søndag, desember 07, 2014

Flere julegavetips: Musikk!


Jeg gir alltid bort musikk til jul, og nettbutikken mdt.co.uk er min trofaste leverandør. Nå har vi imidlertid fått en egen butikk for klassisk musikk her i Oslo, nemlig til venstre for disken og ned en liten trapp inne på Eldorado, som nå er bokhandel og ikke kino. Det morsomste er jo naturligvis å handle der, men om man ikke har mulighet til det, er det bra at mdt finnes. Utvalget er nok større også. Amazon.co.uk og Prestoclassical.co.uk er også trofaste leverandører. 

Her kommer noen tips som jeg går 100% god for - en del er de samme som i fjor, men jeg har også oppdatert lista siden det har kommet mye nytt og fint siden sist: 

Bachs påskeoratorium med min yndlingssopran Carolyn Sampson og en av mine kontratenorfavoritter Iestyn Davies, og i tillegg tenoren James Gilchrist som kanskje er den beste evangelisten jeg noensinne har hørt i Bach-sammenheng. Her sparer jeg ikke på superlativene, og er redd de virker mot sin hensikt, men dette er altså den platen jeg anbefaler alle som er glade i Bach. 

Og det gjelder disse to også: 
H-moll-messa med Philippe Herreweghe og Collegium Vocale, på Herreweghes nye label Phi. Det er tredje gang han gjør den, og dette er den absolutt fineste innspillinga jeg har hørt av dette verket - som også kalles verdens åttende underverk. Gode solister er det også - Hana Blazikova som jeg hørte i Leipzig i sommer, og Damien Guillon som jeg hørte under kirkemusikkfestivalen i mars - himmel og hav!!

og 

Ach süsser Trost - Leipzig cantatas, fra samme label, med samme utøvere. Blazikovas klare sopran er magisk. 

Bachs klaverkonserter kan man få kjøpt samlet til en rimelig penge, i en veldig fin innspilling med en av mine favoritter, Murray Perahia. 
Det åpenbare valget i disse tider må være musikken til Nøtteknekkeren av Pjotr Tsjajkovskij. Den nyeste innspillingen er med Bergenfilharmonien under Neeme Järvie, og den er utgitt på Chandos, hvilket jeg mener er en label de skal ha i den nevnte klassiske platebutikken på Eldorado bokhandel i Oslo (hvis det skulle bli knapt med tid å bestille på nett). 

Tilbake til sopranen Carolyn Sampson, min mangeårige favoritt, som jeg endelig fikk oppleve live gjennom et slør av tårer i Amsterdam i påska. Hun synger både Bach og Mozart helt praktfullt, sistnevnte kan man høre på denne plata hvor hun blant annet tar for seg den kjente Exsultate Jubilate ("Alleluia") og den høyt elskede "Laudate dominum", kjent fra både tv-serien Molanders og Inspector Morse. Min yndlingsarie fra denne plata er "Ora pro nobis" fra Regina Coeli, K.108, og den er hverken tilgjengelig på YouTube eller Spotify, så bare den alene er verdt kjøpet. 

Dessuten synger Carolyn sopran på den nye Mozarts Requiem-innspillingen til Bach Collegium Japan og Masaaki Suzuki! Mange av dere har sikkert et sterkt forhold til dette verket ved å ha sunget det i kor, det er hyppig framført, særlig ved allehelgen. Vår egen Marianne Beate Kielland synger altstemmen. Denne innspillinga kan jeg absolutt anbefale, og som om ikke det var nok - en annen favoritt, sopranen Sandrine Piau, synger på en innspilling som kom bare noen uker før - nemlig under Laurence Equilbey, og sammen med Werner Güra. To knall-innspillinger på samme høst, etter mange år der jeg har lett etter en innspilling og ikke riktig falt pladask for noen. Men nå kjøpte jeg naturligvis begge. 


Er man glad i Mozarts klaversonater, kan man nå få kjøpt alle sammen i utmerkede innspillinger av Mitsoku Uchida, en av de beste nålevende pianistene vi har. Boksen med 5 cdplater koster i underkant av 200 kroner (alt etter hvordan kursen er), hvilket er en gylden grense for å slippe å betale toll. (Mao - det lønner seg sjelden å "hamstre" når man kjøper plater i utenlandsk nettbutikk, det er bedre å gjøre flere mindre bestillinger. Aldri krysse 200kroner. Porto kommer utenom)

Den nydelige klaverkonserten i A-dur (nr. 23) er også flott med Uchida, som leder Cleveland orchestra i denne innspillingen.
To fluer i en smekk: Klarinettkvintettene til både Brahms og Mozart, med utøvere fra Oslofilharmonien, får man på denne plata som fikk veldig gode anmeldelser da den kom. 

Og apropos klarinett og Mozart - svenske Martin Fröst har spilt inn Mozarts klarinettkonsert på nytt, på ei plate der både Leif Ove Andsnes og Janine Jansen deltar i diverse kammermusikk av Mozart, så det er jo virkelig en stjernespekket utgivelse. Dessuten kom han med ny Brahms-plate i sommer, der han og venner spiller klarinett-trioen, kvintetten og noen romanser. 

Vil man gi noe som er mer knyttet til jul, bør man slå til på denne juleplaten til det engelske kammerkoret Polyphony hvor de synger julemusikk av komponisten John Rutter, som jeg vet mange korsangere er glad i å synge. Engelsk tradisjon, melodiøs musikk. 

Dessuten Johann Sebastian Bach sitt juleoratorium naturligvis, det anbefaler jeg jo hvert år, og min yndlingsinnspilling er John Eliot Gardiner sin fra 1987. Den får man kjøpt ekstremt billig nå, i underkant av 70 kroner for en dobbeltplate som regnes som en av de beste, merk dere det. Nancy Argenta på sopran, Anne Sofie von Otter på alt, og en av tidenes beste evangelister: Anthony Rolfe-Johnson. (Han hørte jeg i London i 1993 i Händels opera "Alcina"!)  René Jacobs sin fra 1997 er også praktfull, med solister som Andreas Scholl og Werner Güra - begge ofte nevnt i mine blogger!
Jeg venter spent på Sigiswald Kuijkens nye innspilling. Jeg elsker hans kantateinnspillinger, og pasjonene, og det spesielle er jo at han kun bruker én sanger pr stemme i korsatsene, det såkalte OVPP (One voice per part). Hvordan vil det lyde i åpningskoret? Svaret håper jeg å få i løpet av de nærmeste dagene. 


Og så har vi Händels Messias. Der finnes det også mange mange gode innspillinger. Jeg har landet på to - nemlig den med Scholl, Piau og Padmore, ledet av William Christie - og Paul McCreesh sin med Fink, Gritton og Röschmann.  I tillegg har det kommet en ny en i år under ledelse av Emmanuelle Haïm, som også høres veldig fin ut. 

Og til slutt - sist men ikke minst - den som jeg ble aller mest glad for i fjor, nemlig Juleoratoriet på dvd med et superteam helt uten like - Dorothee Mields, Damien Guillon, Thomas Hobbs, Peter Kooy, Collegium Vocale Gent og Philippe Herreweghe. Disse skal jeg høre i h-moll-messa i januar, og jeg gleder meg som en gal! Guillon har jeg hørt live flere ganger nå, Kooy likeså, og Herreweghe - men sånt kan man aldri få nok av. Og vidunderlige Dorothee Mields! Her er dvden som jeg anbefaler av HELE MITT HJERTE. (obs! helt på 200kronersgrensa, kan være lurt å sjekke om de har den på Eldorado eller Platekompaniet eller noe)Nå blir jeg helt syk etter å lytte på alle disse platene selv, kjøpe flere, gi bort, bare fråtse i vakker musikk. 

I allefall: Her er en av de største hitsene fra Messias, med Andreas Scholl og Barbara Schlick. 


4 kommentarer:

aariho sa...

Å, så mye vakker musikk! Nyter!

Glamourbibliotekaren sa...

Så bra! :)

tonemor sa...

hva kommer det av at jeg får lyst til å kjøpe absolutt alt du anvefaler... Gelder både Iherb og musikk.

tonemor sa...

*anbefaler!

Populære innlegg