fredag, november 11, 2011

FairytalesEn lykkelig stund da jeg kl. 06:10 plukket Morgenbladet ut av postkassa: Radka Toneffs vakre ansikt i svart/hvitt over hele fremsiden. "Fairytales" vant kåringen av Norgeshistoriens hundre beste plater!


Jeg har vært litt skeptisk til hele dette opplegget - hvordan i all verden kan man sammenligne så ulike plater i så ulike genrer og rangere dem etter kvalitet? Et håpløst prosjekt, det kan aldri bli objektivt, og det bør jo være subjektivt, men utifra hvem? Her har i allefall norske musikere og artister fått stemme på sine ti favoritter, noe som er hundre ganger bedre enn når anmelderne gjør lignende ting.

Jeg har allikevel undret meg over rangeringen av platene. Da Radkas "Winter poem" kom helt nede på 53.plass, slått av Marit Larsens "Under the surface" med hele 14 (!) plasser, ristet jeg på hodet. Da "Hjernen er alene" havnet nede på på 24. plass, forstod jeg ingenting. Da jeg leste at Bertine Z hadde stemt på egne plater i tillegg til Lene Marlin sin debutplate, var jeg i ferd med å skrinlegge alt mitt engasjement i denne saken. Av klassiske plater var det kun en og annen Andsnes-innspilling langt nede på lista, slått av noe death metal, samt et par Nordheim - hvorav en heldigvis kom ganske høyt. Sånn er det med musikk; alle har sin egen smak og derfor blir slike kåringer og kanoniseringer veldig fremmedgjørende. Det er umulig å sette disse platene opp mot hverandre, og hvorfor skal man egentlig gjøre det? Samtidig er det veldig mye ræl som glimrer med sitt fravær, og det er jeg takknemlig for. Det er svært få på lista som jeg vil si er skikkelig dårlige. Det er primært rangeringen som stresser meg, ikke nødvendigvis innholdet (selv om man absolutt kunne gjort noen utskiftninger).

MEN! Så skjer det altså at fem av mine norske yndlingsplater ligger på topp 10. Plutselig gir det litt mening allikevel! Og jeg puster lettet ut. A-has "Scoundrel Days", som jeg har forgudet siden jeg tok den opp på kassett da den kom i 1986, kom på andreplass. "Hunting high and low" kom på tredje. deLillos' debut "Suser avgårde" kom på sjuende. Mesterverket "Belonging" med Jarrett/Garbarek/Danielsson/Christensen kom på niende (men hvor er "My song"??).


Og på første: Radka Toneff og Steve Dobrogosz sin "Fairytales", ei plate jeg har hørt og hørt og hørt og hørt på siden niende klasse, og som jeg fikk til jul på cd det året for tjue år siden. Det er så inderlig velfortjent, det er så riktig at den skulle vinne! Og de som har stemt på den har erklært den tidløs, hevet over tid og epoker, sjangerløs, og med en nerve og et nærvær og en ekthet som ingen kan være upåvirket av. Radkas stemme har vært forbilde for utallige norske sangere de siste tretti åra, fra musikkgymnaselever til jazzstudenter på høyskolenivå. Det er en grunn til det.


Denne plata har glassklar lyd, Radka er tilstede helt nær ved øret ditt, og Dobrogosz' fine pianoarrangementer lager en lekker ramme rundt det hele. Låtvalget strekker seg fra kjente standardlåter ("My funny valentine"), Blossom Dearie ("Long daddy Green") og Kurt Weill ("Lost in the stars") til Elton John ("Come down in time") og Jimmy Webb som jeg er så glad i - med en av de fineste tolkningene av hans "The moon is a harsh mistress" jeg vet.

Nå må dere som ikke allerede har den, kjøpe den. Og dere må gi den bort i julegave til noen dere er glade i. Gi den til unge mennesker, tenåringer, for å vise dem noe helt annet enn det som ligger på hitlistene. Det funker.
14 kommentarer:

Camulen sa...

Å jaaa, den er nydelig!!

petit sa...

... og samtidig som jeg sjekket bloggen og leste ditt nye innlegg, spiller/spilte Nitimen "The moon is a harsh mistress", nydelig!

Anonym sa...

nyyyyydelig.........mette

glamouringeniøren sa...

Den er noe av det vakreste som finnes.

Flott oppsummering av kåringen du hadde. Har også forundret meg noe over enkelte plasseringer og noens ti på topp. Men sånn er det, hver sin smak.

Irene sa...

Åh, nå har jeg den på øret, ble inpirert! En favoritt!

berlinløvinnen sa...

JA, dette var gledelig, supert, og velfortjent! Fairytales ble lånt på biblioteket på 80-tallet, og vekker minner om en annen tid, gamle venner og forelskelser, og jeg var stolt da jeg kunne kjøpe den og ha den i vinlylsamlingen min på slutten av det same tiåret. Garbarek og De Lillos er også mitt hjert nær, går ikke lei etter diverse konserter heller. Synd at mange av oss ikke fikk oppleve Radka på scenen. Heldigvis kan vi fortsette å glede oss over musikken hennes.

Marta sa...

Som tenåring kjenner eg at eg bør ta anbefalinga di på alvor ;)

fru winther sa...

Å, den har jeg hatt i samlinga siden folkehøskoletida. Og dèt begynner jammen meg å bli 20 år siden. Fantastisk plate, fantastisk vokalist og en pianist som gjør alt helt rett :)

HildeSofie sa...

Åja, hurra, dette er min favorittplate som jeg setter på når jeg trenger å ha det litt rolig og fint rundt meg!

Jeg ønsket meg den til jul av min bror for mange år siden, og han jaktet Oslo rundt etter den, og fant den til slutt :)

Glamourbibliotekaren sa...

Den finnes nok i mange, mange platesamlinger der ute! Og flere bør det bli! Marta - go for it! :)

Siljeblomst sa...

Jeg kjøpte med meg Morgenbladet i dag tidlig bare fordi jeg så Radka på forsiden. Og Fairytales har vært en vakker favoritt i siden jeg gikk på videregående... sukk....

Gina sa...

Radka er så absolutt en verdig vinner.

Tror det var i P2 at de snakket om listen, hvor vanskelig det er å plassere plater, og at det er snakk om smak.
Samtidig. En slik liste får mulighet til å løfte fram plater man kanskje ikke kjenner til, og ekspertene i radioen mente at listen ville vært anderledes dersom man skulle lage listen på nytt.

Jeg har i alle fall oppdaget mye flott musikk takket være listen.

Ulla sa...

Igjen har jeg hørt på deg.. Plata er nå kjøpt som julegave til min musikkelskende bror. Kjøpte ei plate du anbefalte i fjor, og håper på samme suksess i år :D

Glamourbibliotekaren sa...

Så bra! Det blir garantert suksess :) Du får bare spørre om du trenger flere tips. Jeg vurderer forøvrig å lage en platekjøpeliste til de som vil gi bort musikk men ikke vet hva.

Populære innlegg