lørdag, november 24, 2007

Sagenes kafeer

På Sagene kom det for omlag sju år siden en eminent og Sagenepatriotisk kafé i Mogata. Navnet var La Tazzina, etterhvert bedre kjent som Brent. Der kunne man spise nydelige brownies med mynteblader, drikke eplete, se gamle bilder fra Sagene, høre på Chet Baker - og om sommeren whippet innehaveren Kaveh opp den ene milkshaken etter den andre. Disse kunne man nyte utendørs i sola mens småfuglene badet fornøyd i vannpytten ved sykkelstativet. Da stedet ble solgt et par år senere og eieren klatret i karrierestigen (og havnet på nye Java på Sankthanshaugen om jeg ikke tar helt feil), etterlot de oss med et åpent sår og et slags fritidsproblem. Hvor skulle man nå møtes? Vi var blitt bortskjemte og syntes ikke de nye eierne klarte å fylle Brents sko. (Og på den andre kaféen, i Arendalsgata mellom 7-Eleven og bokhandelen, fikk man jo kjeft om man hadde sagt enkel istedet for dobbel latte, eller glemte å si at man skulle ta kaffen med og ikke sitte der. Den forsvant etterhvert, ikke overraskende.)

Det har dukket opp andre kaféer på Sagene - f.eks. er det veldig hyggelig å sitte ute på Nazar om sommeren når det er grønt på Gråbeinsletta; god mat har de også. Og det er jo åpent til langt på kveld. Lunsjbaren har jo også blitt fin. Men allikevel: Det manglet en liten kafé.

Derfor - når det blir et ledig lokale på Sagene, blir man fylt av både forhåpning og skepsis. Man ber til bydelsgudene om at det ikke kommer en Deli Deluca eller 7-Eleven, ikke Narvesen, og for all del ikke enda en eiendomsmegler. Stor var skuffelsen da en ny megler flyttet inn i det tomme lokalet på hjørnet av Stockflethsgate og Kierschowsgate foran kirka. Så stor at man ikke la merke til at de to borterste vinduene ikke tilhørte megleren, men var dekket med gråpapir... Og nå, en god del måneder etterpå, er det blitt en kafé der borte. Hurra!Navnet er Kaffegram (eller Kaffe Gram?), et hyggelig sted rett ved bussholdeplassen sånn at man kan sitte i vinduet og følge med om bussen kommer. Eller man kan sitte ved småbordene. Eller man kan sitte i den høye sofaen inntil veggen. Det man BØR gjøre, er å spise gulrotkaken, som er den beste jeg noensinne har vært borti. I tillegg har de brownies, sandwicher og croissanter (om man er der tidlig nok). OG den tilhører såvidt jeg vet ingen kjede. Det bør man støtte opp om.

Og til slutt litt konstruktiv kritikk: For enda bedre stemning, dropp radioen og spill heller ordentlig musikk. Kommersielle radiokanaler med idol-artister og reklamejingler hører knapt hjemme hos frisøren, langt mindre på en hyggelig kafé. Gi oss Billie Holiday! Suzanne Vega! Stereolab! Mozart! Mingus! Stedet fortjener såpass.

Men ellers: Two thumbs up fra Glamourbibliotekaren! Håper de serverer milkshake til sommeren.Er det et tilfelle av særskriving på skiltet? Kaffe Gram - eller Kaffegram?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Har du vært på Mat & Mer?

http://www.matogmer.no/

Verdt et besøk!

Glamourbibliotekaren sa...

Åjada, mange mange ganger, helt fra da det lå i Maridalsveien og var en bittebitteliten butikk. Veldig bra sted. Men det ligger jo egentlig på Bjølsen, hvis man skal være streng - jeg tenkte mest på "Sagene sentrum" i denne forbindelse :)

Anonym sa...

Har du vært på Tante Linda? Ligger ved siden av Den Lille Kokosbollefabrikken. Bor ikke i akkurat i nærheten, men endte opp der for noen uker siden. God mat og koselig betjening.

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, jeg har nok vært på alt som finnes av kafélignende steder på Sagene - jeg har bodd her i over ti år, så jeg har fått med meg det meste som har kommet og gått. :-)

Unknown sa...

Kaffe Gram er mitt nye favorittsted og! Stedet er så bra at jeg sterkt vurderer å stå opp 10 min før hver dag for å rekke en kaffe der på vei til jobb... Perfekt at det endelig har kommet en ordentlig kaffebar på Sagene, jeg er stadig bekymring for flere eiendomsmeglere når butikker blir stengt her.

Anonym sa...

Härligt! Jag hörde om stället förra helgen, får väl flytta tillbaks till Sagene dårå ;)

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, det må du! :-D

Anonym sa...

Kaffe Gram og gulrotkaken er også min favoritt:-)

Jeg gledet meg så lenge til Kaffebrenneriet skulle åpne, men så ender jeg stadig opp på Gram likevel.
Det er der de har de største og beste kakene og de hyggeligste folka og den luneste stemningen.

Synd åpningstidene ikke strekker seg utover kvelden.

Glamourbibliotekaren sa...

Helt enig, Gram vinner hver gang :)

Anonym sa...

Flere som savner Café B? :)

Sagene/Bjølsens koseligste kafe synes jeg. Bare så synd de ikke klarte å holde oppe lenger.

Populære innlegg