lørdag, mars 25, 2017

Whittard Darjeeling


Whittard har jo også en nydelig Darjeeling-te! Og jeg er så heldig å ha snille venner som kjøper sånt i presang til meg når de er i London. (Engelsk te og bøker fra små bokhandler! Oh, how well they know me.)

Denne fikk jeg for halvannet år siden, og jeg har hatt den stående på jobben - men tok den selvfølgelig med hjem da jeg gikk ut i permisjon. Darjeeling er en slags tedronning, eller teens champagne; en tittel den i så fall konkurrerer med Arya First Flush om å ha. De er jo fra samme område. Dette er derimot en "second flush", hvilket betyr at den er plukket i den andre høstinga litt senere på året. Mai-juni kanskje. Den er dermed litt varmere i smaken enn first flush-teene, kanskje mer moden/fruktig, men lettere på smak enn mange andre svarte teer. Dessertvin, sier noen. Dessert-te, sier jeg, og nyter min med en earl grey-kjeks. 

Ved foten av Himalaya er klimaet helt perfekt for tedyrking. Mye regn, litt kjølig vær, fin jord. (Høres ut som norske somre, kanskje man burde prøve seg?)

fredag, mars 24, 2017

Oi!


Dette føles nesten litt som juks. Det er altfor tidlig med blomstrende magnolia i mars! Jeg har tatt inn kvister fra en av mine magnoliaer og satt dem i en vase, og i dag kom det plutselig fire slike kremete nydelige velduftende springende ut. Helt underbart, og samtidig har jeg en bitteliten frykt for at jeg blir blasert når treet ute begynner å blomstre! Eller - nei. Jeg kommer til å juble intenst uansett. Det er noe eget når det skjer utendørs - det dufter enda sterkere, de hvite blomstene lyser opp i skumringen, de er så fine når morgensola treffer dem. 

Glamorøs fredag


God morgen! Det er fredag igjen!
Jeg har en kanne Fortnum & Mason Royal Blend stående ved min side, ellers er det ikke så mye å rapportere ennå da jeg akkurat har stått opp ( - vi er visst en gjeng med syvsovere her i dette huset! Til og med jeg, som pleide å være A-menneske!).  Nå skal jeg koke egg og lage frokost her! Og lage mer te. 

Men jeg har i alle fall planer om å lese litt, tørke litt støv, gå en tur i sola. Ytre glamour i dag blir røde negler, oppsatt hår og raggsokker. I kveld skal mannen min lage sin suverene pizza igjen, og ellers består helga av trilleturer, utekafé hvis det ikke blåser for kaldt (vi må passe på små og stores ører!), og masse deilig ledig tid til kosing og å trene på å ligge på magen og rulle litt og sånt. Påskeadvent er det jo også, så ny rapport om denslags kommer på søndag. (Hvilket minner meg om at jeg snart må skrive innbydelser til det årlige påsketeselskapet!)

Ha en fin dag alle sammen, og dere er hjertelig velkomne med rapportene deres! Beklager at jeg er sent ute i dag!

mvh
Glamourbibliotekaren

P.S. En liten oppdatering på glamourfronten: Min lille datter har på en lyseblå og veldig søt kjole, sydd av min barndomsvenninne. Syntes jeg måtte rapportere inn i alle fall én kjole her i dag!

torsdag, mars 23, 2017

Sesongen har startet!


Det er noe spesielt med den første tekoppen under morelltreet i hagen om våren. I går var det på tide, sola skinte og fuglene sang, og jeg tok med meg te og lesestoff og saueskinn ut. Kledde godt på meg (sju plussgrader er ikke sommertemperatur akkurat), tok på solbriller, og et bredt smil kom automatisk fram. Jeg gleder meg så vanvittig til treet blomstrer om fem-seks-sju uker eller deromkring! Da blir det nærmest daglige teselskaper under treet.


I bedene rundt meg så det sånn ut. Sesongdebut var det også for min yndlingste om våren - Orientens Paradis, hyppig omtalt i denne blogg, senest for et par uker siden da jeg kjøpte et hekto. Øynene går i kryss, den er så god!


Shortbread må man ha. Eller butter cookies. Eller smørkjeks om du vil. Disse er tilsatt Earl Grey. Lesestoff: Tina Feys memoarer og mitt faste hageblad, Lantliv Trädgård. Sol! Vår! Nå er vi i gang!
onsdag, mars 22, 2017

The music of chance / Paul Auster. - New York : Penguin, 1990. - 217 p.


Dette er Auster på sitt mest uhyggelige. Ikke veldig eksplisitt skummel egentlig, men stemningen kommer snikende - på lik linje med flere av hans andre bøker. Hvordan tilfeldigheter sender livet i en helt annen retning. Hvordan man plutselig kan endre seg, hva som blir viktig for en. Romanen kombinerer flere ting som stresser meg å tenke på: Gambling, å være i fangenskap, uflaks (eller nevnte tilfeldigheter). Til sammen blir det mer en nok uhygge for min del. Men svært fascinerende, som alltid. Paul Auster altså, for en forfatter! Etter at Vonnegut døde rykket Auster opp på toppen av lista over nålevende yndlingsforfattere. (Det vil si - jeg er jo ikke så glad i å rangere på den måten, det er nok mange flere som deler den førsteplassen med han.) 

Jeg håper han har mange år igjen å skrive. 70 er jo bare ungdommen! Hans nyeste er på over 800 sider, og jeg har tenkt å bruke lang tid på den. 

Boka kjøpte jeg på en Tronsmo-raid nå sist høst, som belønning etter en tannlegetime - som jeg jo alltid pleier å gjøre siden tannlegen min holder til rett rundt hjørnet for dette fantastiske vannhull for bokelskere. (Dette var forøvrig to dager før vannet gikk...)

Flere Austerbøker som er omtalt i denne bloggen: 


tirsdag, mars 21, 2017

Perchs Luksus-Assam


Her er enda en av teene jeg kjøpte i februar da jeg gikk berserch hos Perchs! Jeg har alltid vært glad i svart te og særlig Assam, og når jeg ser en boks som omtaler innholdet som luksus-Assam, må jeg jo prøve den. Den er økologisk, og i følge hjemmesiden til Perchs er det en "storbladet luxus-the med finere bouquet". Herlig! Jeg er jo lettpåvirkelig i slike sammenhenger, og den føles dermed ekstra elegant. Vanligvis pleier jeg å drikke slike luxus-theer av et pent servise, men denne gangen ble det i anledning dagen et krus dere har sett før - det er fra Bachmuseumsbutikken i Leipzig.


Jeg liker ekstra godt når de pakker inn tepakkene i papir på denne måten. 


Lørdag med trilletur


Våren er kommet, og lørdag var det så fint vær. Vi tok den gule vintagevogna ut på luftetur. Babyen sov godt nedi den. Husker dere vogna? Jeg kjøpte den i sommer, og la ut bilde av den i august da jeg fortalte dere at det var baby på vei. Senere på kvelden var det en solnedgang som minnet mer om en diger brann! Pent og litt uhyggelig. 


mandag, mars 20, 2017

Mandag, mars og en hel rekke fine ting

Forrige mandag glemte jeg å legge ut et innlegg med fine ting! Og ingen av dere minnet meg på det! Da slår jeg heller til med en lang liste i dag, nemlig "Fine ting med mars" som vi har sett på i et par års tid nå. Dette er mao halvveis reprise fra tidligere, men mars er det jo hvert år! De fine tingene endrer seg ikke! Åh, deilige måned. Alt endrer seg i mars. Vårvinteren går gradvis over til vår på ordentlig!Alle månedene har noe spesielt ved seg, men i mars skjer det så mange etterlengtede ting etter den mørke vinteren at den for meg er ekstra fin:

- Snøen forsvinner gjerne nok til at man kan gå i joggesko. Dette er vårtegn nummer én fra barndommen, og fremdeles kribler det i magen når man rusler avgårde i joggesko for første gang om våren. 

- Sola er forlengst oppe når jeg står opp (jeg er jo i permisjon), evt på vei opp når man går til jobb. Kveldene er lysere!

- Blåveisa kommer, og lykken den medfører. 

- Man kan faktisk vaske og henge ut sengetøyet og rekke å legge det på senga samme kveld - hvis det både er sol og vind, vel å merke. Og man må begynne tidlig på morgenen, for det trenger noen timer. Men det er så innmari verdt det. Jeg satser alt på kommende helg! 

- Når man står på badet om morgenen og er trøtt, synger plutselig svarttrosten der ute i skogen - og man hører lyden så godt selv om vinduet evt er lukket, for det er ingen andre lyder ute. Så åpner man badevinduet og hører den enda bedre. Eller når man våkner en time for tidlig om morgenen, og ligger og slumrer en lang stund og hører på svarttrosten som synger rett utenfor. 

- Vårparfymene setter stemningen. Alltid. (Jeg bruker ikke særlig parfymer nå pga baby, men snuser på flaskene mine allikevel!)

- Vårplatene også! Åh. 

- Kjærestebursdag!

- Alt som spirer i hagen vår i løpet av måneden. Eranthis i blomsterbedet, snøklokker og krokus også, hestehov i veikanten.  Og jeg plukker alltid inn kvister, hvert eneste år, og de blomstrer så fint.

- At selv om det skulle snø igjen, eller bli slaps og vått, så har våren allerede festet seg i hjertet mitt. Da kan det bli ti minus uten at jeg bryr meg. Våren er på vei.

- Påskeadvent! Tanken på at det snart er påske, selv om vi da altså er over i april. Man kan begynne så smått nå! Agatha Christie, påskekrim på tv, påskete, pasjonene, følelsen av vår i bygda når det er vinter på fjellet, faktor 30 i ansiktet, fri. Finne fram gærne kyllinger. 

- Å dra ned til sjøen. Det gjør vi mye, egentlig hele året, men våren er liksom sesongstart hvert år. Te på termos og solbriller og fine samtaler.

- Å starte morelltre-lesesesongen. På benken under treet sitter jeg fra mars til oktober og leser i sola. Beste stedet på jord. Evt på terrassen utenfor annekset vårt. Eller på verandaen! Jeg sjekker værmeldinga hele tiden nå. 


Åh mars, hvordan kan noen ikke like deg?


P.S. Nå blir det vårløsning i bloggen! Kuslipp! Fuglesang og hageliv! Jeg bare advarer dere. Jeg gleder meg til å oppleve våren enda mer nå når jeg har fri hver dag. Permisjonslivet altså; dette blir tidenes vår!

søndag, mars 19, 2017

Påskeadvent!


Det er tre uker til palmesøndag, så nå tror jeg vi starter oppkjøringa til høytiden her. Det er påskeadvent! Jeg har begynt så smått i dag med en liten krukke påskeliljer, pastellfargede lys, og A.C. Perchs påskete. Jeg kjøpte den gigantiske boksen i fjor, og rakk jo ikke å drikke 10% en gang (siden jeg også helte innpå både Black Cat og Solberg&Hansen sin). Den har heldigvis bevart smaken godt, så den duger i år også. Den smaker godteri! Ikke ulik de andre hvite teene til Perchs. Jeg venter bittelitt med de to andre påsketeene mine - de er så ekstra gode og nostalgiske, så da bør det være litt nærmere høytid først for min del.
Påsketeen serveres i gult servise. Siden forrige påske har jeg jo forresten kjøpt enda et gult vintage-servise, så det må bety at et nytt påsketeselskap burde være innenfor rekkevidde. 


En appelsin kan vi jo også ta med for stemningens skyld!

Denne helga i fjor var det palmesøndag, og jeg husker vi satt ute hele dagen - først lang frokost, så lang samtale, så lesing av bøker. Det var fint vær i går også, dog ikke riktig så varmt som i fjor, så jeg har ikke startet utelesesesongen ennå. Kalde vårvinder er skumle, vips så er man forkjølet! Men kanskje i løpet av uka; det er jo meldt ti grader her mot helga! Det pleier virkelig å være en av årets merkedager altså; den første hagelesedagen. Dagens i dag skal i alle fall brukes til lesing. Starting now! Sola skinner inn vinduet og varmer meg.

P.S. Det blir mer påskeadvent utover når det nærmer seg påske! Det er mye å ta tak i - musikk, påskekort, pynting... men ikke riktig ennå. 

P.S. I morgen kommer den årlige "Fine ting med mars"-lista! Reprise fra i fjor er det nok stort sett, men mars er jo mars hvert år, så de samme tingene gjelder nå også!


lørdag, mars 18, 2017

Den første hagebuketten 2017


Tenk, nå er hageblomstsesongen i gang. Det er nesten ikke til å tro! Jeg synes ikke det er så forferdelig lenge siden jeg plukka inn høstbuketter, men i mellomtiden har vi fått baby og hatt relativt lite fokus på hagen - hvilket man uansett ikke har i vintermånedene - så nå gleder jeg meg til ordentlig vår, sovende baby i vogn, rydding av bed, raking av plen og alt det der! Svarttrost og krokus, bring it on! Foreløpig er det snøklokker, eranthis og juleroser i bedene her, men jeg ser andre ting våkne så smått også. 

fredag, mars 17, 2017

Glamorøs fredag


God morgen kjære venner! 
Her er det foreløpig pysj og tøfler, men utover dagen blir det nok en kjole i anledning fredagen, tenker jeg. Og rosa leppestift; det er jo vår! Planer for dagen er stort sett å konsumere store mengder te og skrevne ord, trille tur med min lille baby, stikke innom biblioteket - og i kveld blir det som vanlig min manns prisvinnende pizza (den har fått prisen for "beste pizza vi noensinne har laget selv" her i huset nemlig) og x antall episoder Newsroom, som vi har dilla på for tiden.  Og vi skal feire kjærestebursdag, det er alltid hyggelig. Hvis jeg får somla meg til å kjøpe inn litt jord, skal jeg plante avleggere også. De står i kjøkkenvinduet og har fått lange røtter!

Butikk-kjøpte fredagsbuketter vil heretter vike plassen for nydelige vårblomster og kvister fra hagen!  Eranthis, julerose og snøklokker pryder bordet. Dessuten skal vi nok se litt etter blåveis i helga!

Men enn så lenge: Morgenavisen, fyr i ovnen, bablende baby som klirrer og plinger i babygymmen sin, og en kopp sencha.

Hva med dere? Fredagsrapporter mottas med stor glede og takk, det er bare å fyre løs i kommentarfeltet! Riktig god helg!

mvh
Glamourbibliotekaren

P.S. Husk å legge inn leserapport i gårsdagens "kva las du no"!

torsdag, mars 16, 2017

Kva las du no?


Hva leser dere for tiden? Bøker dere vil anbefale andre? Jeg vet at mange lar seg inspirere av disse postene, kommentarfeltet i særdeleshet, så det er moro om dere kan legge igjen en liten leserapport her!

Jeg leser Paul Austers "The Music of Chance", som går inn i rekken av Austerbøker som passer meg midt i blinken (dvs alle). Et ekstra pluss som kommer med baby, forresten: stellebag med plass til bøker! Slike vesker slipper man jo å bære, de kan stappes innunder vogna! Da ødelegger man ikke skuldrene sine på å bære bøker, og man kan slenge seg ned i sola eller på en kafé mens babyen sover - og lese. Og særlig nå når uteserveringene åpner og det er vår! Som jeg har lengtet!!!

onsdag, mars 15, 2017

Finn stilen: Tidlig vår!


Egentlig var det en vårvinter-collage jeg skulle lage, men så ble jeg obs på værmeldinga... Tidlig vår! Joggesko! Jeg falt sånn for Ines de la Fressanges kolleksjoner for Uniqlo etter å ha laget den forrige collagen min, og jeg har alltid likt stilen hennes, så jeg måtte bruke noen flere av plaggene her i bloggen. Skjørt og bluse kommer derfra. Jakka er fra Mango, skoene er Adidas' Superstar som jeg har slitt ut mange par av, parfymen er en av mine mest nostalgiske vårdufter Anaïs Anaïs, plata er Crosby, Stills & Nash sitt debutalbum, lesestoffet er denne ukas New Yorker, samt rosa leppestift fra Bobbi Brown, en av Miu Mius mange crazy solbriller, og roseøredobber fra Les Néréides. 

tirsdag, mars 14, 2017

Whittard Mango & Bergamot


Mannen min har årlige spillejobber på Sildajazz i Haugesund, og jeg er med noen ganger. Da pleier jeg å avlegge Amundsen Spesial ett eller helst flere besøk! Det er en utmerket tebutikk som har bl.a. Whittard-te fra England, som tidligere nevnt. I fjor sommer falt jeg pladask for deres grønne mango & bergamot-te, og kjøpte med meg et par bokser til meg selv + en til ei venninne som jeg visste kom til å like den (you know who you are!). Jeg synes denne blandingen er helt utsøkt. Vanligvis liker jeg best mango i svarte teer (Kremmerhuset sin er fin!), men i og med at denne grønne teen også er tilsatt bergamot, noe man kanskje forbinder aller mest med svart Earl Grey, får den liksom en ekstra oomph og blir alt annet enn kjedelig. Ikke for fruktig, ikke for grønn. Denne er blitt en stor favoritt! Akkurat nå drikker jeg den av en pen kopp som for meg er helt ny - men den er visst alt annet enn nyprodusert. Jeg har arvet den av våre naboer, de som stadig rydder i kjelleren og gir oss alt mulig de finner og tror vi vil ha. Middagsserviser, porselen, bøker, antikke karafler! Vi fikk to slike kopper, og de er så pene. Grønne og rosa og gullfargede!


Også her har de tilsatt litt kornblomster; jeg mistenker det er for å få litt fin farge på den. Roseblader også. Dette kjennes ikke i smaken. 

søndag, mars 12, 2017

Kjære Ijeawele, eller Et feministisk manifest på femten forslag / Chimamanda Ngozi Adichie. - Oslo : Gyldendal, 2017. - 57 s.Dette feministiske manifestet ble utgitt her i Norge i tide til kvinnedagen. Mange av dere har lest hennes essay "Vi burde alle være feminister" som kom i 2015. 

Chimamanda Negozi Adichie fikk et oppdrag fra ei venninne som akkurat hadde født ei lita jente: Hvordan skulle hun oppdra barnet sitt til å bli feminist? Adichie tok henne på ordet, og skrev et brev til sin venninne med femten forslag. Det er disse forslagene som utgjør dette manifestet. 

En god del av temaene kan føles litt irrelevante her i Norge, fordi likestillingen har kommet lenger her enn i Nigeria. Men det er egentlig ikke så lenge siden vi hadde en sånn situasjon som de har nå, og vi må passe på at vi ikke tar alt for gitt så vi plutselig havner der igjen. Derfor er det viktig å lese (og tenke over!) alle forslagene, om ikke annet for å tenke "Check! Dette gjør vi allerede!" og være glad for det. 

Dog skal vi ikke være så eplekjekke og overlegne. Et eksempel hun drar fram ga meg en vekker: The Guardian skrev i fjor sommer, i 2016, at den britiske statsministerens ektemann Philip May er en mann som "holder seg i bakgrunnen og tillater sin kone, Theresa, å skinne." (link til artikkelen) Han tillater henne å skinne. I England i 2016. Er det et jevnbyrdig ekteskap hvis det er mannen som skal gi kvinnen tillatelse til noe? Det verste er at slike setninger kommer på trykk den dag i dag, og at vi knapt tenker over det før noen påpeker det for oss. Kanskje er det bare uheldig ordvalg, kanskje var det ikke ment bokstavelig fra journalistens side, men uansett - det er verdt å legge merke til, så vi kan endre språket vårt og slutte å bruke slike sayings. At den britiske statsministeren skulle trenge tillatelse til noe som helst fra mannen sin - at en hvilken som helst voksen kvinne skulle trenge tillatelse til noe som helst fra mannen sin - burde være absurd. Dessverre er det realiteten for altfor mange kvinner i dag. 

"Lær henne å motsette seg forventningene om å behage. Jobben hennes er ikke å behage, jobben hennes er å være seg selv fullt og helt, på ærlig vis, i respekt for andres menneskelige jevnbyrdighet." (...) "Så i stedet for å lære Chizalum å behage, lær henne å være ærlig. Og god."

Det er mange fine råd her! Alle som oppdrar barn (både gutter og jenter!), alle som tilbringer tid med barn - enten de er foreldre, venner av foreldre, slektninger eller lærere - burde lese denne lille boka. 


Solberg & Hansen Black Tea


Denne smakte jeg første gang på en koselig liten kafé på Briskeby, og da het den Golden Black. Nå heter den Black Tea, den er økologisk, og den har i følge hjemmesiden innslag av malt og valnøtt - og det er det som gjør den så ekstra god. Svart te fra Yunnan-provinsen i Kina, med en stor andel gyldne skudd, står det også. Den minner meg om en Twinings-te som fantes en gang på 90-tallet som også hadde noe malt i seg tror jeg, men hva i all verden het den? Jeg er i alle fall glad for å ha funnet denne som en slags erstatning. Jeg tror den kan funke fint som iste til sommeren også!


lørdag, mars 11, 2017

Gårsdagen gjennom mobilen

Vi hadde en så kjempefin dag i går! Det var helt nydelig vær i Oslo, varmt og godt, folk satt ute på uteserveringene overalt med solbriller og kaffe og brede glis. Vi ruslet rundt i timesvis uten å se på klokka. Det var ingenting vi skulle rekke, det var ikke noe spesielt vi skulle gjøre. Slike dager er de beste! La oss se hva jeg knipset med mobilen:


Thurmannsgate. Vårt gamle nabolag. Trærnes skygger på husveggene. Det er så fint her! Sagene altså, der trivdes vi godt. Der bodde vi i over ti år. 


De siste årene her, i den gule fine gården nederst i Thurmanns gate, nærmere bestemt på balkongen midt på bildet, tredje etasje. Jeg tror kanskje noen av dere mest trofaste lesere fra tidenes morgen husker den leiligheten og balkongen! Jeg tror jeg en gang hadde tretti ulike sorter planter der ute samtidig. 


Tapeten på toalettet på Kaffe Gram. Min stamkafé de siste årene før vi flyttet fra Sagene. Jeg var der ca annenhver dag og drakk uhorvelig mye te. 


Det er så herlig når blomsterbutikkene flytter ut på gata. Da er det vår!Kjekk mann triller vogn med nusselig baby i. 


Olaf Ryes plass! Og uteserveringene popper opp. 


Ei litt trøtt ugle på en lekebutikk. 


Enda en ute-blomsterbutikk!Gårsdagens innkjøp! Sagene-veska har jeg sett meg ut for lenge siden, right up my alley. Innom bokhandelen for å kjøpe Chimamanda Ngozi Adichies nyeste feminisme-manifest (som alle som oppdrar jenter og gutter bør lese), og en Paul Auster-bok ble også med (og den tror jeg kanskje jeg har fra før). Sagene bokhandel er forresten still going strong; jeg var mye der i de årene vi bodde på Sagene. Fremdeles en veldig fin butikk med bra utvalg! George Harrisons "Thirty-Three & 1/3" med den nydelige "Learning how to love you" på, som jeg har pusha på dere flere ganger her i bloggen. En fredagsdrink 100% etter min smak, nemlig limonade med mynte. Gleder meg sånn til å lage det igjen selv til sommeren! Og, drumroll: 114gram med Orientens Paradis! Min absolutte yndlings-vår-te (med det litt tacky navnet) som jeg har drukket litervis av hver vår siden 2001, da jeg fikk den servert på balkongen hos ei venninne en aprilmorgen. (Den ble en bloggdille her, husker jeg!) Nå er tiden her!


Et lite påskeegg til min bittelille datter! Det er vel et par-tre år før det skal fylles med noe, men koselig å ha allikevel. 


Og Lotta og bamsen som skal få henge over stellebordet. "Jovisst kan Lotta sykle" er en av mine absolutte yndlingsbøker fra barndommen, og jeg kjøpte den i dag for å gi i gave til en liten kompis som fyller år neste uke. Vi er invitert i første barnebursdag!

fredag, mars 10, 2017

Marrakech Mint


Så er vi kommet til Whittard-samlingen min! Whittard of Chelsea er et av mine yndlingstehus fra England, og heldigvis er en del av utvalget deres tilgjengelig her i Norge også. I Oslo kan man kjøpe Whittard-te hos Lille Valkyrien på Majorstua, og i Haugesund (og på nett) har jeg funnet den hos Amundsen Spesial. Det var der jeg kjøpte akkurat denne boksen i sommer. Marrakech Mint er en smoky grønn gunpowderte som er tilsatt peppermynteblader, inspirert av teen man får servert i Marokko. 


Whittard har i tillegg puttet litt kornblomstblader i den, for å gjøre den mer britisk... i følge hjemmesiden. 

Resultatet er i alle fall en veldig, veldig god te. Jeg er generelt glad i myntete, og lager min egen hver sommer (har dyrket ulike myntetyper i årevis i hagen), men denne har en ekstra liten zing! på grunn av den grønne teen i basen. I går drakk jeg denne av min datters Mikke Mus-kopp. 


Flere Whittard-omtaler kommer om ikke lenge!Glamorøs fredag


God morgen!
Her skinner sola fra skyfri himmel! Foreløbig i pysjen, med Darjeeling og knekkebrød og Chopin og forsythia-kvister omkring meg, samt en hel haug roser fra forrige helg. Og ikke minst: En smilende og fornøyd baby i beige røkejakke a la Blake Carrington. Huset ble vasket til helga i går og noenlunde ryddig, og jeg har vår i hjertet selv om det snødde tett her om kvelden sånn at hagen ble helt hvit igjen. 

Vi tenker oss på en spasertur til gamle trakter i dag, det blir koselig. Lønningsdag betyr også en tur innom Big Dipper for å spane på George Harrison-boksen og kanskje kjøpe én av platene. Og ellers: Kafé, kafé, kafé. I kveld blir det husbondens hjemmelagde pizza (jeg har gledet meg siden tirsdag da jeg kom på at det snart er fredag).

Forresten: Her er hun på sitt første 8.mars-tog. Ha en riktig fin fredag, kjære venner! Rapporter mottas med stor takk! 

mvh Glamourbibliotekaren

torsdag, mars 09, 2017

På sporet av den tapte tid, bind VII: Sodoma og Gomorra. - Oslo : Gyldendal, 1987. - 287 s.


Jeg leser vanligvis ett bind fra "På sporet av den tapte tid" hver høst, men i år er jeg tidlig ute. Den siste uka har jeg slept med meg denne boka i stellebagen, blant zinksalve, babyklær og teppe. Det er bind VII, og her er fokus på kjærlighet mellom personer av samme kjønn. Marcel spionerer på Monsieur de Charlus og oppdager at han har affærer med andre menn. Senere deltar Marcel i et selskap hos prinsessen av Guermantes og gjør seg mang en tanke der også (å gjøre seg tanker er i hovedsak det han gjør gjennom hele verket), og deretter reiser han til Balbec og møter Albertine igjen. Jeg får så vondt av henne. Det er brutalt når han avviser hennes tilnærmelser. 


Twinings Irish Breakfast


En kruttsterk svart te trenger man i blant! Og kanskje spesielt om morgenen. Irish Breakfast er en svart te fra Ceylon og Assam, som av noen anbefales å drikkes med melk og sukker, men det gjør ikke jeg. Aldri. På smak minner den ganske mye om English Breakfast, eller Lipton Yellow Label. Nam! (oi, se kommentarfeltet på Yellow Label-posten fra 2008! Den fikk da ufortjent mye tyn!)


Koppen er fra Bloomingville, og vi fikk den til jul for mange år siden av venner. 


onsdag, mars 08, 2017

8. mars


Hun er oppkalt etter fire sterke og hardtarbeidende oldemødre. Hennes tippoldemor var politisk engasjert forfatter og skrev blant annet om datidens tabuer. Hun er født inn i en verden hvor en mann med forakt for kvinner uka før var blitt valgt til president i verdens mektigste land. I dag er det hennes første 8. mars. 

Jeg får reklame i innboksen min. "Gi en sterk og vakker blomsterbukett til en sterk og vakker kvinne på kvinnedagen." "Bruk rabattkode KVINNEDAGEN og få tjue prosent på makeup." Og jeg lurer på hvordan og hvorfor kvinnedagen forveksles med Valentine's day og morsdag. 

Så lenge kvinner verden over blir forfulgt, lemlestet og myrdet kun fordi de er kvinner -
Så lenge kvinner verden over tjener betydelig mindre penger enn menn selv om de gjerne har høyere utdanning enn dem -
Så lenge kvinner verden over ikke har de samme rettigheter som menn -
Så lenge kvinner verden over blir systematisk undertrykket -

- har vi mye igjen å gjøre. 

Jeg vil gjerne rette en enorm takk til alle kvinner før meg som har bidratt til at jeg har stemmerett, at jeg har kunnet ta høyere utdanning, at jeg får foreldrepenger så jeg kan være sammen med babyen min et helt år og samtidig ha en jobb å komme tilbake til etterpå, at jeg bestemmer over min egen kropp og over min egen eiendom, at jeg i teorien kan gjøre hva jeg vil. Dette tar jeg ikke for gitt, og vi må bruke våre erfaringer til å hjelpe undertrykte kvinner i andre land til å få de samme rettighetene. Det er ikke så mange år siden kvinnen var mannens eiendom her i Norge heller. Vi må jobbe - hver dag - for å endre holdninger, vi må passe på så vi ikke mister rettigheter vi var kjempet oss til å få. 

Les denne boka hvis dere ikke har gjort det. Bordpynting à la Glamourbibliotekaren


I helga hadde vi selskap, og jeg pynta bord. Så å si alle mine loppis-vaser (dvs glasskrukker og saltbøsser og lignende) var i bruk, omlag femti roser var plassert i disse, og jeg satte utover et tjuetalls telysestaker og lot metervis av eføy slynge seg rundt alt sammen. Og en vase med blomstrende ferskenkvister. 

Hovedpersonen var helt bedårende i sin lille dalamössa og en strikket kjole fra 60-tallet.