søndag, november 01, 2009

Requiem



På allehelgensdag minnes man de dødes sjeler. Dette er høytiden for det musikalske requiem, dødsmessen. Mange komponister har skrevet slike messer - Verdi skrev et virkelig storslagent requiem, Gabriel Fauré skrev en litt mer stille variant, Maurice Duruflé skrev et requiem inspirert av Fauré sitt, Brahms skrev et requiem på tysk (ganske uvanlig, da de fleste følger liturgien på latin i dette tilfellet). Victoria, Ockeghem, Dvorák, Britten, Rutter... lista over komponister som har komponert et requiem er lang. Og lista over kor som framfører ett av disse denne helgen er enda lengre.

Men selv om Faurés klanger er så nydelige, selv om Duruflé får meg til å drømme om å spille kirkeorgel og drukne i grønt orgelbrus, selv om Brahms gir meg gåsehud langt inn i sjelen, så er det Mozart sitt requiem jeg er aller aller mest glad i. Det er det mest kjente, det er det korverket alle starter med når de skal begynne å lytte til klassisk musikk. Og det er ikke uten grunn - det er veldig appellerende og vakkert, og for lytteren tilsynelatende ukomplisert å lytte til - inntil man begynner å analysere det, da kommer kompleksiteten fram. Vi framførte det i et stort prosjekt på skolen da jeg var 16, stort kor og orkester, samme måned og år som opptaket over her (Mozarts 200års dødsdag), og selv om Mozart ikke rakk å fullføre hele verket før han døde men måtte overlate siste halvdel til sin elev Süssmayr, er det noe av det vakreste han noensinne har komponert.

Over hører dere en av mine favorittdirigenter John Eliot Gardiner, og sopransolisten er Barbara Bonney - som dere har hørt tidligere her i bloggen.

Så lytt til den gripende musikken og send noen tanker til deres kjære som ikke lever lenger.

Ha en fin dag.

9 kommentarer:

Glamourlektoren sa...

Vakkert, mektig! Skal selv på kirkekonsert i kveld. En ettertankens og vemodets dag.

MissLucy sa...

takk for påminnelsen. Jeg mistet en nær venn i vår, og var frustrert for det ble ikke tid til å besøke graven i dag. Men han ga meg en overjordisk vakker innspilling av Mozarts Requiem med Harnoncourt for noen år siden, og den lytter jeg til nå. Takk!!

Sara sa...

Ja, den er helt nydelig! Jeg får en blanding av estetisk gåsehud, gjenopplevelse av å väre 17 og julestemning! Jeg kan fremdeles hele altstemmen, den sitter for resten av livet :-)

Jonas Lie sa...

Ubegripelig vakkert.

wine-fueled narcissism sa...

Jeg fremførte det også med stort kor og orkester for mange år siden, og det var først når jeg satte meg til å gå notene i sømmene at jeg skjønte hvor genialt dette var. Obligatorisk på allehelgensdag.

Fruen sa...

E-leisånn, e-leisånn! ;-)

6:47 - hva slags instrument er det der?

Herlig å se korsangere som ikke gjemmer seg bak notene, men er med på det dirigenten tryller frem.

Glamourbibliotekaren sa...

Alle: Nydelig musikk :)

Fruen: Det er vel en slags barokktrompet. Modellen er lengre og rettere enn dagens trompeter, og den har ikke ventiler. Mao en annen spillemåte.

Britt Åse sa...

"drukne i grønt orgelbrus"
-det var en helt herlig formulering. Jeg kommer til å gå og sutte på den i dagevis, kjenner jeg.

Jeg har også sunget Mozarts Requiem. Det er alt det du og de andre sier og mer og mer og mer :D

Anonym sa...

hvorfor ikke:)

Populære innlegg