det så fint hjemme i vårt sommarstugaparadis, så det hjelper jo.
4. Det har det absolutt. Hun sklir fint inn i våre "greier" og vaner, men man merker det jo f.eks. på at antallet konserter pr år for min del har gått ned fra kanskje 30-40 til ...5? Helt sprøtt å tenke på. Jeg har jo alltid fartet rundt uten å måtte ta hensyn til andre. Men med en kveldsarbeidende musikermann blir man plutselig nødt til å være mer hjemme, så det er nok den største endringen. Men ikke noe jeg egentlig tenker over! Man får jo andre prioriteringer også. Det føles virkelig ikke som noe offer å måtte være hjemme på kveldstid, og det er bra.
5. Kunne gjerne fått en haug jeg, en egen liten strykekvartett, hehe. Men seriøst: Jeg føler meg så inderlig heldig som har fått en i det hele tatt. Jeg kjenner flere som sliter. Jeg vil derfor ikke svare nærmere på dette av respekt for alle som har triste følelser omkring det.

Gry: 1.Jeg ønsker meg forslag til spilleliste! Hva hører du på når du kjenner at livet butter i mot? Om du f.eks trenger inspirasjon eller motivasjon til å gi deg i kast med noe du kvier deg for?
2. Og et til. Du har sikkert et yndig og kulturelt velopplyst barn, men andre eksemplarer av arten utsettes man jo tidvis for. (Nå snakker jeg ikke om barn med diagnoser eller utfordringer de ikke kan noe for, men reinspikka bøllefrø). Hvilket kraftutrykk føler du at du er innafor om du skulle verbalisere din misbilligelse ovenfor foreldre/barn? Sier noen av dine eldre verk i bokhyllen noe om dette?
1. When the heart is in pain, når stresset tar overhånd, når ting ser mørkt ut - da tyr jeg til Bach. Fiolinsonatene og -partitaene, triosonatene for gambe og continuo. De franske suitene. Det funker alltid. Da føler jeg meg hjemme, trygg, sett, tatt vare på. Da takler jeg alt mye bedre.
2. Dette er noe jeg sjelden kommer ut for, heldigvis! Har gått på COS-kurs og lært at man er ikke vanskelig, men man har det kanskje vanskelig. Bølleoppførsel er uttrykk for noe annet. Det finnes sikkert mange flotte uttrykk der ute, ikke minst i gamle bøker (Dr. Spock gjør meg forresten mørkredd), men jeg prøver virkelig å ikke sette merkelapper på den måten. Jeg beundrer lærere som må takle sånt hver dag, dog. Jeg forstår godt at det krever tålmod! Og dessuten vil jeg anbefale absolutt alle som har med barn å gjøre (foreldre, tanter og onkler, lærere, barnehagelærere, instruktører, ledere, alle) å gå på COS-kurs. Circle of Security. Virkelig en øyeåpner!

S: Gøy med spørretime, men du får selv sette grensene for hva du vil utlevere. ;-) Synes jo nettopp at du er så flink til å holde på dine grenser i bloggen din - og det er noe med den balansegangen jeg liker så godt.
1. Hvordan forholder du deg til det med egentid vs. tid med familie/husarbeid/jobb? Tenker på det med å prioritere å lese f.eks.?
2. Hva er viktig for deg å prioritere/ha fokus på i hverdagen og livet generelt?
3. Bildebehandling - hvordan ha system og oversikt?
Takk for det, grenser er viktige! Prøver å holde meg innafor her også.
1. Det blir ikke så mye lesing som tidligere, det er helt klart. Jeg leser på vei til og fra jobb, det er ypperlig. Egentid hjemme har jeg egentlig ganske ofte, som f.eks. når barnet sover og mannen er på jobb, eller når det er hans tur til å legge, og alle spor etter dagens aktiviteter er ryddet bort. Rusling i hagen, koke te, tenne et lys, lese litt. Sånt er fint å gjøre da. Hvis det er noe som skjer som jeg har veldig lyst til å gå på, prøver vi å få det til. Arrangementer, konserter. Besøk av eller hos venner. Viktig at man får dyrket sine interesser også. Synes vi er ganske flinke til å fordele sånn. Og ellers er det jo jobben som tar mest tid. Sekstimers arbeidsdag hadde passa meg utmerket!
2. Det spørsmålet er så svært at jeg aner ikke hvordan jeg skal angripe det for å få svart ordentlig, haha! Men jeg vet, som jeg nevnte i et annet svar over her, at det er viktig å gi slipp i blant. Gi litt blanke. Vite at det blir bra selv om det ikke blir akkurat sånn som man hadde tenkt. Finne balansen mellom å prøve å oppnå ting man har lyst til - og samtidig ha noenlunde realistiske forventninger, kanskje. Å bli konstant skuffa må være noe av det mest tærende på en person, tror jeg. Det er fint å prøve å strekke seg, og samtidig er det viktig å føle at man er bra nok som man er. Det er ikke alltid enkelt i vår tid, når det er kamp om arbeidsplasser og oppmerksomhet og et evig krav om å være endringsdyktig og ekstrovert og ekstremt allsidig. Men jeg prøver hele tiden å lære, å forstå, å utvikle meg. Ikke stagnere. Jeg vil bli gammel og klok! Det dummeste jeg vet er de som sier "Jeg er så gammel at jeg har lov til blablablabla" for å unnskylde egoistiske valg som går på bekostning av andre. Det er du fanden ikke. Man blir aldri for gammel til å ta hensyn eller å være et medmenneske.
3. Ja takk, gi meg et kurs i det!