onsdag, juni 15, 2011

Svar, del I


Huhei, hvor dere spør! Noen av dere har stilt riktig lange - eller mange - spørsmål, så jeg håper dere har forståelse for at jeg ikke kan svare like utdypende på alt. Men jeg setter herved i gang, og går kronologisk til verks!


Anonym: Når og hvordan bestemte du deg for å bli bibliotekar?
Det husker jeg ikke. Jeg søkte på skolen en gang uten å komme inn (tror snittet var på over fem det året), men året etter gikk det heldigvis bra. Jeg bodde vegg i vegg med biblioteket da jeg var liten, lekte ofte bibliotek med alle mine bøker, og var ekstrahjelp der fra jeg var 14, så det var kanskje ikke så rart at jeg havnet i bransjen.

(K.: Ingen grunn til å bli starstruck, haha!)


Trude: Hva fikk deg til å begynne med denne fine bloggen? :)

Jeg startet "Glamourhjelpen kommer", en webtjeneste for bibliotekarer og andre som trengte råd innenfor glamour, da jeg gikk på bibliotekskolen og lærte html og perl-programmering. Det var i 2000. Jeg holdt den gående i kanskje ett år, men ettersom jeg måtte skrive alle kodene selv, ble det litt tidkrevende, og websiden lå brakk inntil jeg kom over bloggmediet i april/mai 2005 og fant ut at dette var en mulighet til å ta opp tråden. Det var plutselig så mye lettere å publisere. På den tiden hadde jeg kun sett én blogg, en bibliotek-blogg som en venninne skrev litt i. Ordet "moteblogg" eksisterte ikke, og det tok nøyaktig et halvt år før jeg kom over en annen blogg skrevet av bibliotekarer, som var noenlunde i min genre. Senere eksploderte det åpenbart.


Kristina: Hvilken lommebok har du? Jeg mistet min, og siden har jeg gått rundt med en knallrosa en med glitter fra h&m.. Føler kanskje jeg burde ha en annen. Så nå søker jeg etter inspirasjon hos deg!

Jeg har en liten oransje pluto-portemonné som jeg har hatt siden jeg har liten. Bankkortene har jeg i en egen kortholder. Kaffekort og lånekort osv ligger litt her og der. Jeg burde kanskje ta i bruk en ordentlig lommebok så jeg får samlet alt på ett sted. I såfall blir det en mørkegrønn bestemor-lommebok fra loppis som jeg bruker når vi er ute og reiser. Men jeg klarer ikke å legge vekk Pluto.


Marta: Kva, og kor stort ansvar meiner du det offentliga har for å spre leseglede blant barn? Et stort ansvar! Det er så viktig at lesevanene kommer inn i tidlig alder, at man rett og slett behersker (og er glad i) lesing, for det gjør lesing så mye enklere og mer naturlig når man blir eldre. Det er viktig for det offentlige og for demokratiet at borgerne er opplyst, og da bør vi kunne søke informasjon selv og ikke bare akseptere alle forvrengte og tabloide saker som blir presentert for oss enten vi vil eller ei. Tett samarbeid mellom skole og bibliotek er viktig.
og litt mindre seriøst... Kva farge har du på tannkosten?
Hvit med innslag av andre farger, husker ikke helt. Har flere.


Amalia: På hvilken måte sørger du for å få i deg nok proteiner, du som er vegetarianer? Kan du kanskje fortelle litt om hvordan man får til et sunt vegetarisk kosthold?
Jeg spiser en del egg og meieriprodukter, hver morgen spiser jeg en egenblandet proteinbombe-müsli til frokost, og jeg prøver å bli flinkere til å spise enda mer proteiner. Men jeg er på ingen måte kostholdsekspert, så jeg anbefaler mye heller å finne andre kilder til dette.


Fagbibliotekaren: Meget inspirert av Desert Island Discs på BBC (anbefaler podcastene): Hvilken sang(er) ville du hatt med deg om du strandet på en øde øy? Og hvilken bok? Og hvilken "luksusvare" ville du hatt med? God helg, kos deg på konsert!
Takk for det! Øde øy-spørsmål er noe av det verste jeg vet, haha, men ok. Jeg måtte ha tatt med noe av Bach. Kanskje dobbeltkonserten i d-moll. Men tenk så lei jeg skulle bli av den etter en stund?! Bok: Leksikon. Så kunne jeg lære mye og bli enda smartere. Og kanskje lære å lage en båt av siv så jeg kom meg vekk fra øya. Luksusvare: Beskyttelse mot sola! Solhatt og solkrem. Skal jeg havne på en øde øy vil jeg i allefall gjøre hva jeg kan for å holde hjernen skarp og kald, sånn at jeg får bygd den båten - og beskyttet meg mot ville dyr!



Fru R: Hvor mange te-sorter har du, og hvilke(n) er din favoritt? Du må gjerne lage en egen post om dine te-vaner osv. Det hadde vært spennende så få te-snakket litt samlet, da det som regel bare blir sånne småposter som det tidligere i dag. Hvordan "praktiserer" du det å være vegetarianer. Hva spiser du til middag (bare salat, liksom?), og hvordan får du dekket behovet for jern og sånt? Igjen: en egen post hadde vært fint her også, egentlig. Hvis du har en hel dag (og så mye penger du vil ha), hva gjør du i Oslo da?

Jeg vet ikke hvor mye te jeg har - kanskje 25-30 sorter her hjemme, og 15 på jobb. Det varierer jo mye; jeg tømmer en del bokser og lar det gå noen måneder - også hamstrer jeg ti nye. En tepost kan jeg godt skrive en gang. Foreløbig samler jeg alt om te i en egen kategori (se emneordene til høyre). Favoritt-te: Orientens paradis fra tehuset i Grensen, Cachemire fra Le Palais, Blackcurrant fra Twinings, Cool ginger fra Tante T i København, hvit te med ananas fra Perchs, og minst hundre andre. Ang. kosthold, se svaret til Amalia lenger opp. Middagsfavoritt akkurat nå er gratinerte rotgrønnsaker med cottage cheese og egg. En hel dag i Oslo har jeg jo rett som det er siden jeg har bodd her i 16 år, men en drømmedag ville nok bestå av å gjøre alt i eget tempo uten å se på klokka. Fint vær, lunsj ute, rusle i parken og sette meg ned og lese litt, kanskje kjøpe noen plater, og gå på en fin konsert om kvelden. Rusle gatelangs i sommer-Oslo etterpå. Eller sykle. Det er fint.


Lisa: Har du noen boktips til en syttenåring som elsker bøker som The bell jar og Jane eyre? Hva med Wuthering Heights? The Road? Catcher in the rye? Anna Karenina? Det høres ut som hun/han er klar for klassikerne!


Marianne: Bor du nord, sør, øst eller vest i Oslo?
Ingen kommentar - det er privat.


Anonym: Skal du se Ringo på Norwegian Wood i helgen?
Gjett tre ganger om jeg gjorde!! Å oppleve en Beatle live er noe jeg har drømt om i 22 år. Hurra!!


Kaisa: Har du en sang som du helst ikke vil innrømme at du liker? Type Cotton Eye Joe eller Boys, Boys, Boys?

Haha! Jeg har en hel del låter jeg virkelig avskyr, og "Cotton Eye Joe" er blant dem. Sammen med "What's up" med 4 non blondes. Grrrøøøøøøsss. Men når det gjelder guilty pleasures, altså låter jeg liker, tror jeg faktisk jeg skal stå for alle. Det er nok mye av det jeg liker som andre synes burde holdes hemmelig, men jeg elsker min eklektiske musikksmak og er ikke flau over noe. Det er så mye minner og nostalgi knyttet til musikk, så det er kanskje mye jeg liker fordi jeg får gode assosiasjoner mer enn at det objektivt sett er god musikk.
Et til: Er du på Twitter? Og i så fall med hvilket nick?
Niks.


Jonas Lie: Har du oppvaskmaskin, eller tar du oppvasken for hånd?

Jeg har oppvaskmaskin, men når den streiker tar jeg oppvasken for hånd. Særlig når du tørker koppene og setter på plass!


Hermia: En sak jag lurer lite på är om Glamourbibliotekaren kan välja ut 5 operafavoriter (med eller utan rangordning :))? Det skulle vara fint få ta del av! (Om du redan gjort ngt liknande tar jag gärna del av en länk istället..)
La Boheme er nok min største favoritt, og Tosca, og La Traviata, Madama Butterfly og Manon Lescaut. Nesten bare Puccini der... Men jeg er jo også glad i f.eks. Dido and Aeneas og litt i Tryllefløyten, så det er vanskelig å rangere. Eller... jo, Puccini er på toppen, alltid.



Anonym: Hvordan vil du oppmuntre en nær venn i sorg?

Det kommer litt an på personen. Lytte, være der for vedkommende, hjelpe til med praktiske ting som vedkommende ikke orker selv, tilby gjesterom og en kopp te, slike ting. Sist en venn var i dyp sorg, tilbød jeg han en sofa, våket over han flere netter på rad, byttet fastlege for han og luftet han nå og da. I tillegg til å lytte mye og prate litt.


Erlend: Hvordan startet, og utartet fascinasjonen for Audrey Hepburn seg?
Den går i arv! Mamma var 14 da "Roman Holiday" og Hepburn -feberen kom i 1954, og jeg har overtatt senere.


Løvemunn: Jeg har laget Glamourbibliotekarens rømmekake utallige ganger etter at du postet den geniale oppskriften. Jeg har brukt kesam, vaniljekesam, lettrømme, seterrømme og verdens beste stølsrømme rett fra kua - kaka blir subtilt forskjellig, men like god. Av og til har jeg i revet sitronskall i tillegg til saft, og forskjellige bær. Hvor kommer oppskriften fra?
Så morsomt! Oppskriften kommer fra en husstellærer som sønnen til en venninne av mamma hadde på tidlig 80-tall.
En til: Kjenner du til Pamela Keoghs bok What would Audrey do? Vad tycks?
Jeg har vel bladd i den, men aldri gått inn for å kjøpe den. Husker ikke helt hva jeg syntes.


Flere svar kommer i morgen!

8 kommentarer:

Hermia Says sa...

Puccini is the answer :) Tack!

Glamourbibliotekaren sa...

Puccini is da maaaaan!

Hermia Says sa...

Är det förresten ovanligt med vegetarianer i Oslo? Det var inte alldeles lätt att hitta restauranger med veg-mat när jag var där i höstas (glad att jag äter fisk)...

Kristin sa...

Morsomt å lese! Særlig om starten av din tech-karriere. Du er jo egentlig en slags girl geek! - ment som et kompliment:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Hermia: Det er ikke så mange rene vegetarrestauranter i allefall. De fleste restauranter har en og annen vegetarrett, men vi er ikke akkurat bortskjemte dessverre.

Kristin: Geek har jeg alltid vært, og det er jeg fornøyd med :)

Glamourfarmasøyten sa...

Og vips ble jeg inspirert til å lage Glamourbibliotekarens rømmekake, med kjøleskapets ingredienser som var rømme, appelsinjuice og en dæsj melonyoghurt! Månefasen er visstnok måneformørkelse, og det funket storartet. Hadde jordbær og myntete til, og vips ble det glamorøs onsdagskveld! Takk for påminnelse, ikke testet den før men blir ikke siste gang! :)

Synne sa...

Gøy å lese! Folk spør om masse rart som jeg aldri selv ville tenkt på, men så er det morsomt å se svarene likevel!

Glamourbibliotekaren sa...

Glamourfarmasøyten: Så morsomt at dere eksperimenterer med oppskriften! Det har jeg aldri gjort, men nå skjønner jeg at jeg må utfordre meg selv litt her!

Synne: Ja, de rareste spørsmål har ploppet inn de siste dagene! Flere svar kommer, bare vent.

Populære innlegg