søndag, april 26, 2009

HagedagDagen har blitt tilbrakt i min store flotte hage på ca to kvadrat ti meter opp i luften, og disse lekkerbiskene har jeg sådd (bildet er fra i fjor). De blå blomstene blomstrer kun én dag hver, hver dag i blomstringsperioden kommer det nye, og rekorden på en og samme dag i fjor var 63.  Dagen etter var det 43 helt andre. Det er mange hundre knopper til enhver tid. La oss håpe jeg kan slå rekorden nå i sommer! Maria Callas har akkompagnert mitt lille hagearbeid, så plantene fikk en kunstnerisk og god (om enn dramatisk) start på livet. 


Flere klatreplanter skal slynge seg rundt og over og under i år, jeg har bare ikke bestemt meg for hvilke. Og jeg satser på at kaprifolen skal blomstre. Hvis noen har noen kaprifolknep, kom med dem! Pasjonsblomst har jeg hatt jevnt og trutt de siste ti-elleve årene, så det er også et bra alternativ. 

15 kommentarer:

Femina sa...

Jeg savner Finn stilen-kollasjene, og selv ønsker jeg en med vårkjole og tilbehør som IKKE har noe med rødt-hvitt-og-blått å gjøre! :) Når kommer neste Finn stilen?

Anonym sa...

Hei. Hvor stor potte sår du frøene dine i? Har tenkt å så blomster på verandaen i potter men er usikker på hvor store jeg må kjøpe... Noen som forresten har noen tips om hvor man kan kjøpe billige potter? Synes plantasjen er dyrt!

Anonym sa...

Hva heter de flotte blå blomstene på bildet? Jeg begynte balkong sesongen i går med ny grill (min forlovedes) og nye planter. Dette er første året mitt med blomster så jeg vil gjerne ha mange tips om hva en uerfaren ung dame kan klare! Hvor selger de forresten kaprifol? Jeg kjøpte mange stemor i går, bare for at de er kjempeenkle, billige og ikke minst noen jeg kan navnet på. Men vil gjerne utvide med litt mer spennende planter, med deilige dufter ; ) Med vennlig hilsen Julia.

Anonym sa...

Hvor kan jeg forresten finne det du skrev om blomster i fjor?
Julia

Frøken Paris sa...

Balkongliv er tingen. Jeg kjøpte et tre på over to meter til min franske balkong i går (en meter bred, seks meter lang, 5. etasje, sydvendt)Da gleder jeg meg til årets bilder!

Cathrine sa...

De blå blomstene ser ut som blå vindel, stemmer det?

Fine blomstene. Jeg har ryddet og gjort klart i hagen. Kjøpt inn frø, venter til litt varmere så sår jeg direkte:)

Glamourbibliotekaren sa...

Femina: Jeg lager i utgangspunktet én i begynnelsen av hver måned, og ettersom de tar ganske lang tid å lage (bruker laaaang tid på å lete), tar jeg ingen på oppdrag. Du får være tålmodig! :)

Anonym: Jeg har kjøpt flere av pottene mine på Ikea, funker fint! Mine er ikke spesielt store - jeg orker ikke å ha slike megapotter som jeg ikke kan flytte på, dessuten tar de altfor mye plass på balkongen. Den største er kanskje 35-40 cm i diameter.

Julia: Ipomea, eller "heavenly blue", eller praktvindel om du vil. De klatrer så fint og blomstrer enda finere. Kaprifol kjøpte jeg på Tåsen hagesenter i fjor. Stemor er supert å begynne med! Du kan plukke inn og sette i en bittebitteliten vase.. og når de blomstrer av, knerter du av de avblomstrete stilkene, så kommer det nye blomster. Gå til et hagesenter og få råd der! :) Ang. det jeg har skrevet før: Jeg kommer til å lage en egen kategori for blomster etterhvert, men inntil videre får du bare bla deg gjennom arkivene fra fjoråret - jeg begynte i slutten av april, og den siste balkongposten er i oktober tror jeg...

Gunhild: Wow! Hva slags tre?

VipsPips: Vindel, stemmer! Det virker som om plantene blir mer hardføre når man sår direkte. Mine stakkars pinglete spirer som jeg sådde inne for noen uker siden, ligger langflat langs jorda.. håper de får styrke til å reise seg (det er forøvrig en annen sort, klokkehonningurt)

Glamourlektoren sa...

Den som eier en hage (størrelse irrelevant!) og en boksamling mangler intet! Sitat Cicero. Egen kategori for blomster støttes helhjertet!

Sigrid anny Hammervold sa...

Fiiiine fiiiine Maria Callas.. Heldige planter - det må da være en god start på livet det vel? For en nydelig blogg du har - stakk innom via en link hos frøken makeløs :)

Glamourbibliotekaren sa...

Glamourlektoren: Et av mine favoritt-sitater! Jeg har modifisert det et par ganger og skviset inn en iPod fylt til randen av Bach og Brahms, hehe.

Sigrid A.H: Takk! Ja, Callas var stor. Stor fan. Jeg gikk nesten bokstavelig talt i hennes fotspor i fjor - på Capri - og kjøpte sandaler av hennes yndlings-sandalskomaker der! :D

Fruen sa...

Jeg har hørt mye spennende om Humle, at den vokser masse masse. Tenker å forsøke meg på å gi den et espalier å klatre på og så den i en verandakasse som jeg setter på gulvet nedenfor klatrestativet. Og så blir det EN kasse til tror jeg, med... blomkarse, ringblomst og gressløk kanskje?

Moro med minihager, jeg er storlåner av bøker som handler om verandahager på biblioteket på denne tida av året! Ønsker meg også en egen kategori her inne:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Fruen: Blomsterkategorien er i gang! Dog ikke helt oppdatert, men ett år bakover i tid skal det i allefall være der. Ang. humle: Mamma hadde humle rundt inngangsdøra hjemme i fjor, men den ble vanvittig lusete. Dessuten surret det ti-tolv brummende humler rundt den hele tiden, haha! En søt liten sverm som man måtte dukke unna for når man kom intetanende ut døra.

Anonym sa...

Blomstererter, selvsagt. Kanariblomkarse, -gul og fin med nydelig bladverk. Vanlig slyngblomkarse. Sukkererter! Det er kos med eget grønt man kan knipe til salaten. Fraråder Humle på så liten plass.

Fortsatt godt balkonghageår :-D

Glamourbibliotekaren sa...

Hagenpåhytta: Blomstererter er naturligvis et must :) Nydeligste duften på denne jord. Blomkarse har jeg alltid hatt lusproblemer med, enten jeg har fått planter eller sådd dem selv (ekle svarte lus), men kanskje denne kanarisaken er annerledes? Humle er ikke aktuelt. Klarer sjelden å motstå passiflora, dog :)

Anonym sa...

Ta et google-søk på "Tropaeolum peregrinum", så får du ser kanarien. Fin og gul :-)

Populære innlegg