torsdag, desember 06, 2018

Tre år / Anton Tsjekhov. - Oslo : Solum, 1977. - 107 s.


En mann gifter seg med en ung kvinne, han er meget forelsket, nærmest besatt - men hun takker ja til frieriet for å komme seg unna småbylivet og sin kjedelige hverdag. Ikke det beste utgangspunkt for et lykkelig ekteskap skulle man tro, og det er heller ikke så mye å glede seg over i noen retning i denne romanen. Tsjekhov skriver om klasseskille og kjøpmannsstanden, uærlighet og grådighet, sykdom og død - som vanlig uten å moralisere, uten å komme med noen løsning. Han beskriver. Når mannen gir opp å bli lykkelig i sitt ekteskap, etter tre år, begynner plutselig hans unge kone å få følelser for han. Det er håp. 

Sannsynlig eller ei, hvem vet, men han er i alle fall en særdeles god menneskekjenner. Han skildrer som vanlig både kvinner og menn, forholdet mellom dem, på en måte som gjør at jeg bare vil lese mer og mer og mer av han. 


(Hovedpersonens eks-svoger har det med å sjarmere kvinnene.)


Mer Tsjekhov: 
Kirsebærhaven
Ivanov
Fire noveller
Damen med hunden
Ariadne og andre fortellinger
Fiender og andre tidlige fortellinger

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei! For en som aldri har lest noe russisk litteratur før, hvor kan du anbefale å begynne? Jeg har en gang lånt en novellesamling av Tsjekhov (tenkte at det var mindre avskrekkende å begynne med noveller fremfor store romaner) men jeg turde aldri å begynne på den, så jeg leverte den tilbake til biblioteket. Frykter det skal være for tungt og at det dreper all leseglede, men det er kanskje ikke alle russere som er like krevende? På forhånd takk for svar, og takk for den fantastiske bloggen din!

Glamourbibliotekaren sa...


Hei! Da er det sikkert bedre å begynne med en novellesamling av Tsjekhov enn en firebinds murstein av Dostojevskij! :) Jeg tror Tolstojs "Anna Karenina" var den første russiske jeg leste, og den bergtok meg fullstendig. Men den er jo lang, 800 sider eller noe, så man må jo gå inn i det med motivasjon og lyst! Jeg tror jeg vil anbefale deg å begynne med Turgenjev. Jeg synes kanskje han er "enklest" å lese, og er veldig glad i han. "Et adelshjem" kan være fin å starte med. Et tips, uansett hva du leser av russisk litteratur: Det er mange navn å forholde seg til. Ikke bare mange personer, men hver person har flere kallenavn. De har fornavn og farsnavn og etternavn, og i tillegg et par-tre kallenavn, alt ettersom hvem som snakker og hvilken relasjon vedkommende har til denne personen (nær/fjern osv). Så det kan faktisk lønne seg å gjøre litt research i begynnelsen på ei bok. Notere navn, finne ut hva de er typiske kallenavn for. Kostja er Konstantin. Vanja er Ivan. Osv. Men man lærer seg logikken kjapt, og hvis man bruker litt tid på dette i begynnelsen, går det som en lek! Lykke til! :)

Anonym sa...

Mange takk for gode råd!

Populære innlegg