onsdag, februar 02, 2011

Hyllest til biblioteketI går kveld dro vi til biblioteket, og da lykkefølelsen kom flommende straks jeg skred over dørterskelen, tenkte jeg at det var på tide med en hyllest til biblioteket her i bloggen. Mitt nærmeste folkebibliotek er lyst og fint, med hyggelige hjelpsomme bibliotekarer og innbydende bokhyller. Og en interessant filmsamling! En rekke tidligere Oscarvinnere og andre klassikere, både norske og utenlandske - slike man ikke finner på Platekompaniet. Bøker, aviser, tidsskrifter, plater, filmer, folkeopplysning, viktig informasjon - helt gratis. Alle har tilgang på det samme, alle har like muligheter uansett bakgrunn. I biblioteket er alle velkomne.

Å få sitt eget første lånekort er stort for et barn. Det innebærer anerkjennelse og ansvar. Jeg fikk mitt da jeg var fem, etter å ha snyltet på mine storesøstre en stund. Biblioteket lå i nabohuset, og jeg var der så ofte og lenge jeg kunne. Jeg lånte en diger bunke bøker og leverte dem inn samme kveld, eller satt på lesesalsplassen og spilte brettspill med venner. Jeg lekte bibliotek hjemme, og stemplet ivrig på små kort som lå bak i bøkene mine. Min første jobb var å være vikar i det samme biblioteket da jeg var 14. I albumet mitt fra den tiden finnes et bilde av en fjortis med halv hestehale, tilbakelent i bibliotekarstolen med armene i kors og bena slengt oppå den grå kommunale folkebibliotekskranken. Ti år senere var jeg halvveis i bibliotekarstudiet. Det var nok innerst inne aldri noen tvil om hva jeg ville bli når jeg ble stor.

Biblioteket er et fristed, uten grenser for hvor mye viten man kan tilegne seg. Det er demokrati og ytringsfrihet og kultur og kunnskap. Og kunnskap er makt. De politikerne som nedprioriterer dette unike tilbudet til befolkningen, har åpenbart ikke vært bibliotekbrukere i særlig grad. Man bør gi alle barn muligheten til å få et livslangt forhold til biblioteket. Framtiden ligger jo hos dem.

Dette kunne jeg ha skrevet et flerbindsverk om. Det føles nesten overfladisk å skrive så kort.


Jeg er glad og stolt over å være bibliotekar. Ett av de mest klassiske bibliotek-relaterte sitatene kommer fra den romerske filosofen Cicero - og jeg kan skrive under på følgende:

"Har du en hage og et bibliotek, mangler du intet."

(i min definisjon av biblioteket inngår også en platesamling)

Gå til ditt bibliotek i dag, slep med deg en sekk bøker hjem og LES!


23 kommentarer:

Ragnhild sa...

Det er så sant som det er sagt! Eg voks opp med bokbåten Epos, noko som var og er ei heilt fantastisk ordning!

(http://nn.wikipedia.org/wiki/Bokb%C3%A5ten_Epos)

Det var magisk kvar gong det sjøgåande biblioteket la til kai. Eg lånte med meg posar med bøker og kunne ha dei i eit halvår før eg måtte levera dei tilbake. Her fekk eg mine første møte med Barna i bakkebygrenda, sigøynarjenta Katitzi, meisterdetektiven Agaton Sax ... med fleire! Så: Ja til bibliotek både til havs og på land!;-)

Glamourbibliotekaren sa...

Å, heldige du! Bokbåten er fascinerende! Jeg husker jeg drømte om å besøke en bokbuss etter å ha lest om det i Donald. Lilleulv og de tre små grisene benyttet seg av denne, men det oppstod dramatikk da Storeulv stengte dem inne i bussen og kjørte avgårde (jeg tør ikke tenke på hva han gjorde med den stakkars bibliotekaren).

Siven sa...

Skulle ønske biblioteket her i byn hadde hatt flere gode stoler. De som er er alltid opptatt.

Det er noe eget med å sitte mellom hyllene. Nyte permer, sider, ord og lyder.

Kasiopeiia sa...

Ah ja, biblioteket er fint, men jeg må innrømme jeg er en dårlig bruker - og synes egentlig ikke bibliotekene her i byen (Bergen) er spesielt fristende..

Siven sa...

Helt enig Kasiopeiia. Er biblioteket i Bergen jeg "tilhører" jeg også.

Embla sa...

Jeg er så enig. Er veldig glad i biblioteket. I det siste har jeg også "oppdaget" radioteaterets hørespill, og jeg stikker stadig vekk innom for å levere og låne nye. Jeg lurer fortsatt noen ganger på om det er bibliotekar jeg skule blitt. Hurra for biblioteket!

glamouringeniøren sa...

Absolutt så sant!
Vokste opp med en mamma som dagmamma og hver fredag før jeg begynte på skolen dro vi til byen, til bibloteket der de hadde lesestund. Husker så godt det gamle trange lokalet og at det alltid startet med at vi stilte oss opp i et tog, gikk mellom radene og sang en sang med "tsju tsju" lyder. Husker også at jeg savnet å dra til biblioteket når jeg begynte på skolen, for når jeg kom hjem fra skolen på fredagene, så var de andre så glade fordi de hadde vært der.

Når jeg så ble så stor at jeg kunne ta bussen til byen selv, så var jeg i flere år innom biblioteket hver lørdag. Lånte tre bøker og leverte inn tre bøker. Det var kos det, med fine datostempel i kortene i bokryggen.

På ungdomskolen hadde vi også bokbussen, den var fin.

Nå er jeg ikke den flittigste bibliotekbruker, har liksom alltid noe å lese hjemme. Men skulle jeg noen gang få ansvar for barn, så vet jeg absolutt hvilke minner og vaner jeg ville ha forsøkt å gitt de.

Løvemunn sa...

Tusen takk for lovsang til biblioteket. Jeg har liknende barndomsopplevelser, med lange ettermiddager blant hyllene, og fulle poser med blanda litteraturdrops. Hjemme hadde vi ikke platespiller, bare kassetter - og det hadde de også et utvalg av på mitt lokale bibliotek. Husker Kate Bush - The Kick Inside og Never for Ever som store oppdagelser derfra. Jeg er fremdeles skapbibliotekar, og lever ut mitt idealiserte barndomsfargede syn på yrket gjennom bloggen din!

Fagbibliotekaren sa...

Nydelig. Jeg kjenner meg igjen i det meste du skriver fra barndommen, og det er vel ikke så rart at jeg også endte opp som bibliotekar.
Jeg hadde også gleden av å oppleve bokbåten, og det var utrolig fascinerende for ei lita jente. Hyller med bøker og spennende teaterforestillinger.

Dette innlegget skal jeg spare og ta frem når det behøves. Takk.

Ha en god dag :)

Synne sa...

Så fint skrevet! Bibliotek er nok av det beste som finnes. Her i hovedstaden har vi jo mange å velge mellom, og flere av dem er enorme og ærverdige bygg som gir godfølelse til tusen. Hurra!

¤Kari¤ sa...

Er så hjertelig enig i det du skriver. Biblioteket er et magisk sted.

Hos meg startet det med bokbussen. Selv 20 år senere husker den nå pensjonerte bokbussmannen både navnet mitt og lånekortnummeret. Jeg brukte å låne haugevis med bøker. Og det har jeg fortsatt med den dag idag. Biblioteket er for meg et fristed , hvor jeg kan drømme meg bort i spennende romaner eller holde konsentrasjonen under intensiv pensumlesing.

Mitt inntrykk er at de som har brukt biblioteket flittig gjennom hele oppveksten blir flinke til å ordlegge seg, både skriftlig og muntlig.

Nå har jeg vært en del på flyttefot de siste årene, og noe av det første jeg avlegger et besøk er biblioteket.

Drømmen er å ha mitt eget lille bibliotek den dagen jeg har mitt eget hus.

Hermia sa...

Vilken fin text! Biblioteket som det var när jag var barn, eller i alla fall minnet av det, ser ganska mycket annorlunda ut än det jag vistas i varje dag. Att jobba på bibliotek är kjempefint och känns betydelsefullt men magin, det planlösa strosandet mellan hyllor i sökandet efter ny litteratur (film, musik) har lite gått förlorad. Att läsa här, inlägg o kommentarer, gör mig påmind om allt vad biblioteket är och kan vara!

Jenny B sa...

Så fint du skriver om din livslånga kärlek till biblioteket! Det är härligt att höra att du har hittat rätt i livet! Jag älskade biblioteken som barn; lånade och läste många böcker varje vecka, eller satt på stadsbiblioteket och läste tidskrifter medan jag väntade på bussen hem. Det var som en skattkista, och den var öppen för mig!

De senaste åren har jag gjort tvärtom och börjat köpa de böcker jag vill läsa och samla dem till ett eget bibliotek. Men så gick jag förbi bokhyllorna på biblioteket som Kulturhuset öppnat just intill Plattan i Stockholm. Där stod ju en bok jag velat läsa i flera år, men inte hittat! Jag skaffade lånekort, och nu kommer jag att gå till bibblan mycket oftare. Tack för att biblioteken har spännande böcker att låna ut till alla, år efter år!

Timoteia sa...

Veldig enig! Og hyllester til bibliotekarer kan det ikke bli nok av, de er så hjelpsomme :) Jeg har fått en bok-oppgave av min tante; hun vil så gjerne gi meg Benoni og Rosa av Hamsun i gave, og de må være illustrert av Karl Erik Harr. Hun fant verken på antikvariat i Tromsø, Harstad eller Bodø, og ga meg til slutt pengene og denne oppgaven, og nå har også jeg vært innom flere uten resultat. På internett finner jeg imidlertid boken, men det er langt fra Oslo, hvor jeg befinner meg. Har du noen ideer om hvor jeg kan få kjøpt boken/bøkene (vet ikke om det er 2i1 eller to selvstendige bøker)? Tusen takk for fin lesning! Hilsen fast leser

Glamourbibliotekaren sa...

Hei! jeg gjorde et søk på Karl Erik Harr på antikvariat.net - klikket meg deretter inn på H for Hamsun i trefflista - og der var det mange! De fleste antikvariatene sender gjerne bøker, jeg har bestilt flere ganger via denne nettsiden. Lykke til!

Nenna sa...

Til Kasiopeiia og Siven:
Dette er jeg helt uening i
http://bergenbibliotek.no/blogg/om-hovedbiblioteket
Hovedbiblioteket i Bergen er et flott og ærverdig bygg. Når man går opp i annen etasje og setter seg ved rekkverket har man et flott oversikt over første etasjen. Og Servicen er det ingenting å klage på.

Glamoursjefen sa...

Takk for fin hyldest til bibliotekene! For meg er de også stappfulle av magiske skatter og representerer noe viktig i samfunnet som er viktig å ta vare på.

Jeg deler dine opplevelser med eget lånekort fra jeg var 7 (tror jeg at vi måtte være) og turer til biblioteket med store stabler av bøker som jeg synes jeg var råheldig som fikk lov til å ta med meg hjem. Heldigvis har jeg også fått barn som elsker å lese og som kan ligge å lese på sengen til ut i de små timer dersom de hadde fått lov...

I min tid på bibliotekarstudiet drømte jeg om å besøke både bokbuss og bokbåt - og synes det var særlig magisk - men kom aldri så langt at jeg fikk besøkt Epos. Og etter en del år i yrket tok jeg spranget bort fra bibliotekvesenet, men yrkesstoltheten og varmen for det hele har jeg beholt!

Anonym sa...

Så fint sagt, glamourbibliotekaren! Jeg kjenner meg så godt igjen, jeg elsket det bittelille skolebiblioteket vårt på landet, bibliotekaren var rektors kone og hun husket alltid lånenummeret mitt. Fredag ettermiddag når jeg kom med pappa for å låne lå det alltid en bunke med bøker til meg, som hun tenkte jeg ville like. Så reiste vi hjem og satt i hver sin godstol hele familien med hver sin spennende bok, fyr i peisen og litt sjokolade. En av de fineste tradisjonene vi hadde hos oss.

Jeg ville bli bibliotekar og hadde arbeidsuke der da jeg var fjorten.. Men etterhvert ble det mer aktivt arbeid på meg selv om jeg fremdeles elsker biblioteker.

Anonym sa...

ps, aktivt som fysisk aktivitet med barn ;)Aktivt nok i biblioteker, men på en annen måte!

Anna sa...

Så mange vakre og sanne ord om biblioteket.

Blir bibliotekarer oppgitte om man leverer bøkene for sent? Det har enda ikke skjedd meg, men nå så jeg leveringsfristen hadde gått ut...

Linda sa...

Herlig! Jeg er på biblioteket flere ganger i uken og trives veldig godt med det. Kanskje det var bibliotekar jeg skulle ha blitt? :) Ønsker deg en nydelig dag!

M.E. and Me sa...

Jeg vil absolutt anbefale den nye V&A Reading Rooms caféen i London - enhver bibliofil's drøm!

www.londondesignguide.com/2011/01/shop-va-reading-rooms-south-kensington

Ha en fin helg :)

Timoteia sa...

Tusen takk for hjelp! :)

Populære innlegg