lørdag, januar 28, 2012

Spill: En damroman / Sigrid Combüchen. - Stockholm : Nordstedts, 2010. - 448 s.Denne boka har jeg brukt fire uker på, selv om jeg har lest hver eneste dag. Den er lang, og den er kompleks. Men jammen gjorde den inntrykk. Sigrid Combüchen fikk August-prisen for den i 2010, og det er velfortjent. 


Det er fiksjon, men forfatteren i boka heter det samme som forfatteren av boka. En oppdiktet person hun korresponderer med, er en eldre versjon av den unge hovedpersonen i det som etterhvert blir bokas hovedhistorie, etter en del gjengivelser av brev og litt "behind the scenes"-stoff. Det er en svært detaljrik fortelling om 19årige Hedda som reiser fra Lund i Skåne til Stockholm for å utdanne seg til syerske, og alle kvalene men også lettelsen hun har ved å bo borte fra familien. Verst er det å være borte fra hennes lillebror, som er uhelbredelig kreftsyk - noe ingen snakker om. Beskrivelsene i boka er nærmest levende bilder. Denne boka kommer jeg virkelig til å huske. 


Det er vanskelig å skrive noe som rettferdiggjør den, derfor linker jeg heller til andre som har gjort gode forsøk: 


Svenska Dagbladet
Jenny B
Hermia


Anbefales på det sterkeste. 

5 kommentarer:

Jacta est alia sa...

Takk- denne hørtes veldig fin og spesiell ut. Kunne godt tenke meg å lese den:-).

Hermia Says sa...

Fint att du gillade den! Det är verkligen en rik roman.. I boken jag läser nu, Kartan o landskapet av Houellebecq använder författaren också sig själv (eller en fiktion av sig själv) som person i boken - fast på ett lite mer "brutalt" sätt.

Tack för den snälla länkningen, som kanske gör att några nya läsare hittar till Hermia! Varmt välkommen är de i så fall :)

Maren sa...

Denne skal jeg skrive opp på leselista!

Og du, takket være deg er Stacey Kent nå en av mine store favoritter. Ha en god helg!

Jenny B sa...

Bra att du tycker om och rekommenderar boken! När jag gick igenom allt jag läste förra året, såg jag att det här helt klart var den bästa svenska boken jag hade läst. Det som fascinerar är att den mest uppdiktade av de tre parallella berättelserna, är den som känns mest verklig.

Glamourbibliotekaren sa...

Jacta est alia: Gjør det! På svensk da.

Hermia: Det er et interessant virkemiddel! Din omtale var fin, så da var det mye bedre å linke til deg :)

Maren: Så hyggelig! Prøv å få med deg en konsert en gang også. Veldig bra.

Jenny B: Tusen takk for boka! :)

Populære innlegg