torsdag, juni 10, 2010

Den afrikanske farm / Karen Blixen. - Oslo: Gyldendal, 2000. - 315 s. : ill.

"Jeg havde en farm i Afrika ved foden af bjærget Ngong."

Dette er Karen Blixens memoarer fra hennes 17 år i Afrika, der hun drev en kaffeplantasje i høylandet i Kenya og var i nær kontakt med urbefolkningen, dyrene og naturen. Ord blir fattige når man selv skal forsøke å gjenfortelle eller i det minste gi et lite resymé, for Blixens egne beskrivelser er så billedlige, ekte og hjertevarme. Det jeg kan gjøre, er å anbefale alle å lese den. Å se Sydney Pollacks "Out of Africa" med Meryl Streep og Robert Redford skader heller ikke - filmen fokuserer nettopp på forholdet til Denys Finch-Hatton, som boka forsåvidt ikke går like mye i dybden av. Eller jo. Men boka omhandler veldig mye mer enn filmen.

7 kommentarer:

Fruen sa...

Den filmen var den første filmen jeg så på kino. Jeg aner ikke hvor gammel jeg var, men antagelig ikke gammel nok til å lese tekstene - og slett ikke til å forstå dialogen. Jeg var der sammen med begge foreldrene mine, og hadde en storslagen opplevelse.

Husker også godt at det satt et eldre par ikke langt fra oss. Han var blind, og hun fortalte det hun så (ikke dialogen, husker jeg) til ham. Jeg husker ikke at det irriterte verken meg eller mine foreldre. Har faktisk ikke sett filmen siden - kanskje jeg skal lese boka, slik at jeg ikke risikerer at dagens filminntrykk ødelegger det flotte minnet mitt:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Høres ut som en fin opplevelse for en liten tass! Filmen kom i 1985. Tror ikke filmen vil ødelegge noe, den er veldig estetisk og fin på alle måter :)

Ulla sa...

Jeg var vel 12-13 år da jeg så filmen for første gang på kino. Det var en utrolig opplevelse, selv om jeg sikkert ikke forstod halvparten.

Har sett den i ettertid flere ganger, og jeg liker den, men boken har jeg aldri lest... Skjønner den bør stå på "to-do" lista, og skriver den opp med en gang!

Ha en fortreffelig helg :)

Lille solflekk sa...

Takk for påminning om den boken, kanskje det kan bli sommerens bok? Leser du barnebøker? Denne er helt nydelig http://lillesolflekk.blogspot.com/2010/06/begynnelser-og-avslutninger-med-livet.html

Fruen sa...

Jøss. Da var jeg slett ikke så liten da. Så rart hvordan man husker ting:-)

Anonym sa...

Jeg elsker den boken, og filmen, stemmen til Meryl Streep i begynnelsen når hun sier at hun hadde en farm i Afrika, ved foten av Ngong fjellene!! Liksom dirrende av lengsel. For et par år siden var vi på Rungstedlund - der Karen Blixen vokste opp og der hun bodde i årene etter at hun kom tilbake fra Afrika - og der sa de at hver kveld før hun la seg gikk hun ut på trappen og så i retning av Kenya og graven til Denys Finch Hatton.

Annasui sa...

Har lest boka før, men det er snart 10 år siden. Så det er vel på tide å lese den igjen. Har du lest Mitt grådige hjerte av Hege Duckert. Den er veldig fin og en god måte å få fine korte biografier om fire sterke kvinner som også har sine svakheter. Har du ikke lest den anbefales den på både det sterkeste og det varmeste!

Populære innlegg