mandag, desember 08, 2008

Hvordan unngå å bli blakk og stressa i desember + flere julegavetips

Hjelp, MÅ jeg ut i julerushet...?

Mailboksen min fylles ukentlig opp av mailer om juleshopping, enten det er fra div. motemagasiner, fra butikker her i byen eller fra flyselskaper som vil selge meg billige flybilletter for å juleshoppe i utlandet. Avisene har innstikk om "julehuset SmartClub" og nattåpent på kjøpesentrene. Elektrokjedene, jernvarekjedene, alle mener de har viktige ting som alle behøver akkurat i desember. Men man trenger da ikke å shoppe så vanvittig mye til jul? Noen julegaver, ok, mat, naturligvis, men handelsstanden er svært flinke til å konstruere falske behov hos oss på denne tiden av året. Og lørdag ettermiddag på kjøpesenteret i julerushet er som helvetes forgård å regne. Herved kommer Glamourbibliotekarens slagplan for hvordan man både sparer penger og tid i årets travleste måned, spesielt tilrettelagt for deg som kjenner presset tynge og panikken nærme seg.

Klær:

  • Let litt lenger inn i skapet. Hva brukte du i fjor? Du finner sikkert noe du har glemt, et eller annet man kan kombinere på en annen måte, eller pynte opp med et fint smykke eller skjerf eller annet tilbehør. Og jula har ikke nødvendigvis dresskode galla, så det er vel egentlig ikke så farlig om familien din har sett deg i de samme klærne før....? Tenk i allefall at du kan bruke noe av det gamle, om du allikevel føler for å kjøpe noe nytt.
  • Hverdagskjoler kan pyntes opp til fest med et par høyere hæler og litt tynnere strømper + oppsatt hår og røde lepper og fine øredobber.
  • Den lille sorte kan dresses ned med en cardigan, tykkere strømper og ikke fullt så høye hæler.
  • Sommerkjoler kan fint brukes om vinteren med strømper og cardigan
  • Man har alltids ting som man sjelden bruker fordi man sparer dem til litt spesielle anledninger - klær, sko, smykker som føles for fine til hverdags - og juleselskapene er tiden for å ta dem fram. Lett å glemme, og lett å tenke at man trenger noe nytt. Men det gjør man ikke alltid.

Interiør og pynt:

  • Litt av poenget er vel at man drar fram de samme greiene hvert år? Tradisjon? Affeksjonsverdi? Falleferdige nisser man selv eller andre lagde i barnehagen? Dette kan med andre ord være en svært minimal utgiftspost. Dessuten kan man arrangere et godt gammeldags juleverksted og lage noe småtterier selv også, om man er litt handy (eller bare oppfinnsom). Ute i skogen finnes det mose, lyng og granbar klar til å plukkes inn. Da er man godt i gang, og man får en fin tur og roser på kinn.


Julegavetips om ting som ikke bare blir liggende og støve ned hos mottakeren:
  • Jeg anbefaler fremdeles å ta en titt på denne listen over alternative julepresanger, særlig hvis mantraet ditt er "hva skal jeg gi han/henne, de har jo ALT!". Da er det mange andre som kan dra nytte av disse pengene.
  • Et abonnement på Morgenbladet - mye bra lesestoff hver fredag. Kultur, politikk, samfunn - og ikke tabloid sladder eller kjendisnyheter. Eller et lørdagsabonnement på Klassekampen.
  • En DAB-radio - flere og flere kanaler finnes bare på DAB og nett, så det er bare å kapitulere først som sist. Fint å gi f.eks. til foreldre, om man er flere søsken som skal spleise.
  • Et ordentlig varmt og godt pledd for den som er kald - Rørospleddene er fine. Også fin spleisegave, de er nokså dyre.
  • Gavekort på teaterbilletter eller kinobilletter er fint å få. Abonnement på en konsertserie eller i operaen er jo kjempefint! (og definitivt spleisegave...)
  • Enkeltbilletter til konsertene til Kringkastingsorkesteret - enten i Store Studio eller lørdagskonsertene i Operaen.
  • Bøker naturligvis, og hvorfor ikke gå tematisk til verks og kjøpe nobelprislitteratur? F.eks. årets vinner Le Clézio?
  • Gi bort noe du er glad i selv og vil at mottageren skal oppleve. En fin plate, en favorittfilm, et hekto yndlingste. De fleste liker å få entusiastiske anbefalinger på den måten.
  • Hjemmelagede gaver er kjempefint, jfr den tidligere alternative julegaveposten. Men se an mottageren litt. Noen er allergiske mot ull, noen mot nøtter, andre mot scrapping...

Er man flere søsken, en vennegjeng eller andre som skal gi gave til mange av de samme personene, er det altså lurt å gå sammen, gjøre litt research og finne ut om vedkommende ønsker seg noe spesielt, og kjøpe dette om det er overkommelig. Så slipper giveren å gruble over hva i all verden man skal finne på, og mottageren får det han/hun ønsker seg, og slipper å få masse ekstra som man ikke vet hvor man skal lagre. Og det er mer miljøvennlig. Win-win-win. (og er man veldig busy, kan man jo dermed overlate selve gavekjøpet og organiseringen til noen andre, så sparer man enda mer tid.. hehe)

For eksempel.

Da var den saken biff, nå kan du bruke tiden din til å ha det koselig istedet for å stresse!

    15 kommentarer:

    Anonym sa...

    Dette var mange gode og kloke råd! Det er altfor mye kjøpehysteri nå før jul.

    Anonym sa...

    Takk for mange fine råd! Hvis jeg får lov å komme med ett til: Du kan gi bort mange forskjellige abonnement på Klassekampen, for eksempel lørdagsavisen i tre måneder. Her er også mye fint bakgrunnsstoff og kulturstoff som du ikke finner andre steder - og ingen kjendisnyheter. Fint lesestoff til lørdagsfrokosten :-)

    Anonym sa...

    Venninnene mine og jeg har en "secret santa"-greie hvor vi legger alles navn i en kopp og trekker en person som vi kjøper julegave til. Det sparer man både tid og penger på og det er hyggeligere å få en personlig og fin gave enn masse billige småting som man aldri får bruk for.

    Lille søster sa...

    Flott, glamourbibliotekar! Og enig med deg, korist: lørdagsklassekampen er et must for alle kultur- og litteraturinteresserte.

    Glamourbibliotekaren sa...

    Godt poeng; Klassekampen er herved lagt til lista!

    Lotte sa...

    Har du noen tips mot EKSAMENSstress?

    Jørn Roeim sa...

    Når det gjelder klær tror jeg ikke man skal være mye synsk for å spå at vi på nyåret kommer til å oppleve tidenes SALG.

    Anonym sa...

    bra! jeg er så lei av alle som klager på at jula bare er stress. jeg har aldri stressa, jeg lager gaver med kjærlighet og skjeve masker, fine bokse med brente mandler, søte kort og pakker inn med avispapir og silkebånd. jeg elsker jul, fordi det er en mulighet til å sette pris på dem jeg er glad i. og det gjør jeg ikke ved å stresse å syte. word.

    Lekkermunn sa...

    Jeg er du heldig at jeg har bursdag en uke før jul og har derfor hatt anledning til å ønske meg en litt dyr gave av foreldrene mine til felles jul- og bursdagsgave. I fjor ønsket jeg meg og fikk halvårskort på Nationalteateret. Seks måneder hvor du kan gå så mye du vil på Hovedscenen, Amfiscenen, Malersalen og Torshov. Du kan se et stykke så mange ganger du vil. Det var en fantastisk vinter og vår, med mange opplevelser jeg trolig ikke ville fått med meg hvis jeg hadde måttet betale for hver enkelt billett. Jeg så iallefall endel "rare" ting jeg trolig ikke ville gått på ellers. Noen rare opplevelser, men det åpnet øynene mine for nye ting. Tror prisene har gått opp siden ifjor jul, men det er verd å spytte noen kroner i potten selv får å få et slikt halvårskort i lommeboken. Kan anbefales:-)

    Mathilda og Theodor sa...

    Hei Glamourbibliotekaren!
    Jeg har lest bloggen din lenge nå, og jeg blir stadig mer og mer begeistret. Det at du skriver en av Norges mest populære blogger (?) gjør at du får tilbud om ditt og datt. At du sier nei takk, og at du fortsatt har bloggen din reklamefri, gjør at jeg liker deg mer og mer og mer! Du har integritet! Fortsett sånn!
    Ha en fin adventstid videre!

    Anonym sa...

    Et annet tips er å stryke folk av lista når de får barn. Høres kjipt ut, men da kan man heller legge litt mer(penger, innsats-alt ettersom passer en) i skikkelige gaver til barna. Og ikke bare de billigste plastikk makkeriet fra toys are us, hvor jeg mistenker sterkt at det må kreve mer energi og ressurser til selve innpakking og emballasje enn lekene i seg selv.

    Når lista bikker 30 individer er det på tide og kutte ned med hard hånd.

    benedicte sa...

    Her var det mange fine råd man kan ta til etteretning, takk og takk. :)

    To tips attåt:
    a) gi bort ting du selv ikke trenger! Istedenfor å kjøpe et vell av gaver, er det sikkert noe du har hjemme som du ikke trenger, som noen andre (det være seg venner, familie, UFF el. andre organisasjoner) kan ha bruk for.

    b) istedenfor å gi bort gaver; arranger et juleselskap med god mat og drikke, og inviter dine nærmeste venner. Eventuelt spleiselag.

    Anonym sa...

    ikke gi det til uff, de selger det billig i mange afrikanske land og undergraver dermed den lokale tekstilindustrien. fysjom!

    gi til fretex og blåkors og hvasomhelst i stedet.

    Glamourbibliotekaren sa...

    Glamourfilologen: Ja, det er jo til å bli helt sprø av egentlig.

    A red lipstick: Ikke dumt! Jeg og noen venninner gjorde det samme i studietiden.

    Indiebibliotekaren: Hmm, det eneste må være å forsøke å tenke at det ikke hjelper å stresse.. det er begrenset hvor mye man får dytta inn i hodet på kort tid, så prøv heller å slappe av og stol på at du klarer det. Hehe, lett å si når man ikke er oppi det.. men jeg tror jeg hadde for vane å kapitulere litt når det nærmet seg. Kan ikke huske å virkelig ha hatt stresspanikk noen gang.

    Tehme Melck: Gjett om... Jeg ser for meg Dolly Duck og de digre Andeby-fruene som haler og drar i hver sin ende av ett og samme plagg.

    Pia: Høres veldig koselig ut!

    Lekkermunn: Hvilken luksus!! Drømmegave, virkelig!

    Magnus: Tusen tusen takk, det var veldig hyggelig å høre! Ja, det kommer mange rare tilbud skal jeg si deg, reklamere for det ene og det andre, men det frister svært svært lite.

    Vipspips: Du sier noe. Jeg stryker ikke mine gode venninner med barn, men har uansett ikke pleid å ha et kjempebudsjett på gaver, så jeg slipper å ruineres.

    Snegourotchka: Spleiselag og middag og selskaper er helt klart kjempekoselig. Man gjør altfor lite sånt. Nyttårsforsett!

    Pia: Takk for påminnelsen!

    Cathrine sa...

    Når man stryker folk som får barn av lista er det fortrinnsvis familie:)

    Venninder faller inn under en annen kategori, der går vi for fabelaktig, men etter signaler man har snappet opp i løpet av året;)

    Populære innlegg