fredag, februar 22, 2008

Glamourspørsmål fra leser: Billie Holiday

Billie sammen med sin trofaste Lester, Coleman Hawkins, og en ung Gerry Mulligan til høyre.


Kjære glamourbibliotekar!
Jeg har lyst til å investere i noen Billie Holiday-plater, og i den forbindelse lurer jeg på om du har noen tips til hvilke jeg burde satse på? Den eneste jeg har fra før som ikke er en samleplate er 'Lady in Satin', som jeg er veldig glad i. Jeg så du hadde en lignende post om Ella Fitzgerald, og håper du også har en plass i ditt hjerte for Billie? På forhånd takk!
Med vennlig hilsen, Marie

Hei! Billie har en stor plass i mitt hjerte - jeg kledte meg ut som henne med perler og gardenia i håret da jeg og Glamourgemalen lagde våre bryllupsinvitasjoner, etter design fra de gamle jazz-LPene til Blue Note! (nå ga ikke Billie ut platene sine på Blue Note altså, men det er en minor detail i denne sammenheng...) Glamourgemalen var Lester Young, hennes trofaste venn. Med hatt og dress. Men altså: Ja, jeg har tips til deg.

Nå er det mest samlinger å få tak i, og det synes jeg egentlig er helt ok (det finnes jo digre bokser også!) - men om du vil ha "originale" utgivelser, prøv f.eks. Lady sings the blues fra 1956, Songs for distingué lovers fra 1957, og Body and Soul fra 1957. Ellers er jeg veldig glad i denne fra Dreyfus Jazz, "The man I love", med innspillinger fra 1937-1948.

Den aller fineste låta hun har gjort, er Sammy Fains "I'll be seeing you". Den er dog ikke så lett å spore opp - den er f.eks. på denne, men jeg vet ikke hvor lett den er å finne i butikkene.

Gå til Bare Jazz i Grensen hvis du befinner deg i Oslo - der får du god hjelp. Ellers finnes det mye på f.eks. Amazon.

Enjoy! Billie er underbar!

mvh
Glamourbibliotekaren


6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh Billie Holiday är underbar, akkurat som Audrey H. Har sett mig omkring i din blog, gillar den! :)

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk! :)

Anonym sa...

Billie var min første jazz-love, fra jeg kom over en av opphavets sjeldne kvalitetsplater i tenårene. Men jeg lurer: Hva er Glamourbibliotekarens forhold til Nina Simone, som kanskje er en større heltinne for meg?

Mie sa...

Så flott, tusen takk! Går det an å komme med et lite oppfølgingsspørsmål..?
Du nevner at det finnes flere gode samleplater og bokser og slikt, har du noen anbefalinger på den fronten?

Takk igjen!

- Marie

Glamourbibliotekaren sa...

Jo, Nina Simone gjorde også mye bra. Mr Bojangles, The more I see you.. mange av mine favorittlåter. For meg er dog Ella den største, og deretter Sarah, Billie, og Blossom.. og alle de andre i tur og orden. Mange nålevende/aktive også; Dianne Reeves, Stacey Kent, Cassandra Wilson, DeeDee Bridgewater, Abbey Lincoln.. lista er endeløs.

Glamourbibliotekaren sa...

Mie/Marie: "Billie Holiday - the lady", utgitt i 1986 på CBS (Sony), åtte plater. Eller "The Complete Billie Holiday on Verve", utgitt i 1992, ti plater. Vet ikke om de finnes mer?

Populære innlegg