torsdag, oktober 02, 2014

Glamourspørsmål fra leser: Stress - og høst.




Jeg fikk en mail forleden dag, og tenkte kanskje svaret mitt kunne være til inspirasjon for andre også. 

Kjære Glamourbibliotekar. 
Tusen takk for en nydelig blogg. Jeg er innom den hver dag, og henter alltid inspirasjon der. Nå lurer jeg på om du har noen tips til meg, for jeg kjenner meg ganske trist over at høsten er her. Denne sommeren har vært en av de fineste i mitt liv, og jeg kjenner at jeg savner sola og varmen og at jeg ser mørkt på at dagslyset etterhvert forsvinner. Jeg gleder meg imidlertid til jul...  Men hvis du kunne komme med noen forslag til hvordan jeg kan venne meg til at høsten er her, ville jeg blitt veldig glad =) I tillegg til at jeg gruer meg til mørketida, har jeg en tendens til å stresse for mye. Jeg føler det stilles så mange krav til alt man skal rekke i løpet av en dag. Jobb som krever mye (også sosiale sammenkomster etter ordinær arbeidstid som det er vanskelig å si nei til), trening, kjæreste, svært aktive venninner som har store planer for hva gjengen skal gjøre i helgene. Jeg kjenner meg ganske sliten og at hverken jeg eller tiden strekker til. Innerst inne kjenner jeg behov for å roe helt ned, og tilbringe mer tid med kjæresten. Det virker som om du har en indre ro jeg gjerne skulle hatt selv! Jeg vil også lese bøker og nyte musikk. Jeg er bare for rastløs, iphonen blir løsningen altfor ofte. Hvis du har noen gode råd er jeg kjempetakknemlig! 

Hilsen K.

Hei K, og takk for mail! Håper du synes det er ok at jeg publiserer den i bloggen. Selv synes jeg det kan være vanskelig å jumpe inn i høstmodus de årene hvor sommeren har vært kald og grå, da har man liksom ikke noe å tære på. I år føler jeg at jeg har fått fylt opp lagrene, og har overskudd - men samtidig forstår jeg godt at det nesten er enda mer sentimentalt at sommeren er over siden den var så knallfin. Man skulle jo ønske den kunne vare evig. Jeg gleder meg også til jul! Men det er et par måneder til advent ennå, så først og fremst må vi fokusere på hvordan man kan stresse ned akkurat nå. Jeg har skrevet om det før, og linket til det med jevne mellomrom, for jeg synes det er et evigaktuelt tema. Her kan du lese hva jeg skrev for tre år siden. Det jeg skrev da, gjelder fremdeles for min del. Jeg har vært gjennom flere temmelig stressa perioder etter det, og lærer noe nytt hver gang. Jeg tror noe av det viktigste er å passe på at jobben ikke tar for mye av fritiden. Om man må ta den med hjem, tror jeg uansett det er viktig å sette en grense for hvor lenge man skal holde på. Ikke ta på seg for mye. Fritid er så viktig! Pass litt på sosiale jobbgreier utenom arbeidstid, det kan fort bli for mye av det også. Siden du sier at du vil ha mer tid til kjæresten, bøker og musikk, råder jeg deg til å tenke igjennom hva det er som stjeler mest av din fritid, gjerne notere ned noen punkter, og se om det er noen av dem du kan endre på. Senk kravene til hva du skal gjøre på en dag/uke/måned. Tenk på hva du egentlig har lyst til, og hva du eventuelt gjør mot din vilje bare for å please andre. Det er et veldig fokus på å være "flink pike/gutt" for tiden, man skal rekke alt mulig, alt skal være så vellykket og perfekt. Til det har jeg bare én ting å si: Gi litt mer eff. Det er ditt liv, du bestemmer hva som er best for deg. De kravene man stiller til seg selv blir fullstendig uoppnåelige om man skal ta inn alt man får servert av idyll og perfeksjonisme overalt. Man har selv makt til å stå i mot. Jeg har knapt lest et dameblad de siste fem årene, det er befriende. Jeg ser så å si ikke på reklame-kanalene på tv heller, det er så deilig å slippe tv-reklame!! De påvirker nok egentlig mye mer enn man skulle ønske. Og som nevnt i innlegget for tre år siden, leser jeg ikke tabloid-avisene hverken i papirform eller på nett. Jeg slipper å forholde meg til reality-kjendiser og sladderpresse-gjengangere. Anbefales i høyeste grad! Man frigjør så mye plass i hjernen til hyggeligere ting. Og ikke minst - viktigere ting (for jeg leser naturligvis andre aviser!).  

En fin øvelse kan jo være å legge bort telefonen i situasjoner der du vanligvis ville hatt den i hånda. På bussen, på toget, mens du venter på noen... Ha ei bok i veska og ta den fram når du egentlig griper etter telefonen. Les, om så bare noen sider. Man må bare begynne et sted. En annen ting du kan gjøre, primært i sol og fint vær siden det begynner å bli kaldere nå, er å sette deg ned på en benk uten å gjøre noe som helst (fremdeles med iphonen langt nedi veska). For eksempel i en park, og gjerne med en kaffe- eller tekopp. Betrakt livet rundt deg, trær, mennesker, hunder, fugler, og sitt der i allefall i ti minutter før du går videre. Det handler om å være der man er, i nuet. Dette krever trening om man ikke er vant til det, men det er en veldig hyggelig form for trening!



Så: høst! Det hjelper ikke at noen sier at høsten er kjempekoselig om en selv ikke synes det akkurat da. For meg er det viktig å ikke fylle opp dagene helt. Jeg må ha noen kvelder hjemme. Å ha planer ca annenhver dag har vist seg å funke fint, av og til blir det noen på rad men da passer jeg på å få flere hjemmekvelder på rad etterpå. Jeg går mye på konserter, men det føles sjelden som stress, heldigvis. Når jeg er hjemme, leser jeg mye. Da er det jo fint å krølle seg i et hjørne av sofaen, ha en kopp te i nærheten, kanskje ha på noe fin musikk, tenne lys, og bare kjenne etter om roen senker seg. Lukke øynene og puste. Åpne øynene igjen, og lese. Dessuten passer jeg på å få nok søvn, hvilket jeg ikke får (haha, selvmotsigende) - men jeg prøver. Å ha et innbydende soverom hjelper - f.eks. tenne bare nattbordslampen, bytte til vinterdyner med mykt sengetøy på, lufte rommet godt, kanskje ha en liten blomsterbukett på nattbordet, ta med en kopp te, lese litt på senga før man sovner. En annen ting som kan være fint før man går og legger seg, er å spasere en liten tur. Det behøver ikke være en lang tur - ti minutter holder! Jeg føler i allefall at jeg sover bedre da. I går kveld gikk jeg tur i pysjen med jakke utenpå, hehe.. (møtte bare en katt). Det er mørke morgener nå, så jeg prøver å ta litt ekstra tid ved frokostbordet og på badet så jeg våkner ordentlig. Prøve å la være å starte dagen med stress. Det er forøvrig veldig lurt å være ute i dagslys nå når det blir mørkere. Ta pause midt på dagen på jobben og gå ut, mys mot sola. Spark i høstløvet og hør på den fine lyden av raslinga. Prøv å planlegge hyggelige og ukompliserte ting innimellom - ikke for mange, sånn at du blir stressa, men én eller to ting i uka kanskje? For eksempel å ta en tur til et museum eller et galleri. Gå sakte fra bilde til bilde med hendene samlet bak ryggen. Tilbring en kveld på biblioteket, plukk fram bøker av forfattere du aldri har hørt om. Ta en tur i svømmehallen og svøm i ditt eget tempo, nyt det varme vannet, sitt lenge i badstua etterpå. Dra hjem og legg deg etterpå. Kjøp norske epler, og innhaler intenst den nydelige duften mens du lager eplekake en søndag ettermiddag. Spis den med den beste samvittighet etterpå. 



Jeg tror generelt det er viktig å være litt raus med seg selv. Vil man se en halv sesong av en eller annen serie en lørdag, er jo det virkelig helt greit. Hadde man tenkt å vaske leiligheten en torsdag etter jobb, men kjenner at man faktisk ikke orker, skal man da ikke presse seg til å gjøre det. Føler man at man blir mye gladere av å ha et rent hus, kan det i seg selv være en motivasjon for å gjennomføre det - men her må man veie ting opp mot hverandre. Selvfølgeligheter mener sikkert noen, men dessverre er det ikke sånn for alle. Det skrives mye for tiden om ungdom som sliter med alt presset fra alle kanter, både når det gjelder utseende, karakterer, sosiale greier og annet - alt det som karakteriseres som vellykkethet. Jeg kjenner ikke så mange ungdommer, men om noen av dem leser denne bloggen (og det gjelder mennesker i alle aldre som kjenner på det samme presset), føler jeg at mitt bidrag er (via denne bloggen) å vise at man kan stå i mot, at man må senke tempoet og kravene, gi litt mer beng og ikke la andre avgjøre hva som er best for en selv. Man må stole på ens indre stemme, samme hvor svakt den høres, og lytte til kroppen. Magefølelsen. Lytt og lytt, mens du vender ansiktet mot høstsola. Eller hører regnet tromme på paraplyen. 

Stearinlys, noe varmt å drikke, et skjerf som ikke klør, godt lesestoff - det er en bra start på en fin høst. 




26 kommentarer:

Anonym sa...

<3 <3 <3

Ine sa...

Veldig veldig fint innlegg! :)

Joy sa...

Takk for fantastisk inspirasjon, kjære glamourbibliotekar! Jeg blir så oppløftet og glad av å lese det du skriver. Jeg har lest bloggen din så og si daglig i flere år, men dette er første gang jeg kommenterer :-) Ønsker deg og alle leserne en varm, glad og håpefull høst med ei god bok og nydelig te i koppen!

Varm hilsen fra Joy

Anonym sa...

Jeg kjenner meg så godt igjen i spørsmålet, kunne skrevet akkurat det samme selv. Men så leser jeg svaret ditt, vår alle leseres kjære glamourbiblotekar, og kjenner at bare det å lese tipsene dine får meg til å puste saktere.... Haahaha, kanskje ikke helt tilstrekkelig bare å lese om å slappe av? Det gjenstår fortsatt å gjøre....

Dette er en av grunnene til at jeg har lest bloggen din med stor glede i mange år. Tekstene og bildene dine inspirerer meg til å ville bli en bedre meg enn jeg klarer å være i en travel hverdag... (Lett omskrevet fra Jack Nicholsen-sitat: "You make me want to be a better man" fra As good as it gets :) Så takk for allr gode tips!

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: :)

Ine: Så bra du synes det! :)

Joy: Velkommen hit til kommentarfeltet! Så hyggelig at du gir lyd fra deg! God høst til deg også :)

Anonym: Først lese, så gjøre :) Takk for hyggelige ord! Glad to make you want to be a better man! :D

Josefine sa...

Så fint innlegg! Jeg er inni en ganske stressende periode i studiene nå med fem ukers praksis og en stor innlevering (den skal ikke levers før i begynnelsen av desember, men den må absolutt startes på nå snart).

Det er bra du minner oss på å senke skulderene og nyte denne årstiden som er så vakker selvom den ofte er litt travel.

Gunn sa...

Takk for et veldig fint innlegg med gode ideer til både å finne roen og gå høsten i møte med glede. Innholdet traff meg virkelig. Selv tillater jeg meg her å anbefale Glamourbibliotekarens spillelister på Spotify, som jeg hører på ofte. Musikken du har valgt ut gir både ro og gode følelser. Bare MÅ fortelle at til og med mine hunder, som er av en svært aktiv rase, reagerer på samme måte som jeg når jeg spiller musikken; de slapper av og legger seg godt tilrette på plassene sine. Og det er helt sant! :)

britsblåblikk sa...

Å, så befriende herlig å lese bloggen din i dag! Etter å ha vært alvorlig sjuk med diagnose stilt for ett år siden i disse dager og deretter operasjon m.m., har jeg grudd meg enda mer til høsten og mørketida i år enn ellers. Så oppløftende at du oppfordrer oss til å ta vare på oss sjøl, gi f... og nyte nået! Kjente gnisten kom litt tilbake... Jeg skal til og med finne fram strikketøyet og kornotene! Bøkene er alltid trofaste venner... <3 Takk! "Brits blaablikk"

Anonym sa...

Begynte nesten å gråte da jeg leste innlegget idag. Tusen takk.

Anonym sa...

Så fint skrivet! Och att det inte bara är tomma ord visar du ju varje dag här på bloggen - det går att hitta ett eget spår vid sidan om hetsen och stressen som pockar på från så många håll.

Varma hösthälsningar från Petra i Kungälv

Ingerid sa...

For et skjønt innlegg! Dette trengte jeg nettopp nå, både oppfordringen om å finne roen, og tipsene til hvordan. Det er jo velkjente temaer, men du minner oss på dette når vi trenger det som mest. Som flere her ble jeg glad av å lese dette. Noen tiltak kan jo lett gjennomføres, selv midt i en tøff og lang innspurt. Tusen takk!

Eli sa...

Ta i mot all rosen du får nå. Du fortjener det virkelig!!

Anne sa...

Så viktige råd!

Det jeg synes var deilig i en periode var å skifte ut mobilen med strikketøy. Må jeg stå å vente på bussen - ta frem strikketøyet. Sitter jeg på bussen ti minutter til jobb - ta frem strikketøyet.

Å vente på noen - strikk et par rader.

Det som også er deilig om høsten - ta toget litt bort til et sted du ikke kjenner noen og ha en helgetur på et hotell der. Man går på eget tempo, og det eneste obligatoriske man har er returen.

Kirsebærblomster sa...

Gode ord, Glamourbibliotekar.

Pernille sa...

Jeg er egengtlig veldig glad i høsten. Naturen gløder i gult, oransje og rødt, og når solen skinner er det så vakkert at det nesten tar pusten fra en. Men jeg merker også tristesse i forbindelse med at det blir så fort mørkt, og gruer meg til vinteren med mørke, kulde og bare trær. Det er utrolig bra alt du sier om å roe ned, og gi beng i forventingspress og slikt. Jeg merker at jeg roer ned bedre på jobb (sitter i åpent landskap) etter at jeg begynte med spotify (uten reklamepauser!). Det å høre på nydelig barokkmusikk (Purcell er favoritten for tiden)gjør at jeg klarer å bli mer fokusert på arbeidsopppgavene og mindre stresset. Takk for en fin blogg som setter fokus på ro og hverdagsglamouren man finner i en tekopp og en god bok :-)

S sa...

Kjære Glamourbibliotekar!
Igjen makter du å gjøre det kompliserte og uoversiktlige litt enklere - og dette er nyttige tips som mange av oss trenger å bli minnet på, for å kunne handle på klokest mulig vis. Som yrkesaktiv trebarnsmamma med stadige videreutdanningsprosjekter i tillegg kjenner jeg ofte på at jeg må arbeide med prioriteringslista mi. Samtidig har jeg også gått en lang vei i forhold til å gjennomføre en del aktiviteter som jeg gjør mye av plikt på mest mulig energisparende måte. Det innebærer at jeg ikke stresser selv om timeplanen stadig blir for full, og jeg får gjort utrolig mye gjennom en dag uten å slite meg helt ut. Samtidig er jeg bekvem med at i disse årene nå så prioriterer jeg barna og deres aktiviteter foran mitt eget behov for bok & te, vel vitende om at det kommer andre tider når barna blir større og ikke lengre vil ha meg med...

Men takk for at du minner oss på de viktige tingene!

Klem, S

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk for hyggelige ord, hver og en av dere!!! Fint å høre at mine umiddelbare og litt uorganiserte tanker (og noen selvfølgeligheter) kan inspirere, dette er jo ikke noe revolusjonerende nytt på noe vis, men viktige ting å minne seg selv på i blant. Ha en fin høst!

Glamourbibliotekaren sa...

Og Gunn - takk for rapport om hundene! Det gleder mitt musikk- og hundehjerte!:)

Marit sa...

Så fint innlegg! Du får meg til å glede meg til jul, uten at du skriver så mye om det. Det er akkurat som om du har den romjulsroen over deg hele året rundt :-)

koristen sa...

Dette rakk jeg ikke å lese ordentlig før nå. Så nydelig skrevet, og så sant :-)

Løvemunn sa...

Jeg vil gi ros til K som våger å sende inn sine refleksjoner, og til vår kjære Glamourbibliotekar for det fine svaret. Jeg tror sterkt på å ta en prioriteringsrunde med seg selv. Det har fungert veldig bra for meg. Jeg kan ennå av av og til kjenne meg "flau" over hvor lite jeg bidrar med på Facebook for eksempel, men det er verdt det, og jeg har tatt et aktivt valg om at det må være slik.

K sa...

Tusen, tusen takk for det lange og nydelige svaret. Jeg kjente meg roligere allerede da jeg begynte å lese det, og jeg har allerede tatt tak - jeg har sagt at jeg ikke blir med ut og drikker vin med venninnegjengen i kveld. Jeg blir hjemme og puster :) Og straks jeg sendte den meldinga, kjente jeg at skuldrene senket seg og at jeg gledet meg til bare å være hjemme. TUSEN takk igjen, dette var gull verdt for meg. Hyggelig å se at så mange andre kjente seg igjen også, og kunne få nytte av spørsmålet mitt :) god helg, kjære glamourbibliotekar og alle leserne!

Anonym sa...

Helt nydelig. Tusen takk for gode påminnelser. Har, som K, takket nei til jentene i kveld. Plutselig kjentes det for mye. Nå skal jeg heller ligge i armkroken til kjæresten og se Friends på Netflix :-)

Kristina sa...

Åh, takk for betimelig og fint innlegg, kjære deg. Skulle egentlig på en fest i kveld som jeg ikke har overskudd til etter en lang uke. Men fordi min kjære vil bli skuffet hvis jeg ikke blir med på, har jeg prøvd å mote meg opp. Men tror jammen meg jeg bare skal takke nei og heller tilbringe kvelden på sofaen med kattene (+ Gilmore girls har kommet på amerikansk Netflix! Farlig farlig). Det er vel bedre med en uthvilt kjæreste, tross alt.

Anonym sa...

Etter en vel hektisk høstferieuke trenger jeg mer ferie. Dette innlegget ga meg noen ideer til hvordanj eg skal takle hverdagen, evig takknemlig for det! Du er hel ved, glambiblio! :0)

Maje sa...

Flott innlegg! Og en av mine avstressingsrutiner er å lese denne bloggen. Liker veldig godt det du sier om å være raus med seg selv. Det er noe vi "flinke piker" trenger å øve oss på.

Jeg ville gjerne også gjerne tipse om Sissel Grans innlegg i Morgenbladet for et par uker siden. Det var svært interessant å lese om hennes og andres opplevelser av å være overbelastet.

Håper K får senket skuldrene og klarer å nyte høsten litt. Mitt tips er å tillate seg selv litt egentid. Jeg går en liten tur helt for meg selv hver lørdag formiddag. Bare rusler mens jeg hører på lydbok. Deretter sitter jeg på kafe en times tid mens jeg leser boken min. Herlig!

Populære innlegg