torsdag, januar 14, 2010

Arpège


Lanvins Arpège er en virkelig klassiker. Selve navnet betyr å spille en akkord (f.eks. på piano eller gitar) med tonene hver for seg raskt etter hverandre istedet for samtidig - bedre kjent som arpeggio for oss som har brukt en del tid på å pugge musikkuttrykk gjennom årenes løp. Parfymen Arpège ble komponert i 1927, da Jeanne Lanvin ba parfymøren André Fraysse om å lage en vakker parfyme til hennes datters bursdag. Lanvin ville den skulle få et musikalsk navn, siden datteren var musiker. Arpège var forøvrig den første kvinneparfymen som inneholdt mye sandeltre. Den ble reformulert i 1993 (og det er nok den jeg har), men ekspertene sier at dette ble gjort med dyp respekt for originalen - noe som dessverre ikke alltid skjer i slike tilfeller.

  • Toppnoter: Aldehyder, bergamot, neroli (olje fra appelsinblomst), fersken
  • Hjertenoter: Jasmin, roser, liljekonvall, ylang-ylang, koriander
  • Basenoter: Sandeltre, vanilje, tuberose, vetiver

Blomster, krydder, tre og vanilje. Dette er en elegant og kvinnelig duft, tidløs, langt fra anonym, og uten den litt bitre noten som dens slektninger kan ha i blant. Jeg er svært betatt av den. Av aldehyd-parfymer scorer den høyt hos meg, og ligger helt i tet sammen med Chanel no. 5, YSL Rive Gauche, Estée Lauder White Linen og Givenchy L'interdit. Flasken er svart med gulltopp, og med et lite "stempel" som illustrerer mor og datter Lanvin som gjør seg klar til et ball.

Denne krever at man retter seg litt opp i ryggen, grer håret og legger et nytt lag leppestift.

7 kommentarer:

k sa...

Nydelig beskrivelse av en flott duft - den gjør seg best med rett rygg og litt lippstick, ja :-)

Britt Åse sa...

Nydelig flaske og fin omtale :D
Jeg er innehaver av kun et lite prøverør - foreløpig, og må si meg enig i at den er aldeles deilig og überklassisk. Det med rett i ryggen etc var jo veldig treffende :lol:

Leila sa...

Spennende med parfymehistorie, fin beskrivelse:-)
Men hva er aldehyder?

Toppnotene på denne er fullstendig 'my cup of tea', men noen vanilje eller sandertre-jente er jeg dog ikke. Jeg ble litt nysgjerrig på denne likevel.

Glamourfilologen sa...

Har veldig lyst til å prøve Arpège! Luktet så vidt på den i et parfymeri i sommer, har lest en del om den før, o dette og din beskrivelse i tillegg, gjør meg overbevist om at det er en parfyme som kunne passe for meg.

Glamourbibliotekaren sa...

K & Hagenpåhytta: Rett dere opp nå! :)

Leila: Aldehyd er en syntetisk framstilt ingrediens som er brukt i mange klassiske parfymer.

Glamourfilologen: Go for it! :)

Astrid sa...

Endelig enda en Arpège-elsker.
Jeg har vokst opp med denne, mamma brukte den alltid, og for meg dufter den varme, trygghet, trøst og kjærlighet. Den er litt sånn gammeldags pudderaktig, litt svakt rosa liksom.
Har forsøkt å finne den i Norge de siste årene, uten hell. Så den lille flasken jeg har er kun til spesielle anledninger. Har du fått tak i den i Oslo ?

Stine sa...

Så spennende! Den må jeg skjekke ut!

Populære innlegg