lørdag, februar 13, 2010

k.d. Lang

Til min store glede var k.d. Lang en av artistene som opptrådte på åpningsseremonien i Vancouver i natt - og en av de få som faktisk sang live. Jeg har hørt henne på konsert to ganger, en gang i Carnegie Hall med Brooklyn symfoniorkester (2004) og en gang på Sentrum Scene (2008), og hun er altså en av de proffeste livesangerne jeg har hørt i hele mitt liv. George Michael er en av de andre. Hver eneste tone er klokkeklar, skinnende ren, trygg og full av følelser. Full kontroll og allikevel spontant. Sånt legges merke til. Det er virkelig ikke noe man opplever hver dag.

Jeg oppdaget henne da hun ga ut platen "Drag" i 1997, en coverplate der alle sangene på et eller annet vis handler om sigaretter eller røyk. "Don't smoke in bed", "The air that I breathe", "Smoke rings", "My last cigarette", Theme from "Valley of the dolls" osv. Den er så gjennomført lekker, med vakre arrangementer, k.ds nydelige stemme, fine melodier. Et must i ethvert hjem! Jeg er også veldig glad i platen "Invincible Summer" fra 1999 - innkjøpt på vei til Hellas, derfor minner den meg om sen ettermiddagssol og milde vindpust ved havet sist i august (akkurat som coverbildet!!).

Nattens opptreden ligger sikkert allerede på YouTube, men fordi Cohen-sangen hun framførte har blitt maltraktert av så mange (ikke minst her i Norge) og derfor gir assosiasjoner vi ikke burde behøve å forholde oss til her og nå, velger jeg heller å legge ut to tidligere konserter hun har gjort. Enjoy.7 kommentarer:

Christine sa...

Hun er fantastisk - og hadde en svært god versjon av en sang som er blitt litt oppbrukt, dessverre!

Glamourbibliotekaren sa...

Ja. Hun sang den i New York i 2004, da hun akkurat hadde sluppet sin plate med bare canadiske coverlåter (også Neil Young og Joni Mitchell-låter er med på den), og det var på den tiden man bare kjente Buckleys versjon. Jeg synes k.d gjør den hundre ganger finere enn han også, jeg.

Kaisa sa...

Må istemme Christines lovprising. Et av høydepunktene under åpningen, selv om sangen er litt oppbrukt.
Takk for tips om andre sanger å sjekke ut fra damen!

quantum satis sa...

Følger ikke spesielt med på OL-åpninger,derfor har jeg nå blitt kjent med denne sangeren takket være bloggen din. Takk ! For en herlig sangstemme !

Glamourbibliotekaren sa...

Kaisa & anla: Kjøp de to platene jeg nevner! :) Dere vil ikke angre.

Fruen sa...

Kjære Glamourbibliotekar, du som vet alt (i alle fall utrolig mye!): Hvor kommer sigarett-temaet inn i en sang som heter "Theme from the valley of the dolls"? Ble så nysgjerrig:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Tja.. jeg velger å tro at det relateres til litt sterkere saker; "dolls" betyr i denne sammenheng "drugs" i boka/filmen i allefall. Men jeg har ikke reflektert så mye over det - jeg synes bare det er en nydelig sang. André Previn!

Populære innlegg