fredag, november 03, 2006

Harrods og kjøpemani, egentlig uten sammenheng forøvrig


Harrods' julekatalog kom i dag. Mmmmmmmm. Jeg bestiller aldri noe derfra, men det er heller ikke poenget. Alle lekre ting jeg ser og umiddelbart drømmer om, blir lagret i hjernen min og får modnes der en stund, og etterhvert målt og veid mot det som ligger der på vent fra før. Alltid like spennende å se hva jeg får mest lyst på og hva som fester seg og blir der til jeg får sett det med egne øyne i en eller annen eksklusiv butikk i utlandet. Akkurat nå kjenner jeg at jeg er veldig glad jeg ikke har "må bare ha det"-viruset...

For fem-sju år siden (før huslån og studielån måtte betales tilbake og jeg levde herrens glade dager som student med god ekstrainntekt fra en av de store mediekonsernene) tenkte jeg meg sjelden to ganger om før jeg kjøpte noe jeg syntes var fint. Hvorvidt jeg trengte det eller ikke, spilte ingen stor rolle. MEN. Så begynte jeg å jobbe som bibliotekar med lav lønn, så kom regningene fra lånekassa, så tok vi opp billån, så kjøpte vi større og finere leilighet som ironisk nok hadde mindre skapplass, så sluttet jeg i ekstrajobben etter en lang periode med tilsammen en utmattende 140% stilling = ikke mye penger å shoppe for, ikke mye plass å lagre det man evt. skulle shoppe. Sånt lærer man av. Jeg blir kritisk til hva jeg kjøper, og tenker lenge før jeg kjøper det. Og det gjelder alt fra sko til dusjsåpe.

Men jeg tror det er sunt å tenke litt over det faktisk - både av miljøhensyn og som en motvekt til kjøpesamfunnet. Hvis man befinner seg i en butikk og ser et eller annet på tilbud og tenker "oiiiii den vil jeg ha!" så bør man kanskje stoppe og tenke seg om - "trenger jeg virkelig denne?". Svaret er betenkelig ofte NEI. Det er bedre å ha noen få ting som man virkelig elsker, enn mange som man egentlig ikke har noe forhold til. Kvalitet foran kvantitet.

Og hvis man virkelig vil ha en ting, behøver man nødvendigvis ikke kjøpe den straks. Å gå og lengte etter noe og si til seg selv "når lønna kommer den 12., da skal jeg gå dit og kjøpe den!" - det kan være riktig fint. Det er hyggelig å ha noe å glede seg til.

Som nå, for eksempel. Når lønna kommer, skal jeg kjøpe et eksklusivt duftlys på Konzept HP. Jeg vet hvilket jeg vil ha, og har tenkt på det siden forrige lønningsdag. Og jeg har tenkt å kjøpe en fin lue, men er litt usikker på hva slags og hvor jeg finner den. Men jeg har jo en uke på meg til å bestemme meg. Og til å gjøre research. (Er man glamourbibliotekar, så er man glamourbibliotekar.)

Det beste er jo at når man tenker seg to ganger om før man impulskjøper noe, sparer man jo faktisk penger til de tingene man VIRKELIG ønsker seg, enten det er en Mulberry Elgin eller en New York-reise. (Eller som meg: betaler ned mastercardregning fra Paris-, Toscana-, København- og New York-reiser det siste året... de røde tallene forsvinner aldri!!)

Men Harrodskatalogen var FIN da. Og jeg gleder meg over å se på bildene - mange mange fine ting - men jeg behøver ikke å ha dem hjemme i stua mi. (Den er jo allerede overfylt av bøker, plater, gamle møbler, arvegods, ting med affeksjonsverdi.) Derimot kan det godt tenkes at jeg investerer i en fin parfyme neste gang jeg er på Harrods!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Dette innlegget trengte jeg akkurat nå. Er inne i en periode hvor jeg virkelig tenker over hva jeg "må ha". Det er mye jeg vil ha, og mye har jeg faktisk allerede. Det er bare "å se det". Kan være vanskelig når impulsene bare strømmer på. Det er så mye inspirasjon å finne, ikke minst i bloggen din. Med dette var et inspirerende innlegg for å lære seg å sette pris på det man har. Takk for en bra blogg forøvrig:)

Anonym sa...

TAKK SKAL DU HA!! En tankevekker som virkelig satte dagen min i perspektiv! Flott at du fikk med dette, vi er som regel altfor opptatt av hva som er neste "must have", og glemmer det som er viktigste!

Anonym sa...

Jeg har det på samme måten. Jeg er kresen, innkjøpene planlegges på sikt, og jeg går og gleder meg. På den annen side - det er nesten umulig å shoppe på reiser eller på salg, for jeg vil jo helst tenke meg om en stund - gjerne helt til jeg har dratt hjem... Det er sjelden at jeg får "må ha-følelsen", men kjenner jeg den kan jeg kjøpe. Forelsker jeg meg i et plagg betyr det stort sett at jeg kommer til å bruke det til det er utslitt :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg klarer heldigvis å ta beslutningene litt kjappere når jeg er ute og reiser. Jeg må ofte sove på det, så mye tid går til å gå tilbake til samme sted dagen etter for å kanskje kjøpe det jeg fant dagen før.. Men jeg klarer å være litt mer impulsiv ute enn hjemme.

Anonym sa...

Veldig enig i dette. Jeg synes at luksus og etisk forbruk fungerer godt sammen. Å ha tre kasjmir cardigans i stedet for 10 H&M gensere for eksempel. Vintage er er et annet bra tiltak! Jeg blir stadig mer bevisst på dette både i forhold til mat og klær - forbruk generelt. Bra innlegg! Skal hjem og kose meg med fairtrade økologisk te samt nyinnkjøpte Diptyque lys - Myhrre (skal spares til desember) og Feu de Bois!

Anonym sa...

Applaus. Strålende blogginnlegg!

Glamourbibliotekaren sa...

Anon: Luksus og etisk forbruk henger absolutt sammen. Etisk forbruk = god samvittighet, og først da kommer den ekte luksusen. Og duftlysene.. mmmmm...

Siri: Takk takk! :)

Populære innlegg