fredag, august 15, 2008

Glamourgartneren viser fram sine stoltheter

Litt botanisk blogging i dag: 

En enkel gullranke på pianoet.


To små søte Mårbackapelargonier, og en bitteliten hibiscus der bak. 


Aloe Vera-kaktus og Svigermors Tunge i kjøkkenvinduet.


Solsikker... alltid en slager på balkongen. 


Og jammen har solblomstene kommet ut også!


Vindelen klatrer og klatrer, oppover og nedover og rundt hele balkongen...


...og blomstrer så fint. Disse blå blomstene blomstrer bare én dag hver. I dag er det 23 splitter nye. I går var det 16 andre. Rekorden i fjor sommer var 27 på én dag, og den har jeg tenkt å slå i år. 


10 kommentarer:

Micha sa...

Ser du har vindel på balkongen din, og om jeg ikke husker feil hadde du d i fjor også:-) Jeg har planer om å så purpurvindel neste år (hvilken variant er din?)og lurer på om du har noen tips for hvordan jeg kan lykkes.

Hvor tidlig sådde du?
Forkultiverte du inne?
Isåfall, brukte du ekstralys?

Jeg er ganske ny som "gartner" og har eid egen hage i tre år nå. Har sådd en del planter hvert år, og noen mislykkede blir d hvert år. D er like kjedelig hver gang, m deilige blomsterdrømmer som bare ender opp i grønne blader, fordi jeg sådde for seint, ikke hadde lys nok etc.
(Jeg leser på posene og i bøker for å gjøre d riktig...)

Hvordan bør jeg gå fram for å lykkes m vindel?

Anonym sa...

Fine vindler og nydelige solsikker!
Gratulerer! Jeg har ikke solsikker, jeg. Selv om jeg har hage og har foret fuglene med solsikker hele vinteren. Hmf! Det er nok noe med meg.

Micha: det er nok i alle fall lurt å forkultivere, men ikke så altfor tidlig, siden de vokser fort, og ikke er glade i lave temperaturer når de kommer ut. Sett plantene i vinduskarm (med noe å klatre i!), gi ekstralys - men skjerm for den sterkeste sola. Ellers kan du antakelig få masse info om dette på www.hagegal.no
Tvi-tvi!

Glamourbibliotekaren sa...

Hei begge to - jeg sådde dem ute i begynnelsen av mai, ingen forkultivering her i gården. Tut og kjør. Mai var jo så varm og fin etterhvert, så de eksploderte virkelig - godt hjulpet av gjødsel... Moren min sådde sine litt tidligere enn meg, inne, og de er på langt nær så kraftige som mine. Av erfaring er de glade i regn. På de varmeste dagene i sommer måtte jeg vanne dem to ganger daglig.

Jeg vet ikke helt hva min heter - "blåprakt-vindel" kaller vi den.

lykke til! :)

Anonym sa...

Ja, når du sier det... Jeg fant en blomstrende praktvindel i grusen utenfor drivhuset for en ukes tid siden. Den er ikke sådd med vilje, for å si det slik. Det betyr jo at de greit kan såes direkte, -bare man bor i en grei sone, sånn herdighetsmessig.

EyeeShare sa...

Svigermors tunge (finfint navn) heter foresten også sabel ett eller annet, den trives best med å stå i en trang potte slik at den får bare en liten radius med jord rundt seg. Det er da den vokser som en gal.
Jeg angrer på at jeg ikke beplantet balkongen min, det ser så så vakkert og deilig ut, med en liten hage slyngende utenfor vinduet.

Anonym sa...

Så mange fine blomster!
Den grønne planten som vokser så fint, er det pasjonblomst?
Har svigersmors tunge selv i stuevinduet. Den tåler det meste. Hadde en st.paulia i det samme vinduet, men den klarte seg ikke så lenge.

Glamourbibliotekaren sa...

Hagenpåhytta: Mm, og de rosa/hvite er jo helt vanvittige til å spre seg. I alle grøfter og busker og blomsterbed.. Og umulige å bli kvitt, etter hva jeg har forstått.

Eyeeshare: En tolv år gammel svigermors tunge jeg har, er så diger og kraftig at jeg er redd krukka skal sprenges...

Glampl: Hvilken mener du - den nederste? Det er en vindel. Pasjonsblomsten tok jeg ikke noe bilde av, men jeg kan gjøre det en dag den blomstrer ekstra fint!

Anonym sa...

Det var det nest nederste bildet jeg mente på. Men det var en vindel så jeg etterpå.:) Og ta gjerne et bilde av pasjonblomsten på sitt beste:)
Jeg synes det var en utrolig god ide å bruke klatreplanter istedet for disse blomsterkassene jeg har brukt før på balkongen.

Anonym sa...

Å nei, for all del, Strandvindel og Åkervindel blir systematisk angrepet med Roundup hvis de våger å prøve seg innenfor min tomtegrense.
Nei, -dette har vært en plante jeg sådde i fjor eller i forfjor, som har selvsådd seg utenfor drivhuset. Den er nok ikke herdig nok til å klare å invadere hagen.
Den du har tror jeg heter Ipomoea tricolor ’Clarks heavenly blue’, i alle fall ligner den voldsomt på den jeg sådde i 2006, som het det
Den i grusen heter 'Kniola's black'. Kjempefin.

Glamourbibliotekaren sa...

Glampl: ja, det er morsomt med klatreplanter på balkongen. De lever sitt eget liv! Man kan jo hjelpe dem litt også. Klematis og passiflora og vindel, enkle å ha med å gjøre. Anbefales!

Hagenpåhytta: Det kan stemme, ja. Jeg trodde den het Morning Glory, men et lite nettsøk sendte meg rett inn i diverse cannabis-fora.. wooops. Så sprøtt at noen er ugress og noen ikke.

Populære innlegg