tirsdag, august 11, 2009

Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten / Kjell Askildsen. - 1. utg., 2. oppl.. - Oslo : Oktober, 2006. - 68 s.. - (Oktober pocket)


Denne boka, kritikerprisvinner da den kom i 1983, kjøpte jeg på vei til Paris for noen år siden - jeg hadde mistet flyet, og innen neste fly gikk, hadde jeg lest den ut. Jeg fant den igjen i dag da jeg ruslet rundt i mitt eget bibliotek, og leste den en gang til. Den ble kåret til beste roman/novellesamling de siste 25 år av Dagbladet i 2006.

Boka er en samling av to noveller, begge handler om ensomme menn som på hver sin måte er/blir maktesløse. Den ene på grunn av alderdom og sviktende helse, den andre på grunn av en tilsynelatende feilaktig anklage som får han til å oppføre seg som om han var skyldig. Sistnevnte, Carl Lange, har ingen mulighet til å slippe unna politietterforskeren. Denne tolker alle hans utsagn og bevegelser som en skyldigs handlinger, men Lange får aldri vite helt hvorfor han er mistenkt. Livet hans endres brått, verdigheten hans smuldrer bort. Assosiasjonene går naturlig til Kafkas Prosessen.

Førstnevnte, Thomas F, er dårlig til bens, men noterer ned hendelser fra hverdagen sin. Han er utendørs bare en sjelden gang, og følger ellers verden fra sitt vindu. Han forteller om møter med gamle kjente, med sine egne og litt fremmedgjorte barn, med damen i kolonialbutikken. Alt med en underfundig og tørr humor, selvironi, verdighet, og pågangsmot (tross skrantende helse) som man bare må beundre. Og gjerne le av, for det er virkelig morsomme øyeblikk her.

Askildsen veier hvert ord, ikke noe er overflødig, her er ingen lange beskrivende bilder. Det er så mye innhold i hver setning, selv om ordene er få, at jeg tror jeg har lest en hel side når jeg egentlig har lest bare fem-seks linjer. Dette er kunst. Mer, takk.

6 kommentarer:

Glamourlektoren sa...

Er så enig, så enig! Smertefullt god litteratur.

Anonym sa...

Det er litteratur på høyeste nivå produsert her i landet. :)

Håper mitt bysbarn kommer med nye noveller selv om han om halvannen måned fyller 80. Uansett; Askildsen er en stor forfatter og jeg er glad for å ha alt han har utgitt. :)

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, vi får håpe det ikke stilner fra den kanten på en stund! Tror jeg må kaste meg over hans samlede snart, de står i hylla og venter.

Anonym sa...

Jeg er så enig. Regner med at vi ses på Litteraturhuset 10. september? :)

Glamourbibliotekaren sa...

oi, takk for tipset! Rekker ikke å følge med på kulturkalendrene for tiden, men dette må jeg få med meg :)

Anonym sa...

Finnes ikke bedre enn Kjell Askildsen :) Har nettopp skrevet bacheloroppgave om "Thomas F`s siste nedtegnelser til almenheten" og liker den bedre og bedre for hver gang. Ulempen med å fordype seg i Askildsens nøkterne formuleringer, er at mye annen lesning oppfattes som full av unødvendig mye "babbel" og detaljer. Men om han gjør meg kresen, så vil jeg heller det, enn å gå glipp av Thomas F`s underfundige univers:)

Populære innlegg