lørdag, desember 03, 2011

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 3


I dagens luke: Amaryllis. Det er snart på tide å kjøpe en hvis du vil at den skal blomstre til jul. Amarylliser skal ikke vannes for mye, i allefall ikke i begynnelsen (Damen i blomsterbutikken sa at man nesten ikke skal vanne den i det hele tatt før blomsten begynner å komme ut). Lunkent vann på jorda, ikke rett på løken. De vokser fort og strekker seg etter lyset, så de bør snus i blant. Stilken er skjørere enn man skulle tro, så vær forsiktig så den ikke brekker når blomsten har kommet ut. Men skulle den brekke - putt blomsten i en vase, de funker bra som avskårne også.

Det er koselig å kjøpe blomster til helga!

(En kalenderklassiker til glede for nye lesere)

4 kommentarer:

Line sa...

Jeg har to amarylliser stående og venter spent på å se hvilken farge de får:-)

Stine Arkeologine sa...

Oj det har jeg glemt å kjøpe! Takk for tips og påminning. Jula blir ikke den samme uten amaryllis i stua. :-)

Bestemoren min får dem til å vare fra år til år. Hun vanner dem forsiktig inne til våren, da får de stå under rosebuskene gjennom sommeren og når høsten kommer tar hun dem inn. Og så springer de ut igjen, like store og vakre, presist en uke før jul. (Hun sier det er enkelt, men for meg framstår det som magi - jeg har ALDRI fått det til!).

Anonym sa...

Hei! :) Takk for en fantastisk blogg! Jeg aner ikke hvordan alderssammensetningen til leserne dine er, men jeg tipper at jeg hører til blant de yngre; jeg blir rett og slett stressa av å lese ultrakommersielle tenåringsblogger. Klikker meg inn på din noen ganger om dagen, du har en fantastisk evne til å videreformidle det jeg ser på som sunne verdier, og gleden over "de små ting i hverdagen". Du har rett og slett motsatt virkning på meg enn mange andre bloggere; jeg stresser ned når jeg leser, istedenfor å bli minnet på alt jeg antageligvis burde ha gjort (eller idealet for hvordan jeg kanskje burde ha vært). Uansett, dette er første gang jeg kommenterer, etter å ha lest bloggen din av-og-på et par år.

Tenkte jeg bare skulle nevne årsaken til at amaryllis ikke skal vannes for mye; det fremmer ikke blomstringen i så veldig stor grad, men stilken blir superlang om den får for mye vann (omtrent som tulipaner), og da knekker den lett på grunn av den tunge blomsten på toppen. Jeg jobbet deltid i blomsterbutikk i noen år, og amaryllis er faktisk min yndlingsblomst! Ettersom blomsterbutikkene kaster enorme mengder amaryllis etter jul, pleier jeg å kjøpe dem billig på nyåret, og la dem stå mørkt og kaldt på boden; da har jeg nydelige blomster i hele januar og februar! Kanskje noe å anbefale for andre som ikke utelukkende tenker på amaryllis som "juleblomst"? Det er jo tross alt bedre at noen får glede av dem, enn at de forsvinner rett i restavfallet... Hilsen Mari :)

Glamourbibliotekaren sa...

Line: Spennende! Jeg tipper rød eller hvit! :D

Stine Arkeologine: Fascinerende, det der burde man prøve.

Mari: Tusen takk for amaryllistips - og ikke minst for fine ord! Veldig hyggelig å høre at du stresser ned når du leser bloggen. Det er ett av mine mål! :) (Jeg har lesere fra 15-75, kanskje noen yngre, kanskje noen eldre)

Populære innlegg