torsdag, januar 31, 2019

Norske gleder / Ragnar Hovland. - Oslo : Samlaget, 2002. - 128 s.


Dagene flyr og plutselig er det noen dager hvor jeg ikke har åpna ei bok. Plutselig har det gått fire dager uten at jeg har åpna ei bok. Ganske uvant, men helt naturlig akkurat nå, og null stress. Lesetid får man alltids.

I slike perioder tyr jeg til Ragnar Hovland. Hans univers er helt ypperlig å synke inn i når jeg har bare en stjålet stund her og der. Én setning på hovlandsk og jeg er et helt annet sted i ei helt anna tid. Korte stykker, små skildringer, og akkurat i denne boka: forfatterens yndlingsgleder. Ting han gleder seg over. Og det er så knasende bra beskrevet. Det å være syk og hjemme fra skolen - ikke så syk at man har vondt noe sted, eller ligger i ukesvis med feber og hoste, men bare en dag eller to med bittelitt feber. 38.2. Nok til å holde senga, nok til at det kjennes deilig å døse litt og kanskje sove ei lita stund - men frisk nok til å sitte oppe og leke også. Og få litt sympati. Og saft. Akkurat sånn var det. (Og er det...)

Og ellers: Om den første sommerjobben, om hawaiiskjorter, om autobahn, om små oransje notisbøker, detektimen, ludo, pannekaker.

Forrige bok var også Hovland, og neste blir det. I det siste har jeg sagt "Ragnar Hovland" hver gang venner har spurt meg om jeg kan anbefale noe. Jeg har lånt bort nesten alle mine egne av hans bøker, og nå raider jeg biblioteket. Så blir det vel denne vinteren jeg endelig får lest "Ei vinterreise"! Den har stått lenge nok i hylla nå. (Dvs de; jeg har visst kjøpt den flere ganger)


Flere Ragnar Hovland-bøker: 
*Sjølvmord i skilpaddekaféen
*Frå Ragnar til alle: Re : E-post i utval
*Stille natt
*Ler dei no, så har eg vunne: Eit møte med Ragnar Hovland (av Finn Tokvam og Halvor Folgerø)
*Vegen smal og porten trang
*1964
*Fredlaus




Finn stilen: Januar (reprise)



Vi rekker én januar-reprise til! 

Denne liker jeg godt: Ullkjole, topplue og frakk fra Uniqlo, herreskjerf (!! Hva nå DET er!) fra Lanvin, vintersko fra Timberland, neglelakk i fargen Watermelon fra Essie, leppestift i fargen Hibiscus Pink fra Lancome, Palermo fra Byredo, en diger bunke bøker - og tulipaner i sukkertøyfarger. 

P.S. I morgen stenger jeg spørretimen for denne gang, så hvis noen har noe de lurer på, ønsker, morsomme forespørsler - hva som helst, gå inn her og legg igjen en kommentar, så tar jeg det med i et siste samleinnlegg. 

onsdag, januar 30, 2019

Svar på spørsmålene deres, del 4


Det kom jo bare flere og flere spørsmål! Morsomt. Det er ikke for sent å kaste seg på altså, gå inn her hvis dere vil være med. 

Anonym: Hva leser du på venterommet hos tannlegen? :-)

Jeg har som regel ei bok i veska, så det blir ofte den. Ellers har jeg en tendens til å surfe rundt på Discogs og shoppe brukt-vinyl fra iPhonen når jeg sitter på venterom; vet ikke helt hvorfor. 


Anonym: Hei! Jeg lurer litt på dine tanker om husarbeid. Har du gode rutiner eller driver du med skippertak? Og hvordan tenker du når du feks vil kose deg med å lese bok - må du ha det ryddig og rent før du unner deg å slappe av eller gir du blaffen i om det er en del rot? Selv er jeg dårlig på husarbeid men får også dårlig samvittighet av at jeg ikke gjør det - har derfor store problemer med å unne meg å kose meg hjemme. Råd mottas med takk!

Jeg har vel på et eller annet tidspunkt begynt å akseptere at det aldri blir så ryddig og rent som jeg har lyst til å ha det; sånn er det jo når man bor i et hus og har masse eiendeler og ikke så mye tid til å bruke på å holde alt i orden. Jeg liker å rydde unna det verste av hverdagsrotet før jeg legger meg på sofaen med ei bok - lekene hennes, oppvasken på kjøkkenet. Men ellers flyter det ganske bra her i blant. Selv om jeg trives best når det er ryddig, har jeg lært meg å slappe av når det er relativt rotete. Det hjelper å ha et roterom der man kan slenge inn alt mulig i full fart! Out of sight, out of mind. 



Anonym: Hei! Her kommer noen spørsmål: 
1. Har du noe forbilde, noen du ser ekstra mye opp til?
2. Jeg driver og eksperimenterer litt med kjøttfrie retter. Hva liker du å ha til middag på en vanlig hverdag?
3. Fjell eller sjø - hva liker du best? Og hvorfor?
4. Har du noen bok du stadig tar fram igjen? Hvilken bok har du lest flest ganger?

Ha en fin dag! :)

1. Leger uten grenser. 
2. Jeg er altfor glad i pasta, langt over grensa for hva som er bra for meg. Hva med bønner og linser? Couscous? Det er mye godt man kan lage, og det finnes mange fine nettsider med oppskrifter. Lykke til!
3. Jeg kan ikke velge! Stillheten på fjellet, lufta ved sjøen. 
4. Den jeg har lest flest ganger må være "Tante Gummiguttas nye hus"! 



Hanne: 
Jeg lurer litt på hvordan du får til å ha så mye ferie? Somrene dine er så lange og deilige, og likevel har du fri i både jul og påske, samt reiser til f. eks Paris en uke eller to i året? Jobber du inn mye fleksitid eller jobber du et sted med tidenes ferieavtale? And on that note: når og hvor går neste reise? Koser meg alltid skikkelig med alle de fine bildene du tar på tur!
Ha en fin fredag og takk for en super blogg!

Haha, imponert over at noen holder oversikt på ferien min! (titter meg litt skremt over skuldra nå)

Jul og påske er jo gjerne ikke så mange dager - fine å avspasere! Jeg har ikke pleid å ta noe særlig høstferie eller vinterferie, så det går ikke bort dager til det. Jeg jobber inn en del fleksitid. Jeg har overført ferieuker fra tidligere år, og i 2017 hadde jeg jo permisjon hele året (ergo laaang sommer). Dessuten bor jeg i et sommerparadis, så feriefølelsen har jeg både lenge før og lenge etter de ca fem ferieukene jeg pleier å ta! 

(Jeg pleier egentlig ikke forhåndsblogge om reisene våre, så neste tur får vi se på når den tid kommer)



Silje: Jeg falt helt pladask for den Brahmskvintetten du la ut på Glamorøs fredag! Må kjøpe den. Har du en bra innspilling å anbefale? Og ellers lurer jeg på hvilke ingredienser en perfekt sommerdag har hos deg :-)

Ja, den kvintetten! Noe av det fineste. Martin Fröst har gjort en nydelig innspilling av den på Bis, og Janine Jansen er med på fiolin, så den kan jeg helhjertet anbefale. "Martin Fröst plays Brahms" heter den; sjekk på Lawo store under Konserthuset! En perfekt sommerdag, det kan være så mangt! Våkne tidlig. Drikke te på benken i morgensola, og bare fortsette i den stilen - alle måltider ute, flytte seg etter sol og skygge alt ettersom, leke med datteren min, ligge i hengekøya. Gå en tur, hånd i hånd, kjøpe is, plukke blomster. Bade på ettermiddagen. Sitte ute om kvelden til vi sovner. Og så uendelig mye annet, så egentlig burde jeg greie ut om en perfekt sommermåned. Eller tre. 




Marit: 
Hva er yndlingskaken din, den du baker når du skal ha teselskap? Jeg er kakeentusiast og synes det er morsomt å høre hva andre liker :-)

Tja, jeg er glad i suksesskake, daimkake og pavlova, men også min trofaste rømmekake og marengskake, og andre tradisjonelle greier som fyrstekake. Ikke så begeistra for sjokoladekake. Jeg har ikke noe stort repertoire, er ingen kløpper ved kjøkkenbenken, men synes det er hyggelig å bake når det kommer gjester. Særlig til hageselskaper om sommeren! I Paris lever jeg på sitronmarengskake. 




Kathrine: Jeg er veldig takknemlig for alle spillelistene dine, og imponert over hvor varierte de er og hvor mye ukjent (for meg) det er der, som er så fint og som jeg har blitt så glad i. Både klassisk og jazz og pop. Siden det er slik bredde, lurer jeg på hva slags musikk du absolutt ikke liker. Hva har du minst av i hyllene dine? Hva hører du aldri på? Hva får deg til å skru av radioen?

Så fint at du liker spillelistene! Jeg er veldig glad i å pushe musikk på andre; da jeg var liten brukte jeg ukelønna mi på plater og kassetter og lagde mixtapes til vennene mine. Siden har jeg holdt på sånn på den ene eller andre måten! Musikksmaken min går over mange genrer og perioder, men jeg er alltid svært bevisst på hva jeg liker og ikke liker. Det er mange som tror at en bred musikksmak hva stilarter angår, betyr at man er ukritisk og liker det meste. Det kan jeg umiddelbart avkrefte. Det betyr at man kan finne fine ting i mange musikalske retninger, men ikke at man er altetende. 

Jeg er ikke spesielt glad i grunge og lignende. I det hele tatt rocken på 90-tallet - Green Day, The Offspring osv - synes jeg kan være ganske kjedelig og irriterende. Mye annet fra samme tid også. Jeg skrur av radioen (dvs jeg hører aldri på kanaler som kan finne på å spille den) når "What's up" med 4 non Blondes kommer - den tror jeg er noe av det verste jeg vet av låter. Postgirobygget gives me the creeps. Og Ace of Base. "Tubthumping" med Chumbawamba likeså. Alt av Aqua og lignende artister i de tyggis-tegnefilm-genrene der. I det hele tatt er det mye musikk fra listene på 90-tallet som gir meg utslett, men det finnes mye bra fra samme tiår - tenk bare på NuSoulen - så dette er ikke noe forsøk på å generalisere. (Jeg kan også kjapt finne låter på hitlistene fra den tiden som jeg liker. Jeg så mye på VH1 mot slutten av 90-tallet!) 

Musikaler er heller ikke min greie, hverken å se på scenen eller å høre på plate. Dessuten - om sommeren er jeg ekstra vâr på følgende genre: "Gladlåt med sommertema som er skrevet for å spilles mye på radio, særlig P1- gjerne med en lystig stemme, plystring, en ukulele og et omkved som er perfekt til å synge med på." Da løper jeg så fort jeg kan i motsatt retning. 

Dette ble veldig negativt føler jeg, men når musikk har gjennomsyret hele ens liv både privat og på jobb, da har man jo mange meninger om saken. Og når du spør, da svarer jeg, hehe.  Kunne listet opp hundrevis av band og låter jeg avskyr, men jeg stopper her. Jeg er mer glad i å skrive om musikk jeg liker, fremfor musikk jeg holder meg unna - så jeg kan jo henvise til musikkategorien og spillelistene mine om noen lurer på hva jeg foretrekker å høre på.



Oda: Digg med spørjetime! Eg lurer på fire ting.
1. Du skriv så engasjerande (og har så imponerande mykje kunnskap!) om klassisk musikk og dei gamle musikalske perlene, men kva med såkalla populærmusikk anno 2019; er det noko her du lyttar til? (og då tenker eg ikkje nødvendigvis på VG-lista)
2. Yndlingsbilledkunstnar?
3. Har du eit tetype som du absolutt ikkje liker? 
4. Du svarte i eit anna spørsmål at du kunne tenke deg å forske på og skrive bok om musikk, har du noko draumeemne du gjerne ville forska i?


1. Jeg klarer nok ikke å henge med like mye på samtidspopulærmusikken lenger, men prøver å holde meg noenlunde orientert innen f.eks. soul. D'Angelo og lignende artister. Forsøker å holde et øye med nye stjerner på jazzhimmelen også. Men jeg rekker ikke følge ordentlig med dessverre. Jeg hørte en del på Atlantis i P13 og Ruben i P3, og da fikk jeg med meg mye nytt og bra, men nå etter at de programmene er lagt ned må jeg lete etter noe annet tror jeg (tar gjerne i mot tips om relevante musikkradioprogrammer der!). Derimot hender det stadig at jeg oppdager perler fra f.eks. 70-tallet jeg ikke har vært borti, og det er kjempegøy! Så mye fint å få tak i som man ikke ante eksisterte. Ergo er det slett ikke for sent å oppdage 2019-pop; kanskje jeg gjør det når jeg blir 60!
2. Caspar David Friedrich, Rembrandt
3. Nypete. Slike knallrøde frukt-infusions. 
4. Det var vel spørsmålet "hvis du skulle skrive ei bok" som var utgangspunktet; jeg har ikke planer om å gjøre det altså. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skulle ha skrevet om, for det er så mange som har gjort alt før meg - men det er noe med popmusikken i California omkring 1980 som fascinerer meg veldig. Fra det rent låt-tekniske/harmoniske/melodiske til selve bransjen og pengene og studioene og musikerne som ble brukt. Produsentene. Hvordan de tok i bruk nyvinninger i teknikk, instrumenter osv. Eller jeg kunne hoppa enda noen år bakover i tid og skrevet om 70-tallet. Melodiøs pop med strykere og akkordrekker som går rett i hjertet. Eller om cooljazzen. Ellers kunne jeg gjerne ha reist til Leipzig og forska på Bach et par års tid! 



Anonym: Hva hører du helst på radio? Og helst ikke? Trenger tips! Gjerne til kanaler, programmer.

Jeg hører helst på P2, mye bra verbalstoff der, en del bra kultur, men jeg savner musikkprogrammene veldig. Det er så få igjen av dem der. NRK Jazz hører jeg en del på; den er blitt mye bedre. P13 har noen gode programmer; "Felbergs loft" og "Transmission" er verdt å høre på, og "Stjernepose" kan være morsomt. Ellers hører jeg gjerne programmer på NRK Klassisk hvor de spiller hele verker, eller snakker om nye plater e.l. Mye på kveldstid, konserter for eksempel. Samt operalørdag. På P1+ sender de en del fint fra NRK-arkivet, som f.eks. "Swing og sweet" (mandagskveldene). Bård Oses "Ren 60" er også veldig lærerikt; ofte mye Beatles der. 

Det jeg ikke hører på, er kommersielle radiokanaler. Radioreklame er pure evil. 


S. Jeg har egentlig ikke noe spørsmål, men benytter anledningen til å takke deg for alle gode tips jeg har fått i de årene jeg har lest denne bloggen, ikke minst når det gjelder kultur. All musikken du har presentert for meg, Stacey Kent (som jeg nå har hørt på konsert tre ganger takket være deg!), Bach, alle spillelistene dine med fine artister som Janis Ian og Joni Mitchell. Bøkene, Turgenjev, han hadde jeg ikke hørt om før. Blitt så glad i Tsjekhov, og Hjalmar Söderberg! Enda en ukjent forfatter for meg, men så fint han skriver. Og Bjørg Vik, Cora Sandel, Alice Munro, Paul Auster. Delacroix sitt atelier i St. Germain. Små steder i Latinerkvarteret. George Sands hus nedenfor Montmartre. Du inspirerer virkelig, og det vil jeg takke deg varmt for. Ingen annen blogg kommer i nærheten, det mener jeg virkelig.

Tusen takk, så koselig! Jeg blir alltid glad av å høre at det jeg formidler treffer noen. Og særlig kultur og musikk og reiser.  Og særlig favorittene mine! Hjalmar!  Takk igjen!


K.N. Jeg lurer litt på om du har noen tanker om hvordan man kan gjøre barnet sitt glad i bøker, glad i musikk, glad i forskjellige kreative ting. Det blir mye Peppa Gris her, har litt dårlig samvittighet for hvor mye han ser på tv... Tips mottas med stor takk!

Aller først: Det blir mye Peppa o.l. her også, tror ikke det er så unormalt, så du kan sikkert bare slappe av med det. Men ellers tror jeg tilgjengelighet er trikset. Bøkene må stå i ei hylle på gulvet sånn at barnet når tak i dem. I begynnelsen var jeg litt engstelig for at hun skulle ødelegge dem (hun bøyde permene motsatt vei osv), men nå har vi heller blitt kløppere på å teipe, hehe. Så får vi heller vente litt med å låne bøker på biblioteket til hun har helt sluttet å herpe dem. 

Når det gjelder musikk, spiller vi mye plater naturligvis - all slags musikk, klassisk og jazz og pop og barnemusikk og hva som helst egentlig. Hun har noen egne LP-plater også. Vi har sunget mye for henne fra dag 1, ikke minst om kvelden før hun skal sove. Vi har kjøpt en passe liten (som en liten radio) bluetooth-høyttaler som er med oss ut i hagen, på ferier osv, og der kan vi streame Spotify for eksempel.  Hun elsker Beatles' "Something" og Knutsen & Ludvigsens "Grevling i taket". Og Prince og Bach. Vi har også helt bevisst latt mange musikkinstrumenter være tilgjengelig for henne. Vi har ei stor kurv stående under pianoet, full av diverse rytmeinstrumenter, melodiske slagverksgreier, forskjellige fløyter, og hun har sin egen lille ukulele. Disse dras like mye utover gulvet som brio-jernbanen og duploen. Mannen min spiller mye gitar og synger for henne, alt mulig av barnemusikk og andre sanger som vi har i diverse sangbøker. (Hun kommer med requests!) 

Det tredje jeg vil nevne, er tegnesaker. Vi har kjøpt halvtjukke fargeblyanter i god kvalitet som ikke brekker hele tiden, og vi passer på at de er spisse. Ingenting er så kjedelig som en nedtegnet fargeblyant uten en blyantspisser i nærheten. Vi har store tegneblokker som vi kjøper i bokhandelen, og alt dette ligger sånn at hun lett kan ta det fram. Vi har tegnet full mange tegneblokker det siste året! Jeg tror i det hele tatt at det er fint å unngå hindringer, sånn at de ikke blir stoppet når de får lyst til å finne på et eller annet gøy. Bøker ved gulvet, musikkinstrumenter her og der, kvalitetstegnesaker. 


Karianne: Jeg synes du har så mange fine tekanner! En egen post om dem ønsker jeg meg :-) Takk for fin blogg! 

Da er du heldig - jeg har blogget om alle tekannene mine tidligere! Jeg skal lage en samlepost for deg. 










tirsdag, januar 29, 2019

Bliss


En sånn tirsdag. 

Januarteselskapet 2019


Det er så hyggelig å samle gode venner en lørdag formiddag! Drikke te, spise kake, prate om det som faller oss inn. Samtaleemnene har enorm bredde, latteren sitter løst. Teselskap er en mangemangeårig tradisjon hos oss, men tro endelig ikke at dette er noe høytidelige greier med etikette og skikk og bruk-regler. Så langt derifra. Ja, jeg dekker på med pent servise, men det er jo nettopp fordi sånt ikke skal bli stående ubrukt i skapet! Man må skape anledninger, de kommer ikke av seg selv. Ta i bruk de fine greiene dere har, det har vært blant denne bloggens mottoer i alle år. Jeg har arvet åtte sølvskjeer etter farmor, de bruker vi i hvert teselskap! Men ellers er det ingen faste opplegg, ingen krav, ingen regler som følges. Bortsett fra mine egne da, som lyder omtrent sånn: Inviter hyggelige mennesker, server god te, spill fine plater. Take it from there. 


Rømmekaka mi er med så å si hver eneste gang! Denne gang hadde jeg skvisa litt appelsin i røra. 


Gjestene hadde også med seg godsaker. Marsipankuler, lakris, mokkabønner, hjemmebakte sjokoladekjeks på sølvfat! Jeg blir imponert. 


Mitt servise fra Sovjet fikk skinne denne gangen. Made in the USSR. 



Tulipanene stod så fint i yndlingsmugga mi, mormors blå broderte duk prydet bordet. 



Suksessterta ble en suksess! Heldigvis. No guarantees. 



Vi drakk følgende teer:



Og ute snødde det tett. 


For nye lesere: Teselskaper er noe av den hyggeligste måten jeg vet å sosialisere på, og jeg har fire faste selskaper hvert år (og en del innimellom) : Oktober, januar, påske, bursdag (da med hageselskap). 

Dette er også en oppfordring til å skape slike sammenkomster, invitere venner hjem, ha det hyggelig. Det må ikke bli en sjeldenhet at man samles hjemme hos hverandre. Det behøver virkelig ikke å være pent servise, det kan være et knekkebrød på et fat. Poenget er at man omgås, at man inviterer hjem, at man senker terskelen litt. Jeg har inntrykk av at en del tror man må ha det skinnende rent, servere treretters middag (minst tre!) og gjøre alt så perfekt, men den myten kan vi knuse umiddelbart. Det gjelder i alle fall ikke hos meg! Jeg bruker penservisene mine fordi jeg liker dem og fordi jeg vil bruke dem. Jeg hadde invitert hjem til akkurat samme selskap om jeg kun hadde pappkrus. Man må skape anledninger!! Dette har jeg skrevet om før, og det er viktig

Her er rapporter fra tidligere selskaper: 

Januar 2017
Oktober 2016
Påske 2016
Januar 2016
Oktober 2015
Januar 2015
Oktober 2014
Januar 2014
Januar 2013
Oktober 2012
Januar 2012
April 2011
Januar 2011 
November 2010
Januar 2010
Januar 2009

Finn stilen: Teselskap 1

Finn stilen: Teselskap 2



Og her er noen bursdagshageselskaper:

2018 (kun et bilde pga bloggpause!)
2017
2016 (innendørs hageselskap pga plutselig styrtregn!)
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009







mandag, januar 28, 2019

Mandag og fine ting


Glamorøs ingefærøl


Yndlingsplata hennes


Gardiner, Brahms og Pat


Ettermiddag på Tronsmo


Grønne planter



Suksessterte

søndag, januar 27, 2019

God søndag!


Et uarrangert bilde fra en klassisk januarsøndag! Snøflakene virvler og danser utenfor vinduet, og jeg sitter og pløyer gjennom alle ukas aviser i løpet av én time mens barnet sover. Det blir ikke alltid like mye nærlesing! 

Men appelsinene er gode, teen er grønn og frisk, og på platespilleren snurrer Mozart - han fyller jo 263 år i dag! Snakker om å holde seg godt!

Her er 70 minutter med Mozart-sonater spilt av en av de aller beste; Mitsuko Uchida. Værsågod og gratulerer med dagen!


Sjølvmord i skilpaddekafeen / Ragnar Hovland. - Oslo : Samlaget, 2010. - 229 s.


En av de siste bøkene jeg leste i 2018, dvs jeg fullførte den 2. januar nå i år. Jeg tror det er kun Ragnar Hovland som klarer å få meg til å stå på en iskald bussholdeplass klokka sju om morgenen og glise fra øre til øre den første arbeidsdagen etter jul. 




Flere Ragnar Hovland-bøker: 
*Frå Ragnar til alle: Re : E-post i utval
*Stille natt
*Ler dei no, så har eg vunne: Eit møte med Ragnar Hovland (av Finn Tokvam og Halvor Folgerø)
*Vegen smal og porten trang
*1964
*Fredlaus

lørdag, januar 26, 2019

Svar på spørsmålene deres, del 3






Jeg trenger tips til hva jeg skal kjøpe til faren min i bursdagsgave! hilsen Karen (som rødmende innrømmer at jeg har fulgt dine tips i enorm grad, og at jeg til og med har kjøpt syrin oolong i den lille tebutikken i latinerkvarteret...)

Haha! Lette du opp den lille butikken?! Ja, da har du lest bloggen nøye og virkelig gått i mine fotspor, vet om flere som bruker Parisguiden min for alt den er verdt! Håper du likte syrinteen da, det gjør i alle fall jeg! :)  Bursdagsgave til far: En LP av Coltrane ("Blue Train" eller "A Love Supreme" for eksempel), Paul Austers "4 3 2 1", en cologne fra Frederic Malle, en ny trillebår til hagearbeid, ordentlige barbersaker som man kjøper i spesialbutikker.



Linn: Tips til hage og plantehold i stua :) 

Jeg tror, som jeg nevnte i forrige svarrunde, at tipset er å lære seg hva slags stell hver enkel plante trenger. Lån ei bok på biblioteket! Ta avleggere, lag nye planter, ikke fortvil når "moderplanten" dør - for det gjør den gjerne. Viktig lærdom: Planter lever ikke evig, men ved å ta avleggere kan man "ha den" i mange år allikevel.





Randi: Mine spørsmål handler vel om mine egne dilemma, så ta de for det de er! Hva tenker du og dine lesere om hva vi, hver og en av oss, kan og bør gjøre i forhold til klima, med store ord; redde verden? Er det ok f.eks å - fly? - kjøpe mat, blomster, klær, ting osv som har blitt frakta hit med fly? Hva slags grenser har du/dere?

Viktig og vanskelig spørsmål! Jeg har helt bevisst kuttet ned på flyreiser det siste året, men for min del fører det altså til at jeg ikke får besøkt barndomshjemmet så ofte som jeg skulle ønske. Når man jobber fulltid og stort sett bare kan reise i helgene, og togreisa blir såpass lang at man 1) vegrer seg for å ha med toåring, og 2) ikke rekker å komme fram før man må dra hjem igjen, blir det vanskelig å velge tog. Så da blir det ingenting. Men det er jo heller ikke bra, for jeg vil jo dra hjem i blant. Dette grubler jeg mye på! Men jeg synes absolutt det er et poeng å ta mindre fly, det mener jeg virkelig. Jeg handler mye mindre på nettet nå enn tidligere, mye på grunn av det du nevner - at varene skal fraktes med fly fra den andre siden av planeten. Jeg bestiller aldri hjemlevering av noe som helst, fordi jeg synes det er koko at et bud skal kjøre hjem til meg med noe jeg kan hente selv når jeg allikevel kjører forbi posthuset med buss. Vi har så mye penger nå at vi har råd til å leve i luksus og ikke tenke så mye på kostnadene for kloden, men det er nok bare et tidsspørsmål før vi alle må kutte ned på livsstilen vår og leve mer sparsomt og gjennomtenkt. Vi kan like gjerne begynne nå, jo før jo heller.


Karen: Jeg er glad i å strikke og særlig til barn av venner av meg siden jeg ikke har barn selv. Da er det selvsagt bra å spørre barnets foreldre hva de ønsker, men det fjerner jo overraskelseselementet. Dermed kan det skje at jeg strikker kjoler, bukser, genser, luer og votter som jeg har lagt mye arbeid i og synes er kjempefine, men som jeg aldri ser i bruk. Derfor er spørsmålet mitt til deg: Hva tenker du er bankers å lage til små/mellomstore barn der plagget nokså sikkert vil bli tatt i bruk? Og hvilke håndlagede gaver til ditt barn har du satt pris på å få?

Vi bruker ullgensere og -bukser hver dag (til soving i barnehagen), strikkevotter og -luer (til trilleturen til og fra barnehagen), og ellers bruker vi mye strikkejakker om våren og høsten. Og dresser! Babytepper! Vi har arvet masse strikkeklær og hun har en strikkeglad bestemor, så vi har ganske mye - men bruker det også mye. Vi har fått noen plagg av andre som vi ikke har fått brukt så mye, kanskje bare én gang før hun vokste ut av dem, og det er slike penkjoler som man bruker kun i jula o.l. Veldig fine, men ikke så anvendelige i lengden. For fine til hverdags; man vil jo ikke søle på dem... Og barn vokser i racerfart, og stivpynta-anledningene er få. Det er sikkert lurt å spørre før du går i gang med akkurat slike ting. Hvis du skal legge mye arbeid i noe, er det jo fint om det er noe som blir brukt tilsvarende mye! Så jeg ville spurt dem, og ikke lagt så mye vekt på at overraskelsen blir borte. Så slipper du å bli lei deg, de slipper å få dårlig samvittighet (dette vet jeg mye om), og best av alt: Klærne blir brukt. Men når det gjelder mer hverdagslige klær - kjør på. I vårt kalde land tror jeg nok det meste av ull er velkomment! Fine gensere som er enkle å ta av og på; kan ikke tenke meg annet enn at det er bruk for denslags.

Andre håndlagede gaver vi fikk som var kjærkomment: Babynest! Vi fikk jo et nest av en bloggleser! Vi brukte det hver dag helt til hun vokste ut av det, og da hadde vi et litt større ett som min svigermor sydde til oss. 




Florisa: Det Randi spør om er kjempeinteressant! Handelsindustrien er skremmende. Det jeg ønsker er tips til oss som mangler grønne fingre. Hvordan får jeg orkideen til å blomstre på nytt? Jeg prøver, men den ser dårlig ut. Hva gjør du med rosene i hagen om vinteren? Og hvordan holder du lusen unna? Et «slik klargjør du hagen din til sommeren» innlegg hadde også vært topp. Ellers vil jeg veldig gjerne se mer av det koselige hjemmet ditt! Barnerom er også kjekt å se.

Orkidé har jeg ikke hatt på mange år, men jeg husker at hovedingrediensen der var tålmodighet. Det kunne jo ta flere år mellom hver blomstring! Rosene i hagen får overvintre ute uten at jeg gjør noe som helst, det går som regel bra her vi bor. Lusene klarer jeg ikke å holde unna, men blir det for ille, sprayer jeg på litt grønnsåpevann eller noe. Jeg tror jeg har en litt avslappet holdning til dette, for hvis vi skal ha full kontroll og ha orden på absolutt alt i vår store hage, rekker vi ikke å nyte den og å slappe av. Ting dør og må erstattes, sånn er det bare. Noen år blomstrer ikke epletreet, et annet år blomstrer ikke georginene. Ny sjanse neste år! Jeg skulle gjerne lest et innlegg om klargjøring av hagen til sommeren selv jeg, hehe. Jeg kan ikke nok om emnet, men heldigvis er det andre hageblogger og hageprogrammer og ikke minst bøker og blader som kan hjelpe oss. Norsk hagetidend! Flere bilder av hjemmet vårt kommer helt sikkert etterhvert, hyggelig at du vil se mer! (Noen få bilder fra rommet hennes kan du se her.)  



Bokdoktor: Spennende med spørretime! Eg har merka meg at du også digga Mrs. Maisel på Amazon Prime- tips til serier for og fylle tomrommet/ har du nokre favoritttvserier? Eg har ein nyfødt no og koser meg med det! (ja, ein kan faktisk lese masse i permisjon- til no!). Har du tips til bøker ein tidlig kan begynne og lese sammen med den vesle poden (som ein sjølvsagt ønsker skal bli like bokglad som ein sjølv! )

Ja, hvordan skal vi holde ut til neste sesong Mrs. Maisel, som de knapt har begynt å filme! Jeg har ikke noen favorittserier annet enn gamle Gilmore Girls og New Girl egentlig, men prøver å pløye meg gjennom diverse på NRK som jeg ikke fikk med meg da det gikk - Brenner live, Lisenskontrolløren osv. Og tips til barnebøker; hvor skal man begynne... Pekebøkene til Kari Grossmann har vært populære hos oss. Bilder med mange fine små gjenkjennelige detaljer, katter på et tak, en hund ved en postkasse, baby i vogn, frokostbord med mat man kjenner igjen, alt sånt. Ilon Wikland-illustrasjoner! Jeg tror det å ha mange bøker, lett tilgjengelig i barnehøyde, er en bra ting. Og at de får bla selv og leke med dem. (Så får man heller teipe og teipe og reparere og reparere...) 




Kammerpiken: Så morsomt! Selv har jeg to (veldig forskjellige) spørsmål: 1) Jeg liker veldig godt å bruke skjørt/kjole, men HATER strømpebukser som ruller ned over magen. Har du lure tips eller gode strømpebuksemerker å anbefale? 2) Jeg liker godt å drikke te og det blir som regel teposer. Jeg skulle gjerne brygget en kanne med løs te, men hvordan gjør man det uten å få alle disse små tebitene i koppen? Bruker du tesil eller "egg"/teklyper? Synes både det ene og det andre er ganske kronglete.

1. Strømpebukser er en kilde til frustrasjon! Jeg fikk et tips i høst om noen bra fra Cubus som het Climate Microfiber, i 100 denier, og de liker jeg godt. Hvis man skal ha ull, er det kanskje Lindex og Pierre Robert som er best av de prisvennlige, uansett må de være store så man kan trekke dem langt oppover magen. 
2. Hvis man har glest mellan tänderna kan man jo sile teen selv for hver slurk, hehe. Men når man brygger ei hel kanne er det lurt å samle teen i noe så man kan ta den ut før man serverer, ellers blir jo teen så sterk. Egg og klyper bruker jeg en del av, men egentlig foretrekker jeg en type dyp sil sånn som denne, som man kan kjøpe i tebutikker. Jeg kjøpte min hos Lille Valkyrien på Majorstua. Den kan brukes både i kanne og i kopp, og lar tebladene utfolde seg mye mer enn hva man får til i et trangt egg. Lettere å rengjøre også. Samme merke fører også engangs-teposer man kan fylle selv. Ikke like miljøvennlig da.  



HegepegeFører du noen slags oversikt, "lesedagbok", over bøker du har lest?
Jeg har noen ganger irritert meg grønn over at jeg ikke har notert hvilke (gode) bøker jeg har lest. Og jeg tenker fremdeles på en novellesamling jeg leste på 80-tallet en gang... Husker verken forfatter eller tittel, men novellene gjorde dypt inntrykk.
Kjenner noen som alltid skriver inn bakerst i boka dato og vær den dagen boka påbegynnes og det samme den dagen boka er ferdig lest. For eksempel: 1. oktober, høststorm, regn, 5 varmegrader. 20. oktober, måneskinn og barfrost. Det synes jeg er en fin vane.


Nei, jeg gjør nok ikke det. Før blogget jeg jo om alle bøkene jeg leste, men det har jeg ikke fått gjort det siste halvåret under og etter bloggpausen. Men det er helt klart lurt å føre en form for dagbok, og den du foreslå der hørtes veldig fin ut! Skrive rett inn i boka rett og slett, noen stikkord for å huske tid og sted og stemning. 

fredag, januar 25, 2019

Cadjmere



Omtale av Cadjmere finnes nå i duftbloggen!

Svar på spørsmålene deres, del 2



Eva: Jeg ønsker meg mer parfymesnakk, har du for eksempel noen du bruker hele året også, i tillegg til de "sesong betonte"? Hadde vært gøy å høre mer om :-) 


God idé! Helårsparfymene mine får jo ikke så mye heder og ære, jeg skal absolutt skrive om dem også! 



Susanne: Jeg vil gjerne høre enda mer tanker om samfunnet og aktuelle saker. Samt at jeg naturligvis er glad i at du skriver om litteratur og te. Ha en strålende lørdag. :) 


Bra du liker mine bok- og teskriblerier! Tanker om samfunnet melder seg i blant, tror ikke akkurat det blir mindre av det slik som ståa er nå i alle fall. 







Ragnhild: Jeg har en ting jeg har lurt på en stund, og det er hva du føler om at de som følger deg på bloggen eller instagram ofte kopierer deg? Du skriver jo ofte at du liker å inspirere og formidle, men er det ikke litt irriterende at du ikke får ha ting litt i fred, liksom? At plutselig vil alle spise sitronpasta (dagsaktuelt tema), alle har plutselig det bildet av den hunden med briller eller alle vil ha din stil. Det er jo litt satt på spissen å si at alle gjør det, men du skjønner sikkert hva jeg mener. Er det bare kult å ha en fanskare, eller føles det litt voldsomt av og til? Tusen takk for en fin blogg og god helg videre!

Sitronpasta! Som om jeg har opphavsrett på den, haha! Jeg merker egentlig ikke så mye til akkurat det du nevner der, og det er vel som du sier satt på spissen. Men sånn generelt vil jeg jo si at jeg liker å inspirere og formidle, særlig holdninger og god musikk og fine opplevelser, og hvis noen blir inspirert er jo det egentlig målet mitt. Da har jeg oppnådd noe. Hvis noen kopierer ukritisk, gjør alt jeg gjør og kjøper alt jeg eier og sånn, er det på en måte verst for dem, det høres jo unektelig litt kjedelig ut. Da håper jeg jo de etterhvert heller vil finne sin egen sti. Jeg forsøker jo å inspirere til å finne sin egen greie, finne hva man liker, stå i mot press og trender og "sånn skal det være nå" - men heller stole på sin egen langvarige smak. Jeg har ikke noe ønske om å definere min smak og mine valg som det eneste rette; så langt derifra. Men jeg liker jo selvfølgelig mine egne ting, så jeg synes ikke det er så rart om andre liker dem også. Tro bare ikke det er trendy, haha! Jeg driver jo bare med de samme gamle greiene (bokstavelig talt) som jeg har drevet med i alle år.


Å, perfekt, da kan jeg jo benytte anledningen til å spørre hvor du helst shopper når du ideelt sett (vet det ikke er enkelt med en liten unge) har et par timer fri for deg selv og kan gå hvor du vil. Vi er omtrent i samme båt her skjønner du, hehe. Og jeg blir nesten paralysert og kommer ikke på noen steder å gå når jeg plutselig har noen timer "fri"! Hilsen Stine

Tja, jeg shopper ikke så mye egentlig, tror heller jeg hadde prioritert å drikke god te alene eller med venninner, eller sitte i en park med ei bok (ikke om vinteren da). Men av butikker vil jeg si bokhandler er prioritet nr. 1. Tronsmo, Bislet Bok og Sagene bokhandel! Antikvariater og platebutikker også. (Big Dipper har forøvrig god plass til vogn mellom hyllene; min datter har vært med dit mange ganger!)





Gøy, elsker sånt jeg også. Litt nervøs for hva du skal svare Ragnhild over her kjenner jeg, da jeg er blant dem som omtrent bruker denne bloggen som handleliste eller guide eller hva man skal si, ikke minst når jeg er på reise... Synes det er befriende at noen andre har tråkket opp stiene for meg, og jeg synes du har så god smak, så jeg vil gjerne ha alt du har, hi hi.. Har også lagt merke til at vi er mange som lar oss inspirere :-) Men jeg føler at jeg gjør trygge valg når jeg hermer etter deg :-p Men mitt spørsmål handler om noe helt annet! Nemlig litteratur! Du virker jo som en ivrig leser, så jeg lurer på hvordan du varierer i bøkene du velger. Samtidslitteratur, klassikere, ukjente, snakkiser, hvordan navigerer du i jungelen? Hilsen bibliotekarstudent.

Jo takk for det, det er jo hyggelig å høre at du liker smaken min! :)  Angående valg av bøker er det ikke noe system whatsoever - jeg kjøper gjerne bøker i store porsjoner, særlig på reiser når jeg kommer over fristende bokhandler, og går for både noe kjent og noe ukjent. Det samme på bruktmarkeder. På biblioteket ser jeg på nyhetshylla og tar gjerne med meg noe (bortsett fra at alt er utlånt nesten hele tiden), og dermed blir det en salig blanding. Det vil si - snakkiser, altså bøker som det skrives virkelig mye om overalt på samme tid, de hender det faktisk at jeg styrer litt unna og leser ved en senere anledning når alt har roet seg litt. Kanskje fordi jeg ikke alltid har så lyst til å vite alle andres meninger før jeg har lest boka selv. 






Jeg har et spørsmål! Guilty pleasures! Hvilke guilty pleasures har du innen musikk? Hva ser du på tv når du ligger og sløver og zapper på sofaen? Det hadde vært kjempegøy å høre! :-D

Godt spørsmål, og fryktelig vanskelig å svare på! Innen musikk har jeg ikke peiling på hva jeg skal svare, for jeg står for alt jeg liker og det er stor bredde der. Hører ikke på musikk i smug. Å ligge på sofaen og sløve og zappe på dagtid gjør jeg så å si aldri, men her om dagen gjorde jeg det faktisk, for jeg var forkjøla og lå under pleddet og orka ikke lese. Jeg zappa gjennom alle kanalene sikkert fem ganger uten å finne noe jeg hadde lyst til å se på. Jeg hadde håpa jeg kunne finne Fran Fine eller Melrose Place eller lignende repriser noe sted, men det var bare matprogrammer med kjendiser og oppussing og bilkjøring overalt. Jeg synes all form for reality-tv og konkurranser med utstemming er kjipt. Føler at hjernecellene renner ut av hodet når det dukker opp noen Hollywood-fruer eller Kardashians på skjermen. Jeg har ikke så mye tålmodighet til ironisk tv-titting. Men så fant jeg Simpsons! Da ble jeg glad! Og Seinfeld! Kramer som forsøkte å innbille alle at Lloyd Braun IKKE var gal! 


Anonym:
1. Hvilket land vil du gjerne besøke en gang?
2. Hva er yndlingsgodteriet ditt?
3. Fjellet eller sjøen?

1. Mange! Portugal for eksempel! Dessuten er det skrekkelig mange jeg har lyst til å reise tilbake til; blir liksom aldri ferdig med noen steder. 
2. Maltesers
3. Begge deler! Umulig å velge.






Ai: Kjære Glamourbibliotekar! Jeg har to spørsmål. 1) Hvordan holder meg seg "chic" på reise? Spesielt etter flyreiser er det lett å føle seg som en godt brukt serviett. 2) Hva er ditt beste tips til en som vil få til grønn plante? Jeg har allerede kvalt en grønnrenner da jeg pliktoppfyllende vannet litt for mye. Takk for at du blogger. Jeg og du har veldig ulik stil hva gjelder hjem og klær, men jeg kommer stadig vekk tilbake hit, uten at jeg riktig kan forklare hvorfor:) Ha en fin søndag.

1. Jeg synes det kan være fint å ha en liten toalettveske med småtterier som man kan freshe seg litt opp med på reise. En eller annen form for fuktighetsspray til ansiktet. Håndkrem. Våtservietter. Leppestift. Biiiiitteliten flaske parfyme! Tannbørste! Og drikk mye vann.
2. Jeg tror det er så enkelt som å lære seg hvordan hver plante egentlig fungerer. Se i plantebøker, finn en bra nettside, lær. Noen skal ha mye vann og mye lys, andre skal ha mindre av det ene eller det andre. Man må bare prøve og prøve og prøve og feile - og etterhvert lykkes man. Det er liksom ingen snarvei. 


Anonym: Vil gjerne høre dine tips til å leve litt mer miljøvennlig i hverdagen.

Det blir vel helt enkle greier som å slå av lyset i rom man ikke er i, ikke la vannet i springen stå på unødvendig, ha med handlenett til butikken, reise kollektivt, velge produkter med mindre emballasje (evt refillprodukter), reparere ting som går i stykker, kjøpe ting som varer lenge, ikke pusse opp annethvert år, og sånt. Gjenbruk! Ha med egen termokopp hvis du ofte kjøper takeout-kaffe/te. Takke nei til pose i butikkene. Ikke kjøpe alt mulig man ikke trenger! 


Flere svar kommer i morgen! (og her er del 1)





Glamorøs fredag


God morgen! Den siste fredagen i januar, hurra! Det går mot lysere tider! Jeg merker stor forskjell her jeg sitter ved kjøkkenbenken og ser utover hagen - for tre uker siden var det skikkelig mørkt på denne tiden. Nå er det nesten helt lyst!

Hjemmekontoret er som vanlig lunt og koselig, jeg elsker å være hjemme på morgener og formiddager! Fyrer i vedovnen, koker te, spiller musikk, tenner lys, koser meg. Og jobber da, hvis det er fredag! Dagens antrekk er svært casual; et par gamle jeans og en stripete skjorte, men jeg dufter glamorøst av parfymen jeg fikk av mannen min til jul ( - Cadjmere - den som jeg hadde for mange år siden og som føles veldig annerledes og mye bedre nå. Lover å skrive om den i duftbloggen snart!).  Ingen sminke bortsett fra et lett strøk leppestift før levering i barnehagen (litt farge måtte på for ikke å skremme vettet av de små barna, det er noe med å unngå å se ut som Kittelsens "Pesta i trappen" når man trasker inn der). Morgengavediamanter i ørene er forresten noe som hever glamouren kraftig!

Her skal lyttes til musikk, fordypes i nye plater og utøvere og komponister, det er ikke ille på en fredag! Maurizio Pollini har kommet med ny Chopin-plate på Deutsche Grammophon, det er jo glamoureffekt i seg selv. En bukett rosa, lilla og hvite tulipaner står på bordet; jeg øker fargeantallet for hver uke. 

Planene for helga er koselige, det årlige januarteselskapet står for tur (for tolvte gang? Trettende?), så litt baking blir det også. Et mål for helga er å drikke opp lusseteen min - den er den siste av alle juleteene, og det er snart tomt i boksen. (Gleder meg allerede til å kjøpe den neste gang! Min yndling av alle juleteene!)

Nå håper jeg alle dere vil bidra med deres fredag, uansett hva den måtte bringe! Flere og flere av dere melder om at fredagsrapportlesing er blitt en kjær tradisjon, og det er så hyggelig å høre!


Og som jeg nevnte i går - har du problemer med å kommentere fra iPhone, kan det være en løsning å gjøre følgende: Nederst i bloggen, enten på forsiden eller under hvert blogginnlegg, er det en klikkbar link der det står "vis nettversjon". Hvis man klikker på denne, kommer man inn i bloggen sånn som den ser ut "til vanlig", altså ikke mobilversjonen. Da er det enklere å kommentere! Da forsvinner ikke kommentaren deres.

Ha en god fredag alle sammen, og hjertelig velkommen inn i kommentarfeltet!

mvh eders Glamourbibliotekar

p.s. Svar på flere av spørsmålene deres kommer i løpet av formiddagen, og hvis noen har lyst til å stille flere spørsmål, er det selvfølgelig fritt fram! Klikk her og kjør på

p.s. En liten formiddagsoppdatering herfra: Jeg sitter og ser på store snøflak som daler ned i hagen, til denne musikken. Altså. Brahms' klarinettkvintett minner meg alltid om sommer pga Risør kammermusikkfestival, eller radiooverføringer fra Stavanger kammermusikkfestival i august, men jammen passer den helt nydelig til vinter og stille snøfall også. Brahms. Han. Åh.