tirsdag, desember 15, 2015

Nå gjelder detDette innlegget har jeg uansett tenkt å skrive, men i lys av morgentimenes horror-nyhet om den nye ministeren, er det viktigere enn noensinne å vise varme og medmenneskelighet. Jeg har ingen tro på at nettopp det blir linja til regjeringen framover i allefall - derfor denne appell! Myndighetene strammer inn - vi åpner opp. 


Støtt organisasjonene som jobber for en bedre verden, uavhengig av hvem som sitter ved makta til enhver tid. Engangsbeløp når du har anledning, fadderordning eller faste beløp, alle monner drar. Se hva du kan gjøre i lokalmiljøet ditt, kontakt Røde Kors

*Flyktninghjelpen - og gavebutikk (tepper, skolebøker, varme klær, hjelp til identitetsbevis)
*Kirkens nødhjelp - og gavebutikk (geiter, sykkelambulanse, symaskiner)
*Unicefs julegaver (vinterklær til flyktningebarn, varme pledd, vannrensetabletter)
*Norsk folkehjelps symbolske gaver (trening av minehunder, minefri skolevei osv)
*Forutfadder - og Foruts gavebutikk

Dessuten er det jo jul snart, og hvis man strever med å finne ut hva man skal gi til den som har alt, kan man jo absolutt heller gi den gaven til den som har ingenting. La Karl-Bertil Jonsson være et forbilde. Det gjelder hvert år, men ekstra mye i år! Man kan også kjøpe gaver hos de veldedige organisasjonene, hvor inntektene av salget altså går til gode formål. 

Selv har jeg tre fadderbarn i SOS Barnebyer. Den eldste, Babu, bor i Nepal, og er det siste året blitt sveiselærling. Han er nå 19 år, og da jeg ble hans fadder var han 8. Planen hans er å starte for seg selv om ikke lenge. De to andre bor i India og Etiopia. De er glade i å tegne og å spille fotball. Jeg er medlem i Amnesty, og gir ellers til Unicef, Leger uten grenser, Røde Kors og Redd Barna. Jeg håper med dette å inspirere flere til å melde seg inn i noe, til å gi. Vi må bare ikke gi opp. 

Fyll på i kommentarfeltet, alt dere kan komme på av idéer til hva man kan gjøre! Lokalt, globalt, gaver, organisasjoner. Strikk sokker til uteliggere! Jobb frivillig på suppekjøkken! Kom med forslag!

20 kommentarer:

Kathrine sa...

BRA Glamourbibliotekaren!! Enda en grunn til å like denne bloggen. Du bidrar og sprer engasjement.

Siri sa...

Å, velsignet være dette innlegget på en ellers begredelig dag.

Josefine sa...

Vil anbefale å kjøpe =Oslo, gjerne hele året, men juleboka deres som er til salgs nå er veldig fin.

Renate sa...

Man kan kjøpe kunstkort hos SABIMA og samtidig støtte arbeidet for å bevare biologisk mangfold i Norge. Disse kortene er kjempefine!

http://www.sabima.no/gaven-med-mening

Tina80 sa...

Jeg har kjøpt 3 ekstra gaver som skal doneres til gaveinnsamlingen som Frelsesarmeen har i byen her. Det koster så lite, men vil kanskje glede noe mer enn en tror.

Takk for påminnelsen om denne typen gaver, mangler noen og lurte på hva jeg skulle kjøpe. Nå tenker jeg det blir noen fra disse organisasjonene.

Solbad sa...

Jeg leste på NRK nett i dag at f.eks. Frelsesarmeen og Fattighuset i Oslo (og sikkert flere organisasjoner landet rundt) ønsker julegaver til ungdommer - det blir levert inn mange gaver til små barn, færre til de litt eldre barna. Klær, kosmetikk, sportsartikler, gjerne byttbare. Et dagsaktuelt tips i hvert fall!

Anonym sa...

God tirsdag. I vårt overflodssamfunn burde hver og en av oss ha noe å gi bort/dele med andre. Jeg er for gjenbruk og kaster bare ting som er ødelagt/ubrukelig. All mat blir spist opp og jeg prøve å kjøpe bare det jeg trenger og ikke noe mer. Jeg ønsker meg sjelden noe nytt og har ofte rydding/reorganisering av garderoben. Alt jeg ikke bruker går til Fretex eller en gjenbruksstasjon i Spydeberg hvor de gjør en kjempejobb med å presentere/selge gamle klær. For et par år tilbake fant jeg en lang, lekker, sort selskapskjole til 100 kroner som ble min. I retur fikk butikken masse klær som jeg ikke lenger bruker - og dette genererer igjen inntekter til butikken. Strålende system. Ha en flott tirsdag. .mette

Maren sa...

Verdens viktigste blogginnlegg. Noe av det første jeg gjorde da jeg fikk jobb, var å opprette en giveravtale med Flyktninghjelpen. Vi må alle gjøre det vi kan!

Hermia Says sa...

Har dålig koll på den politiska situationen i Norge är jag rädd, men oroas över Sverigedemokraternas framfart i mitt land och över tongångar i andra partier, över stängda gränser istället för säkra vägar osv. Det har varit en tung höst.
Världsförälder hos Unicef är jag sedan ett par år tillbaka förutom andra saker. Några unga tjejer startade en insamling i min stad till ett tillfälligt flyktingboende, jag levererade mjölkersättning, blöjor, bindor mm förnödenheter. Från hand till hand i princip. Alla kan göra något för ett varmare och medmänskligare samhälle, tack för påminnelsen om det!

namnam sa...

Så utrolig viktig og bra innlegg, Glamourbibliotekar! Jeg tenker det er lett å miste motet når man nesten kan kjenne kulda krype innover seg fra opptil flere hold, regjeringskvartalet inkludert. Men det er mye vi kan gjøre for å stå imot. Å bidra med pengegaver til organisasjoner og klær og utstyr til mottakene er supert. Når det mest akutte behovet er stilt, tror jeg også at det viktigste vi kan bidra med er tid. Har man et mottak i nærheten, så vil folk der sette pris på om du kommer innom en ettermiddag og slår av en prat. Lærer bort noen norske ord eller tar med noen unger på sparktur. Alle trenger menneskelig kontakt for å være mennesker.

Anonym sa...

Noe av det viktigste i disse tider er å beholde roen, ta ansvar og for eksempel ikke trekke konklusjoner før fakta er på bordet...

Anonym sa...

Uavhengig av den politiske situasjonen synes jeg at dette en god og viktig oppfordring i disse tider. "Hear, hear !"

Fivrelden sa...

Det er i de mørke timene at vi finner lyset. Selv om det kan være vanskelig å se det, så finnes det styrke, mot og godhet overalt og dette må vinne frem og finne styrke i. Jeg sier til meg selv hele tiden at jeg virkelig håper dette virker som en slags vaksine og at vi kan velge riktigere neste gang. Men kabalen i dag viser jo at de omgruperer seg og de kan gjøre utrolig mye skade.

Takk for dette innlegget. Kom, la oss spre lys i dette mørket.

Elisabeth sa...

Les om Effektiv altruisme, og sjekk ut nettsiden: http://www.givewell.org/
Våre ressurser (penger) er begrensede, så hvordan kan vi gi så flest mulig får mest mulig hjelp?
For bare ca. 8 kroner kan man for eksempel kurere et barn for farlige marksykdommer. Da kan pengene våre nå langt, vi kan VIRKELIG redde mange liv og utgjøre en forskjell!

Anonym sa...

Takk for blogginnlegget ditt i dag! Viktig tematikk du tar opp. Fint at du har samla de gode formålene, så vi bare kan klikke oss inn på de som passer og gi gaver som teller for jordas befolkning...og miljø.
Hilsen Rufsetufsa

Liv sa...

Tusen takk for dette innlegget! Jeg vil på det sterkeste anbefale å ta kontakt med den lokale Frivilligsentralen. Vi meldte oss som flyktningkontakt der tidligere i høst, da det ble helt umulig å bære alle de tragiske nyhetene og bildene, og det gikk opp for oss at det faktisk er OSS som må gjøre integreringsarbeidet. Politikerne virker jo ikke interesserte i det...

Vi ba om å få vår lille familie koblet sammen med en flyktningfamilie bosatt i kommunen vår, og vi sa omtrent hvor ofte vi kunne sette av tid. Frivilligsentralen og kommunens flyktningrådgiver var raske på labben, og til nå har vi bakt pepperkaker sammen, og vi har vært hjemme hos dem. Barna leker fint sammen, og vi voksne møter hverandre med varme og velvilje, selv om vi nesten ikke kan kommunisere med ord. Det er så fint, og det koster så veldig lite!

Flyktningrådgiveren sier at de færreste flyktninger har vært inne i et norsk hjem. Det er til å grine av.

Randi sa...

Hei!

Masse gode forslag!
Jeg vil også slå et stort slag for å gi TID, på lik linje med Liv <3

Refugees Welcome to Norway har mange underavdelinger spredt rundt om i hele landet, og her hvor jeg bor har vår gruppe nettop arrangert holding hands og lysfest, og vi har deltatt på lysfrokost i regi av NAV. Vi skal også ha en sammenkomst for både asylsøkere, bosatte flyktninger og ellers alle som ønsker å delta, på selveste nyttårsaften, hvor vi skal spise enkel medbragt mat, dele ut innsamla gaver, synge, prate osv.

Men det aller viktigste er at vi gir av tida vår <3 Det betyr mye for alle som har vært på flukt å få komme inn i varmen, få snakke med noen, få et smil <3
Alt trenger ikke koste penger.

S sa...

Viktig, viktig!
Har allerede tre fadderbarn, og i år får barna penger i adventskalenderen som skal gå til "Leger uten grenser". Synes det er viktig å ha fokus på det "å gi" og ikke bare det å få, her vi bor i ett av verdens rikeste og beste land.

Og kanskje vi i januar kan ha noen runder omkring dette med å begrense forbruket vårt?

Flott påminning, glamourbibliotekaren!

S

Marta sa...

Det mest medmenneskelege ein kan gjera akkurat no, rett etter klimatoppmøtet, er slik eg ser det å bry seg om klima. Rop ut om at det ikkje er greit å ikkje nå klimaforliket, at me kan gjera så masse-masse meir enn det som står i klimaavtalen (sjølv om den er eit flott minstekrav-utgangspunkt!), at me treng ein rettferdig klimapolitikk, og at Noreg bør bidra aktivt i finansieringa av klimatiltak i fattigare land. Det er dei menneska som har gjort minst som blir ramma hardast, og fyrst! Med andre ord: å engasjera seg i klimapolitikk, å ta tog i staden for fly, å kjøpa mindre ting, å snakka med folk om miljø og klima, å arbeida på grøne arbeidsplasser, å argumentera for å la olja liggja der ho ligg: alt det, og mykje meir, er medmenneskelegheit! (helsing ei som er stappfull av klimatankar etter over ei veke i Paris...)

Anonym sa...

Takk for dette innlegget. Jeg vil bidra til denne listen med å si at du kan melde deg som leseombud hos ditt nærmeste bibliotek. Når man er leseombud så leser man høyt for noen som av en eller annen grunn ikke kan lese selv. For eksempel flyktninger som ønsker å lære seg språket til det landet de har kommet til. Se mer på www.lesersokerbok.no. Man kan være leseombud for barn og for voksne. Det finnes for eksempel så fantastisk mange flotte bildebøker som fortjener flere lesere. Armkrok og bok gjør verden klok! (nytt slagord funnet opp i dette sekund :-)
Hilsen fra Ingrid

Populære innlegg