søndag, februar 27, 2011

Oscar-tanker


Det er som vanlig kjempevanskelig å sammenligne roller og filmer, ettersom de er så forskjellige. Men man kan jo gjøre et forsøk på å gjette litt, eller gjøre seg noen tanker om hvem som kan vinne.

Beste hovedroller:

Jeg antar at Natalie Portman vinner denne prisen for sin tolkning av Nina i Black Swan. Å trene i et år for å lære seg å danse ballett, for så å danse seg ihjel er sånt som akademiet elsker. Og jeg synes hun fortjener denne anerkjennelsen, for hun spilte veldig godt (selv om filmen i seg selv ikke er min favoritt i år). Nå har jeg vel å merke ikke sett Michelle Williams eller Nicole Kidmans prestasjoner. Anette Bening gjorde ikke så stort inntrykk i "The Kids Are Allright". Dog blir jeg aller mest glad om Jennifer Lawrence får den, for hennes Ree i "Winter's Bone" var knakende god. Hun viste verdighet, tapperhet, og en unik kombinasjon av hardhet og følelser.

Prisen for beste mannlige hovedrolle tror jeg helt sikkert går til Colin Firth. Og det er svært, svært fortjent. Han er god som gull i rollen som Albert i "The King's Speech". Følelsene og angsten ligger utenpå han, selv om han er sammenbitt og tilsynelatende hard. Jeff Bridges er også en aktuell kandidat, og en kuriositet hvis han vinner er jo at han blir den andre Oscar-vinneren for rollen som Marshall Cogburn i True Grit (John Wayne var den første i 1969). James Franco er flott i "127 Hours". Jeg har ikke sett Biutiful ettersom den hadde premiere nå i helgen, men ifølge Kulturdelen er Javier Bardem en verdig vinner for sin rolle. Det tviler jeg ikke et sekund på.


Beste biroller:

Hailee Steinfeld burde vært nominert for hovedrolle, for det er ikke mye birolle over dette. Hun er 14 år, og hennes tolkning av denne tøffe og veslevoksne jenta i "True Grit" er intet mindre enn suveren. Helena Bonham Carter er alltid bra, også som Elizabeth i "The King's Speech". To kvinner er nominerte for "The Fighter", og jeg holder en knapp på Melissa Leo som boksebrødrenes manager-mor. Amy Adams spilte også bra, men selve rollen var kanskje litt for anonym (selv om hun kjeftet på alle søstrene og ikke lot seg kue). Animal Kingdom har jeg ikke sett.

Jeg har en mistanke om at Geoffrey Rush kommer til å ta prisen for sin rolle som kongens logoped i "The King's Speech". Det kan jeg isåfall ikke annet enn applaudere. Men om John Hawkes får den for "Winter's Bone", vil jeg juble minst like høyt. Hans kombinasjon av junkie, voldelig og omsorgsfull gjorde inntrykk på meg. Christian Bale fikk sjansen til å vise hvor god skuespiller han er i "The Fighter", og var troverdig som crack-avhengig eks-bokser som prøver å leve ut sin drøm gjennom sin bror. Nominasjonen er absolutt fortjent. Mark Ruffalo var helt ok i "The Kids are All Right", men som kjent synes jeg ikke dette er en Oscarfilm på noen måter. Jeremy Renner i "The Town" har jeg ikke sett.


Beste film:

Black Swan
The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King's Speech
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter's Bone


Jeg tror det blir The King's Speech. Jeg håper kanskje aller mest at det blir Winter's Bone. Blir det True Grit, er det også fint.

Følg med utover natten for Glamourbibliotekarens årlige Oscar-dekning!

5 kommentarer:

Pandora sa...

Morsomt å lese andres tanker og gjettninger. Jeg skal prøve å få ned mine tanker før sendingen begynner. Gleder meg!

Synne sa...

Spennendeeeee!

Jenny B sa...

Tack för att du har inspirerat mig till att se de nominerade filmerna! Det gör att det blir spännande och roligt att höra vilka som är nominerade, och vilka som får Oscars. Hoppas att några av våra önskningar går i uppfyllelse!

Smilla sa...

Michelle Williams er fantastisk. Filmen også. Natalie Portman er uansett min favoritt.

Sarah sa...

Enig med deg på alle punkter. Særlig når det gjelder Hailee Steinfeld. Så True Grit i dag, som en siste innspurt og jeg er så utrolig imponert.

Populære innlegg