mandag, januar 09, 2012

Rapport fra hjemmebiblioteket så langt

Skjønnlitteraturen er på plass. Alfabetisk, etter forfatter. Hyllene har like stor avstand hele veien; skjønnlitterære bøker er stort sett ikke så forskjellige i formatet. Alt ser bra ut. Jeg sukker fornøyd og smiler.


Men faglitteraturen... Musikkbøkene, kunstbøkene, oppslagsverkene, kuriosabøkene, reisebøkene, kokebøkene - og lyrikken - formatet på disse spriker voldsomt, og det er nesten så man får lyst til å lage en egen kvartformathylle. Men da blir ikke fagene samlet. Dette plager meg litt hver gang jeg flytter eller omorganiserer i bokhyllene, så nå vil jeg høre hvordan dere organiserer faglitteraturen! 


(nb! bildet er ikke fra mitt bibliotek - jeg tok det sist jeg var på Shakespeare&co i Paris)22 kommentarer:

Isolde sa...

Jeg trodde et øyeblikk at bildet var fra hjemmebibliotekt ditt - og ble aldri så lite misunnelig. Ikke det at jeg tviler på at biblioteket ditt blir vel så fint... For å få utnyttet plassen i hyllene lar jeg de store og de små fagbøkene stå hver for seg, men ordnet etter fag. Så får jeg to bolker med kunstbøker osv.

Lykke til med biblioteket! Er det ikke meditativt og avslappende å ordne med bøkene sine? Det synes ihvertfall jeg.

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg endte opp med to hyller musikkbøker, en hylle kunstbøker, mange hyller kaos. Sånn får det bli! Morsomt å gå på jakt også.

Reggy sa...

Så koselig med bibliotek. Blir sikkert en oase å oppholde seg i. Jeg sorterer etter fag, blir litt rotete i hylla, men ryddig oppi mitt hode;)

Mari sa...

Jeg gleder meg sånn til å ha mitt eget bibliotek, i mitt eget hus! Fantastisk. Har mange utklipp da, med bilder av fine hjemmebiblioteker med mørke trehyller. aah.

Gleder meg til å se resultatet ditt. Spennende!

Kasiopeiia sa...

Åh, jeg har våte drømmer om en slik leseplass! Det blir med drømmene, enn så lenge, når man er student på hybel!

Marie sa...

har valgt passelig høye hyller, og så må de høyeste bøkene ligge

Siri Lindstad sa...

Om natten danser bøkene i bokhyllene. Se denne fine videoen. :-)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SKVcQnyEIT8

yellowbird sa...

Hos meg er alle bøker i et salig kaos, og jeg bruker mye tid på å leite opp riktig bok. Nå ble jeg inspiret til å få et slags system. Har lenge tenkt på å gjøre spisestua om til bibliotek, dvs samle alle bøker der. Så må spisebordet flyttes, selvsagt. Nå gjelder det bare å overtale Mannen :) Lykke til med bibliteket ditt!

Anonym sa...

Deilig ! Kjente iigjen stolen - det er en spennende bokhandel - om kvelden når musikkstudenter spiller på det gamle piaooet er det magisk mellom hyllene. Har ikke funet mange bøker der - men deres boknett er en flott souvenir.
Jeg har gitt opp å sortere- katalogisere mine store flotte bøker. Vil ha dem i stuen - sorterer etter farge , deretter innenfor størrelse.Det er en vegg men jeg finner alltid den eg vil ha. Kokebøker har jeg på et sted over 600 - samlet lenge.Alt annet etter forfatter. Mor i Nord

Anaruh sa...

Jeg trodde også at det var ditt bibliotek som var avbildet, go tenkte - hm, dette var utrolig likt S & Co! - kanskje ikke så rart det da?

Jeg sorterer faglitteratur etter størrelse, har altfor mange bøker og for lite hylleplass, og må derfor være praktisk...

Knitbymary sa...

Så fint bibliotek! :)

berlinløvinnen sa...

Så bra at du blir fornøyd!
Om man har flyttbare hylleplater er det en mulighet å ha større og mindre fagbøker/reisebøker i samme kategori ved hverandre, de kan både ligge og stå, ofte har de endt opp midt inne i en hylle eller nederst på Billyene hos oss. Vil jo gjerne ha dem der, de vekker både minner og nye drømmer...

Anonym sa...

Jeg har delt skjønnlitteraturen inn i en nordisk del for romaner/noveller og drama (er norsklektor og trenger rask gjenfinning)- så resten av verden sortert på språk. Lyrikken står for seg, dog ikke sangbøker (min lidenskap!) - de befinner seg på egne hyller sammen med noter ved pianoet. Fagbøker får stå på tema - som reiselitteratur, litteraturteori, språk, ordbøker, natur, hage, historie, kokebøker (har også en hylle på kjøkkenet til dem jeg bruker mest) - den høyeste boka avgjør hyllehøyden - blir litt rotete for øyet (og en del støv på toppen av bøkene..) -men øker sjansen for rask gjenfinning. Barnebøker i egen , stor reol på soverommet - reminisens etter at vi og yngstemann byttet rom for noen år siden - koselig å se på alle de gamle, kjære barnebøkene mine (og manns, barns, foreldres etc) - fra senga!). Lykke til med biblioteksprosjektet! Her er det i grunnen bibliotek i alle rom - funderer faktisk på å få bokhyller også på toalettet - til sangbøkerne mine, som nå går over alle bredder ved og på pianoet.. Glamourlektoren

Glamourbibliotekaren sa...

Reggy: Ja, jeg gleder meg til å sitte der nede utover vinteren!

Mari & Kasiopeiia: Det har vært en mangeårig drøm for meg også!

Marie: Lurt. Har delvis gått for den løsningen her også.

Siri Lindstad: Oi! Jeg må sette opp overvåkningskamera!

Yellowbird: Av og til er det morsomt å lete litt også, men et visst system er jeg avhengig av å ha i allefall.

Mor i Nord: Oi, det var mange kokebøker! Jeg elsker Shakespeare-bokhandelen; sist kjøpte jeg en bok om Beethoven jeg har glemt å lese - takk for "påminnelsen"!

Anaruh: Det begynner å skorte på hylleplass her også! Mine gamle Ivarhyller fra 90-tallet har jammen gjort jobben sin oppgjennom åra. Må kanskje ha noen hylleplater til.

Knitbymary: Det er en bokhandel i Paris, ikke mitt bibliotek... Håper mitt blir nesten like fint :)

Berlinløvinnen: Ja, det blir nok løsningen tror jeg.

fru Storlien sa...

Jeg har sy- og hobbybøker på arbeidsrommet, motebøker i stua ( bortsett fra de kjipe fra syttitallet, de er på arbeidsrommet). Kunst er også i stua, og så er det ellers en glidende overgang oppover trappa mot loftsstua. kaoshyllene, som du kaller det, er jo ofte de morsomste å kikke i.

Glamourbibliotekaren sa...

Glamourlektoren: Interessant å dele inn skjønnlitteraturen på den måten! Noe å tenke på til neste gang jeg skal ommøblere i hyllene, absolutt. Og sangbøker ja - Mads Berg ble pent plassert mellom Gapatrosten og Skolens visebok her i går :)

Fru Storlien: Jeg fant ut at jeg kan bruke den kanten ved nedgangen til biblioteket som bokhylle! Bøker langs trapp er egentlig veldig fint! Så lenge man ikke snubler..

Marie sa...

min mor pleide alltid å sortere skjønnlitteraturen etter forfatterens nasjonalitet. Aner ikke hvorfor, men det fungerte forsåvidt greitt. Selv har jeg alltid kjørt strengt alfabetisk både med bøker og musikk, helt til samboeren protesterte. Han ønsket at cd'ene skulle stappes inn i hylla på måfå, slik at det blir nesten umulig å finne det man skal ha, for da snubler man over så mange andre, og kanskje glemte, skatter underveis. Det skar meg i systematikerhjertet mitt i begynnelsen, men ettersom årene gikk fikk jeg mer og mer sans for tanken, og nå er jeg omvendt! Jeg tør nesten ikke å fortelle det til en bibliotekar, men jeg har altså gått over til å sortere bøkene mine etter fargesirkelen - da blir gjenfinningen kjempevanskelig, men man blir tvunget til å bli godt kjent med sin boksamling mens man står der og banner. Og så ser det så fascinerende ut med de fargeovergangene...

anette sa...

Så fint det ble!

Jeg har også en blanding av ligge/stå-system på fagbøkene - MEN så har jeg også kjøpt noen av disse smale listehyllene fra IKEA til å sette bilder på, og der setter jeg fine kunstbøker og kokebøker med forsiden frem. Fordrer litt ekstra veggplass, men jeg får en så deielig bibliotekfølelse av det...

Glamourbibliotekaren sa...

Hehe, jeg har jo ikke lagt ut noen bilder ennå! :)

Regnboge sa...

I bokhylla mi, so gjer er det sånn at eg stablar dei, dersom dei er for store til å stå på vanleg måte. Den boka som er størst i eit emne hamnar nederst i den fagbunken, også minkar størrelsen oppover.

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle gode forslag, alle sammen! :) Det setter jeg pris på!

Tove sa...

Skjønnlitterære bøker havner i en hylle på pensjonatet mitt, så kan gjestene forsyne seg - og legge igjen noe hvis de vil. Jeg bestemte meg for noen år siden for ikke å samle på bøker, unntatt de få helt spesielle som jeg kommer til å lese om igjen - og de står i smale bokhyller i den lange smale gangen. Kokebøkene mine står på kjøkkenet og fagbøkene i arbeidskroken på stua. Alt er sortert etter fargen på omslaget - ettersom jeg alltid husker omslaget på ei bok er det lett å finne igjen og ser ryddig ut.

Populære innlegg