torsdag, desember 06, 2007

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 6


Etter ønske fra en leser, tar vi en liten historieleksjon i dag. 6. desember er nemlig St. Nikolas' dag. St. Nikolas er en av de mest populære helgenene, og man tror han er julenissens "inspirasjonskilde" - ikke bare pga navnet (Sankt Nikolas = Sinterklaas = Santa Claus), men også fordi han ga bort hele sin formue til fattige. Den handlingen skal visstnok være julepresangens forgjenger. Nilsmesse markeres i de fleste katolske land, men i Nederland, Belgia, og deler av Luxembourg, Tyskland og Frankrike feires dette som en festdag av både troende og ikke-troende, og barna får gaver. Det er vanlig å sette ut skoene sine sånn at Sinterklaas kan putte gavene i dem - ikke ulikt vår julestrømpe.

(kilde: div.Wikipedia-artikler)

7 kommentarer:

Annikken sa...

Jeg kan bekrefte at det feires större her i Tyskland enn i Norge ja, särlig virker det som om at det er fokus pä barna og gaver til barna. Virker som at de fleste fär godteri, men snakket med en medstudent igär som har en datter pä fire är, og hun skulle kjöpe en liten ting istedet, da hun synes det blr nok godteri i desmeber uansett.

Fin oppladning til julaften spör du meg:)

Glamourbibliotekaren sa...

Aha. Har de samtidig adventskalendere med gaver?

Annikken sa...

Hmmm...det aner jeg ikke, det skal jeg jammen meg sjekke ut. Sjokoladekalenderne er ihvertfall pä plass. Og nydelige Weihnachtsmarkter!

Gi meg noen dager, sä skal jeg gjöre litt research;) Hadde faktisk ikke hört om St. Nikolas` dagen för jeg flyttet hit.

Jenny B sa...

Jag har rötter i Tyskland, och kan vittna om att det finns både Nikolausfester och adventskalendrar med chokladbitar till barnens glädje i december! På Nikolausfesterna som kyrkan ordnade, brukade vi barn få en påse med godis och, förstås, ett äpple och en mandarin. S:t Nikolaus själv kom, utklädd till tomte, och frågade barnen om diverse bibelkunskaper. De vuxna bakade kakor åt alla och hade lotteri, så de flesta fick med någon sak hem. Mycket trevligt!

Anonym sa...

Her hos oss i Frankrike har vi ikke merket at det er en spesiell dag. - Bortsett fra at de fleste butikkene har faatt opp julepynten naa, da. De er litt mer avslappet med det enn i Norge, og jeg synes det er litt soett. :)

Glamourbibliotekaren sa...

Jenny: Takk for utfyllende info om feiring!

Anonym sa...

Vårt ord nisse kjem av Nils, slik som Lasse for Lars, Hasse for Hans, osv. Nils er kortformen av Nikolas. Til opplysning!

Populære innlegg