torsdag, januar 15, 2009

Om hilsing, selskaper og hatter

Kort om skikk og bruk i dag også - fremdeles fra "Kvinnen i dag" fra 1950:

I Norge hilser en herre først, i utlandet er det damen som ved å hilse gir tegn til at hun husker bekjentskapet og er villig til å fortsette det. Ved presentering er det - i hvert fall i Amerika - damen som strekker hånden fram. Gjør han det, kan han risikere å bli stående med "labben i luften". På gaten går kavaleren nærmest fortaukanten for å beskytte damen mot trafikken. Blir en buden i private hjem, pleier en sjelden å forsyne seg av fatene, som oftest er det vertinnen som porsjonerer ut på tallerkenen. Til lunsj, te og cocktailparty beholder damene hatten på. Bare bør en ikke gjøre som en søt, norsk ung pike som kom barhodet inn i et teselskap, så seg forskrekket om, styrtet ut, klasket hatten på hodet og kom smilende inn igjen. Er en galt antrukket, har en alltid den utveien å se ut i ansiktet som om en av personlige grunner foretrekker å gå slik. I Amerika er det en selvfølge at gjestene etter bordet hjelper til med oppvasken der det ikke finnes hushjelp. I det landet eksisterer ikke begrepet "jentearbeid". I teater og på kino bør en ikke trampe inn på sin plass med ryggen til publikum, men vende et høflig ansikt mot de menneskene en uleiliger med å reise seg. Dette siste gjelder både ute og hjemme.

Det var kanskje mye på én gang, men det kan jo ikke sies for ofte!

(bilde:inmagine)

12 kommentarer:

Siri sa...

Gud hjelpe meg, jeg trodde disse fortsatt var aktuelle, og ble bekymret over hvor mange ganger jeg faktisk har tråkket i salaten.... Jaja, kjekt å vite. ;)

Anonym sa...

Da skal jeg vel beholde hatten på når jeg hjelper til med oppvasken også?

Hilsen Nina

Glamourbibliotekaren sa...

Siri: Man lærer noe nytt hver dag :-D

Nina: Godt spørsmål. Ettersom damene i Amerika har lov til å hilse først, og det er i Amerika man hjelper til med oppvasken, høres det jo absolutt ut som at de er litt friere og mer moderne der enn her i Europa. Kan det kanskje tenkes at det ikke kreves at de bruker hatt til lunsj, te og cocktailparty der borte? Dette må jeg nok forske nærmere på. Her i Norge er ikke oppvasken et tema, så behold hatten på og sitt i ro!

fru Storlien sa...

Ok. så jeg kan sitte med hatten på, mens guttene skal ta av luene? Det kan jeg leve med. En venninne var gift med en amerikaner, og han insisterte på å hele tiden gå ytterst på fortauet for å beskytte henne. Siden hun var litt høyere, og litt sterkere, førte dette til visse diskusjoner.

Anonym sa...

Syns det var en god ide å vende ansiktet høflig mot de menneskene man smyger seg forbi på kino/teater. Det skal jeg absolutt begynne med:)

Anonym sa...

"I det landet eksisterer ikke begrepet "jentearbeid". "
Ha-ha-ha... Dessverre. Men det var kanskje mer kjønnsnøytralt enn i Norge på den tiden, i hvertfall?

Ang det med kino, så er det jo et fint tips om å beklage at man kom sent.

Anonym sa...

Enig - det med sen ankomst til kino har jeg lurt på mange ganger. Men jeg vet liksom ikke hva som er verst! Som Tyler Durden sier på flyet i "Fight Club": "Do I give you the ass or the crutch?"

Når det gjelder folk som kommer for seint sånn generelt sett, så irriterer det meg VELDIG dersom de "ser ut i ansiktet som om de av personlige grunner" ønsket å komme seint - da gjør det seg med en litt unnskyldende mine gitt!

Fornuftig forsker sa...

Veldig greit å vite, det med hatt. Mitt dilemma er farmors gamle pelshatt: må den virkelig beholdes på når jeg tar en kopp te hos en venninne? Den er veldig varm!

Forresten har jeg hørt at det i noen land er uhøflig å vende ansiktet mot de som reiser seg når man går innover langs radene i kino/teatersal. Men husker ikke helt hvor, eller hvorfor...

Anonym sa...

Men, damer, man redder seg ut av enhver knipe med denne: "Er en galt antrukket, har en alltid den utveien å se ut i ansiktet som om en av personlige grunner foretrekker å gå slik."

:)

Ragna sa...

De ser i hvertfall rart på meg når jeg går med hatt inne på jobben. Men kanskje man bare skal beholde den på når man er på besøk?

Blondie sa...

"Skikk og bruk" mener også at det er viktig at man viser hensyn og tar av hatten på kino. Spesielt hvis den er stor. Jeg må si meg enig. Bare så det er sagt.

Lekkermunn sa...

Thi hi. Jeg har en gammel bok i skikk og bruk hvor man tar opp problematikken om hvordan man skal hilse hvis man møter kongen flere ganger i løpet av en dag. Man trenger bare å løfte hatten den førsten gangen. Den andre gangen holder det at man har hånden opp til hatten! Er ikke det greit?

Populære innlegg