torsdag, november 01, 2012

Tips til julepresanger - del 1:Velkommen, november! Ennå er det lenge til jul, men november er nok den måneden hvor mange begynner å tenke på hva de skal gi nære og kjære til jul, eller ønske seg selv. Det er slett ikke dumt å planlegge sånt, for da begrenser man disse stressdagene rett før jul der man fyker rundt i butikkene og kjøper noe bare for å kjøpe noe. Og da skriver avisene "så mye bruker vi på julehandelen i år, blablabla, gjennomsnittlig femten tusen kroner pr nordmann, så mange ganger dras kortet på julaftens formiddag" også får jeg vondt i magen ved tanken på alle unyttige ting som folk bruker altfor mye penger på selv om alle har det de trenger og vel så det. Fast førjulstradisjon!

I allefall. Jeg tenker å lage en liten serie over smarte gavetips man kan vurdere allerede nå, i god tid før jul. Primært ting som ikke koster allverden, bortsett fra dagens tips som er i de høyere prisklasser - og kanskje derfor passer best til kjæresten, eller til søsken eller venner hvis man går sammen med flere og spleiser.

Det er nemlig en av mine kjæreste eiendeler - Platespilleren.Å plukke fram en plate fra hylla, ta den ut av innerposen, legge den på tallerkenen og snurre i vei - ingen streamingtjeneste i verden kan måle seg med den følelsen. Å gå ut av en platebutikk med en pose med kvadratisk innhold i hånda på en regntung lørdags formiddag... Ubeskrivelig. Å eie musikken sin selv, å ha den i hylla og høre på den når man vil, om man er på nett eller ei, uten at plateprodusenter plutselig har trukket den tilbake... Det er for min del et must. Lese covere, se hvem som spiller, hvem som har skrevet låta, studere coverarten, innånde duften av en helt ny LP. Bla i kasser med plater på bruktmarked, finne utgivelser man ikke visste om, slike som aldri er blitt reutgitt på cd. Betale tjue kroner for en nesten uspilt utgave av Julie Londons "Lonely girl". Alt dette går man glipp av om man bare streamer musikk.

Alle med barn: Les denne nydelige historien om den lille gutten som la sin elsk på LP-plater!

Mange platebutikker selger ny vinyl. Her i Oslo har akkurat Big Dipper flyttet til store fine lokaler i Møllergata (rett ved Glasmagasinet), Platekompaniet på Oslo City har vinyl, Bare Jazz også, samt Tiger og flere av de andre rockebutikkene. I tillegg finnes bruktbutikkene - Ringstrøms i Ullevålsveien, Råkk&Rålls i Akersgata og antikvariatet i Vibesgate. Dessuten florerer det av LPer på loppemarkeder og hos Fretex! På nett kan man kjøpe LPer på eBay og på Discogs.  

Platespillere kan man finne i alle prisklasser. Jeg betalte i overkant av 2000 for den jeg har nå, en Argon fra Hifiklubben, men man kan få spillere billigere også - noen koster bare rundt tusenlappen. Soundgarden har, Clas Ohlsson har, Elkjøp har. (Man kan til og med kjøpe platespiller hos Ellos!)   Pass bare på at den er kompatibel med den forsterkeren du har - ellers kan man kjøpe en forforsterker; en liten dings som fikser saken. Det har de f.eks. på Teknikmagasinet. Noen spillere har USB så man kan lage mp3-filer av LPene sine - det kan sikkert være av interesse for mange, men for meg personlig er ikke det noe must. Dessuten - har man en gammel platespiller som fungerer, men har en tvilsom stift, finnes det steder å kjøpe nye stifter til alle slags modeller (ta kontakt med meg, I know a guy).

Ekstratips: Ta en tur på loftet neste gang dere besøker foreldrene deres, se om det står en platesamling pakket ned et sted, og tilby dere å overta den... 

Det var årets første fornuftige julegavetips!


Og her er min vinylblogg, til inspirasjon.

5 kommentarer:

Ine sa...

Veldig fint gavetips! Jeg vurderer å kjøpe det til pappaen min. Får bare håpe at han ikke vil ha tilbake alle platene jeg har fått arve, hehe.

Glamourbibliotekaren sa...

Nei det ville jo være et paradoks! :)

Synne sa...

...og når de først har platespiller, er det jo ikke grenser for hva man senere kan gi dem å spille på den!

Anonym sa...

Ja, er ideen utsøkt og vi ser med nostalgi for at gamle møbler til å tenke mer musikk radio familien før 1939 og gamle platespiller bygget (16-33 -78 45 runder) uten for 'bruke, men også mine gamle platespillere senere (lesehodet diamanter er sjeldne). selv når jeg føler meg som en av de første fonograf sveiv. (Så kanskje jeg møter en moderne "papa" kristenhanouka?) Collection gamle plater er alltid bedre å kutte tiden! hvis stillhet lytter plass som gjør musikken også, ikke sant?

Glamourbibliotekaren sa...

Synne: Nettopp!! Åh, bare tanken på alle loppemarkeder med de underligste samlinger av vinyl... det er så GØY!!

Populære innlegg