lørdag, januar 07, 2006

Aksjon garderobeskap - del 1:

Nyttårsforsetter holder sjelden - man er for streng til seg selv, og fallet blir desto større og ydmykende når man sprekker. For halvannet år siden kuttet jeg ut ekstrajobben min fordi jeg ville ha mer fritid, og jeg har ikke angret et sekund. Å slippe kveldsarbeid er luksus. Men budsjettet måtte nødvendigvis strammes inn, så jeg ble mer kresen på hva jeg egentlig kjøpte. Dette tenker jeg å videreføre inn i 2006 også - og med alle januar-salg overalt, får jeg testet meg selv relativt kjapt. Noen huskeregler før man begir seg ut på shopping:

1. Er dette et plagg jeg virkelig kommer til å bruke?
2. Har jeg fem helt identiske gensere/cardigans/skjørt hjemme?
3. Hvordan er kvaliteten - nupper plagget bare jeg ser på det?
4. Har jeg noe hjemme som passer - eller kan jeg se for meg minst tre antrekk som dette plagget blir perfekt til?
5. Er det verdt pengene totalt sett, eller får jeg mer glede av å bruke dem på den nye plata med Chopin-nocturner?

Hårda bud, men hvem har vel ikke endt opp med impuls-kjøp som man aldri bruker? Heldigvis har jeg en holdning til accessoirer som går ut på at jeg ikke kjøper det med mindre jeg v i r k e l i g blir forelsket i tingen, eller at den har en eller annen verdi utover det at den er billig og trendy. Jeg kjøper sjelden sånt her hjemme; stort sett bare i utlandet.

Men tilbake til klær: En venninne foreslo like før nyttår at vi skulle gi hverandre ukentlige oppgaver for å a) få oversikt over hva vi egentlig har b) fjerne det vi overhodet ikke behøver og som bare tar plass i skapet , og c) lage en strategisk handleliste, så man ikke faller for fristelsen å kjøpe ubrukelige klær bare fordi de er på salg. Vi begynte friskt i nyttårshelgen med treningsklær. Vi gikk gjennom hvert vårt skap, og skrev rapporter om hva vi beholdt, hva vi kastet, og hva som bør erstattes. Resultat: Hylla med treningsklær ble ryddig, jeg fjernet en haug med gamle store t-skjorter jeg pleide å trene i, og jeg fikk endelig bevist at jeg faktisk behøver en ny svart treningsbukse - en elastisk en som ikke er altfor tight (jeg synes ikke tights er pent whatsoever).

Denne helgen var turen kommet til neste to hyller i skapet - nattøy og undertøy. Jeg hadde virkelig ingen anelse om hvor mye jeg har som jeg aldri bruker. To fulle søppelposer... og noen plagg er fremdeles under vurdering. Til slutt ender jeg opp med riktig god plass i skapet mitt. Her kommer jeg nok til å kjøpe inn litt nye freshe greier også.

Det er ikke alt som er like lett å avgjøre, noe tror man jo alltids man kommer til å bruke - men en idé er jo å gå strategisk til verks: Test ut et plagg hver dag, og se hvordan du føler deg utover dagen.. Er svaret "nitrist", da kan du være sikker på at du aldri kommer til å bruke plagget igjen, samme hvor gode intensjonene var da du kjøpte det.

Jeg anbefaler denne gradvise utrenskingen av ubrukelige klesplagg i garderobeskapet. Bruk gjerne min plan om du vil. Jeg rapporterer videre når jeg har fullført neste oppgave.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var skikkelig inspirerende! Jeg skal jammen ta en skuff i skapet med det samme. Og det med å stille seg selv et par kritiske spørsmål før man kjøper ting på salg - veldig lurt. Jeg har sinnsykt mange billige skjørt og jakker som jeg aldri bruker, men sliter litt med kjekt-å-ha-mentaliteten min. Jeg er en samler, og tror at jeg sikkert vil like dette plagget om noen år. Det viser seg sjelden å stemme. Gleder meg til del 2!

Glamourbibliotekaren sa...

Og del 2 er allerede publisert! :-)

Anonym sa...

Genialt!
Vil kopierer ide med det samme.
mvh
VK

Populære innlegg