onsdag, mai 14, 2014

Glamourspørsmål fra leser: København
Kjære Glamourbibliotekar,
 
Neste uke skal jeg på langweekend til København. Har aldri vært der før, og gleder meg utrolig mye! Har du, og de fine leserne dine, tips til hva en bør se, gjøre, spise, shoppe i Danmarks hovedstad?
 
Hilsen fra Stine.Hei!
København har jeg skrevet ganske mye om gjennom årenes løp, så jeg anbefaler deg egentlig å gjøre et bloggsøk først og fremst. Men andre lesere kan jo også få komme med sine tips, så herved lager vi et helt nytt København-innlegg!

Jeg liker tesalongene veldig godt. Tea Time på Nørrebro eksisterer dessverre ikke lenger, men Tante T burde du finne, og Perch's tesalong (i etasjen over deres berømte tebutikk) er et must. Tips til gode teer du kan kjøpe med deg: Hvit te med ananas, grønn kvædete og grønn rabarbrate fra Perch's, og Cool mint og kvædete fra Tante T. 

En utflukt til Louisiana er absolutt å anbefale, det kan man fint gjøre en ettermiddag. Ta toget til Humlebæk!

Glyptoteket er også fint, ikke minst kaféen i vinterhaven!

Cinemateket kan være bra å besøke, for å se film og/eller for å spise. 

Og apropos mat: Wagamama! Asiatisk mat, verdens beste eplejuice med ingefær. 

København er vintage-heaven, men ikke om jeg husker hva butikkene heter lenger! Jeg tror leserne får bidra her - kom med deres beste København-tips!

mvh
Glamourbibliotekaren. 

14 kommentarer:

OVER THE WEEKEND. sa...

Jeg husker bare et sted å spise..
Den glade okse har fantastisk mat og ligger på et nydelig lite torv...

Gled deg :)

.mette sa...

CPH - fantastisk by! Jeg vil anbefale Det Lille Apotek og Kanal Cafeen som spisteder. Eller kanskje Peder Oxe. .mette

Ragnhild sa...

København er den BESTE byen! Vi reiser dit kvart år, og i år er ikkje noko unntak. Mitt heitaste tips er å ikkje opphalda seg i Strøget (ikkje bra mat, alt for mange turistar og kjedebutikkar vi har i Noreg), men å leiga sykkel og sykla rundt i smågatene, særleg i områda Vesterbro og Nørrebro. Der kan ein dumpa innom små, søte butikkar (særleg bruktbutikkar), fine kafear, restaurantar osv.

Eg har blogga ein del om Kbh før, her har eg samla alle innlegga mine: http://ragnhildas.blogspot.no/search/label/K%C3%B8benhavn.

Lovise sa...

For middag anbefaler jeg virkelig BioMio på Halmtorvet 19. Økologisk og biodynamisk fra a til å! Utrolig god mat. og kult lokale, tror det har vært et bilverksted før det ble restaurant. Langbord og betong.

OVER THE WEEKEND. sa...

Peder Oxe var det jeg mente:)

Hazel sa...

Lad os se...

Sømods Bolcher, Nørregade 24 og 36b (den ene adresse er butik, den anden er butik + fremstilling), er nok min absolutte yndlingsbutik i København :)

La Glace, Skoubogade 3, er Københavns nok bedste konditori. Lidt dyrt, men virkelig, virkelig godt!

Torvehallerne, Israels Plads. En masse lækre råvarer og spisesteder (især Gorms Pizza! Gorms Pizza har også en filial i Magstræde 16 og er helt fantastiske). Der er også en Tante T, som Glamourbibliotekaren tipser om, men den i Victoriagade på Vesterbro er hyggeligere.

Botaniq, Frederiksgade 26 (lige over for Torvehallerne), økologisk vegansk restaurant med virkelig god mad. Jeg har skrevet mere udførlligt om dem på min gamle blog her: http://happysymphony.blogspot.dk/2014/01/botaniq.html

Cafe Retro, Knabostræde 26, utroligt hyggelig fairtrade, non-profit café, men mere drikkevarer og snacks end egentlig mad.

Green Skin, en lille skønhedskæde med økologiske produkter. De har tre butikker, ingen af dem ligger voldsomt centralt, men kommer man forbi, kan det være værd at kigge ind.

The a la Menthe, Rådhusstræde 5, lille marrokansk café med te og småretter.

Paludan Bogcafé, Fiolstræde 10. Halvt café, halvt antikvarisk boghandel.

Museer:

Ordrupgaard, Vilvordevej 110 (ligger uden for byen), har lige nu en stor udstilling med van Gogh, Gauguin og Bernard.

Den Hirschprungske Samling, Stockholmsgade 20, en lidt kaotisk men charmerende samling guldaldermalerier. Mit personlige favoritmuseum i København.

Desuden har mange museer gratis adgang til standardudstillingerne enten permanent eller på enkelte ugedage. Glyptoteket, som Glamourbibliotekaren nævner, har f.eks. gratis entré om søndage, mens den Hirschsprungske Samling har gratsi adgang om onsdagen. Så det kan være værd at undersøge og planlægge efter.

Det var vist, hvad jeg kunne komme i tanke om lige nu. Og ellers vil jeg anbefale at tage et kig her, hvor der også er en masse gode forslag: http://simpeldagbog.blogspot.dk/search/label/en%20kop%20k%C3%B8benhavn

Anonym sa...

Hei!

Har masse tips om København, hvor jeg er flere ganger i året men ser at det er kommet inn mye allerede.

Prøver allikevel noen: spis middag på Peder Oxe på Gråbrødretorv. "Ost og bøf" høres kanskje litt traust og tungt ut, men både kjellerlokalet og uteserveringen er deilige. Stedet har nydelig mat av sesongens råvarer til gode priser. Lekre desserter og masse oster! Jeg tar alltid en middag der.

Liker du å sy, bør du gå innom Skipperstoffer i Gammel Mønt, rett opp fra Strøget i retning Kongens Nytorv. Der får de inn stoffer fra europeiske motehus når de har sydd opp sine kolleksjoner. Selv har jeg mange fine plagg av rålekre Chanelstoffer! De koster litt, men så får du helt unike stoff. Og litt høyere opp i gaten ligger Marimekko.

Gå langs Strøget så ser du en del fine butikker vi ikke har i Oslo: alt fra Burberry og Gucci til Top shop, Urban outfitters, & other stories, COS, Illum bolighus og Illum varemagasin. Og københavnerne kan det, selv H&M ser lekker ut der.

I parallellgatene ovenfor Strøget, finner du mange danske designere - Malene Birger, Designers remix, Bruuns Bazar etc. Mener de heter Silkegade, Antonigade, Grønnegade. I Grønnedage ligger PureShop, et økologisk parfymeri med mange, gode merker.

I strædene nedenfor Strøget har de morsomme småbutikker i kjellerlokalene (Læderstræde, Kompagnistræde).

Og velger du gaten ovenfor Strøget fra Rådhusplassen og bortover - Vestergade over i Skindergade - finner du alle slags butikker: skatestil, hippier, dansk design, alternative cafeer, S&M shops, Goth-butikk.

Larsbjørnstræde rett opp fra Strøget (gå opp Kattesundet), første etter Rådhusplassen, er second hand-gaten.

Utvalget er enormt, og da har jeg bare holdt meg til sentrum hvor nordmenn på båttur allikevel kan få sett mye.

Lille My

Glamourfilologen sa...

Det er koselige butikker som bl.a. har kunsthåndverk i Kompagnistræde/Læderstræde. Hvis du er kunstinteressert, kan jeg anbefale Statens Museum for Kunst, som har nyopphengte samlinger og flott nybygg med kafe med utsikt over parken Østre Anlæg. Dit kan man spasere gjennom Kongens Have, parken rundt Rosenborg Slot. Både slott og park er flotte! Det er også fine utekafeer i Kongens Have. For den bokinteresserte, er bokhandelen Arnold Busck på Strøget et must. Det kan dessuten være morsomt å ta en tur opp i Rundetårn - ikke minst for utsiktens skyld. En tur med kanalbåt (som starter i Nyhavn), er også å anbefale. Og et besøk på det nesten nye Skuespilhuset (= Det Kongelige Teater, like ved Nyhavn), hvis de spiller noe spennende. Selv blir jeg aldri lei av Københavnn. God tur!

Anonym sa...

Nicolai Strangas - makroner osv.

Hazel sa...

Jeg kan i øvrigt nævne for de duftinteresserede, at Magasin du Nord sælger hele Chanel Exclusifs linjen (ikke i den almindelige parfume-afdeling, men ved Chanel-standen).

Helene Harefrøken sa...

På tide med Finn stilen for mai! :)

Anonym sa...

Mange takk for spennende og interessante tips! Jeg skal definitivt ta alle med meg inn i planleggingen. Jeg gleder meg så utrolig mye til å besøke den byen :-))
Der er det vår? Her er det ennå snø. Tenk så deilig det blir!
For oss som bor nordpå, er det dessverre ikke like "enkelt", "kjapt" og "billig" å reise på slike langweekend-turer ut i europa - så denne skal jeg nyte til fulle! :-D
/Stine

Mari sa...

Perchs tesalong er et must for te-elskere. Fantastisk atmosfære!
I likhet med glamourbibliotekaren kan jeg anbefale teen "Hvid ananas", men min favoritt er uten tvil "Hvid symfoni".

Glyptoteket er også et must, og jeg kan absolutt anbefale å leie sykkel. Købehavn har gratis depositumssykler (dvs. du putter på en tjuekrone når du løser den ut, og får den tilbake når du leverer sykkelen). Det eneste minuset er at syklene ikke er låsbare, så det kan lønne seg å ta med en liten sykkellås i kofferten når du reiser.

Riktig god tur! :)

Frk Frydefull sa...

Åh København - byen er jo superherlig! Og det beste er å vandre litt målløst rundt (utenom Strøget ja …) Som flere har sagt er Perchs Thesalong virkelig en opplevelse for en te-elsker - anbefales! På Vesterbro er det ofte loppemarkeder og andre utendørs happenings uyendørs med grill, vin o.l. Masse godt å spise er det jo overalt, emn Gråbrødre Torv har fin dansk stemning og Peder Oxe er deilig, men også Huks Fluks som ligger på samme torv. Hvis en er ute etter Michelin* har jeg flere ganger vært på Era Ora - Superbra italiensk mat - og en opplevelse! 1.th har også vidunderlig mat og er en minst like spennende opplevelse - her må en bestille og betale på forhånd og "restauranten" gir deg en helaften, og det føles som å være i selskap med venner hjemme hos noen : ) Sticks'n'sushi på Tivoli Hotel har utsikt over hele byen og kjempebra sushi.
Ha en fin weekend i herbage Køben!

Populære innlegg