torsdag, oktober 12, 2006

Parfymebruk

Jeg legger alltid merke til hva slags parfyme folk bruker og har en nærmest Rainman-tendens til å gjenkjenne dufter på gaten. Her i Skandinavia er vi ikke veldig tradisjonsrike og trofaste eller kreative i parfymevalgene våre; topp 10-listen på Esthetique inneholder stort sett nyheter, gjerne friske og fruktige sommerlige dufter, av og til tyngre dufter som Thierry Muglers Angel, men stort sett lette og litt anonyme og "ufarlige" varianter. D&G Light Blue er populær nå, Laura (Biagiotti) var for noen år siden veldig poppis, Hugo Boss runde flaske var stor på 90-tallet, L'eau d'Issey også, og for ti år siden var det cK Eternity som var vinneren. Og Escadas årlige sommerduft slår alltid an blant de yngre, bare de er unge nok til å ikke vite at den samme duften kom fem år tidligere med et annet navn.

I Frankrike er situasjonen fullstendig annerledes. Det er tre navn som går igjen overalt, om det så er i Paris, Nice eller Cannes: Chanel, Dior, Guerlain. Og aller helst de eldste klassikerne. I Nice kjente jeg Dior overalt, i Cannes var det Chanel, og nå sist i Paris var det rubbel og bit. Mitsouko, Shalimar, Samsara, Poison, No.5, Coco - you name it, they wear it. Unge som gamle. Frankrike er parfymeland nr.1 og har holdt på med dette i mange hundre år. Og mens de franske klassikerne ofte blir stemplet som "Gammel dame" her i Norge, blir de altså brukt av alle aldersgrupper der. Og de kler dem.

Jeg er sikker på at det er et marked her også, vi må bare tørre å utforske litt, ikke bare bruke den som alle andre bruker fordi den er fin. Et parfymevalg skal være personlig, man skal føle seg hjemme i den, man skal bli glad og selvsikker når man påfører den. Men så var det dette med utvalget. Det øker ørlite grann hvert år, men det ER et elendig utvalg på parfymer i Norge. Esthetique har så å si monopol og er ikke veldig spennende - så jeg håper virkelig at noen tar tak i dette snart og åpner en liten lekker butikk med alle disse merkene som ikke fåes her: L'Artisan, Serge Lutens, Annick Goutal, Caron, Penhaligon's, Creed, Etro, Carthusia... Jeg er sikker på at det ville bli en suksess.

Og til dere som skal reise på byferie til utlandet: Ikke kjøp parfyme på taxfree-butikken på Gardermoen. Vent heller til du kommer fram dit du skal, gå rundt i butikkene der og let etter ting du aldri har prøvd før. Kanskje finner du drømmeparfymen - en som ingen andre rundt deg har, og som blir din personlige signatur.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hjertesukk... Så mange fine flasker! Hvordan finner man en parfyme man liker? Jeg går vanligvis svimeslått ut av parfymerier uten noe som helst annet enn trang til å nyse! Jeg har to gamle favoritter - Chanel no5 og Riccis L'air du Temps - skulle gjerne variert litt mer.

Glamourbibliotekaren sa...

Trikset er å prøve maks to per gang, og ikke være inne lenge. Gjør research på forhånd, bestem deg for hvilke du vil prøve, gå inn og prøv en eller to, og storm ut igjen. Så kan du bruke resten av dagen på å finne ut om du liker dem eller ikke. Man blir jo gal av å gå rundt i alle gassene der inne; det er noe av grunnen til at jeg virkelig avskyr taxfreebutikkene på flyplassene. Ikke bare sprayer alle damene på seg hundrevis av parfymer som kombinert blir ren gift, men attpåtil blir man alltid sittende sammen med dem på flyet og må pusten inn alt sammen i timesvis..

Cecilia sa...

Va kul att jag precis stämmer in på allt, jag har haft Laura, den runda Hugo Boss, L'eau d'Issey, cK Eternity och jag planerar att köpa D&G Light Blue. Jag känner mig ju inte så orginel men men gör väl inget.

Miamaia sa...

Jeg må bare si at jeg deler frustrasjonen din, og jeg blir stadig like forundret over å høre at "jeg bruker Light Blue, og den er veldig 'meg'. Jeg kjenner ingen andre som bruker den." Yeah, right...

Skulle ønske at noen hadde guts nok til å starte nisje-parfymeri i Norge, men her er vi gjerne litt for grådige til å legge ut mange hundre kroner for en liten flaske...

Anonym sa...

Jeg er vel for en parfymenovise å regne, men jeg oppdaget bl.a Creed i sommer. Nå drømmer jeg om Love in White, og klør etter å teste andre, så en "seriøs" parfymebutikk her til lands hadde vært mer enn velkommen!!

Har du forresten vært i "luksusduft-rommet" på Harrods? Bortgjemt på et mystisk sted i øverste etasje, det var der jeg oppdaget bl.a Creed. En vakker dag skal jeg tilbake dit og finne min signaturduft...

Glamourbibliotekaren sa...

Freshness: Åja, parfymerommet på Harrods er et herlig sted. Og Creed har mye fint - Love in White er blant de nyeste, og den er riktig lekker. I Creed-butikken på 5th ave. hadde de 50% på alt en gang jeg var der... oioioi.

Glamourbibliotekaren sa...

Cecilia: Det viktigste er jo at du har parfymer som du liker! :)

Prinsesse vilikke: Start butikk, start butikk!!

Anonym sa...

Litt seint ute her, men jeg kom nylig over denne bloggen, og leser meg bakover. Jeg begynte med Alyssa Ashley Musk Eau de Toilette i 1989, og den bruker jeg ennå... Dvs. nå går det mest i Alyssa Ashley Musk Oil. Det hender jeg i et anfall av hybris tar på meg noe annet til fest, men det ender som regel med at jeg får vondt i hodet før jeg er kommet fram til festen. Kan jeg med noen som helst tyngde hevde at jeg har funnet min stil og er klassisk, eller presis hvor håpløs er jeg på duftfronten?

Glamourbibliotekaren sa...

Du har absolutt funnet din stil, og hvis du er fornøyd med den (hvilket jeg antar at du er etter å ha brukt den i såpass mange år), skal du bare fortsette med det. Det er en ren og klassisk duft. Jeg vet om flere som har brukt muskparfymer siden 80-tallet og fremdeles gjør det - f.eks. Sarah Jessica Parker. Selv om hun har lansert sin egen parfyme, elsker hun fremdeles Bonne Bell Skin Musk. Hennes "Lovely" er faktisk delvis basert på den.

Anonym sa...

Ah, SJP og jeg! Da slår jeg meg til ro med musken min. Jammen godt det ikke var DATE jeg brukte som 15-åring og ble hengende ved...

Anonym sa...

Hei. Hvor kan man få tak i creed? ble litt nysgjerrig. Må prøve mange parfymer i jakten på den rette..

Glamourbibliotekaren sa...

Creed har ganske spesielle dufter, ofte slike man enten liker eller ikke liker, så man bør vel helst kjøpe dem på steder der man kan teste dem først. Altså ikke f.eks. Strawberrynet (selv om de selges der) eller andre nettbutikker. Jeg har kjøpt mine flasker i Cannes og New York. I Paris selges de på vanlige apoteker (!), ellers får du dem på litt eksklusive parfymerier i større utenlandske byer. Harrods har dem, f.eks.

Anonym sa...

Så mange fine flasker! Hva heter parfymen øverst til venstre? Og den i midten?

Glamourbibliotekaren sa...

Øverst til venstre: Annick Goutal et eller annet, de ser like ut alle sammen. Den i midten er fra L'Artisan.

Populære innlegg