tirsdag, desember 18, 2018

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 18

For noen år siden: Fire enorme og tjukke griser på én plate. Hver gris var nærmest som et måltid å regne. Litt too much. De siste årene har det vært stor suksess med Bach-pepperkakeformene mine, jeg dekorerer parykken hans med melis, og første ladning pepperkaker er forlengst spist opp. Vi har bakt flere ganger, og nå har jeg jo en liten hjelper også. 

Jeg leste et eller annet om ferdig pepperkakedeig og palmeolje for et par år siden husker jeg, vet ikke hvordan det i år, men det slo meg at jeg burde legge ut min faste pepperkakeoppskrift her i bloggen - den er så enkel og fin å lage at det virkelig ikke er noen grunn til å kjøpe ferdig deig. Å lage den selv er halve moroa, særlig når man rører den sammen og den slipper bollen så deilig! Det går jo så fort også, og det lukter så godt! Så her kommer den: 

Glamourbibliotekarens pepperkaker.

1 dl sirup
150 g sukker
150 g margarin
1 dl kremfløte
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt pepper
1/2 ts malt ingefær
2 ts kanel
1 ts bakepulver
400 g hvetemel

Smelt sirup, sukker og margarin over svak varme. Rør til sukkerkrystallene er borte. Rør i kremfløten. Bland så krydder, bakepulver og det meste av melet. Dette siktes i sirupblandingen i gryta. Rør sammen deigen, og dryss resten av melet over. Sett deigen kjølig til i morgen (eller til senere på dagen i det minste). 

Ta deigen ut av kjøleskapet et par timer før utbaking. Elt deigen smidig. Kjevle ut, trykk ut figurer med ønskede former. Stekes i ca 10 minutter på 175 grader. 

Enkelt og greit!! Mange har bakt pepperkaker forlengst, kanskje spist opp alt til og med, så da er det jo på tide å lage en ny sats. Sett i gang!
Digger å røre når den er varm og slipper bollen!


Dagens luke i Perchs-kalenderen inneholdt deres Assam CTC. Kraftig på smak, visstnok en som gjerne drikkes med melk i, men jeg drikker den bar. Jeg liker den. 

2 kommentarer:

Agatha sa...

Tusen takk! Har helt glemt pepperkakebaking. Vi holdt på verre med bake- og pynteverksted da barna var små. Og da var det jo kun pepperkaker det gikk i.
Kanskje jeg skal ta opp dette opp igjen på «egen kjøl». Det dufter jo også så utrolig julete av pepperkakesteking! Og oppskriften din ser veldig bra ut.

Susanne sa...

Ah, pepperkakebak er utrolig trivelig :) Fin påminnelse.

Populære innlegg