onsdag, august 20, 2008

Glamourspørsmål fra leser: Jazz


Hei! Jeg har nettopp oppdaget jazz, den lykkelige fremtidsoptimistiske lyden av "the roaring twenties, for ikke å snakke om visjonen av en sofistikert Marilyn Monroe og et glass champagne på jazzbar. Har du noen tips til en jazznovise, noe lett, lekende og glamorøst?

Siri

Ooh, gjett om jeg har! Hvor skal jeg begynne... jo, med vokalistene: Min favorittsangerinne av dem alle: Ella Fitzgerald. Et eget glamourspørsmål om henne med platetips her - og her kan du lese om Billie Holiday. Andre gode sangere er Blossom Dearie, Peggy Lee, Anita O'Day, Sarah Vaughan ikke minst - og selv om Julie London ikke var av de virtuose sangerinnene, hadde hun stil. Det kan du se og høre her. Doris Day har sunget inn en del fine låter også (hun er mer enn bare Que Sera Sera...). Mannlige vokalister: Frank Sinatra såklart - både de tidlige storbandplatene (Tommy Dorseys orkester, 40-tallet omtrent), de "rolige" platene som "Softly, as I leave you", "September of my years" og "In the wee small hours", og swingplatene med Count Basie/Nelson Riddle/Quincy Jones er bra å ha. Nat King Cole har mange fine plater, særlig i trioformat. Mel Tormé kan du sjekke ut, og Johnny Hartman.

John Coltrane kommer du ikke utenom, han er gud. For en nybegynner er det kanskje platen "Ballads" som slår best an, samt "John Coltrane & Johnny Hartman", eller duoplaten med Duke Ellington. "Blue Train" er et must etterhvert. Chet Baker kan du også trygt hamstre - han har plater der han både synger og spiller trompet. Miles Davis' "Kind of blue" er en klassiker alle bør ha, helt sentral. Miles gjorde veldig mye forskjellig, men denne er et bra sted å begynne.

Duke Ellington med sine unike blåsere bør du ha, han er jo gudfaren, og hvis du er litt usikker på hva slags musikk det er - tenk deg Woody Allen-filmene. Duke og hans samtidige er soundtrack på så å si alle Allen-filmer, med unntak av de han har gjort i Europa de siste årene. Lester Young har gjort mye fint... og Coleman Hawkins / Ben Webster har denne gamle flaff-flaff-flaff-vibratoen på saksofonene sine, hvis du er ute etter det litt eldre soundet.

Bill Evans, for en klassisk pianotrio - gjerne "Waltz for Debby". Og hvorfor ikke den der Monica Zetterlund er med? Keith Jarretts trioplater er også veldig fine.

Stan Getz og Joao Gilbertos Jobim-plate MÅ du ha! Bossanova og herlige melodier. Getz' "Cafe Montmartre" er også veldig fin.

Av nyere klassikere vil jeg nevne "Beyond the Missouri sky" av Pat Metheny (gitar) og Charlie Haden (bass). En nydelig og stille plate.

Jeg vil generelt råde deg til å kjøpe "ordentlige" plater med disse artistene, og ikke samleplater som er satt sammen fra forskjellige perioder i deres karriere. Det finnes så mye grums med dårlig lyd som selges billig. Det er mye bedre å ha helhetlige album enn "best of", etter min mening.

Dette ble jo bare et overfladisk brush over genren, og jeg har allerede dårlig samvittighet for alle de andre som absolutt burde ha vært med. Dette er ikke en kanon. Det er ikke en rangering. Det er ikke en oversikt over "jazzens beste" eller lignende. Det er en kort liten liste over sentrale plater og artister man kan sjekke ut som nybegynner. Du får si fra når du er klar til å gå et skritt videre, så skal vi ta for oss Bud Powell, Joe Henderson, Art Blakey og gjengen! Og Dexter Gordon! Sonny Rollins! Charlie Parker! Thad Jones! Og etterhvert Ornette Coleman og Coltranes senere perioder.. hehe.

mvh
Glamourbibliotekaren (som har store problemer med å avgrense svar i slike spørsmål)

(bilde:ukjent)

12 kommentarer:

Anne på Moseplassen sa...

aaaaaahhh!
*Stormende jubel og energisk notering*
Dette er midt i gata for min jazzsmak, og her var det en par jeg ikke hadde tenkt på :D Takker og neier pent :)
Hva kaller man egentlig denne delen av jazzen?

Anonym sa...

Tusen takk! Dette var et utmerket innlegg. Jazz == best.

Anonym sa...

Stalltips: Se (og hør!) The fabulous Baker boys.

Glamourbibliotekaren sa...

Anne - Moseplassen: Det er mange forskjellige undergenrer her - jeg nevnte alt fra swing- til modaljazz, via cooljazz og bortimot hardbop, så det er ikke bare én type. )

Virrvarr: Løp og kjøp!

Mette: Ja, hvorfor ikke. Mange nybegynneres interesse ble vekket gjennom den filmen. Da jeg jobbet i musikkbutikk, kom en ung mann inn og ville ha rolig stemningsfull jazz (han hadde sett den filmen) - jeg fant fram ti-tolv plater - og han kjøpte ALLE. En uke senere kom han tilbake og kjøpte enda mer. Min drømmekunde! :)

Sesselja sa...

Jeg vil også slå et slag for etiopisk jazz, og da gjerne Mulatu Astatke, som noen kanskje kjenner fra lydsporet på "Broken Flowers". Dårlig film, god musikk. :)

Anonym sa...

Et supert innlegg for meg også! Takk!:o) Jeg liker jazz, men oppsøker det aldri selv - men nå skal jeg jammen teste ut noen av tipsene dine.

Anonym sa...

Men det er jo også mye bra norsk jazz...!

Glamourbibliotekaren sa...

Anne: Det er det absolutt! Det jeg listet opp over her, var bare en start for en nybegynner som ville ha litt eldre (vokal)jazz. Dette var ikke ment som en generell anbefaling av hva som er verdt å høre på av jazz - det ville jo være en helt umulig oppgave og et altfor omfattende spørsmål å svare på :)

Anonym sa...

Av norske er jo Radka Toneff nr 1! Ihvertfall etter min mening...:)

Anonym sa...

Folkens! Stylebytes er tilbake!!

Glamourbibliotekaren sa...

Mette: Radka er suveren (har vært fan av henne i 17 år) - men den diskusjonen tar vi ikke her :) Dette er som sagt helt sentrale og enkle platetips til en nybegynner, ikke en rangering av kvalitet eller diskusjon om smak. Svaret er tilpasset personen som stilte spørsmålet :)

Anonym sa...

Tusen tusen takk for alle gode tips!! Jeg gikk helt amok og har bestilt masse cd´er på play... Gleder meg som en liten unge til jeg får dem!
Da skal det tennes masse lys, jeg skal sette meg godstolen og drikke et glass med tørr sherry :)

Populære innlegg