tirsdag, oktober 23, 2007

Glamourspørsmål fra leser: Amsterdam


En leser ber om Amsterdam-tips. Det er fem år siden jeg var der, så jeg husker få konkrete NAVN - derimot husker jeg stemningen veldig godt! Jeg likte meg godt i bydelen Jordaan og bruktbutikkene og kaféene der. Jeg shoppet ikke noe særlig egentlig - noen plater og to parfymer - men slappet heller av og ruslet rundt langs kanalene. Båttur på kanalene kan anbefales - da får man litt oversikt. Dessuten er Rijksmuseum et must! Samtidsmuseet også. En konsert i Concertgebouw burde man jo få med seg... Og pannekaker med banan og sjokolade.
Og i retning Leidseplein er det en Lush-butikk.. de har jo alltid mye herlig (dog må man egentlig ikke lenger enn til Göteborg for å finne Lush).

Men hvis dere lesere har tips om mer konkrete steder, kom gjerne med dem.

Mitt beste tips er universelt og gjelder altså alle byer - ta det med ro, ikke stress rundt for å få med deg alt mulig av turistmål eller butikker. Sitt heller på en fortauskafé og se på livet, hør på lydene, spis god mat, skriv kort til venner og kjente og nyt livet. Stressing gjør man nok av ellers.

mvh
Glamourbibliotekaren

17 kommentarer:

Anonym sa...

Hei,
jeg vil anbefale van Gogh museet. Det er absolutt verdt å besøke!! Man må imidlertid regne med å stå litt i kø før man kommer inn, for dette er en severdighet "alle" skal ha med seg.

Anonym sa...

Jeg vil også anbefale van Gogh museet! Vakkert!
I tillegg var jeg positivt overrasket over Anne Frank museet. Det var godt laget og informativt - samtidig som det bevarte stemningen i bygget. Ellers brukte jeg tiden til å se på vakre bygninger, sitte på kafe og nyte livet. God tur! :)

Anonym sa...

Tusen, tusen takk kjære Glamourbibliotekar - og dere andre! Gleder meg!

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg må innrømme at Van Gogh-museet var en liten skuffelse for min del - mye pga alle menneskene og at man måtte gå i kø. Så det er sikkert lurt å styre unna de typiske turist-tidspunktene. Derimot druknet jeg i de bunnløse øynene til alle Rembrandt-portrettene på Rijksmuseum... vidunderlig!

Anonym sa...

Jeg bodde der en periode, og for meg er også Van Gogh-museet et must. Ikke bare bildene, men også "biblioteket" der (hvis det fortsatt finnes - mange år siden jeg bodde der nå) er verdt et besøk hvis en vite litt mer om han.

Rijksmuseum er utrolig flott, men anbefaler å velge seg ut et par avdelinger i stedet for å prøve å rekke over alt.

Min favorittcafè er Cafè Europa, like bak hotell Europa. Et fantastisk lokale som innbyr til å sitte hele dagen med en tykk bok.

Ikke langt unna cafèen ligger musikkteateret som har opera, klassiske konserter, dans etc. Så selv en antastisk oppsetning av Tosca der en gang. Sjekk ut hva de har på programmet, og er det utsolgt, så selges uavhentede billetter like før forestillingen.

Men mitt beste tips er å rusle rundt på måfå, sett deg ned på en fortausrestaurant og kjenn byen på pulsen. Gå deg gjerne vill. Hotellet er aldri mer enn en taxitur unna.

God tur!

Anonym sa...

Amsterdam har flere konsertsteder som er er verdt et besøk. I det litt åpne området bak hovedjernbanestasjonen ligger Muziekgebouw aan 't IJ - et nytt konserthus med nydelig, enkel og meoderne arkitektur og fantastisk beliggenhet. Enten det er for å høre en konsert, eller bare for å se bygget anbefales et besøk. På utekaféen sitter du helt på bryggekanten, og i restauranten Star Ferry inne har du flott usikt til alt som skjer på havna. Sjekk orpgram og se bilder på http://www.muziekgebouw.nl
Hilsen Månestråle

Anonym sa...

rembrandts maleri er det fineste i Amsterdam synes jeg. Helt fantastisk!! Ikke var det kø heller. Museumspleijn. Antikvitetsbutikkene er det moro å titte i, sjokoladebutikkene er det moro å handle i... :-) Og mange nydelige kafeer.

Anonym sa...

Var i Amsterdam i sommer, og kan anbefale det mest fantastiske hotellet jeg noensinne har bodd på. Seven Bridges Hotel. Det er et gammelt, klassisk kanalhus kort vei fra Rembrandtplein og blomstermarkedet (sentralt!). Drives av to antikvitetsinteresserte herrer, som nekter å ta inn grupper! Frokosten kommer på brett på døren - i Wedgewood-porselen - med varme croissanter etc. Himmelrik! Vi bodde på rom nr. 7, som har hele husbredden mot kanalen, og satt der med åpne vinduer i stoler fra Christies og med medbrakt bubbly fra Gardermoen (ikke minibar - bare eleganse).

Se bildene!

Mer glamorøst kan et hotell knapt bli for meg :-)

Elin

Glamourbibliotekaren sa...

Elin - det hørtes herlig ut! Takk for bra hotell-tips! :)

Anonym sa...

Jeg reiser til Amsterdam i morgen, og har planlagt stort sett alle forslagene! Imidlertid; vet noen av en bra butikk for shopping av klassisk musikk?

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg kjøpte noen klassiske plater i en stor velfylt underetasje... men spør meg ikke hvor :)

Anonym sa...

Takk... Men en adresse hadde vært supert, da! Noen andre som vet? FNAC anbefales i Paris- solid utvalg og dyktige ekspeditører!

Dyveke sa...

" De 9 gatene" har veldig mange fine butikker! På www.theninestreets.com finner man bl.a. shopping map..

Jørn Roeim sa...

Ditt universelle by-råd er et godt råd. Jeg følger det samme prinsippet.

Anonym sa...

Hay!

How Funny! As far as I understand Swedish, you liked Amsterdam.. I'm from Holland and I would like to go to Stockholm at some time! I visit almost everyday Swedish blogs, because I like "the" Swedish-style.

With love,
Marrit

Glamourbibliotekaren sa...

Marrit: This is a Norwegian blog, but I do agree with you - Stockholm is lovely! :)

Anonym sa...

Whooops! Hahhaha, well let me say this: I like the Scandinavian Style..
Have you ever been in Stockholm? Do you have any tips for me? Places I have to see when I'll go to Stockholm..

Populære innlegg