torsdag, mai 15, 2008

Interiørfunderinger uten mål og mening

Arvegods og loppis over hele linja


Jeg har noen autosøk oppe på Finn, og får stadig tilsendt annonser over leiligheter som skal selges. 90% av dem ser helt like ut. Det er klart man fjerner alle personlige eiendeler før visning, og at boligstylistene klæsjer opp det samme Audrey-bildet fra Ikea overalt (gjerne flere steder i én og samme leilighet), men allikevel: ALT ser likt ut på Finn.no. Jeg har vansker for å skille leilighetene fra hverandre, eller å se meg selv og mine ting i noen av dem. Dog hadde det sikkert vært enda vanskeligere å se seg selv der om det hang fjorten familiebilder av en fremmed familie på veggen, så jeg ser jo poenget.

Og nordmenn er visst best i verden på å pusse opp hyppig. Vi har mye penger og bruker dem gjerne på hus og hjem. Ikke noe galt i det. Men med penger kommer nips, og nipsbutikker popper opp overalt. Interiørblader også. For seks-sju-ti år siden var vi minimalister. Så kom shabby chic og maksimalisme. Gamle rare ting man kjøpte for en femmer på loppemarkeder i Amsterdam før i tiden, kan man få kjøpt i en interiørbutikk på Strømmen storsenter. Iallefall noe som ligner. Det er bare fikset litt på så det skal se gammelt og brukt ut.

Jeg satt akkurat i min stue med en kopp te og et interiørblad, siklet på dansk design, og så meg litt omkring for å prøve å huske hvor og når de forskjellige møblene ble innkjøpt. Og hvor mye de kostet. Det slo meg plutselig at jeg ikke har brukt mye penger på sånt, i allefall ikke de store tingene:

Sofa fra Ikea, 11 år siden: 4000,-
Lenestol fra loppis på Vinderen, 5 år siden: 400.-
Lenestol fra Fretex, 11 år siden: 250,-
Bord fra loppis på Slemdal for 7 år siden: 50,-
Bokhyller fra Ikea, 10-13 år siden: ca 1500,-
CD-hyller fra Ikea, 5-7 år siden: ca 1500,-
Fint antikt arkivskap til CDer, 8 år siden: Gratis, arvet fra Dagbladet da jeg jobbet der
Pianokrakk: Gratis, arvet av farmor
Piano: Gratis, arvet av tidligere kollega
Stålampe med tre armer/skjermer: Gratis, arvet av farmor
Lite avlastningsbord, loppis på Vinderen, 5 år siden: 50,-
Lite avlastningsbord II: Gratis, arvet av farmor
Liten benk til tv&dvd fra Bolia, 4 år siden: 800,-
Benk til platespiller osv, snekret av gemalens bestefar: Gratis
Seng fra IKEA for 8 år siden, husker ikke hva den kostet. 2500?
Bord til iMac fra IKEA, halvt år siden: 400,-
Klesskap, kjøpt brukt av studievenninne, 4 år siden: ca 500,-
Toalettbord, arvet av søster: Gratis
Liten kommode, kjøpt på loppis et eller annet sted: 100,-
2 speil, arvet av mamma og pappa: Gratis
Kjøkkenbord fra IKEA: 100,-
Kjøkkenstoler, funnet i container + arvet av farmor: Gratis
Eikeskjenk fra 50-tallet, arvet av farmor: Gratis
Verner Panton-puff, gave fra glamourgemalen: Gratis.. eh.. for meg i allefall
Verner Panton-lampe, gave fra glamourgemalen: Gratis...

Tilsammen: 12.150,-

Haha. Det høres ut som om jeg er skraphandler eller ekstremt gjerrig. Jeg tror ikke jeg er noen av delene, og ikke tror jeg hjemmet mitt ser ut som en søppelhaug heller. Det er lyst og fint og oser absolutt ikke av loppis. Men det ser bebodd ut. Det er jo forøvrig interessant å se at tv-benken fra Bolia kostet like mye som begge lenestolene, bordet og den lille kommoden tilsammen. Og gjenbruk er jo miljøvennlig!

Men: Hadde jeg hatt bedre plass, og hadde jeg hatt bedre råd... selvfølgelig ville jeg investere i en tidløs klassiker eller to. Det er soleklart. Man er da glamourbibliotekar. Flere Panton-lamper, ja takk.

Det må nevnes at å bo på 60 kvadrat, være reiseglad og samtidig leve på bibliotekar- og jazzmusikerlønn har innvirkning her - jeg vet ikke hvor mange år jeg har hatt en Barcelonastol eller to på ønskelisten, men innen nok penger er spart opp, har jeg jo allerede bestilt en ny New York-tur... Men det betyr jo faktisk at jeg faller inn under Magnus Marsdals karakteristikk av den velutdannede middelklassen: Litt Ikea, litt gammelt, litt dansk design. Det gjør kanskje de fleste.

Nå burde jeg regne ut hva disse møblene har kostet meg pr dag. Altså pris pr ting delt på antall år jeg har eid dem, delt på årets dager. Noen som føler seg kallet? Tall-nerder?? Isåfall kan jo det rettferdiggjøre kjøp av den designstolen som glamourgemalen har siklet på i et par år. Eller en daybed signert Mies van der Rohe. Det er kanskje på tide med noe nytt. Men da må noe ut først... hjelp. Ok, nå skal jeg rydde videre.

Jeg ønsker meg forresten et stort spisebord. Har ikke plass.


Update: Altså dere, dette er på ingen måte en "sterke meninger"-artikkel - det er bare kuriosa og en liten observasjon, ikke moraliserende, ikke misjonerende.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Morsom øvelse! Eg prøver meg på den same:

Sofa fra Ikea, to år sidan, gave frå ein heil gjeng med vennar til min 40-årsdag: 0,-
Lenestolar frå indremisjonens bruktbutikk i Arendal: 300.-, trekt opp for 3000,-
Bord frå bruktbutikk i sannergata i fjor: 500,-
Bokhyller frå Ikea, 8 år sidan: ca 1000,-
CD-/bokhyller frå Ikea, 8 år siden: ca 1200,-
Piano: Gratis, gåve frå min kjære til familien for nokre år sidan
Pianokrakk: Gratis, kom med pianoet
Stålampe med papirskjerm frå IKEA: 400,-
Lite avlastningsbord frå dyr møbelbutikk: 1200,-
Lite avlastningsbord II frå IKEA: 145,-
Liten benk til tv&dvd frå IKEA: 400,-
Benk til platespelar frå IKEA: 600,-
Seng, gammal, gåve frå mine foreldre: Gratis
Seng til barn nr. 1 frå IKEA, kjøpt i 1986: Anar ikkje, 400, kanskje?
Seng til barn nr. 2: Gratis, arva frå avdød onkel
Kommodar på barneromma, div. IKEA: Kanskje 1000,-?
Arbeidsbord frå IKEA, 7 år sidan: 700,-
Arbeidsstolar, tre stykk: Gratis, kasserte frå min tidlegare jobb
Arbeidsbord til 12-åringen: Gratis, arva frå mine foreldre
Klesskap i gangen: Det dyraste: 8000,-
Spisestue med skjenk og skap: Gratis, arva frå farmor og farfar
2 lenestolar med skamlar: Gratis, arva frå svigers
1 speil: 50,- frå loppis
Kjøkkenbord: Har ikkje
Kjøkkenstoler: Har ikkje

Eg bikka 18000,-, det kjem vel mest av kleskapa i gangen som var grisedyre, men som sluker alt ein familie på fire måtte ha av laust og fast i gangen. -Og det gjelds kanskje ikkje når ein i hushaldet betalte for pianoet? Uansett: Eg er heilt einig med deg i konklusjonen, ein heim som er sett saman på denne måten har langt meir sjel og sjarm enn der ein interiørdesigner har gått bananas. Gjenbruk er bra, eg frydar meg over alt som kjem til nytte når korpset har loppemarknad på Ila ein gong i året.

Glamourbibliotekaren sa...

Jo altså, all ære til interiørdesignere med god smak og sans for det særegne som det ikke går tretten av på dusinet! De jeg derimot - og helt usaklig - sammenlignet meg med, var boligstylistene som gjør klar en leilighet før visning - og da bør det jo ikke være noen personlige eiendeler der, så jeg forstår jo poenget med de også. Derfor var det egentlig ikke noen "hva er best"-konklusjon her; det er ikke noen klar og målrettet plan bak mine møbler - det har bare blitt sånn. Og jeg har igrunnen ikke tenkt over det før nå i dag. Smak og behag og mangfold, også i heimen :)

Anonym sa...

Hmm, tror ikke jeg skal nevne priser på sofa og seng i denne sammenhengen. Men siden vi gikk en god del i overskudd da vi solgte vår gamle leilighet, slo vi til og kjøpte dyr sofa og dyr seng. Resten er en mix av IKEA og Bolia. Når man bor sammen med noen som har interesse for interiør, men ikke for loppisfunn, så blir det mye nytt. Vi overtok en god del skap og tv-benk av de vi kjøpte av, da, så noe er arvet. ;) (Mer IKEA). På den annen side, jeg antar at en Rolf Benz-sofa og en Tempurseng har mye lenger levetid enn tilsvarende ting fra IKEA, så i det lange løp vil det nok være greit. Vår 7 år gamle eks-sofa fra IKEA bar i hvertfall preg av daglig bruk av to sofagriser.

Vi brukte interiørstylist da vi skulle selge. Jeg VET ikke om det hadde noe å si, siden vi brukte en stund på å selge, men det så i hvertfall mer ryddig ut. Og det er jo bra. Dessuten hadde hun med seg alt av stæsj, og det tok hun jo med igjen, så vi kopierte de tingene vi likte, og droppet de tingene vi ikke likte. Så på visning var det "vårt", selv om det ikke var det på bildene. Vi hadde det foresten moro med å se etter "våre" ting på boliger til salgs i samme periode, for å se om vi kunne kjenne igjen stilen til dama. Dessuten hadde vi jo pakket ned halve leiligheten og satt på lager, noe som var ganske fint da vi skulle pakke ned. Halve jobben gjort.

Så foresten et fint eksempel på noen som kjører sin egen stil på Finn.no i dag. The mind boggles.
http://finn.no/finn/realestate/object?finnkode=13380489&sid=xz9sfeerFAp959881&pos=null&tot=null

Glamourbibliotekaren sa...

Kaisa: Helt klart smart å investere i kvalitet!! Det jeg skrev var overhodet ikke ment som pro-loppis og anti-design, kun som en betraktning av hvordan det har blitt hjemme hos meg og hvorfor (eller egentlig ikke hvorfor, det er jo stort sett tilfeldigheter). Herlig leilighet du linket til :-D Samme innredning på kjøkken og bad! Eller er det samme rom...? hehe.

Mie sa...

Åh, hvis dere vil se noen som kjører en særegen stil må dere gå inn på denne annonsen her:
http://www.hemnet.se/beskrivning/
hemnet/158362

Det er et feriehus i Sverige til nesten fem millioner som er.. spesielt. Hva skjedde med den svenske skjærgården? Tjorven, where are you?

Less is a bore ;)

Mie sa...

Oi, jeg glemte å si at dere må klikke inn på "se alla bilder".

Glamourbibliotekaren sa...

Hoho! Er man ikke sjøsyk fra før etter båtturen, blir man det i allefall når man kommer inn i hytta! Speil på vegger og tak, jeg hadde blitt paranoid av å se meg selv overalt. Aldri alene... hjelp.

Anonym sa...

Er neimenn ikke sikker på om det er kjøkkeninnredning på badet eller om de bader og dusjer på kjøkkenet. Jeg er også imponert over deler av beskrivelsen: (...), "false" bjelker i taket (...) Hvordan kan man ha "falske" bjelker. Enten er de falske, ellers er de "ekte".

Mie: Holy! Dette var ... unikt. Jeg tror eierne av disse husene hadde hatt det storveis sammen. En ting er å ha speil i taket på soverom, men over hele huset? Speil og "falske" bjelker, det hadde vært bra!

Anonym sa...

herrejemini! inspirert av danskebåten og solkongen.

Anonym sa...

Hva er Bolia?

Glamourbibliotekaren sa...

Bolia

Anonym sa...

Dette vil jeg også gjøre. Har nok ikke brukt de store summene jeg heller...

Sofa og lenestol - arvet etter oldemor og oldefar
Spisestuebord – arvet etter lillesøster (IKEA)
6 spisestuestoler – Arne Jacobsen 7’ern, kjøpt brukt, ca. 5000,-
Ikea bokhyller – ca. 1500,-
Ikea salongbord – ca. 600 (?),-
Skjenk og høyt glass/lintøyskap – arvet etter farmor
Liten bokhylle – kjøpt på loppis et eller annet sted – 50,-
Lenestol fra loppis på Hasle – 70,-
Stålampe – gave fra min far
Måneskinnslampen – arvet av oldeforeldre
Annen kul art deco taklampe – arvet fra jobben (!)
Liten benk til TV fra IKEA - 100,-
Seng fra IKEA - 2500,-
Nattbord – arvet av oldeforeldre
Skrivebord og stol fra IKEA – ca. 500,-
Kommode, kjøpt på loppis på Manglerud (?) - 100,-
Speil fra Peru – 500,-
Kjøkkenbord fra loppis på Sagene – 150,-
Kjøkkenstoler fra bruktbutikk – 50,-
To små lamper kjøpt på loppis med nye skjermer fra IKEA- 100,-

Men jeg synes som glamourbibliotekaren at jeg har det ganske fint. Mye finere enn de som bare har ting fra IKEA og Bolia.. Ikke til hinder for at jeg også drømmer om dansk design og Barcelona stoler (skjønt jeg er litt kritisk til alle kopiene som dukker opp at designklassikerne).

Anonym sa...

Vi har nettopp kjøpt oss vårt første hus, så noen oversikt tør jeg ikke å prøve meg på...Flytter inn neste måned så hele lønnen min går til møbler osv for tiden. Men det er spennende da! Blir en blanding av Ikea, Living og arvegods. Med fare for å høres ut som en snobb liker jeg ikke loppemarked ting..Jeg liker best å vite hvor tingene har vært før, jeg synes ikke disse har så mye mer "sjel" en nye ting i og med at jeg ikke vet noe om dem...Arvegods derimot er en helt annen sak.

Anonym sa...

Veldig bra funderinger! Hos oss er det akkurat på samme måte. Jeg tar bare stua som eksempel. Det dyreste vi har der må være sofa fra Ikea kjøpt for over 5 år siden: ca 4000; stuebordet er en gammel arvet langbenk kr som jeg har mørkbeiset selv: ca 60 for beis; to gamle lenestoler fra fretex: 200; inntil nylig en ørelappstol: fått gratis via finn.no mot at vi henta den selv (nå gitt gratis videre til glade studenter, så jeg er på utkikk etter en verdig arvtaker-godstol); min bestefars gamle skrivebord: gratis; et par puffer fra ikea: ca 400; 2 stk lave hensvik bokhyller fra ikea: ca 700; en finfin håg kontorstol: gratis fra restelageret til gamlejobben; en hel bokhyllevegg: hjemmesnekret bursdagsgave fra min kjære pappa. (Bøkene er sikkert verd det tidobbelte av alle andre eiendelene mine til sammen!) Og originalkunstverket på veggen fikk jeg i gave fra en god kunstnervenn som takk for hjelp. Det andre "kunstverket" er selvlaget og går kanskje ikke inn i den kunsneriske kanon, men er en stolt påminnelse om hva jeg klarte å få til på et kurs en gang. Det skulle bli litt over femtusen for stua det. Vi har litt lett for å glemme i dag at det tross alt er folk som skaper et hjem, ikke tingene i seg selv! Ha en finfin maihelg! :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Marie: Ja, jeg husker noen fæle kopier av sjeselongen til Le Corbusier for noen år siden. Ugh. Misunnelig for måneskinnslampen forresten. Det er en mann som selger noen på Vestkanttorget - kanskje ønske meg til bursdagen.

Anonym: Wow, et hus! Det er litt mer å fylle opp enn mine 60 kvadrat, ja. Forstår hva du mener angående loppis - ikke noe snobberi i det! Arvegods blir noe helt annet.

Glamourbibliotekaren sa...

bobadilla: kunst glemte jeg. Med fare for å lokke innbruddstyver til mitt hjem: Kunsten på veggene mine er verdt mer enn alle møblene tilsammen, det er helt klart. :)

Anonym sa...

Marsdal skrev vel også noe om at man ikke kjenner så godt dem som er i "andre kvadranter"? :-) Jeg havnet nok i den samme gruppa som deg, men jeg tror ikke at vi nødvendigvis er "de fleste"...

For øvrig: ja til HJEM, ikke leiligheter. Og det er mange veier dit - heldigvis!

Anonym sa...

Er det FrP-koden dere referer til? Den har jeg ikke lest.. Det dere skriver minner meg derimot om Distinksjonen av Pierre Bourdieu. Han skiller mellom sosial og kulturell kapital for å plassere mennesker i det sosiale rommet.
Hva innebærer egentlig middelklasse for dere? :)

Anonym sa...

Jeg vil bare takke for en usedvanlig fin blogg! Noe av det jeg liker aller best (foruten det faktum at jeg synes du har svært god smak) er nettopp dette at du overhodet ikke representerer bruk-og-kast-mentaliteten, men tvertimot oppfordrer til gjenbruk, både når det gjelder klær, vesker/accessoirer og interiør.
Thanxalot!

Glamourbibliotekaren sa...

La Dolce Vita: Niks, hverken FrP-koden eller Bordieu! :) Rett og slett et intervju i Aftenposten for noen måneder siden - bet meg merke i dette fordi det stemte med meg selv. Aner ikke hva jeg legger i middelklasse :-D Et eller annet udefinert sted mellom uteligger og Rimi-Hagen..

Maggypop: Takk, så hyggelig! :) Prøver å unngå bruk-og-kast ja, av mange årsaker egentlig.

Anonym sa...

Ops, mente skiller mellom økonomisk og kulturell kapital isted ;) Jeg syns også middelklasse er et ullent begrep.

Glamourbibliotekaren sa...

Japp, forstod hva du mente :) Dog lei av Bordieu etter alle disse studieår. New York Magazine har en morsom vri - de lager et tilsvarende skjema med følgende fire faktorer: Highbrow - brilliant - lowbrow - despicable. Alt Paris Hilton og Tom Cruise foretar seg, havner nært Despicable :-D Jeg gleder meg til denne oversikten hver uke når bladet kommer i posten! Og ble ekstra glad da de hadde tatt med den konserten jeg reiste til New York for å se sist jeg var der - Thomas Quasthoff i Carnegie Hall - og hans "Erlkönig" kom helt opp i hjørnet highbrow-brilliant :) Yay!

Anonym sa...

For min del er Barcelona-stolen overeksponert og "oppbrukt". Sist så jeg den i en tv-reklame for fotsoppmiddel.

Glamourbibliotekaren sa...

Ikke enig. Poenget med klassikerne fra den tiden er *nettopp* at de overlever slike ting. Om det står en Barcelonastol i en "hjemme hos"-reportasje hos Stordalen eller i en fotsoppmiddelreklame, spiller ingen rolle. Om fem minutter er det glemt, og stolen lever videre :)

Anonym sa...

Vi har også en miks av litt nytt og mye arvet, og bittelitt loppis.Det dyreste er vel montanabokhyllen til 10000 og sofaen som kostet 15000 for 10 år siden. Jeg er ganske lat når jeg innreder, kan godt bruke årevis på å "bo meg til" i en leilighet isteden for å fylle hele med IKEA.

Jeg forstår ikke hvorfor folk absolutt må hive ut alle personlige eiendeler når leiligheten skal selges, jeg foretrekker å se bilder av en bolig noen har bodd i, uavhengig av hvilken smak de har. Det er da også lettere å se hvor store rommene faktisk er, isteden for halvtomme rom fotografert med vidvinkellinse. Men jeg er kanskje sær, det er i tilfelle ikke første gang :p

Populære innlegg