onsdag, januar 30, 2008

Glamourspørsmål fra leser: Stockholm

Hallo!
Min kjære har gitt meg en reise til Stockholm i julegave, turen nærmer seg med stormskritt og jeg er totalt blank på shopping i Stockholm. Selv om hovedhensikten med turen er en ishockeykamp (!) lørdag ettermiddag, så må jeg jo selvfølgelig legge inn litt shopping... Har du noen tips om hvor man kan finne klær og andre ting man ikke finner i Oslo. (Det er viktig at det er litt større størrelser...). Jeg hadde satt stor pris på hjelp!!! Tusen takk for en fin fin blogg!
Nina

Hei! Stockholm er en super by! Jeg vil først og fremst anbefale Cow parfymeri i Mäster Samuelsgatan, fordi de har så mange fine parfymer som man ikke får tak i ellers i Norden. Jeg kunne skrevet mye mer, jeg har vært der mange ganger, men jeg tror det er enda bedre å overlate det til de virkelige ekspertene - nemlig de som bor der (jeg er jo tross alt bare turist). Hörni svenskar, kom med deres beste Stockholm-tips til Nina!
mvh
Glamourbibliotekaren
Update: Flere Stockholms-boere som vil komme med tips? Det er morsomt å få de innfødtes beste anbefalinger!

15 kommentarer:

Jenny B sa...

Hej från en som bor i Stockholm! I närheten av COW som Glamourbibliotekaren nämnde, ligger de stora, välfyllda varuhuset NK, och strax bredvid i samma hus ligger en liten galleria med flera klädbutiker. Litet längre ned på gatan ligger en av flera Zara-butiker. Tvärs över gatan från NK ligger Gallerian med jättemånga fler butiker. Inte långt därifrån ligger Åhléns City som också har en massa fina kläder, och därutanför på Drottninggatan ligger också en massa intressanta butiker.

Om det är i närheten av Globen/Söderstadion som ni skall på hocekymatch, så finns det också ett havlstort shoppingcentrum precis där, Globen City Shopping.

Så gott som alla affärer är öppna på söndag också. Hoppas du får det riktigt bra!

Anonym sa...

Jeg skal til Stockholm i månedsskiftet mars/april, så denne tråden kan bli nyttig.

Skal bo på Hotell Rival, som ifølge hotelleksperter jeg kjenner er det desidert beste hotellet i hele byen. Og som dessuten er eiet av ABBA-Benny. :-)

Vil gjerne ha gode restaurant-tips!

Anonym sa...

Jeg liker Södermalm best i Stockholm. Igjennom den bydelen går Götgatan som er en lang og fin shopping- og kafegate med mange bra butikker som Philippa K, Face Stockholm og mange vi ikke har i Norge. I sidegatene til Götgatan kan man også finne mye spennende, både å se på og spise! (vil du spise eksotisk og godt kan du jo velge den etiopiske restauranten på Söder som også har rene vegetarretter, husker dessverre ikke adressen, men den kan de finne for deg i resepsjonen på hotellet) Stormagasinet NK i City er jo også verdt å få med seg, og i retning Stureplan fra NK finner du mer luksus, om det er din smak! Der ligger også Nordens eneste Kiehl's butikk.
Ha en fin tur! (eneste byen i Norden jeg liker like godt som Stockholm er Helsinki. Den byen er virkelig å anbefale! :-)

Anonym sa...

Selv var jeg nyss i Berlin, med utskrift fra kommentarfeletet her hos Glamourbibliotekaren som guide, og det var strålende!

For at man ikke skal risikere å gå ned en størrelse i løpet av oppholdet, vil jeg anbefale et besøk på Rosendals Trädgårsdcafé ute på Djurgården. Et av de meste glamorøse stedene jeg vet om (på Glamourbibliotekar-skalaen, ikke på Stureplan-skalaen, mind you).
www.rosendalstradgard.se

Ellers er jeg enig med Sol når det gjelder Söder(malm), der finner jeg mange koselige butikker og steder. Jeg har også hatt mye glede av denne guiden: www.aos.se

Anonym sa...

Anti Tanti, Västerlånggatan i Gamla Stan har rare, fine, myke og spennende klær i store størrelser hvis du ikke er for ung for stilen. Tilbehør også. Ganske dyrt og delvis sært, men jeg ble "forelsket" da jeg var der for noen år siden. Du finner garantert ikke tingene andre steder! Kjøpte for eksempel en svart ryggsekk i fløyel med en rød fløyelsrose på!

Nette sa...

jeg blir så inspirert av dette! takk alle sammen!

Nanna sa...

Hej!

Vill man fika i en riktigt mysig mijö med lite sliten men glamorös stämning så ska man besöka Citykonditoriet ( http://www.citykonditoriet.com/ ). Centralt men ändå lugnt med bra priser.

Anonym sa...

Hej, jag hittade hit via LindaK. Bor inte i Stockholm längre, men shoppar gärna där. Jag drar också lite större storlekar. Jag tycker det finns två ställen jag vill titta på, och båda har beskrivits här av flera personer. Men om man tar fram en karta över Stockholm, så är det enkelt att följa mig på min "shoppingpromenad":
1) Starta vid Åhléns City (vid Sergels torg där även Designtorget ligger, kul att titta på spännande design, finns även smycken) via NK, sedan vidare över Östermalms torg (där ligger Marimekkobutiken, Filippa K, Massimo Dutti och Zara mm.) fortsätt ner på Biblioteksgatan (och glöm inte sidogatorna, där ligger tex Nygårdsanna som är helt underbar butik med svensk design och Sosta som har Stockholms bästa espresso), och gå sedan upp Kungsgatan (där finns Noa Noa och Vagabond (skobutik) och Stockhome som har inredning och design) via Hötorget (där finns Granit som har suverän förvaring och snygga vardagsprylar www.granit.se) och så Drottninggatan tillbaka till Åhlens.

2) Ta tunnelbanan till Mariatorget, mittemot uppgången ligger Bric a Brac som enligt mig är den bästa butiken i Stockholm, snygg enkel design och ganska generösa i storlekarna och just nu med bra rea http://www.bric-a-brac.se/first.php
På samma gata i hörnet mot torget ligger Pure ans Simple med i huvudsak danska kläder som Malene Birger, Day etc men att bara gå in i butiken är som att åka på semester. Vackert och ljust och fint.

Vid torget liger Rival Hotel(som någon skulle bo på, det som ägs av Benny i ABBA)som även har bageri och café med Stockholms bästa kardemummabullar. Runt torget finns några fina butiker, och Hornsgatan mot Slussen har flera gallerier med konst och konsthantverk, Efva Attlings silversmedja och en hel den bra affärer för barnkläder och leksaker.

När ni kommer till Slussen tar ni Götgatan som någon tipsade om, det är fullt med affärer och cafeer, Ordning & Reda (fint papper och agendor etc) Lush som säljer handgjorda tvålar och Cheap Monday med bra kläder till bra priser. Granit som jag skrev om innan finns här med och även Sosta med det goda kaffet. 10gruppen ligger här, http://www.tiogruppen.com/sve/index.php ja här kan man gå en hel dag och strosa.

Ha det så fint i Stockholm och Happy Shopping!

Mari sa...

Jeg har bodd i Stockholm i to år, men som student har det ikke blitt så mye shopping. Derimot vil jeg anbefale å gå på en av de såkalte saluhallarna for å handle god mat, kaffe, sjokolade og andre gode ting. Spesielt Östermalms saluhall (ved Östermalmstorg) er fin, men også Hötorget og Söderhallarna (ved Medborgarplatsen).

Vasastan har mange koselige kaféer som ikke er like proppfulle som på Söder. Her finner man også restaurantgaten Rörstrandsgatan med mange koselige restauranter.

Vil dere ha en smule kultur har Kulturhuset ved Sergels torg ofte noen bra og gratis utstillinger.

Blir dere lei av shopping og kaféer og kultur kan en promenad langs kanten av Mariaberget på Söder være koselig, og det har rykte for å være ett av Stockholms mest romantiske steder.

Anonym sa...

om du er der söndag syns jeg du skal ta en tur innom Street markedet ved Hornstull T-bane. Ellers er Sofo-området (området mellom Folkungagatan, Götgatan og Ringvägen) smekkfullt av second hand- butikker. flere tips kommer i morgen

Anonym sa...

Lush på hornsgatan på Söder är ett hett tips. Sen är Söder en jättefin stadsdel att promenera i, men massa fina affärer och kafeer (fik)
Ett hett resturanttips är agaton på Västerlånggatan i Gamla Stan.

Linda K sa...

oj många har redan tipsat en massa bra. vet inte om någon har nämnt pm PUB-huset? Ligger på Drottningggatan precis vid Hötorget. Åk högst upp till plan 03 och hitta underbar vintge och nytt. och fika eller luncha på Publik på samma plan! på bottenplan ligger också butiken Awsome rags med en massa fint!

Men du, strunta i Globen city, tråk-centrum!

Anonym sa...

Hej
självklart måste jag ju komma med lite shoppig-tips när det gäller min hemstad Stockholm!
1. Drottninggatan är den största shoppinggatan med Zara, Åhlens, indiska, vero Moda och flertalet HM (mest mainstream märken alltså). Men där finns även PUB (se tidigare kommentar för närmare beskrivning) och en riktigt stor nyöppnad Weekday.
2. På Hamngatan finns NK (Sthlms finare varuhus), Gallerian (galleria med många affärer) och HM flaggsskeppsaffär.
3. I gamla stan anser jag att de mesta affärerna är turistfällor även om Eko-varuhuset (Mycket ekologiska kläder och saker) på Österlånggatan är en pärla!
4. På Biblioteksgatan och dess kringvarande kvarter finns de lite finare affärerna
5. På Götgatan kan mna hitta American apparel, weekday, Monki och lite mer ung design.
6. Fortsätt på götgatan mot Skanstull och du kommer så småningom till SoFo, ett område med mycket second hand-butiker
7. Tycker du som jag om second hand-skivaffärer är s:t Erksplan en pärla med Atlas musikbörs och Record Hunter

Hoppas att detta varit till lite hjälp och att du får ett trevligt besök i Stockholm

Anonym sa...

Tusen takk for alle tips! Jeg er kjempeinspirert og gleder meg masse til shopping i Stockholm!!
:-)

Anonym sa...

også må du ta en tu ut på Djurgården dersom du vil se byens fornemme mennesker gå helgetur. Dette er Stockholms Nordmarka- fullt mulig å gjennomføre full rundvandring i høyhælte sko (om du ønkser det). Se opp for "ridejakker" sånne vatterte jakke med "ruter" sydd inn i boblestoffet. Populært blant eldre og forbausende mange unge flanører.

Populære innlegg