søndag, desember 10, 2006

Juleshoppingvanviddet

Jeg leste akkurat i Aftenposten at nordmenn bare i går betalte med kort for halvannen milliard kroner. Og at det er over 200 tonn julepynt for salg i butikkene. Og at det er en direkte sammenheng mellom vårt enorme forbruk og utslipp av klimagasser. I andre aviser stod det om fredspriskonsertprogramleder Sh*ron Stones shoppingtur i Oslo, der hun svidde av over en kvart million på pelskåper, -hatter og -pledd. Det er egentlig litt paradoksalt at hun skal lede en hyldningskonsert for fredsprisvinnere som hjelper fattige mennesker å stå på egne ben, når hun så lett som ingenting bruker flere hundre tusen i løpet av få timer, to dager før og i samme by, også på et unødvendig luksusprodukt som pels - noe som forøvrig var veldig betent for noen år siden, men som plutselig ikke er et tema lenger. Men det er vel hennes business.

Uansett synes jeg det gir litt perspektiv på julehandelen vår - og de enorme summene som brukes hvert år, ofte på ting man ikke engang trenger. Jeg vil oppfordre alle til å tenke litt annerledes, f.eks. gå sammen med flere og kjøpe en litt større og nyttig ting som mottakeren virkelig har bruk for. Eller gaver der pengene går til veldedighet. Eller kanskje gi gavekort på opplevelser - sosiale gaver er noe av det koseligste å få (lag f.eks. en kalender med en månedlig happening som mottakeren skal få - middagsselskap i januar, barnevakt i februar, kino i mars...). Eller klippekort på tjenester, ærender, barnevakt... Eller kino, teater, konsertbilletter. Eller droppe julegaver helt. Selv har jeg skjært betraktelig ned både på budsjett og antall gaver i år. Hjemmene våre fylles opp av ting vi ikke behøver. Jeg har tenkt mye på dette det siste året, ettersom vi feiret stort bryllup og måtte vurdere nøye hva vi skulle ønske oss. Det ble svært vellykket - så å si alle tingene vi fikk, stod på ønskelista - og vi har hatt bruk for samtlige. Ingenting støver ned.

Så, kjære lesere - tenk miljø, ikke kjøp noe bare for å kjøpe. Vær heller sammen med venner og familie, utnytt julegaveidéen til å gi dem hyggelige opplevelser året igjennom. For eksempel sånn:


9 kommentarer:

Anonym sa...

hey
jeg kunne ikke vært mer enig! Uansett hvor klisjeaktig det høres ut så er jula faktisk en tid til familie og avslapning. Vil ikke la kjøpepress og stress ødelegge hele jula. Følger din oppfordring til å kjøpe opplevelser som julegave:) koselig å få og gi bort. tusen takk for en super blogg som er til daglig inspirasjon

Anonym sa...

ja! For bra julegaver, sjekk også

http://www.gaversomforandrerverden.no

Anonym sa...

Hei. Du har jo en blogg som handler om å kjøpe til dels dyre produkter for å føle seg bedre, lykkeligere og mer vellykket. Du hjelper vel ikke akkurat til for å minke forbrukermaset du heller?

Glamourbibliotekaren sa...

ac: Flott at du følger oppfordringen!

Fairytale: Takk for linken!

Anonyme leser: Bloggen min handler slett ikke om å kjøpe. Den handler om å tilføre hverdagen litt glamour på forskjellige måter, uavhengig av trender eller penger. Og at kvalitet og/eller affeksjonsverdi går foran kvantitet i de aller fleste sammenhenger. Du er hjertelig velkommen til å lese bloggen litt nøyere :)

Anonym sa...

heia heia, er hjartens samd i det du skriv og har fulgt same prinsipp sjølv denne jula. Ender alltid opp med masse skrot sjølv som alltid går til fretex, håper å redusere det også etter kvart... det er jo for gale!

Anonym sa...

ps til den andre anonyme: det å kjøpe ting for å bli glad er ein ærlig sak som gjeld dei aller fleste. Dersom ein handler færre ting (feks av di ein satser på kvalitet framfor kvantitet) så kan det redusere 'forbrukermaset'. Intelligent forbruk (økologisk, lokalt etc) er ein god ide, noko glambibliotekaren ofte påpeiker! Og all ære til ho for det.

Anonym sa...

Bra og viktig blogpost!
Jeg har selv produsert en rekke hjemmelagede julegaver dette året, og gleder meg til å gi bort både egenprodusert müsli og håndstøpte lys:)
Sjekk gjerne bloggen min for flere detaljer og tips.

Anonym sa...

Jeg vil herved tipse alle om at det også går an å gi bort bakverk til jul. Min finske mor har lært meg kunsten å bake fantastisk gode julebrød med anis og karve.

En dag i desember baker jeg mellom 12 og 20 brød som gis til nesten alle jeg kan nå utenom mail/post. Ikke bare gir man bort en velduftende og -smakende opplevelse, men også en gave som garantert ikke kommer til å støve ned. (Vel kan den mugne, men da er det også lov å kaste.)

Glamourbibliotekaren sa...

Hjemmelagde julegaver er en kjempegod idé. Veldig koselig å lage og veldig koselig å få!

Populære innlegg