tirsdag, august 11, 2009

Coco & Igor


Ta en tur til Gimle kino og se "Coco & Igor". Anna Mouglalis er strålende i rollen som Coco Chanel, elegant, smal og høyreist og gjennomført, og Mads Mikkelsens Igor Stravinsky bør også oppleves - dog er han noe mer muskuløs enn originalen.
Spesielt morsomt er det å se filmatiseringen av den klassiske skandalepremieren av "Vårofferet" i 1913 på Théâtre des Champs-Élysées, som man har lest om i alle år - og nå endelig får "se". Koreografien skal visstnok være den originale. (Og jeg som vanligvis klager på uoppdragent konsertpublikum i DAG - på den tiden var de jo mye verre.)


Her sniffer Coco på det som ble Chanel no.5. Bak står skaperen, parfymøren Ernest Beaux.
Dette er
en fin film, med mye vakker musikk - det meste signert Stravinsky. Nydelige kostymer, scenografi, naturbilder.

Traileren kan ses her.

17 kommentarer:

Glamourgrammatikeren sa...

Jeg syntes Anna Mouglalis var *altfor* vakker til å spille Coco - Coco var tross alt ingen skjønnhet, selv om hun hadde stil. For meg ble det ikke noen troverdig film (og det var kanskje heller ikke meningen, siden den er bygd på en roman...). Men det som absolutt gjorde filmen verdt å se var kostymene og dekoren - hele estetikken! Samt Vårofferet.

Glamourbibliotekaren sa...

Synes du den mistet troverdighet fordi Mouglalis er for vakker, eller av andre årsaker? Jeg er forøvrig ikke enig i at Coco ikke var noen skjønnhet, alle bilder jeg har sett av henne sier noe annet - i allefall synes jeg det :)

Frøken Detektiv sa...

Jeg synes absolutt det var en veldig vakker film - både å se og høre på - men handlingsmessig følte jeg den ble anstrengt. Forholdet mellom Igor og Coco, som den jo skulle handle om, var temmelig uinteressant... En kort affære, rett og slett. Skulle ønske det var laget en film om hver av dem: hvem de var og hvordan de ble det de ble... her virket det som at det var det at deres skjebner på ett tidspunkt krysset hverandre som var avgjørende for at det ble laget en film (og skrevet en bok for den del). Men for all del - nydelig å se på (Chanels hus!). Og Mads M forblir en av mine favorittskuespillere, selv om dette ikke var noe høydepunkt for ham slik jeg ser det.

Glamourlektoren sa...

Gleder meg til denne filmen og vil absolutt se den på Gimle, min yndlingskino!

wine-fueled narcissism sa...

Åååå!! Som Våfofferet-nerd gleder jeg meg sånn til å se denne. Har skrevet side opp og ned om premieren, helt siden jeg skrev særoppgave om den på videregående. Er veldig spent på å gå autensiteten i sømmene. ;)

Glamourbibliotekaren sa...

Frk Detektiv: Det finnes jo biografier om hver av dem, du får lese dem istedet :)

Glamourlektoren: The very best! :)

Wine-fueled: Nå er jo dette fiksjon basert på virkelighet, så hvor autentisk det egentlig er, kan sikkert diskuteres - men jeg tror de har forsøkt å gjenskape premieren og scenografien og kostymene. Skumle kostymer! :) Og skummel koreografi! Og musikken, åååh, musikken. Jeg husker den rytmesekvensen gikk igjen i alle lærebøker i Stravinsky-kapitlene! dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-DUNK-dunk-DUNK osv :D

Glamourgrammatikeren sa...

Jeg er enig med Frøken Detektiv - litt anstrengt handling, og ja, jeg synes den mistet troverdighet fordi Mouglalis var for vakker! :) Ta leppene, f.eks - Coco hadde tynne lepper, Mouglalis fyldige - ligner ikke i det hele tatt. Og det var mye ansiktsfokus i filmen. Jeg mener ikke at Coco ikke var pen, for det var hun, men ikke en skjønnhet, etter min (subjektive!) mening. Og hvordan så huden hennes egentlig ut, lurer jeg på - hun var jo en storrøyker. Men som sagt - filmen er verdt å se uansett. Jeg tar *gjerne* noen av klærne til Coco!

Glamourbibliotekaren sa...

...men er det utseendet som avgjør om en skuespiller egner seg til en rolle? De skal riktignok i dette tilfellet forestille virkelig personer som har levd, så de må jo tilpasse skuespilleren så den får karakterens stil og utseende innenfor en viss rimelighet - men det er jo så mye annet ved en skuespiller som er like viktig for å kunne "bli" den personen de skal spille. Jeg tror det er viktig å frigjøre seg litt fra realiteten når man ser filmer som omhandler virkelige personer, særlig her når det er basert på en roman - altså fiksjon, ikke dokumentar :)

Glamourgrammatikeren sa...

Jo, kanskje det. Men jeg synes altså at skuespillere noen ganger kan være for vakre for en rolle. Og var Coco så... så... langsom... og 'langoureuse', og med så utstuderte bevegelser hele tiden? Vi fikk jo noen glimt av henne som en streng kjeftesmelle også - har mer tro på det. Men som du sier, det er fiksjon, ikke realitet.

AX80 sa...

I'm so looking forward to seeing this film. I've only seen the previews but the casting seems absolutely perfect.

It's always nice to learn the story of the woman behind it all and even better to learn other sides of icons in this industry.

Anonym sa...

Jeg så også denne filmen tidlig i august. Likte filmen og stemningen i den veldig godt, Våropprøret satt virkelig i kroppen under filmen.... Og mitt første (og desidert ikke siste) besøk på Gimle kino var en veldig hyggelig opplevelse.

Mvh
Astrid

Anonym sa...

ha ha "Vårofferet" ikke opprøret...
Mvh
Astrid

Glamourbibliotekaren sa...

Glamourgrammatiker: Hun var nok et mangefasettert menneske :)

AX80: Absolutt :)

Astrid: Haha, men det er jo ingen dum tittel egentlig - det var opprørsk stemning og premieren fant sted om våren :D

Frøken Detektiv sa...

Glambiblio: Leser om Stravinskij nå, faktisk! Og hører på:-) Og så gleder jeg meg til den andre Coco-filmen!

Linda K sa...

oj nu fick jag lite puls... men muskler är väl trevligt? :*)

Glamourbibliotekaren sa...

Frk Detektiv: Bra! :)

Linda K: You're in for a treat! ;)

bénédicte sa...

Premieren på "Vårofferet" kunne forøvrig også skues reprodusert i sin helhet i BBC-filmen "Riot at the Rite" (2006, tror jeg). :)

Gleder meg til å se Chanelfilmene, endelig.

Populære innlegg