torsdag, november 24, 2011

Om å stresse ned


Bloggleser Reggy stilte meg et spørsmål for en stund siden:

Det virker som at du har tid til å gjøre så mye i livet ditt; jobb, oppussing, livsnyting...Hvordan rekker du å kombinere det gode liv med en stressende jobbhverdag? Har du noen tips for å sette grenser på jobben, og finne litt hverdagsglede?

Nå er det jo sånn at det faglige innholdet i jobben min er min største interesse, altså musikk, og å jobbe med det som jeg er mest glad i i hele verden er veldig givende. Det får man energi av. Samtidig er det mye som stjeler energi også, administrative greier som ikke alltid er så enkle, men jeg har blitt flinkere til å legge igjen alt sånt når jeg låser kontordøra og går hjem. Jeg har ikke mulighet til å lese jobbmail hjemme. Jeg sier også nei til ting når jeg kjenner at det blir for mye. Dessuten har jeg en mann som kjenner meg godt og ser når det er på tide å påminne meg at jeg må roe ned, eller oppmuntre meg til å utfordre meg selv litt når jeg feiger ut. Det er fint.

(Oppussing driver jeg ikke med, heldigvis, så det punktet faller bort)

Livsnyting - for meg er det viktig å ha mye ledig tid der jeg kan slappe av, gjøre det som faller meg inn, bare henge hjemme og kose meg. Jeg er en ekte stuegris, tenner lys og hører på musikk og tar det med ro. Jeg ser f.eks. ikke på tv med mindre det er noe jeg hadde tenkt å se, og det er slett ikke hver dag. Jeg går nok glipp av en del moro der, men jeg tror ikke det gjør så mye egentlig.

En annen ting som har hevet livskvaliteten min betraktelig i høst, er at jeg har helt sluttet å lese tabloidavisene. Jeg fikk fullstendig overdose på sensommeren da de grafset som verst i terrorsaken, og har ikke åpnet et Dagbladet eller et VG siden den gang - hverken papirutgave eller nettavis. Nyheter og kultur får jeg via NRK, Aftenposten.no, Dagsavisen og Morgenbladet. Det er så deilig å slippe oppslag om realitykjendiser, sutring fra FrP og "Så mye koster bilen din"-forbrukerstoff - dere aner ikke!! Tidsbesparende er det også. Og man slipper å ergre seg over ting som uansett ikke betyr noe.

Ellers spaserer jeg en halvtime nesten hver morgen, leser litt bøker hver dag, hører på musikk så mye jeg kan, gleder meg over hver eneste kopp te jeg heller i meg, og senker ambisjonsnivået for hva jeg egentlig rekker å gjøre. Tirsdag var planen min etter jobb å dra på biblioteket. I går kveld var den å sette på en klesvask + skrive dette innlegget. I dag skal jeg rusle en tur på Grünerløkka etter jobb og deretter kanskje rydde litt når jeg kommer hjem. Kanskje. Eller kanskje jeg utsetter det til fredag. Før var jeg mer "flink pike" og syntes jeg måtte gjøre noen pliktgreier hver dag, men nå gir jeg litt blanke i det om jeg heller vil slenge meg ned på sofaen med ei bok. Det er jo alltids noe å gjøre når man bor i et hus med hage; man blir aldri ferdig, så det har jeg sluttet å stresse over. Jeg rekker rett og slett ikke så mye hver dag. Jeg kommer hjem kanskje 17-1730, og bør legge meg senest 2300 for å få nok søvn. Det er ikke så mange timer. Da må man prioritere. Fritid er verdifullt, og med en mann som ofte må jobbe når jeg har fri og omvendt, er det viktig å ikke kaste bort tiden man har sammen på ting man kan gjøre senere.

Jeg vil heller sitte på benken under morelltreet en vårkveld og høre på svarttrosten enn å gå på kundekveld på Steen&Strøm, samme hvor mange goodiebags og prosenter man får. Jeg vil heller se en episode Simpsons enn all verdens reality/kjendis-tv. Jeg er ikke glad i å henge ute på byen, men jeg går på konsert så ofte jeg kan. For eksempel.

Men selvfølgelig går det opp og ned; det er slett ikke alltid jeg klarer å ta livet med ro. Jeg blir irritert over dårlig kommunikasjon og misforståelser, over mennesker som forsøker å begrense andre; og er jeg stressa i utgangspunktet har jeg ganske kort lunte. Men da er det bedre å bli sint, eller å gråte en skvett hvis man er sliten og trist, for da får man det ut i allefall.

Man behøver ikke å være så flink og effektiv hele tiden. Utakk er verdens lønn; ofte er det ingen som ser den ekstra innsatsen man legger i ting. Og hvis det ikke er givende for en selv heller, så kan man jo spørre seg om det ikke heller hadde vært hyggeligere å steke vafler og spille ludo. Hver og en må passe på seg selv og finne sine grenser.

Dette er kanskje selvfølgeligheter, lettere sagt enn gjort også videre. Men det er viktig å ha fokus på det. En annen dag kan jeg liste opp eksempler på hyggelige og avstressende ting! Og jeg tror kanskje det blir et eget innlegg om å roe ned i julestria!




Husk: The time to relax is when you don't have time for it.




28 kommentarer:

Maren sa...

Dette var skikkelig fint å lese!

Anja sa...

Enig med Maren, dett var et fint innlegg. Og det virker jo så enkelt: dra hjem etter jobb og slapp av. Bare at det er utrolig vanskelig når man har en "jobb" nr 2 hjemme - passe barn, vaske hus, vaske klær, betale regninger, hente bilen på verksted, huske å levere lånebøker osv. Om jeg skal lese VG eller se TV på en hverdag er bare et ikke-tema. Jeg kan ikke huske sist jeg så TV på en tirsdag, f. eks. Tror det må ha vært i fjor en gang...

Det er ikke meningen å være sutrete, men jeg synes du er så heldig! Livet ditt virker så bedagelig å leve, jeg skulle ønske at jeg bare kunne slenge meg på sofaen med boken min, eller dra på trening når jeg får lyst, eller bare det å kunne ta seg tid til å gå til jobben hver morgen. Hvis jeg skal gjøre det, må jeg enten ned i 6 timer søvn pr natt eller droppe tid sammen med mann og barn. Alternativet er å jobbe redusert stilling, men i dette landet er det fy-fy og svært ugunstig for all framtid. Nesten så jeg har lyst itl å gråte en skvett nå...

Dahlia sa...

Kjempefint innlegg. Er som Anja også en sliten småbarnsmor. Tenker likevel at det går an å ha samme innstilling som Glamourbibliotekaren, gjøre maksimalt ut av det livet man har. Alle har nok ting de skulle ønsket annerledes, men det stjeler energi å tenke mye på det. Akkurat nå er det barn som er det store temaet i livet mitt, og da prøver jeg å konsentrere meg om gledene det gir. I år har jeg fått anledning til å jobbe 80 % og har fri hver fredag. Kan være løsningen når alt butter, selv om det kniper på økonomisk noen ganger.

U9 sa...

Et flott innlegg. Særlig avsnittet om "Utakk er verdens lønn" gir rom for ettertanke. Jeg tror at bare det å tenke gjennom sine valgmuligheter, innse at man har noen valg og tørre å stå for valgene gir mindre stress. Leste nylig intervju med politikvinnen Ann Kristin Rohde som sa noe av det samme. Husk at 70-80% ofte er godt nok - alt må ikke være 100%.

Fagbibliotekaren sa...

Veldig fint og fornuftig innlegg. Jeg har blitt flinkere til å takke nei til det jeg føler jeg ikke har tid til, og det har vært en krevende prosess for en som alltid sier ja. Jeg må ikke delta på alt bare fordi "alle andre" skal det. Dette er kanskje en del av og bli voksen, hvem vet?
Uansett, det er fint å prioritere tid for seg selv når behovet er der.

Stine Arkeologine sa...

Fint innlegg. Jeg tror også det er viktig å ikke tenke at man må gi 100% i absolutt alt man gjør. Gi alt bare i noen få ting som er viktig, og gjør en god nok innsats ellers. Godt nok kan være mye mindre.

Det kan være vanskelig å få nok hvile og tid til å slappe av når man har små barn. Jeg har ofte bare en time for meg selv før jeg legger meg om kvelden, men den ene timen prøver jeg bruke bevisst til noe fint. Høre på musikk, tenne lys, sitte i sofaen med et ullteppe og bare kjenne på at jeg er hjemme eller lese noe fint. Ser ikke nyheter eller leser triste ting rett før jeg legger meg, men noe fint som kan være med meg gjennom natta. Jeg tenker bevisst på natta og søvnen som en del av den tiden som bare er min, og at hver eneste time jeg sover har en helt egen verdi. Hvis jeg blir vekket midt på natta, har jeg likevel den tiden med meg. For meg hjelper det å tenke slik. :-)

Kari sa...

Tusen takk for et fint innlegg!

Trude sa...

Flott innlegg og jeg har tatt til meg et tips allerede, skal heretter bytte ut VG.no med NRK kultur :)

Løvemunn sa...

Takk for dette innlegget. Som vanlig klarer du å formulere vesentlige og samtidig personlige tanker rundt temaet.
Jeg forsøker å minne meg selv på å prioritere egne interesser og pasjoner i den lille fritiden jeg har mellom jobb og småbarnsfamilieliv. Det betyr for eksempel å være veldig lite på Facebook - noe som får sosiale og yrkesmessige konsekvenser.

Synne sa...

Godt skrevet og og godt tenkt! Evnen til å stresse ned og kose seg blir ekstra viktig før jul. Små gleder og en avslappet innstilling har mye å si! Det viktigste er å ha det bra.

Lovise sa...

Takk for et godt innlegg! Jeg ser fram til å lese "Ta det kuli i adventstida"-innlegget du annonserte, til inspirasjon. Jeg har jobba aktivt med å roe ned, en slags "gå sakte-aksjon" for meg sjøl. En tendens til å overdrive aktivitetsnivået har stresset både meg sjøl og familien min. Det er herlig å lese om dine fine tiltak, som en kan forsøke å kopiere!

Ine sa...

Takk for et fint innlegg!

Anonym sa...

En av de beste innleggene vg har valgt...

Takk for at du delte :)

Glamourbibliotekaren sa...

Morsomt at VG anbefaler et blogginnlegg som inneholder en anti-anbefaling av VG! :)

Anonym sa...

Tusen takk for et fint innlegg!!

Anonym sa...

Veldig fint blogginnlegg! Det er så mye man TROR man må gjøre. Du har et bevisst forhold til hva du bruker tiden din på og IKKE bruker tiden din på. Og du er flink til å leve i øyeblikket og peke på at de beste tingene i livet er gratis eller nesten gratis - som en kopp te i et fint krus, en blomst på bordet - en god bok. Til Anja vil jeg si: Gjør DINE valg - om full jobb knekker deg, så gå ned i stilling en periode - blås i å være politisk korrekt! Småbarnstiden er ganske kort i forhold til alle årene du skal jobbe. Det er fint å kunne ha tid til å somle litt rundt med barna. Ikke det at redusert stilling er sim salabim - man får dårligere råd og må ofte gjøre mer hjemme enn ektefellen. Og må forsvare valget sitt overfor medsøstre i full jobb.. For meg var det likevel verdt det! Jeg er nå i full jobb igjen etter at tre barn er blitt store, og jeg skal jobbe i mange år ennå. Livet går i faser og mye er et resultat av valg vi har gjort. Lykke til! Hilsen Glamourlektoren

Simply Living sa...

Så fint skrevet om å ikke stresse! Det høres ut som om du har prioriteringene i orden.

Kirsti sa...

Skulle innom og si at det var godt skrevet om et liv som er helt etter min smak.

Jeg har stor respekt for forskjellighet. Noen liker å ha travle hverdager, prikkfrie hjem og stappfulle avtalebøker eller pad-er eller hva det heter alt sammen. Andre liker å ha litt mer langsomme dager. Det jeg synes er viktig er at vi tar bevisste valg ut i fra de ønskene og forutsetningene vi har, å gjennomføre ønskene i så stor grad som mulig samtidig som vi respekterer at andre velger annerledes.

Alt til sin tid.

Fikk meg en god latter da jeg så at VG anbefaler! Er det smått med research eller er det et snev av selvkritikk -eller selvdestruktivitet? :D

Kirsti sa...

Må legge til:

Anja: Jeg heier på deg uansett hva du gjør, men har samme erfaring som Glamourlektoren.

Anonym sa...

Tusen takk for nok et inspirerende innlegg :)

Anonym sa...

Folk er forskjellig anlagt, noen har lettere for å roe ned enn andre, men alle har godt av å få et mer bevisst forhold til egen tid. Det er mange grep en kan gjøre for å få bedre tid til ingenting.

Anonym sa...

Traff meg midt i hjertet!

Anonym sa...

Jeg blir stressa om å høre om folk som skal være være besserwissere og skal tipse andreom hvordan de skal stresse ned!!!! Nordmenn er allerede nedstressa!!!! Øste-Europeere er STRESSA! Hvorfor skal VI da stresse mere ned????

Glamourbibliotekaren sa...

Dette er ikke besserwisser-tips til andre om hvordan de skal stresse ned. Dette er hvordan jeg selv stresser ned, det var det spørsmålet handlet om.

berlinløvinnen sa...

Hei, fint innlegg. Helt enig i at andre ikke må sette standardene for oss når det gjelder høytider og feiringer. Men også greit at du presiserte at dette var din måte å leve det gode liv på. Jeg tror alle forstår at det gode liv avhenger av alder, familiegleder og plikter til generasjoner både over og under oss, interesser, sosioøkonomisk bakgrunn, personlighet og det som vi i dag kaller kulturell kompetanse. Det er ikke de som kan kjøpe mest eller som står på den akademiske toppen som nødvendigvis ansees som de mest ressurssterke lenger, men de som har en bred oversikt over samfunnsliv og kulturliv, og som klarer å tilpasse seg tiden, ulike sosiale miljøer og normer. Jeg tror at vi, som frekventerer denne bloggen her fordi vi synes vi har mye fint å dele, bør være oppmerksomme på våre ståsteder, og også kunne se på vår virkelighet med skråblikk, ikke bare fordi alle i dette landet ikke har mulighet til å få oppfylt sine ønsker om det de mener er et rikt liv, men også fordi mange rett og slett ikke ønsker å ha de samme "likesene" som oss. Ønsker alle søstre, med ulik parfyme, ulike familier, ulikt syn på bokvalg, musikkvalg, reisevalg , møbelvalg, matvalg og vinvalg en riktig god desember, glamourbibliotekaren især. Kos dere, le og diskutér!

Hermia Says sa...

Goda ord! Tack!

Line sa...

Så utrolig bra post! :D

Reggy sa...

Hei igjen!

Så glad jeg ble da jeg så at du har skrevet dette innlegget:) jeg jobber mye med å stresse ned i eget liv. Har jobbet i snart 10 år, og bestemte meg for 2 år siden at enten måtte jeg endre kurs eller så måtte jeg endre yrke. I dag er jeg fortsatt i samme yrke, og jeg stresser forsatt i vei. Men jobber sakte men sikkert med saken. Det var bl.a. derfor jeg skrev til deg, om du hadde noen tips til å stresse ned. gjennom flere av dine tidligere innlegg har jeg fått glimt av små hverdagsgleder. Og det er vel det jeg har kommet frem til i mitt eget liv, at jeg må godta at det er litt stress i hverdagen. Men hverdagen trenger ikke bare være stress, den består av mange små fine ting også.

Takk for at du delte disse tankene, noe jeg overhodet ikke ser på som belærende, men som gode tips til å få flere glimt av små gleder i hverdagen. Og jeg er stadig på jakt etter flere tips, så gleder meg til flere innlegg;)

Reggy.

Populære innlegg